^

Zdravlje

Ispitivanje ispljuštanja

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 23.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Sputum je patološka tajna dišnog trakta koja se luči tijekom kašlja i uzrokovana je oštećenjem sluznice traheje, bronha i plućnog tkiva infektivnim, fizičkim ili kemijskim sredstvima.

Sputum analiza u bolesnika s upalom pluća u mnogim slučajevima (iako ne uvijek) omogućuje:

 • odrediti prirodu patološkog procesa;
 • kako bi se razjasnila etiologija upale dišnih putova i plućnog tkiva, posebno za izolaciju patogena upale;
 • odrediti glavna svojstva patogena, uključujući njegovu osjetljivost na antibiotike;
 • procijeniti učinkovitost liječenja.

Ispiranje analize uključuje:

 1. Makroskopski pregled (određivanje karaktera sputuma, njezina količina, boja, prozirnost, miris, konzistencija, prisutnost nečistoća i različitih inkluzija).
 2. Mikroskopski pregled (određivanje staničnih i drugih sputuma, kao i proučavanje mikrobne flore u prirodnim i mrljama).
 3. Mikrobiološka studija (identifikacija i proučavanje svojstava navodnog uzročnika bolesti).

Kemijska studija sputuma još nije pronašla široku primjenu u kliničkoj praksi, iako ima i neki dijagnostički značaj.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ispljuvanje za istraživanje

Sputum za pregled prikuplja se ujutro na prazan želudac nakon preliminarne temeljitog ispiranja usta i grla s kuhanom vodom. Ponekad je preporučljivo isprati usta s 1% otopinom aluminijskog alum.

Pacijent coughs up sputum izravno u čisto, suho staklo sa tijesnim poklopcem. Ako se očekuje mikrobiološki pregled ispljuvka, bistrira se u sterilnu posudu od Petri ili drugi sterilni spremnik. Važno je upozoriti pacijenta da kada se sputum sakupi, uzimanje sline u uzorke koje se šalju u laboratorij može značajno promijeniti rezultate studije. Samo se svježe ispljuvaju šalju u laboratorij, budući da produženo stajanje, osobito na sobnoj temperaturi, dovodi do autolize staničnih elemenata i reprodukcije mikroflore. Ako je potrebno, dopušteno je kratkotrajno skladištenje sluzi u hladnjaku.

Tko se može obratiti?

Opća svojstva sputuma

Broj sputuma

Količina sputuma obično se kreće od 10 do 100 ml po danu. Neke sputum razdvojiti na akutnog bronhitisa, upale pluća, zastoja u plućima početkom napada astme. Krajem napada astme broj dodijeljen ispljuvak povećava. Veliki broj sputuma (ponekad i do 0,5 litara) može biti pušten kada edem pluća, kao i gnojnim procesima u plućima, pod uvjetom da s postovi šupljine bronha (u apsces, bronhektazije, gangrenu pluća, s tuberkulozan lagani proces, u pratnji raspada tkiva) , Treba imati na umu da je smanjenje u iznosu od sputum s gnojnim procesima u plućima može biti posljedica upale se povukla i gnojnog odvodnje iz prekršaja šupljine, koja je često praćena pogoršanjem stanja bolesnika. Povećanje količina iskašljaja može smatrati kao znak propadanja pacijenta, ako to ovisi o egzacerbacije, primjerice gnojnim procesom; u drugim slučajevima, kada je porast broja sputum povezane s poboljšanom odvodnje šupljini, to se smatra kao pozitivan znak.

Boja sputuma

Većina bezbojna ispljuvak, vezanost gnojni komponenta mu daje zelenkastu nijansu koja je opažena s pluća apsces, pluća gangrena, bronhektazije, pluća aktinomikoza. Kada nečistoće sputuma svježe krvi obojenog pljuvačke u različitim nijansama crvene boje (ispljuvku bolesnika s tuberkuloze, hemoptiza, aktinomikoza, karcinoma pluća, pluća apscesa, pluća, srčanog infarkta astme i plućni edem).

Sputum zapušten boji (na krup, fokalni i upale pluća influence s plućne tuberkuloze s kazeozne raspada stagnacije pluća, plućni edem, s plućnom antraksa) ili ispljuvak smeđe (u svjetlu miokarda) označava njegovog sadržaja nije svježa krv ali proizvodi njezina propadanja (hematina).

Prljavo zelena ili žuto-zelena boja može imati ispljuvak, koji se dijeli s različitim patološkim procesima u plućima, u kombinaciji s prisutnošću žutice kod bolesnika .

Žuti kanarijska boja sputuma ponekad se opaža s eozinofilnom upalom pluća. Izbacivanje oftalmološkog sputuma je moguće s plućnom siderozom.

Crveno ili sivkasto ispljuvanje javlja se ugljenom prašinom i pušačima.

Sputum može biti obojan nekim lijekovima, na primjer, mrlje rifampicina ispuštanje u crveno.

Miris sluzi

Ispljuvak obično nema mirisa. Miris promiče prekršajni sputum odljev. Raspada miris poprima u apscesa, gangrena pluća, bronhitis s raspada u pristupanja raspada infekcije, bronhiektazija, raka pluća, komplicira nekroze. Za koji je otkrio hydatidosa cistama karakterističan neobičan voćni miris ispljuvak.

Ispljuvka iskašljaja

Pijavica sputuma na stajanju obično se podijeli na 2 sloja, stavljajući na 3 sloja (gornja pjena, srednja seroza, donji purulent). Osobito karakteristično za pojavu troslojne ispljuvak pluća gangrena, dok je pojava dvoslojne ispljuvak općenito promatrati kada pluća apsces i bronhiektazija.

Sputum reakcija

Sputum obično ima alkalnu ili neutralnu reakciju. Razložena ispljuvka dobiva kiselu reakciju.

Priroda sputuma

 • Limus sputuma izlučuje se u akutnom i kroničnom bronhitisu, astmatičnom bronhitisu, traheitisu.
 • Muco-purulent sputum je karakterističan za apsces i gangrenu pluća, silikozu, purulentni bronhitis, pogoršanje kroničnog bronhitisa, stafilokokna upala pluća.
 • Purulentno-mukozni sput je karakterističan za bronhopneumoniju.
 • Gutanje sputuma moguće je kod bronhiektazije, stafilokokne upale pluća, apscesa, gangrene, aktinomikoze pluća.
 • Žgarav sput je odijeljen plućnim edemom.
 • Apsces pluća može biti serozno-purulentni ispljuvak.
 • Krvavi sputum se izlučuje u slučaju infarkta pluća, neoplazmi, pneumonije (ponekad), traume pluća, aktinomikoze i sifilisa.

Treba napomenuti da hemoptysis i nečistoće krvi u ispljuvak nisu opaženi u svim slučajevima infarkta pluća (u 12-52%). Stoga, odsustvo hemoptize ne daje osnovu za odbijanje dijagnoze infarkta pluća. Treba također imati na umu da nije uvijek moguće analizirati ispljuvka s pojavom velike količine krvi u plućima uslijed plućne patologije. Za simuliranje plućnog krvarenja mogu, na primjer, želučano ili nazalno krvarenje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.