^

Zdravlje

A
A
A

Shizofrenija kod muškaraca: uzroci, vrste, dijagnoza, prognoza

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 08.05.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Prošlo je više od jednog stoljeća od trenutka kada je shizofrenija izdvojena kao samostalna bolest, ali se i dalje ne raspravlja samo o njezinoj prirodi, već io samom postojanju kao zasebne bolesti. Mnogi psihijatri, uključujući E. Bleulera, autora pojma "shizofrenija", skloni su vjerovati da se radi o skupini mentalnih bolesti koje objedinjuje zajednička karakteristika - poremećen je mentalni proces pacijenta, jedinstvo percepcije, razmišljanja i emocija. Nestaje na pozadini progresivnog slabljenja mentalne aktivnosti. Kako god bilo, najmaligniji i brzoprogresivniji oblici bolesti manifestiraju se u adolescenciji i adolescenciji, a među mladim pacijentima najviše su muški pacijenti. Stoga je shizofrenija u muškaraca, općenito, teža i ima nepovoljniju prognozu nego u žena. Iako je u nekim slučajevima točno suprotno.

Prilično brzo, često unutar deset do petnaest godina, osiromašenje cjelokupnog psihičkog života bolesnika, „smrtonosni ishod demencije” u prilično mladoj dobi smatralo se glavnim svojstvom bolesti, koja je krajem 19. Opisao E. Kraepelin kao samostalnu nozološku jedinicu, kombinirajući prethodno razmatrane odvojene mentalne patologije: demenciju praecox, katatoniju, herbefreniju i paranoju. Ona je bila prototip shizofrenije. E. Kraepelin je ostavio naziv "dementia praecox", budući da su se svi ovi psihički poremećaji manifestirali u adolescenciji i adolescenciji i brzo napredovali s ishodom u demenciji. Ova bolest je uglavnom pogađala mlade muškarce.

Međutim, doslovno 15 godina kasnije, lakom rukom E. Bleilera, koji je primijetio da ova patologija nije uvijek rana i da se brzi "smrtonosni ishod demencije" također ne opaža kod svih pacijenata, pojavila se nova neovisna mentalna bolest - shizofrenija. Njegovo glavno obilježje nazivalo se cijepanjem integralne psihe. [1]

Mentalni poremećaji kod muškaraca

Nije lako održati mentalno zdravlje do starosti u suvremenom svijetu, posebno za stanovnike megagradova. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od psihičkih poremećaja u različitom stupnju, privremeno i trajno boluje 20-25% stanovnika svijeta, bez obzira na spol i dob. Duševni poremećaji su privremeni, odnosno uzrokovani teškim psihičkim šokovima ili zlouporabom psihotropnih tvari. Takva stanja nisu dugotrajna i najčešće imaju povoljan ishod. Kronični ili trajni mentalni poremećaji, koji uključuju shizofreniju, javljaju se dugo vremena, s egzacerbacijama i dovode do pojave trajnog mentalnog defekta.

Najčešći poremećaji mentalnog zdravlja su depresija, bipolarni poremećaj i shizofrenija. A ako je depresija izlječiva i može proći bez traga, onda su druge dvije kronične recidivirajuće bolesti, koje se u većini slučajeva kontroliraju lijekovima.

Depresija se kod muškaraca razvija upola češće nego kod žena. Od vremena E. Kraepelina, bipolarni poremećaj također se smatra "ženskim" mentalnim poremećajem. Iako suvremene studije tome proturječe i ukazuju na to da muškarci češće pate od bipolarnog poremećaja, a žene su sklonije monopolarnom poremećaju s prevlastom "crnih traka" u psihoemocionalnom stanju. Moguće je da dvosmislenost dijagnostičkog pristupa utječe na takvu statistiku.

Među pacijentima s dijagnozom shizofrenije tri su žene na četiri muškarca, a shizotipni afektivni poremećaj također je nešto češći u muškaraca.

Bolesti ovisnosti ima više među muškom populacijom. Početkom prošlog stoljeća na svakih 12 muškaraca koji su redovito pili dolazila je jedna žena. Alkoholne psihoze su još uvijek prerogativ muškaraca, iako ih predstavnice lijepe polovice čovječanstva aktivno sustižu, a prema statistikama Velike Britanije, među oboljelima od alkoholizma u njihovoj zemlji već je uspostavljena ravnopravnost spolova. Ipak, i dalje postoje četiri muškarca na svaku alkoholičarku među cjelokupnom populacijom planeta (podaci SZO). Općenito, ovisnika o drogama muškaraca ima 1,3-1,5 puta više nego žena. Ali muškarci nisu podložni poremećajima hranjenja – na deset žena koje boluju od anoreksije/bulimije dolazi samo jedan muškarac.

Mladi muškarci češće pate od poremećaja iz spektra autizma, poremećaja govora, poremećaja hiperaktivnosti i poremećaja pažnje.

