^

Zdravlje

A
A
A

Vulgarna psorijaza

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Vulgarna psorijaza se smatra najčešćim oblikom ove dermatološke bolesti. Također se ponekad naziva običnim ili jednostavnim.

Ovu patologiju karakterizira pojava na koži papula prekrivenih osebujnim bijelim vlaknima - česticama uspaljenog tkiva.

Epidemiologija

Rezultati različitih statističkih istraživanja su pokazala da psorijaza vulgaris javlja se u oko 2% populacije (primjerice, u Danskoj, oni su bolesni 2,9% stanovništva u sjevernoj Europi (uključujući i Britaniju) - 2%, u SAD-u - 1,4% , au Kini - 0,37%).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Uzroci vulgarna psorijaza

U našem vremenu ne postoji niti jedna teorija koja bi u potpunosti mogla objasniti uzroke vulgarne psorijaze. Zato je ova bolest klasificirana kao multifaktorska dermatoza.

Među najpopularnijim objašnjenjima za uzroke psorijaze su sljedeće:

 • Nasljedni uzrok - najčešće se bolest dijagnosticira u 2, kao i 5-6 generacija. Prijenos se javlja na dva načina: recesivan, kao i autosomno dominantan;
 • Metabolički uzroci - bolest se javlja uslijed metaboličkih poremećaja. Uglavnom, to se odnosi na procese metabolizma kolesterola, enzima, poremećaja RNA i replikacije DNA;
 • Virusni uzrok - identificiran je kao rezultat pojedinačnih pokusa provedenih na kunićima. Nakon ugrađivanja čestica kože pogođene psorijazom, razvili su fibroze, kao i atrofiju i druge morfološke modifikacije u organima. Ali istodobno nije bilo moguće točno odrediti kakav je virus izazvao te povrede;
 • Endokrini uzroci - kod mnogih pacijenata s dijagnozom abnormalnosti koje imaju endokrin porijeklo. Među njima je poremećaj funkcioniranja gonada i hipotalamus-nadbubrežnog sustava;
 • Neurogenički uzrok koji objašnjava razvoj psorijaze je prisutnost ozbiljnih psihičkih poremećaja u pacijenta.

trusted-source[7], [8]

Faktori rizika

Među čimbenicima rizika koji mogu stvoriti povoljan okoliš za razvoj patologije:

 • Dijabetes melitus i ateroskleroza;
 • Oštećenje kože;
 • Izloženost kemikalijama;
 • Korištenje određenih lijekova.

trusted-source[9], [10]

Patogeneza

Postoje dvije osnovne teorije koje objašnjavaju mehanizam pojave vulgarne psorijaze.

Prva od njih objašnjava pojavu psorijaze kršenjem sazrijevanja i podjele epitelnih stanica, što uzrokuje njihov pretjerani rast i povećanu proliferaciju. Dakle, u ovom slučaju pojavljivanje patologije dolazi kao posljedica kršenja funkcije tkiva i keratocita. Treba napomenuti da se u ovom agresivnom reakcijom jednojezgreni fagociti i T-limfocita u stanicama kože i njihovo prodiranje u kožu smatra sekundarni odgovor organizma na proliferaciju keratocytes mijenjati pod utjecajem bolesti. Podrška za ove teorije je da je liječenje ove patologije pomoću lijekova koji sprječavaju proliferaciju keratocytes (čime pokazuju nizak stupanj izloženosti, ili uopće ne pruža nikakvu imunomodulacijskoq djelovanja), daje dobre rezultate.

U drugoj teoriji ove patologije se smatra jednim od tipova immunopathological, autoimune bolesti, u kojima je razvoj povećane rast i reprodukciju stanica kože su sekundarne s obzirom na utjecaj na njih limfokina, upalnih medijatora i citokina koji se proizvode stanice imunološkog sustava. Proces patologije povezane s prodiranje u stanice kože poklopac štiti tijelo od pojave malignih tumora i infekcija (npr, T-helper stanice i T stanice ubojice). Kao rezultat toga, oslobađanje velikog broja citokina, koji su poticatelji upalni proces i ubrzava proliferaciju stanica kože (među njima i keratocytes).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Simptomi vulgarna psorijaza

Obično se razvoj bolesti odvija postupno, ali u nekim slučajevima postoji akutni napad. Među prvim znakovima vulgarne psorijaze - izgled na koži nodularnog osipa, koji ima crvenu ili ružičastu boju. Takav osip naziva se papules - ograničeni su u području gustim čvorovima, na čijem se vrhu nalaze ljestve sivkasto-bijele boje. Nisu na svakom od njih vidljiva pilinga, ali ako pokušate ukloniti vrh papule, lako će se otkriti. Osip je obično neatraktivan i dugo se nalazi na istoj površini kože kože. Može se lokalizirati pod kosom na glavi, preko velikih zglobova itd.

