^

Prenatalna dijagnostika: fetoskopija, trostruka krvna slika

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Roditelji koji su podigli rizik od potomaka s prirođenih deformacija, nudeći provesti prenatalna dijagnoza, prema kojem se može razviti rezultati prihvatljiv plan liječenja kako bi se smanjili efekti fetusa mana ili dopustiti budući roditelji prekinuti trudnoću, što je u odnosu na rođenje djeteta s značajnim deformiteta.

Rizične skupine su žene starije od 35 godina (kromosomske defekte); oni koji su već imali djece s deformacijama ili imali nasljedne bolesti u obiteljskoj povijesti; predstavnici populacije s povećanim rizikom (anemija srpastih stanica na karibskim narodima afričkog podrijetla).

Problemi prenatalne dijagnoze

  • Stres i agitacija pri primanju lažnih pozitivnih rezultata testova.
  • Neopravdano prekid normalne trudnoće, na primjer, situacija u kojoj se fetus prekinut muški, dok je nasljedna bolest povezana s X kromosom.
  • Većina kongenitalnih anomalija promatranih u skupinama s niskim rizikom nije otkrivena u selektivnom pregledu.
  • Dostupnost medicinskih usluga varira od regije do regije.

Određivanje alfa-fetoproteina

Majčin je serum testiran na alfa-fetoprotein u 17. Tjednu trudnoće. Njegova povećana razina, ako je fetus je otvorena (ali ne zatvoren) ili neuralna cijev kvar ili kada pupčana kila u dvostrukom trudnoće postoje takvi nedostaci su stražnji uretre ventila i Turnerov sindrom. Razina alfa-fetoproteina smanjena je u trudnoći s fetusom s Downovim sindromom i kod majki koje pate od šećerne bolesti. Budući da je ovaj test nespecifičan, koristi se za pred-screening: one s pozitivnim testiranjem mogu se ponuditi daljnji pregled.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Triple test krvi

Određivanje serumske razine alfa-fetoprotein majke, nekonjugiranog estradiola i humanog korionskog gonadotropina vježbe, korelaciji s dobi, težine i majčinog tijela u trudnoći. To ga čini moguće procijeniti rizik fetalnih defekata neuralne cijevi i Downov sindrom. Ako ovaj test i kasnije ispitivanje majki koji su pali u rizičnu skupinu, dostupni su svim majkama, a onda, kao što je prikazano u širokom prospektivne studije (N = 12603) Rano otkrivanje Downovog sindroma bi se povećao se s 15 na 50% (hipoteza Scheurmier).

Amniocenteze

Amniocenteza se izvodi pod ultrazvukom u vrijeme trudnoće oko 18 tjedana. Učestalost gubitka fetusa nakon takve manipulacije je oko 0,5%. U određivanju sadržaja amnionske tekućine za alfa-fetoprotein (preko istraživanju za otkrivanje defekata neuralne cijevi od određivanja alfa-fetoprotein u matični serum), i kultiviranih stanica plodne za proučavanje kariotip, određivanje aktivnosti enzima analize gena. Proučavanje stanične kulture traje 3 tjedna pa se abnormalna trudnoća može prekinuti nešto kasnije.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Biopsija Vorsyn Chorion

U 8. I 10. Tjednu, uzorci placente u razvoju uzimaju se na ispitivanje transcervikalnim kateterom ili transabdominalnom iglom pod ultrazvučnom kontrolom. Karyotyping traje 2 dana, za određivanje aktivnosti enzima i analize gena potrebnih 3 tjedna, pa je mogućnost za prekid nenormalan trudnoću ranije s većom sigurnošću i nižim stresa opterećenja nego nakon amniocenteze pruža. Frekvencija gubitka fetusa nakon uzorkovanja korionskog villusa iznosi oko 3% (0,8% više nego nakon amniocenteze). Ovaj postupak ne dopušta otkrivanje oštećenja živčane cijevi fetusa,

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Ultrazvuk s visokom rezolucijom

Počevši od razdoblja od 18 tjedana, iskusni stručnjak može otkriti sve veći broj vanjskih i unutarnjih strukturnih anomalija.

Fetoskopiya

Izvodi se od 18. Tjedna pod ultrazvučnom kontrolom. Vanjske malformacije fetusa mogu se otkriti, uzeti uzorci krvi fetusa i biopsije njegovih organa. Učestalost gubitka fetusa je oko 4%.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.