Zašto je shizofrenija opasna kod muškaraca?

Bolest je, prije svega, opasna za samog pacijenta i bez obzira na spol, u nedostatku liječenja, napreduje. Narušena cjelovitost psihe dovodi do nemogućnosti bolesnika da kontrolira svoje ponašanje, mijenja ga u skladu sa životnim okolnostima, ne ide dalje od društvenih pravila, planira svoj život i provodi svoje planove. Sve to čini osobu ovisnom o drugima, njihovoj pomoći i brizi, lišavajući ga neovisnosti.

Usporedimo li muškarce sa ženama, onda se, općenito, njihovi bolni simptomi javljaju ranije, a u adolescenciji i adolescenciji (ponekad u djetinjstvu) manifestiraju se nikako ne benigni oblici shizofrenije. Kod muškaraca se češće opažaju razvijeni i trajni deluzijski poremećaji, razvija se stanje psihomotorne agitacije. Ipak, burniji i dramatičniji debi, vidljiva abnormalnost ponašanja, iako obično ostavlja težak dojam na druge, omogućuje vam da pravodobno započnete liječenje, što rezultira manjom štetom za psihu pacijenta. Polagani razvoj bolesti opterećen je kasnijim početkom liječenja i većim poremećajima mentalnog statusa.

Osim toga, muškarce karakteriziraju kombinacije shizofrenije s asocijalnim ponašanjem, zlouporabom supstanci, alkoholizmom, što pogoršava tijek bolesti i više se odražava na obiteljski i profesionalni status.

Izlaz iz situacije je pravodobno traženje liječničke pomoći. Shizofrenija se u većini slučajeva kontrolira aktivnom psihotropnom terapijom, a njezina kombinacija sa socio-rehabilitacijskim praksama omogućuje pacijentu povratak prilično visoke kvalitete života. Najvećom opasnošću kod shizofrenije smatra se kasni početak liječenja.

Među osobama s posebno opasnim kriminalnim ponašanjem, na primjer, serijskim ubojicama, nema mnogo shizofreničara, među profesionalnim kriminalcima - također. Pacijenti sa shizofrenijom, općenito, ne predstavljaju opasnost za društvo. To se prije svega objašnjava činjenicom da razvoj bolesti dovodi do zapanjenosti, izolacije, ograde od vanjskog svijeta. [2]

Epidemiologija

Statistika morbiditeta pokazuje da se među mladim pacijentima, u velikoj većini muških pacijenata, vrhunac incidencije javlja u dobi od 20-28 godina. Međutim, jedna trećina početaka shizofrenije javlja se u dobi od 10 do 19 godina i pretpostavlja se da se ne prepoznaju svi pojavi. Među najmlađim pacijentima dječaka je 1,5-2 puta više nego djevojčica. Vjerojatnost razvoja shizofrenije u adolescenciji i mladosti je 3-4 puta veća nego u srednjih i starijih osoba. Najčešće u dobi od 10-14 godina manifestira se maligni kontinuirani oblik bolesti, blaži paranoični - nakon 20-25 godina.  [3].  [4]_ [5]

Uzroci Shizofrenija kod muškaraca: uzroci, vrste, dijagnoza, prognoza

Suvremena psihijatrija, temeljena na dostignućima neurofiziologije, ovu bolest smatra posljedicom kršenja mehanizama neurotransmitera zbog oštećenja nekih cerebralnih struktura, budući da su strukturne anomalije prisutne već tijekom manifestacije shizofrenije. Postoje dokazi o oštećenju mozga u najranijim fazama njegova razvoja. Na primjer, u bolesnika sa shizofrenijom pronađeno je proširenje šupljine prozirnog septuma i kršenje preklapanja mozga. Takve se strukture razvijaju ubrzo nakon rođenja i nakon toga ostaju gotovo nepromijenjene. Ove činjenice potvrđuju teoriju neurogeneze o patogenezi shizofrenije. Suvremene metode istraživanja sugeriraju da se razvoj bolesti temelji na degeneraciji moždanih stanica, posebno sive tvari, i/ili neurokemijskoj neravnoteži, koja je započela u fazama intrauterinog razvoja. Uzroci patoloških transformacija su perinatalne infekcije, intoksikacije i drugi štetni učinci tijekom rađanja. Međutim, nalazi neuroznanstvenika nemaju specifičnosti i inherentni su osobama s drugim psihijatrijskim bolestima.