Faze

Vulgarna psorijaza ima tri stupnja razvoja: progresivna, regresivna i stacionarna, od kojih svaka ima svoju kliničku specifičnost.

U slučaju regresivne faze bolesti, pacijent je promatran:

 • Smanjenje snage ljuštenja kože ili konačnog prestanka tog procesa;
 • Postupno nestajanje psorijatičnih osipa i plaka, nakon čega započinje razvoj hipopigmentacije (ponekad se počinje razvijati hiperpigmentacija);
 • Razvoj psorijazne trijade i negativne izomorfne reakcije.

Stacionarna pozornica

Među karakterističnim znakovima stacionarne faze razvoja bolesti su sljedeće manifestacije:

 • Prestanak rasta novih čvorova;
 • Očuvana je veličina i broj već postojećih papula, periferni rast nije opažen;
 • Umjeren stupanj pilinga površine osipa;
 • Počinje formiranje bjelkasti ruba koji okružuje snop osip stratum corneum (taj proces se naziva simptom Voronov) - to znači da nepokretna faza koja počinje pomak povlačiti;
 • Negativna isomorfna reakcija i pojava psorijazne trijade.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Progresivna pozornica

Faze progresije psorijaze karakteriziraju takve manifestacije:

 • Periodni izgled na koži novog osipa koji ima specifičnu eritematoznu kosu na kojoj nema plakova (dok su na osipu);
 • Već postojeći čvorovi rastu u veličini zbog perifernog rasta (oni izgledaju kao hiperemijski rub oko osipa);
 • Takozvani Koebner reakcija daje pozitivan rezultat - u oštećenim dijelovima kože, novi čvorovi (trauma može biti uzrokovan nule, ubod iglom, opeklina ili korištenje iritantan masti);
 • Psorijazni osipi su jako pocrveni, osim područja rasta samih čvorova;
 • Pozitivna trijada.

Psorijaza vulgarnih plaka

Psorijaza plaka je najčešći tip bolesti kod koje koža postaje upaljeno, crvenila i pahuljica. Prema statističkim podacima, oko 4 od 5 osoba s dijagnozom psorijaze imaju samo oblik plakete (također se ponekad naziva i psorijaza normalnim). Ovu patologiju karakteriziraju guste crveno-ljubičaste ploče, na kojima se pojavljuju srebrnaste ljuske. Takav osip se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Pojava osipa uzrokuje bol i svrbež.

Ograničena i uobičajena vulgarna psorijaza

Vulgarna psorijaza je ograničena, a također je uobičajena. S ograničenim oblikom, osip se pojavljuje na odvojenim područjima kože, pri čemu se zarobljuje najviše 40% cijelog poklopca. U slučaju oštećenja veće površine kože, patologija se upućuje na uobičajeni oblik.

Komplikacije i posljedice

Vulgarna psorijaza može izazvati pojavu komplikacija na području zglobova ili noktiju. Nokti su izuzetno udareni, na njima se nalaze otvori za šupljine. Često s vremenom, oni piling i potpuno pada. Pod noktima započinje hiperkeratoza - ovaj simptom se također naziva i "uljna mrlja".

Komplikacije zglobova iz psorijaze mogu biti vrlo ozbiljne. Razvijaju se razne artropatije zbog kojih je pacijentu teže davati kretanje, osobito ujutro, nakon spavanja. Postoji deformacija zglobova, uglavnom između falange prstiju - ima zakrivljenost, oni atrofiraju, zbog čega osoba gubi sposobnost da izvodi čak i obične pokrete.

U dijelu Narodne skupštine, komplikacije poput depresije, apatije i stalnog ugnjetavanja, uz ravnodušnost prema svemu, prilično su česte. Kompleksi se mogu razviti (posebno u malom djetetu), stoga je potrebno promatrati psihologa.

trusted-source[23], [24], [25]

Dijagnostika vulgarna psorijaza

Obično dijagnosticirati kronični oblik vulgarne psorijaze je jednostavan - bolest ima karakteristične vanjske manifestacije, pa dijagnoza ne uzrokuje poteškoće. Specifični postupci za dijagnozu, kao i krvni testovi za ovu bolest, ne postoje.

Tipična manifestacija kroničnog oblika vulgarne psorijaze je da struganje plaka lako uzrokuje krvarenje.

trusted-source[26], [27], [28]

Analize

U slučaju opsežnog oblika bolesti, ili ako je u odmakloj fazi, odstupanje može se detektirati uzimanje uzoraka krvi, nakon studijama koje su otkrivene prisutnost upalnih, autoimunih i reumatskih postupcima (razvoj leukocitoza, a osim toga ima povećanu razinu SOE, određivanje C-reaktivnog proteina, itd.) i pored ovog endokrinog i biokemijskog poremećaja.

