^

Kako smanjiti stres prvih školskih mjeseci?

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Početak nove školske godine može radikalno utjecati na krhku dječju psihu, stres može smanjiti učinkovitost djeteta u društvu i učenju. Prvi mjeseci studija mogu biti vrlo teški za djecu i roditelje. Čak i ona djeca koja stvarno žele ići u školu morat će se prilagoditi višoj razini aktivnosti i stresa, neizbježno povezanog sa životom škole. Stupanj prilagodbe ovisi o djetetu, ali roditelji mogu pomoći svojoj djeci da upravljaju vlastitim ritmom života, sve unaprijed planiraju i pozitivno reagiraju na lekcije i nove učenike. Evo nekoliko savjeta koji će pomoći vašem djetetu olakšati prvih mjeseci školovanja.

olakšati prvih mjeseci školovanja

trusted-source[1]

Prije početka studija

Dobro tjelesno i duševno zdravlje školarca. Pobrinite se da vaše dijete bude u dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju. Dovedite ga pred školu liječnicima, a osobito uzmite vremena da se posavjetujte s psihologom, ortopedom i stomatologom. Liječnik-pedijatar koji će pohađati nastavu pomoći će utvrditi je li razvoj djeteta korespondirao s dobi ili ne. Vaše dijete će imati koristi ako možete identificirati i početi rješavati svoje zdravlje i razvoj problema prije nego što on ide u školu.

Pogledajte sve informacije o školi. Pregledajte materijale koji se odnose na školu. Zapišite telefonski broj dječjeg nastavnika razreda, broj razreda u kojem će biti angažiran, što školske zalihe, raspored poziva, broj medicinskih sestara je potreban.

Napravite kopije potrebnih dokumenata. Napravite kopiju dječje kartice i kopiju cjepiva. Te se informacije mogu koristiti za rekreacijske aktivnosti tijekom ljeta. Na primjer, za ljetni kamp.

Zapišite raspored ručka za dijete u školi. Te informacije trebate znati najmanje tjedan dana prije početka studija. Pripremite svoje dijete za te promjene tako što ćete razgovarati s njim o prednostima učenja u školi. Za dijete, puno stresa je promjena cijelog načina dana.

Ograničite gledanje televizije. Pozovite dijete prije spavanja da igrate mirne igre, zagonetke, boje ili čitajte ujutro i navečer umjesto gledanja televizije. To će vam pomoći olakšati učenje vašeg djeteta. Ako je moguće, primijenite tu praksu tijekom školske godine. Televizija distracts mnoge djece, a vaše dijete će doći u školu bolje pripremljen ako on ne opterećuje njegov mozak s nepotrebnim informacijama.

Posjetite školu s djetetom. Ako vaše dijete prvi put ide u školu ili pohađa novu školu, posjetite ga sa svojim djetetom. Dijete treba pokazati tko je njegov učitelj, gdje je klasa, svlačionica, blagovaonica i tako dalje. E., to će pomoći u ublažavanju tjeskobe djeteta, kao i dopustiti mu da vam postaviti nekoliko pitanja o novom okruženju za njega. Razgovarajte s učiteljima i pobrinite se da se oni uvijek obraćaju vama čim dijete započne probleme bilo koje vrste.

Izaberite odgovarajuću odjeću i obuću za svoje dijete. Kupite samo ono što vam je potrebno. Dijete brzo raste, stoga pazite da ima najmanje dva para čvrste cipele. Idealno - ortopedski. To će zaštititi bebe noge od umora i bolesti povezanih s ravnim nogama. Saznajte unaprijed hoće li dijete imati poseban obrazac u školi. U mnogim posebnim školama prakticira se.

