^
A
A
A

Anatomija kose

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kosa je privjesak kože. Kao srodne strukture, imaju mnogo zajedničkog, od planova zgrade do karakteristika rasta i razvoja. Polaganje folikula dlake počinje 4. Mjeseca embrionalnog razvoja i određuje se interakcijom dermalnih i epidermalnih komponenti fetalne kože.

 • Korijen kose i folikul dlake

Korijen kose je složena struktura, koja još nije u potpunosti shvaćena. Nedavno je interes za nju izazvao novu snagu zahvaljujući otkrićima, povezanim s matičnim stanicama, koje su, kako se ispostavilo, prisutne u njemu.

Korijen kose nalazi se uglavnom u kožnom sloju (ponekad doseže hipodermu) i okružen epitelnim korijenima vagina (zajedno s njima zove se folikul dlake). Folikul dlake se odvoji od dermisa membranom vezivnog tkiva - vrećicom korijena (ili vaginalnom). Malo veći je tzv. Područje izbočenja (od engleskog - vrećica, izbočina, izbočina), a donji dio korijena naziva se luk.

Stanični sastav folikula je raznolik i kombinacija je stanica specijaliziranih (zrele) i nespecijalizirane:

  • specijalizirane stanice: melanocita (pigment melanin proizvode), fibro blastovi (sintetizirane proteine ekstracelularnog matriksa - kolagena, fibronektina), keratinocite (sintetiziran keratin), žljezdane, stanice izlučuju sebocita (sebum);
  • nespecificirane: matične stanice i progenitorske stanice (nalaze se u ranoj fazi sazrijevanja i nalaze se u izbočini, unutar žarulje i u bazalnom sloju epidermisa). Na folikul dlake dodiruju znoj i žlijezde lojnice, kao i mišiće koji podiže kosu (arrector pili). Prehrana i innervacija cijelog kompleksa rezultat je kombinacije kapilara i živčanih završetaka s kožnim papilom.

Boja kose određena je omjerom dva pigmenta - eumelaninom, dajući kestenjastu ili crnu boju kose, a pheomelanin - sivkastu i žutu boju. Oba pigmenta proizvode melanociti u anagennoj fazi.

Folikul je uronjen u sloj subkutane masti. S godinama, ovaj sloj na koži vlasi postaje tanji. Istraživači su zabilježili akumulaciju masnih stanica (adipociti) oko budnih normalnih folikula koji aktivno proizvode zdravu kosu i njihov relativni nedostatak oko folikula koji spavaju. Iz toga je zaključeno da adipociti služe za "potporu" funkciji folikula dlake. Čimbenici koji inhibiraju rast kose, poput kemoterapije ili gladi, također smanjuju sloj potkožnog masnog tkiva.

Zanimljive statistike:

  • U prosjeku na koži postoji 100 tisuća folikula dlake (maksimalno - 150 tisuća).
  • Prosječna gustoća na glavi: dijete ima 600 folikula po cm2, odrasla osoba ima 250-300 folikula po cm2.
  • Tijekom života iz folikula može narasti do 30 vlasi.
  • Obično je oko 90% dlake na glavi u fazi rasta, 1% - u međuvremenu, 9% - u stupnju odmora.

Osovina kose

Kontinuirani rast dlake javlja se zbog podjele (proliferacije) stanica koje leže na hijalinskoj podlozi membrane, koja graniči unutarnji dio folikula iz kožne papige. Odvajanje od bazalne membrane služi kao signal za početak sazrijevanja (diferencijacija), što dovodi do stanične smrti - stanice koje sazrijevaju postupno gube jezgre i ispunjavaju keratin. Zahvaljujući kontinuiranom podjelu stanica unutar mahuna, stvara se tlak koji uzrokuje da se keratinizirane stanice kretaju prema gore brzinom od oko 0,3-0,4 mm po danu, čime se osigurava rast kose, točnije, njezina stabljika.

 • Cuticle - zaštitna školjka štapa.

