^

Biokemijska analiza u trudnoći

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Biokemijska analiza tijekom trudnoće odnosi se na obavezna ispitivanja. Pomoću biokemijskog testiranja krvi možete saznati o prisutnosti žarišta upala u tijelu, prepoznati kršenja u radu svih sustava i organa.

Za analizu uzeti vensku krv na prazan želudac, uoči je bolje ne jesti hranu sa konzervansima, masne hrane, samo piti vodu bolje. Analiza se obavlja pri registraciji, na 28 i 34 tjedna.

Detaljno ispitivanje krvi pruža priliku da upoznaju takve pokazatelje:

 • Sadržaj proteina (albumini, globulin).
 • Sadržaj lipidnih frakcija (fosfolipidi, trigliceridi, itd.).
 • Sadržaj ugljikohidratnih frakcija, glukoza.
 • Sadržaj enzima (kolinesteraza, kreatinska kinaza, lipaza, itd.).
 • Stanje elektrolitske bilance (postotak željeza, kalija, magnezija, natrija, fosfora itd.).
 • Identifikacija markera nedostatka željeza - serumski željezo, LHS, transferrin, feritin.
 • Sadržaj bilirubina u krvi.
 • Sadržaj uree, kreatinina, uree.
 • Sadržaj protutijela.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Tko se može obratiti?

Analiza feritina u trudnoći

Analiza feritina u trudnoći ima veliku dijagnostičku vrijednost. Na temelju analize podataka može prepoznati u ranoj fazi razvoja anemije, te tijekom trudnoće je vrlo važno, zbog nedostatka željeza obično pati ne samo majka nego i fetus (izazivaju razvoj kisika izgladnjivanje).

Pomoću analize, moguće je ne samo dijagnosticirati anemiju u vremenu, već i procijeniti željezne pohrane u tijelu, prepoznati žarište kronične upale, dijagnosticirati tumorske bolesti.

Analiza feritin najviše odgovara metodu dijagnosticiranja posto feritin. Također vam omogućuje da procijene kvalitetu željeza asimilacije razmjeran postotku feritina u krvi. Normalno feritin 13-150 g / l. Ako je njen postotak povećanja do400 g / l ili više, tada se predlaže patologija jetre u akutnom ili kroničnom fazi kronične insuficijencije bubrega, u nekim neoplastičnih bolesti pluća (karcinom, karcinom debelog crijeva, karcinom lezija jetre, prostate, leukemija, akutne faze, Hodgkinova bolest). Kada je sadržaj feritina manji od 10-15 g / L nedostatka željeza razvija jednostavan.

Krv za analizu je bolje podnijeti ujutro, na prazan želudac, zadnji obrok ne smije biti prije 8 sati, a hrana mora biti lagana i ne-kalorija. Također, analiza se ne može provesti ako se liječenje provodi paralelno.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Analiza šećera u trudnoći

Analiza šećera tijekom trudnoće se daje više puta tijekom trajanja trudnoće. Buduća majka donosi ne samo urin, već i krv za šećer - tako da možete pratiti bilo kakve fiziološke promjene u svom tijelu i na vrijeme primijetiti takvu povredu kao dijabetes.

Trudnoća je jedan od čimbenika koji doprinose razvoju šećerne bolesti, pa se u "zanimljivom" položaju treba obratiti posebnu pažnju na razinu glukoze u krvi i urinu. Rizična skupina uključuje one trudnice koje:

 • Imaju nasljedni naklonost za dijabetes.
 • Trudna osoba ima više od 35 godina.
 • Trudnica ima prekomjernu težinu ili učvršćuje činjenicu pretilosti.
 • Ranije je trudnoća bila komplicirana ili je završila pobačajem.
 • Trudnica je liječena zbog neplodnosti s hormonima.
 • Trudnica je već imala veliku djecu (to ukazuje na latentni oblik dijabetesa).

Za provedbu analize šećera u trudnoći potrebno je dva puta - za 8-12 i 30 tjedana. Ako je kod prve dostave zabilježeno povećanje koncentracije šećera u krvi, provodi se dodatni TSH test kako bi se provjerilo kako se gušterače suočavaju sa svojim zadatkom. U pravu je dati krv šećeru ujutro, na prazan želudac, kako ne biste dobili krivi rezultat.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Analiza koagulacije tijekom trudnoće

Analiza koagulograma u trudnoći treba obavljati apsolutno svaka žena. Pomoću ove analize možete saznati koliko brzo krv zgrušava i krvoženje se eliminira fiziološki. Premještanje stope koagulacije može uzrokovati vrlo ozbiljne komplikacije u trudnoći. Dakle, tendencija tromboze može izazvati moždani udar, srčani udar, trombozu vene i također dovesti do pobačaja. Također, visoka stopa krvnih ugrušaka može utjecati na zdravlje fetusa - dovesti do formiranja abnormalnosti mozga.