Da bi potvrdili dijagnozu i isključili druge dermatološke patologije, može se provesti biopsija kože. U ovom se slučaju može identificirati sljedeće:

 • Nečistoća i zadebljanje keratocitnog sloja;
 • Znakovi ubrzane reprodukcije keratocita, kao i imunokompetentne formacije;
 • Masivno prodiranje u oštećenu kožu makrofaga, razgrananih stanica, kao i T-limfocita;
 • Ubrzava se proces pojave novih krvnih žila u sloju kože ispod plakova psorijaze.

trusted-source[29], [30], [31]

Diferencijalna dijagnoza

Vulgarna psorijaza treba razlikovati od dermatoza: nodularni sifilis, ravni crveni lihen i Reiterov sindrom; Osim toga, sa seborrheičnim ekcemom i dermatitisom, ružičastim lihenima i neurodermatitisom. Također se treba razlikovati od folikularne ili parafolikularne keratoze i parapsorijeze, gljiva granuloma u infiltrativnoj plakovnoj fazi i DKV.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Tko se može obratiti?

Liječenje vulgarna psorijaza

Vulgarna psorijaza može se liječiti na različite načine. Sva pitanja o odabiru metoda liječenja i sheme, kao i izbor lijekova, doza i drugih detalja odlučuju se za svakog pacijenta pojedinačno. Za svaki se uzima u obzir ozbiljnost tijeka bolesti i njegovo prevalencija, odsutnost / prisutnost bilo kakvih popratnih bolesti, kao i kontraindikacije itd.

U bolničkom načinu, postupak liječenja uključuje takve postupke:

 • Detoksifikaciju organizma pacijenta;
 • Sustavna uporaba lijekova;
 • Provedba lokalne terapije.

Ako se bolest javlja u lokaliziranom obliku ili ima prosječni stupanj ozbiljnosti, terapija se može izvesti na ambulantnoj osnovi. U ovom slučaju se uglavnom koriste lokalni lijekovi. Odabir specifičnih lijekova javlja se ovisno o stupnju bolesti. Koristi se mogu biti i hormonalni i ne-hormonski lijekovi.

Medicina

U stacionarnom načinu, izvršeno je sljedeće postupanje.

Ako pacijent doživi visoki krvni tlak, dobiva se intramuskularno magnezijev sulfat.

Ako se psorijaza razvije u exudativnom obliku, propisuju se diuretici.

Ako pacijent ima teške svrbež i sklonost alergijskoj reakciji, treba koristiti antihistaminike kao što su Suprastin, Tavegil ili Dimedrol.

Sustavno liječenje glukokortikosteroida u naše vrijeme gotovo se ne koristi, jer to povećava rizik od nuspojava i komplikacija. Stoga se propisuju samo u slučajevima kada druge metode nisu dale pozitivan rezultat.

U slučaju jakog tijeka patologije, citostatici - metotreksat i ciklosporin, kao i retinoidi - Acitretin se koriste za liječenje.

Također tijekom liječenja sve se više počelo upotrebljavati lijekovi koji sadržavaju monoklonska protutijela, kao što su Ephalizumab ili Infliximab.

Što se tiče istih lokalnih lijekova, njihova uporaba treba biti oprezna. Kada se bolest pogorša, nemoguće je liječiti nadraženu kožu s mastima jakog djelovanja i visoke koncentracije. Učinkovito, takva sredstva kao ASD-frakcija, naftalinska pasta i lanolin krema. Ali hormonske masti treba koristiti samo kratko vrijeme.

U ambulantnom se načinu upotrebljavaju hormonski lijekovi, uključujući glukokortikosteroide u obliku gelova, krema i emulzija i losiona (kao što su Hydrocortisone ili Elokom). Također se koristi i ne-hormonska sredstva - Antralin, Ditranol, Tazaroten i Calcipotriol. Kombinirani lokalni lijekovi - Lococortentar i Belosalik - također učinkovito rade.

Vitamini

U tijeku liječenja nužno se koriste sredstva koja poboljšavaju stanični metabolizam u tijelu: to su vitamini iz skupine B i C, te također P i A, E i D.

Fizioterapeutski tretman

Među metodama fizioterapeutskog liječenja vulgarne psorijaze su sljedeće:

 • electrosleep;
 • magneto-, te magnetsko-lasersko liječenje;
 • UV-zračenja, kao i PUVA.

