^
A
A
A

Higijenske kupke za tijelo

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kupka je nužna higijenska procedura. Može se osvježiti, ojačati, umiriti, smiriti, učiniti našim tijelom lijepim, pa čak i liječiti. Tijekom kupanja, pore se proširuju, počinju djelovati kao aktivni asistent pluća i bubrega i poboljšavaju metabolizam. Kupke će vam pomoći da izgubite težinu.

Preporuča se ne kupati se odmah nakon obroka, a nakon 1,5-2 sata. Temperatura ne bi trebala prelaziti 37-38 ° C, nemojte kupati više od 10-15 minuta. Nakon kupanja, tijelo se opušta i stoga je bolje odlaziti na krevet odjednom za 30 minuta. Učestalost kupanja 2-3 puta tjedno.

Preporučene kade

Kupka je slana. Pomaže u poboljšanju metabolizma i smiruje živčani sustav. Kupka sadrži 1-2 kg morske soli ili zajedničke soli.

Kupka sa škrobom. Ova kupka izglađuje kožu, naročito prikazanu u koži i rožnatoj epidermisu. Kupka traje 0,5 kg krumpirovog škroba i 1 žlica ekstrakta bora.

Biljna kupelj. Sastojci: 25 g bobica od smreke, cvjetove lavande, sv. Ivana, kamilice i 50 g vapna, paprene metvice, timijana. Trave staviti u vrećicu od gaze, kuhati u dvije litre vode i držati na laganoj vatri 30 minuta. Dobivena smjesa ulije se u pripremljenu kupelj. Takve terapeutske kupke djeluju ne samo umirujuće nego i terapeutske za masnu seborrheu, prištiće i akne. Tečaj je 8-10 kupki.

Oborine soje-eukaliptusa. U kadu se dodaje 3 stol, žlice crnogorice. Ekstrakt i nekoliko kapi eukaliptusnog ulja. Ova kupka daje živost.

Obodna kupelj. Sastav: 3 stol, žlice izvora bora ili crnogorice briketa. Djeluje opuštajuće i umirujuće na živčani sustav.

Medeni kupka : 60-100 g meda se otopi u 0,5 litara vode i ulije u kupelj. U sastavu meda nalaze se fiziološka ravnoteža, enzimi, vitamini, minerali, aminokiseline, baktericidi i aromatske tvari. Kroz kožu, med se apsorbira, čini ga elastičnijim, kroz krv djeluje općenito - jačanje, ublažava nervozno uzbuđenje.

Kupka meda pjene pripremljena je na isti način kao i prethodna, ali uz dodatak dva kapa za šampon. U pjeni se lijekovi apsorbiraju brže i umirujuće djelovanje je bolje.

Medonosna kupka normalizira san i smiruje živčani sustav. Priprema: med 60-100g i 3 tablice. žlice od ekstrakta bora ili briketa.

Kuglice meda-kadulje pripremaju se slično kao i prethodna.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.