^
A
A
A

Kirurško liječenje normalne alopecije

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Metoda se sastoji u transplantaciji kose otporne na androgen i od lateralnih i okcipitalnih područja glave do područja razrjeđivanja kose ili alopecije. Svaki implantat (graft) sadrži od 1 do 5 žarulja (folikula). Broj transplantiranih graftova ovisi o mjestu i veličini stranice koju treba rekonstruirati i željenoj debljini kose. Za jedan postupak presađivanja od 20 do 1600 graftova, trajanje postupka je 4-10 sati. Transplantacija kose se obavlja pod lokalnom anestezijom na ambulantnoj osnovi. Svrha postupka je vratiti pacijentov prirodni izgled pacijentu. Najbolji rezultati postižu se planski i pomno izvedenim presađivanje mikro transplantata (1-2 folikula kose), smješten na granici kose i mini transplantata (3-5 folikula kose), smještenih u niz kose, a sve ponovno stvara prirodnu liniju rasta i željenu gustoću kose. Presađena kosa se ne razlikuje po izgledu od onih koji nisu transplantirani, oni se ne odbacuju jer nisu stranci. Neposredno nakon postupka, bolesnik ne treba nikakva zastrašujućih zavjesa ili kamuflažne zakrpe. Šampon se može koristiti nakon jednog dana. Na radnom polju formiraju se male korice, nakon 7-10 dana. 2-3. Dana nakon implantacije može doći do male otekline na čelu koja nestaje nekoliko dana; Preporuča se mikrokračna ili laserska terapija za ubrzavanje razrješenja edema. Znatan rast nove kose počinje 3-4 mjeseca nakon postupka i nastavit će se tijekom cijelog života pacijenta.

Unatoč sjajnim neposrednim rezultatima kirurške korekcije ćelavosti, nužno je nastaviti s korištenjem lijekova koji sprječavaju gubitak kose osjetljive na androgenu očuvanu na fronto-parietalnom području.

Transplantacija kosa se uspješno koristi za korekciju ožiljka alopecija vlasišta koji se razvio nakon ozljede kože ili kao rezultat niza prenesenih kožnih bolesti (eritematozni lupus, atrofirao oblika planus, itd.)

Od nedvojbenog interesa je izraženi kozmetički učinak transplantacije obrva; Međutim, ne može se primijetiti značajan nedostatak ovog postupka - kosa presadena iz okcipitalne regije, dugo raste i oblikovane obrve trebaju stalnu frizuru.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.