Ako pacijent ima akutni stupanj bolesti, ne smije se koristiti postupke UV zračenja, a PUVA se provodi u ograničenom broju i uz oprez.

Alternativni tretman i biljni tretman

Kako bi terapijska terapija bila učinkovitija, možete koristiti alternativne metode liječenja. Na primjer, dodajte tople kupke iz ekstrakata i infuzija bilja - poput kalendule, kamilice ili bora. U tom slučaju ne možete koristiti perilicu za vrijeme kupanja, a također se trljati ručnikom, ograničavajući se samo na blotting. To je neophodno jer na koži zbog trljanja može doći do mikro-traume koja povećava rizik od pogoršanja bolesti, kao i mogućeg povezivanja bilo koje sekundarne infekcije.

Neki drugi recepti koji pomažu u liječenju psorijaze:

Uzmite 20 g korijena sassaparilla i inzistirajte ih na 1 litru ravne vode 8-10 sati, a zatim tinkturu treba kuhati oko 20 minuta, a zatim napuniti. Polovica juhe treba biti pijana vruća, a druga - u roku od 24 sata. Trajanje tečaja je 20 dana.

Područja kože s psorijazom treba podmazivati pepelom od bokova divlje ruže, koja bi se prije toga trebala pomiješati s vazelinom u jednakom omjeru.

Tinktura crne slanine (dodajte 2 žlice dodatnih 5 litara vode). Morate piti 3. R / dan. Na 0,5 stacka. Umjesto tinkture od slanica, može se koristiti morska voda.

Temeljite mlade košare od suncokreta, a zatim ulijte bijelo vino, a zatim inzistirajte na 2 dana. Spremni tinkturni soja, i navlažite ga upaljenim područjima kože. Također je moguće postaviti zavoje na njih, ostavljajući 2-3 sata. Ako se na licu pojave osip, ova tinktura se može oprati.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Homeopatija

Homeopatski lijek Dulcamara-plus se koristi u slučaju akutnog oblika vulgarne psorijaze.

Među kontraindikacije: preosjetljivost na homeopatske komponente lijeka, kao i dob ispod 18 godina.

Lijek treba uzimati isključivo propisivanjem homeopata. Granule treba staviti pod jezik, a zatim ih raspustiti neko vrijeme. Ne treba ih žvakati, baš kao i piti vodom. Morate konzumirati lijek pola sata prije jela ili 1 sat poslije. Doza je obično 8 tableta tri puta dnevno. Tečaj liječenja može trajati do 30 dana, ali tek nakon obaveznog savjetovanja s dermatologom.

Među nuspojavama na lijek - ponekad pacijent može doživjeti alergiju. U tom će slučaju trebati konzultirati dermatologa.

Među homeopatskih lijekova za psorijazu i pomažu alate kao što su Loma Lux psorijaze (prijem ovisi o pacijentovom težine i 0,5-2 žličica na prazan želudac ujutro), a Poliderm (jesti tri puta dnevno za 3-5 granule 5-6 mjeseci).

Dijeta

Da biste dobili osloboditi od vulgarne psorijaze moguće je samo pod uvjetom normalizacije dnevnog načina rada, kao i ispravke prehrambene pomoći. Potrebno je ukloniti iz hrane prehrambenih proizvoda koji sadrže komponente kao što su ugljikohidrati (lako probavljivi), kao i vatrostalne masti. Dijeta s vulgarnom psorijazom također uključuje odbacivanje pikantne hrane, soli, raznih začina, poluproizvoda i hrane s povećanom alergenom. Osim toga, trebate odustati od hrane bojama i aditivima za hranu, kiselim i pušenim proizvodima, kao i alkoholom.

trusted-source[41], [42], [43], [44]

Prevencija

Kao prevencija psorijaze poduzimaju se sljedeće mjere:

 • Izbjegavanje stresa;
 • Stabilizacija metaboličkog procesa u tijelu;
 • Pravodobno uklanjanje popratnih bolesti;
 • Izbjegavanje infekcije streptokokima, stafilokokima, raznim virusima itd.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49]

Prognoza

Vulgarna psorijaza ima prilično povoljnu prognozu, ali valja imati na umu da ne postoji nikakva sigurnost o trajanju bolesti, kao io razdobljima pogoršanja i remisije. Erupcije na koži mogu postojati dugo, godinama, ali obično se razdoblja pogoršanja izmjenjuju s vremenskim razdobljima kada postoje poboljšanja i klinički oporavak. Znatan dio bolesnika, osobito onih koji nisu prošli sustavni intenzivni tretman, doživjeli su dugotrajno razdoblje spontanog kliničkog oporavka.

trusted-source[50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.