^

Znakovi stresa kod djeteta

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Većina nas se skriva u djetinjstvu, kao u najlakšem vremenu našeg života, osobito u usporedbi s vrstom odrasle dobi. No, to ne čini stres vašeg vlastitog djeteta manje stvarnom. Često zaboravljamo da naša djeca mogu dobiti puno stresa, i postoji mnogo razloga za to. Ali ponekad to ne razumijemo. Ali stres djeteta može biti prepoznat po promjenama u njegovom ponašanju i dobrobiti. Evo nekoliko znakova upozorenja da beba može imati stres.

Stres u djetetu

trusted-source[1], [2], [3]

Iznenadne promjene u ponašanju djeteta

Kada dijete dolazi iz škole ili dječjeg vrtića, možda ga nećete privući i ne razlikovati znakove stresa. Ali to može negativno utjecati na druga područja života, uzrokujući promjene u ponašanju. One mogu biti jedan od najsigurnijih znakova da nešto nije u redu u životu vašeg djeteta.

Ako vaše dijete već dobro krene na lonac, a zatim iznenada počinje urinirati u krevetu, to može značiti da je zabrinut zbog nečega. Noćne more - također znak stresa, često skriven, što beba možda ne zna. Neka djeca se vraćaju u naviku usisavanja palca, čak i ako su već u sretnom dobu osnovne škole.

Torzija vlastite kose, koja se također briše u nosu, može se shvatiti kao dodatne znakove stresa. Nagli ugođaj raspoloženja, poremećaji bijesa i poremećaji spavanja također mogu biti pokazatelji stresa.

Fizički simptomi stresa

Ponekad djeca samo fizički muče stresom. To se može manifestirati kao bol u trbuhu ili glavi. Također, zbog stresa mogu se razviti problemi koncentracije u školi. Dijete može imati loš san i umor.

Drugi znakovi stresa djeteta

Istraživači su otkrili da su djeca koja doživljavaju zlostavljanje vršnjaka u školi također doživljavaju veliki stres. Postoji svibanj biti još jedna reakcija - djeca u školi ili vrtić mogu napasti drugu djecu. Ovo je također način reagiranja na stres. Kronična laži i prkosno ponašanje također mogu ukazivati na stres.

Time dijete želi naglasiti ono što žele kao mamu ili tatu. Dijete možda neće moći nešto raditi u vrtu ili školi, ali ne žele razgovarati o njihovim neuspjesima, tako da leže svojim roditeljima.

Oni mogu pretjerano reagirati na kritike ili svoje vlastite propuste. Oštro ponašanje u učionici može biti pokazatelj da je dijete neugodno u školi. Ako se to dogodi, najvjerojatnije dijete djeluje kao odrasla osoba zbog nevjere, jer ne želi biti u školi, što je jedan od najčešćih izvora stresa za njega.

Suzbijanje dječjeg stresa

Kad saznate da vaše dijete ima stres, morate sjesti i razgovarati s njim. Jedan od najčešćih izvora djece stres je previše zauzet raspored i previše intenzivan program. Između školskih, sportskih, izvanškolskih aktivnosti i male količine slobodnog vremena, djeca mogu biti preopterećena. Njihova psiha to ne podnosi. Razgovarajte s djetetom o prilagodbi njegovog rasporeda ili smanjenju nekoliko aktivnosti kako biste smanjili razinu stresa djeteta.

Nedostatak vježbanja može ponekad povećati razinu stresa djeteta. Bit ćete iznenađeni kada saznate kako samo sat ili dva igrati u dvorištu nakon škole s mamom i tatom mogu dodati zadovoljstvo i olakšati stres.

Da bi vaše dijete moglo osjetiti vašu podršku, pobrinite se da vaše dijete zna: ste dostupni u bilo kojem trenutku kada želi razgovarati s vama o njegovim problemima. Neka djeca također znaju da su vam vaši problemi vrlo važni i da su riješeni. Stres je normalan dio života. Ako roditelji pomažu dijete s njim da se suoče, to će rasti više sigurni u sebe i uspješnije.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.