Tijekom trudnoće, koagulogram treba analizirati najmanje tri puta. Za predaju uzorka krvi potrebno je na prazan želudac, posljednji obrok ne smije biti prije 8 sati. Ako u rezultatima ispitivanja koagulacije postoji odstupanja, možda ćete morati reseedirati krv ili obaviti dodatan pregled. Ako trudnica ima proširene vene, bolest jetre ili autoimune patologije, analizu će morati dati više od tri puta, čak i ako je trudnoća bez opasnih komplikacija.

Normalna analiza koagulacije tijekom trudnoće:

 • Vrijednost APTTV je 17-20 s;
 • Važnost fibrinogena - do 6.5 g / l;
 • Značaj lupus antikoagulansa je odsutan;
 • Broj trombocita je 131-402 tisuća / mkl;
 • Vrijednost protrombina je 78-142%;
 • Vrijeme trombina je 18-25 s;
 • Vrijednost D-dimera je 33-726 ng / ml;
 • Vrijednost antitrombina III je 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Analiza lupusa u trudnoći

Analiza lupusa u trudnoći treba obaviti bez iznimke, budući da se bolest može pojaviti u neizraženom obliku, ali naknadno znatno komplicira tijek trudnoće. Lupus u trudnoći može uzrokovati:

 • Pre-eklampsija je teško stanje u kojem djeluje funkcija bubrega i povišeni krvni tlak.
 • Nepoznavanje trudnoće. Četvrtina trudnoća s lupusom spontano je prekinuta ili rezultira mrtvorođenjem.
 • Rođenje prije pojma.
 • Intrauterna retardacija rasta i razvoj fetusa.
 • Placentalna tromboza. Zbog imunološkog sukoba u lupusu nastaje velik broj fetusa, što dovodi do smanjenja propusnosti placente i nedostatka hranjivih tvari i kisika u fetusu.

Kada je lupus potvrđen u trudnoj ženi u kroničnom obliku, priprema se individualni režim liječenja koji ne samo da podržava majčino tijelo, već podržava njezin normalni rast i razvoj. Ako se Ro i La antitijela detektiraju u krvi žene, to znači da će buduće dijete već imati neonatalni lupus, koji se manifestira osipom i smanjenjem razine trombocita. Ali nakon 3-6 mjeseci bolest prolazi, ali moguće je da će beba imati blagu patologiju srca koja zahtijeva dodatno liječenje.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Analiza antitijela u trudnoći

Analiza antitijela tijekom trudnoće provodi se kako bi se isključila mogućnost rhesus-sukoba između majke i nerođenog djeteta. Ako buduća majka ima negativan Rh, a fetus je pozitivan, često postaje razlog za pobačaj ili izaziva hemolitičku bolest kod bebe. Bolje je da riješi problem određivanja rezus grupu krvi i utvrditi da li postoji alloimmune erythrocytic antitijela u krvi prije nego što planirate trudnoću ili svojim ranim fazama, poduzeti potrebne mjere kako bi trudnice. Ako je buduća majka Rh pozitivna, a fetus negativan, tada se ne ugrožava trudnoća i nema razloga za razvoj hemolitičke bolesti.

Protutijela su specifični proteini, povećavajući razinu nekih od njih mogu nepovoljno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Ako je sadržaj antitijela veći od 1: 4, bit će potrebno podvrgnuti više ultrazvuka za praćenje fetusa. Ako se tijekom trudnoće titar protutijela ne povećava, onda je to preduvjet za uspješno uzimanje fetusa.

Davanje krvi za test antitijela u trudnoći je bolje ujutro i ne jede previše masnoće i proteinske hrane uoči. Kada se potvrdi činjenica Rh-sukoba i visokog titra antitijela, odlučuje se o posebnom pušenju trudnoće.

Biokemijska analiza tijekom trudnoće omogućava promjenu promjena u tijelu buduće majke tijekom trudnoće i u ranoj fazi kako bi se dijagnosticirale abnormalnosti i osigurala učinkovita i ispravna liječenja problema.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.