^

Šampon protiv prhuti

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 10.08.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Briga za kosu koja je sklona stvaranju višestrukih kožnih ljusaka (mrtve stanice kože epidermisa) zahtijeva poseban pristup. Redoviti šamponi nisu u stanju nositi se s problemom. Razvijeni su posebni tretmani za uništavanje gljivica - glavnog izvora peruti [1], kako bi se nosili s hiperplazijom lojnih žlijezda. To je za takve lijekove primjenjuje katrana šampon.

Indikacije Katran šampon

Tar šampon za perut treba koristiti u slučaju da golim okom vidljivo obiluje u kose ljuske, oni priprashivayut ramena. Često dolazi do svrbeža, iritacije kože.

Perut je suha i masna. U oba slučaja problem se ne može zanemariti zbog opasnosti od prijelaza na seboreju - težeg oblika bolesti, što dovodi do ćelavosti. [2]Ovaj šampon je prikladniji za masnu kosu, jer ima tendenciju sušenja kože. Preporučuje se koristiti lijek i za psorijazu vlasišta. Izbor terapeutskog sredstva najbolje se dogovara s liječnikom-trichologistom.[3]

Farmakodinamiku

Tar šampon se proizvodi pomoću katrana - produkta toplinskih učinaka na drvo. Njegov terapeutski učinak određen je sastavom:

  • fitoncidi imaju antibakterijski karakter;
  • Creosols - poznati antiseptički učinak, imaju širok spektar djelovanja, inhibiraju reprodukciju gljivica;
  • Guaiacol - antiseptik, ublažava iritaciju i svrbež;
  • organske kiseline - doprinose odvajanju ljuski;
  • katran - vlaži kožu glave;
  • dioksibenzen - regulator obnove stanica.

Prodirući u kožu, alat eliminira infekciju gljivicama, smanjuje količinu masti koju sintetiziraju žlijezde, aktivira mikrocirkulaciju krvi u folikulima kose, osiguravajući njihovu prehranu. [4]

Doziranje i administracija

Tar šampon je medicinski, stoga u sastavu ima malo sastojaka koji osiguravaju pjenjenje. Prije nanošenja ulijeva se u dlan i tvori pjenu, a zatim se utrljava u korijenje mokre kose laganim masažnim pokretima i nanosi na cijelu dužinu. Držite lijek na glavi 4-5 minuta, a zatim isperite s kiselom vodom, jer katran ima blago alkalnu reakciju i šampon se ne pere s običnom vodom.

Tijek tretmana sa šamponom od katrana je 1-1,5 mjeseci s učestalošću od 3 puta tjedno. Nije prikladan za svakodnevno šamponiranje.

  • Aplikacija za djecu

Korisnost tar šampona više je puta dokazana testiranjem na različitim tipovima kose s problemom peruti. Njegovi rezultati nisu otkrili ništa što ne bi dopustilo da se primjenjuje na djecu.

Koristite Katran šampon tijekom trudnoće

Ne postoje izravne kontraindikacije protiv uporabe šampona za katran tijekom trudnoće, osim ako sama žena to odbije zbog osebujnog jakog mirisa koji može izazvati mučninu ili alergiju na nju.

Hormonske promjene koje se javljaju tijekom trudnoće mogu spasiti ženu od prethodno postojećeg problema s kosom ili ga uzrokovati. Tar sapun može pomoći riješiti problem bez čekanja na porođaj.

Kontraindikacije

Veliki broj biološki aktivnih tvari u katranu može izazvati alergijsku reakciju na njega. Prije prve upotrebe, trebate testirati, kapanje šampona na laktu ili ga povlačiti iza uha. Odsutnost crvenila, iritacija ukazuje na nepostojanje negativnog učinka na kožu.

Druge kontraindikacije uključuju oštećenje integriteta kože glave, akutne upalne procese, veliku suhoću kose (znači suše ih).

Nuspojave Katran šampon

Nuspojave mogu biti uzrokovane prekomjernim sušenjem kože i kose kao posljedicom šamponiranja. Tupa i lomljivost kose, njihov gubitak, iritacija kože su signal da se zaustavi uporaba alata. U rijetkim slučajevima to može dovesti do furunkuloze. Postoje dokazi o karcinogenom katalizatoru.[5]

Uvjeti skladištenja

Šampon se može čuvati u kupaonici na temperaturi koja ne prelazi + 25 ° C u udaljenosti od izravnog sunčevog svjetla.

Rok trajanja

Rok trajanja ovisi o proizvođaču i varira od šest mjeseci do 3 godine.

Analoga

Za borbu protiv peruti možete koristiti i druga sredstva za pranje kose. Među njima su: "Nizoral", "Skin-cap", "Keto plus", "Sulsena". Upotreba šampona bez katrana (2% salicilne kiseline, 0,75% pirokton olamina i 0,5% elubiola) pokazala se učinkovitijom u uklanjanju peruti od šampona na bazi katrana.[6]

Recenzije

Brojne recenzije ukazuju na učinkovitost šampona, a njegova dostupnost je zabilježena. Tijek njegove primjene, u pravilu, osigurava uklanjanje peruti u prosjeku pola godine. S vremena na vrijeme ljudi pribjegavaju tome kako bi spriječili razvoj seboreje.

Pažnja!

Da bi se pojednostavnila percepcija informacija, ova uputa za upotrebu lijeka "Šampon protiv prhuti" prevedena je i predstavljena u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije upotrebe pročitajte napomenu koja je došla izravno na lijek.

Opis je predviđen za informativne svrhe i nije vodič samoizlječenja. Potreba za ovim lijekom, svrha režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samo-lijek je opasan za vaše zdravlje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.