Pripremite za dijete mjesto gdje će obaviti svoju zadaću. Starija djeca bi trebala moći proučavati u vlastitoj sobi i ovo mjesto bi trebalo biti najtiše u kući. Mala djeca obično trebaju odmor, što dijete daje priliku da bude zaštićeno i smireno.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Prvi mjeseci škole

Besplatno svoj raspored. U najvećoj mogućoj mjeri, u prvim mjesecima škole odgodili su poslovna putovanja, sastanke nakon posla, kao i dodatne projekte. Morate biti slobodni da pomognete svom djetetu naviknuti se na školu i prevladati neugodnost ili tjeskobu koju mnoga djeca doživljavaju na početku nove školske godine.

Pripremite večeru koju dijete može uzeti s njim. Starija djeca mogu vam pomoći ili pripremiti ovaj školski ručak. Ili dajte djetetu priliku da kupi ručak u školi, ako to financije to dopuštaju.

Postavite alarm. Djeca od školske dobi trebaju imati svoj budilnik, koji će ga ujutro probuditi. To će podići odgovornost i odgovornost djeteta. Hvale ga za brz odgovor.

Ostavite djetetu dodatno vrijeme za školske troškove. Pobrinite se da vaše dijete ima dovoljno vremena za ustajanje, doručak i školu. Za vrlo malu djecu koja se autobusom šalju u školu, trebate staviti bilješku u džep jakne s odgovarajućim informacijama, uključujući ime i broj škole, kao i podatke za kontakt.

Osigurajte svoje dijete nakon napuštanja škole. Razgovarajte s djetetom o tome što učiniti ako se vrati kući nakon škole i ne možete ga susresti. Budite vrlo specifični, pogotovo s malom djecom. Dajte djetetu broj na kojemu se možete kontaktirati i alternativne brojeve, kao što su bake i djedovi, sestre i braća.

Pogledajte djetetove udžbenike. Razgovarajte s njim o tome kako će vaše dijete naučiti godinu dana. Podijelite ga s povjerenjem u njegove sposobnosti. Budite zainteresirani za podučavanje vašeg djeteta tijekom školske godine. Osposobljavanje određenih vještina zahtijeva vrijeme i česte ponavljanje. Potaknite dijete da bude strpljiva, razborita i pozitivno reagira na sve školske okolnosti.

Pošaljite bilješke učitelju svog djeteta i pozovite ga s vremena na vrijeme. Neka učitelji znaju da ste zainteresirani za dobivanje redovitih povratnih informacija i informacija, poput onoga što vaše dijete radi u školi. Recite učitelju o svojoj iskrenoj želji da surađujete s njim.

Kako smanjiti razinu stresa u prvim mjesecima škole?

Kako smanjiti razinu stresa u prvim mjesecima škole?

Dajte svojoj djeci da znaju, brinete o njima. Ako se vaše dijete brine za školu, pomozite mu da se bavi situacijom. Razgovarajte s djetetom svaki dan, saznajte njegove najmanji problem. Surađivati s njima. Djeca apsorbiraju anksioznost svojih roditelja, pa je vaš optimizam i povjerenje dobri modeli imitacije vašeg djeteta. Neka vaše dijete zna da je prirodno, malo nervozno u prvom školskom vremenu.

Nemojte pretjerati. Ako se prvih nekoliko dana djeca ponašaju malo nezahvalno, agresivno, nadraženo, pokušajte ne reagirati na to. Mala djeca mogu osjetiti anksioznost ili stidljivost, morate im pomoći da se prilagode novom ritmu života. Uvjerite ih da ih volite, razmišljate o njima tijekom dana i pomoći će djeci stvoriti osjećaj sigurnosti.

Uvjerite dijete svoje sposobnosti da se nosi s situacijom u školi. Razgovarajte s djetetom o nekoliko mogućnosti za upravljanje teškom situacijom u školi, objasnite kako biste to učinili, ispričajte nekoliko priča iz vlastite školske prošlosti. No, ako problem nije riješen, dijete ga treba podijeliti s nastavnikom i vama. Ostanimo u kontaktu sa školom.

Organizirati sastanak djece ispred škole. Pokušajte dogovoriti sastanak nekoliko poznatih kolega iz razreda vašeg djeteta prije škole. A onda prva mjeseca škole neće biti tako teško za dijete.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.