Dlaka za kosu (poput epidermisa) ima slojevitu strukturu. Vanjski sloj - kutikula - sastoji se od 6-10 slojeva preklopnih keratinskih vaga koje se slažu kao pločice (slike I-1-3). Vage imaju izduženi oblik (debljina - 0,2-0,4 μm, širina - oko 0,3 μm, duljina - do 100 μm) i pričvršćeni su zajedno s lipidnim slojem. Struktura kutikula nalikuje stratum corneumu, koji se također sastoji od keratinskih ljestvica (iako imaju drugačiji oblik - šesterokutni), zalijepljen zajedno s lipidima (lipidna barijera kože).

 • Cuticle - najdugotrajniji dio kose, štiteći njegovu unutrašnjost.

Kako raste kosa, kutikula je oštećena i postepeno uništena, otkrivajući korteks. U mjestima uništavanja kutikula pojavljuje se isparavanje vode: osovina kose počinje gubiti vlagu, postaje krhka, na njemu se akumulira elektrostatska naboja. Sve to dovodi do činjenice da se estetska svojstva kose pogoršavaju - postaju zapetljani, slomljeni, blijede, loše postavljeni. Važnu
Ulogu u uništavanju kutikula igraju agresivni vanjski čimbenici - temperatura, UV zračenje, češljanje, kemijski spojevi (uključujući one koji su pogodili kosu kao dio proizvoda za kosu).

 • Cortex je sloj koji odgovara mehaničkim svojstvima kose.

Pod kutikulom se nalazi kortikalni sloj - korteks sastavljen od uzdužnih redova keratiniziranih stanica. Ovaj sloj osigurava šipku fleksibilnost i snagu. Matrična vlakna korteksa imaju proteinsku prirodu i bogata cis-theinom, aminokiselinom koja sadrži sumpor. Disulfidne veze nastale tijekom procesa keratinizacije daju šipku karakterističan oblik. Broj i mjesto tih veza određuju se genetski, stoga, kako bi se promijenio oblik kose, prvo je potrebno poremetiti disulfidne veze, a zatim ih vratiti u novom slijedu (vidi Perm i izravnavanje kose).

 • Medula - toplinska izolacija kose.

Pod korteksom u nekoj kosi nalazi se srednji sloj - medula koja ima mnogo praznina. Kod životinja mozak je dobro razvijen - prisutnost zraka unutar osovine za kosu smanjuje toplinsku vodljivost: takva kosa služi kao dobra toplinska izolacija i štiti tijelo od promjena temperature okoline. Kod ljudi, medulinski sloj je prisutan u tvrdoj kosi (posebno siva kosa).

Barijerni sustav kose

Ljudska kosa, poput epidermisa, ima svoj vlastiti barijerni sustav, koji ga štiti od štetnih vanjskih utjecaja. Barijerne strukture epidermisa i kose su slične. Glavna sličnost leži u činjenici da glavno funkcionalno opterećenje u njima izvodi lipidi.

Osim sebuma lipida, koja tvori zaštitni sloj na površini kose i uklonjen ispiranjem, postoji tzv sastavni (strukturni) lipidi u kosi. Kovalentno vezanje na matriks proteina tvore kompleks staničnu membranu (CCM), koja ne samo da osigurava adhezije kortikalnih i cuticular stanice, nego također služi kao barijera difuzije različitih tvari u kosi.

Kompleks staničnih membrana nalazi se između stanica kutikularnih i kortikalnih slojeva. Elektron presjek kose vidi se da su stanice razdvojene na udaljenosti od 25-30 nm, te u središtu jasno razlikovati gušći sloj debljine oko 15 nm, na obje strane od kojih su dvije manje gusti slojevi u izravnom kontaktu s granicama stanica. Ukupnost intercelularne supstance i vanjske ljuske stanica nazvana je kompleksom staničnih membrana. CMC tvori veliku mrežu duž vlakana, omogućujući stanicama da zajedno međusobno postoje.

Ustanovljeno je da su lipidi cuticular CMC mobilni i osjetljivi na djelovanje vanjskih čimbenika. Perm, sunčevo zračenje i zračenje mogu dovesti do jakih promjena u lipidnoj kompoziciji kose, sve do potpunog nestanka CMC-a iz kutikula.

Zanimljiva činjenica: vidljiva svjetlost uništava CMC puno više od UFA i UVB. Pigment eumelanin štiti kose lipide od fotokemijskog uništenja: lakih dlačica uništava se brže od crne kose.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.