Također postoji genetska predispozicija, što potvrđuju studije blizanaca i prisutnost strukturnih poremećaja u bliskih srodnika pacijenata, izraženih u manjoj mjeri. Nasljeđivanje je prilično složeno, hipotetski nekoliko mutiranih gena u interakciji, što dovodi do kritičnog povećanja rizika od razvoja shizofrenije. Vjerojatno je poremećeno nekoliko funkcionalnih i metaboličkih moždanih procesa odjednom, što dovodi do psihičkih promjena koje se uklapaju u simptome slične shizofreniji. No, ni nasljedstvo nije prepoznato kao odlučujući čimbenik, budući da se daleko od svake djece shizofrenih roditelja razboli, mutacije specifične za shizofreniju nisu pronađene. Osim toga, u nekim slučajevima, transformacije gena bile su nasumične i izostajale su kod roditelja pacijenta. [6]

Prepoznaje se utjecaj raznih vanjskih okidača. Čimbenici rizika - životni uvjeti u ranom djetinjstvu (disfunkcionalna obitelj, siromaštvo, usamljenost, česta promjena mjesta stanovanja, emocionalno i fizičko maltretiranje), stres, intoksikacija, infekcija, razina tjelesne aktivnosti, psihičke i socijalne interakcije raznih vrsta samo u djetinjstvu i odrasloj dobi ubrzati pojavu simptoma shizofrenije kod muškaraca. Među društvenim uvjetima koji izazivaju razvoj bolesti ističe se život u urbanom području. Veći stupanj urbanizacije kod genetski predisponiranih osoba povećava rizik od razvoja bolesti. Psihološki čimbenici rizika također su raznoliki. Shizofreničari su vrlo osjetljivi čak i na manje negativne podražaje, često su zabrinuti zbog onoga što obična osoba jednostavno ne može primijetiti, čak i bilo koji dalekosežni faktor stresa može poslužiti kao poticaj za razvoj bolesti.

Korištenje raznih vrsta psihodelika kao takvih može uzrokovati simptome slične shizofreniji, a može se očitovati u akutnoj intoksikaciji kao posljedica uzimanja jedne velike doze i kroničnoj intoksikaciji uz dugotrajno zlostavljanje. Osim toga, pacijenti sa shizofrenijom često koriste psihotropne tvari (najčešće alkohol kao najpopularniji i pristupačni proizvod) kako bi prevladali karakterističnu glad dopamina. U takvim slučajevima gotovo je nemoguće utvrditi što je točno bilo primarno, a ako se pouzdano zna da se kod kroničnog alkoholičara ili narkomana uočava stanje slično shizofreniji, tada mu se dijagnosticira teška intoksikacija ili sindrom ustezanja, a ne shizofrenija.

Razdoblja rizika su krize povezane s promjenama hormonskog i socijalnog statusa. Kod muškaraca je to adolescencija, kada se, u pozadini brzog fizičkog restrukturiranja i društvenog razvoja, javlja većina debija bolesti. Kasna shizofrenija manifestira se kod predisponiranih muškaraca tijekom razdoblja slabljenja spolne funkcije, što se poklapa i s promjenama društvenog statusa (umirovljenje, gubitak prijašnjeg značaja).

Međutim, samo zbog vanjskih utjecaja čovjek ne postaje shizofrenik. Egzogeni čimbenici rizika su superponirani na kongenitalnu predispoziciju. U anamnezi većine bolesnika nemoguće je pratiti jasnu povezanost određenog vanjskog čimbenika s nastankom bolesti. [7]

Faktori rizika

Shizofrenija je endogena bolest čiji su točni uzroci još uvijek skriveni velom tajne. Trenutno se smatra posljedicom degenerativnih procesa koji se javljaju u neuronima mozga, čiji je početak položen u fazi njegovog formiranja.

Zlouporaba supstanci i različiti stresori mogu pridonijeti nastanku novog napadaja shizofrenije, međutim, sami njihovi učinci neće biti dovoljni za razvoj bolesti.

U predisponiranih osoba vanjski čimbenici mogu izazvati prvi napad ili debi shizofrenije, iako se općenito manifestacija bolesti javlja bez vidljive povezanosti s vanjskim utjecajima. Najčešće simptomi shizofrenije prethode pojavi izražene žudnje za alkoholom ili drugim psihodelicima. Jedan od razloga što gotovo polovica shizofreničara koristi psihoaktivne tvari, a alkohol je najpristupačniji od njih, stručnjaci nazivaju želju bolesnika da neutralizira strah od rastućih emocionalnih promjena. I, na neki način, omogućuje vam da zaboravite na neko vrijeme, smanjite emocionalni stres, tjeskobu, utopite čežnju, ali u isto vrijeme se formira psihološka ovisnost.

Karakterističan simptom alkoholizma kod bolesnika sa shizofrenijom je nepostojanje vidljivih razloga za pijanstvo i sklonost ka samome pijenju jakih pića. Pijanost poprima pijani karakter, a stanje opijenosti popraćeno je uzbuđenjem, histerijom i zlonamjernim nestašlucima.

Znakovi shizofrenije kod muškarca zbog alkoholizma mogu biti uočljivi, jer su to zablude i halucinacije, kao i negativni simptomi (rastuća ravnodušnost, neaktivnost, apatija). Ali ovi se znakovi pojavljuju i kod produljenog kroničnog alkoholizma. Stanje psihomotorne agitacije koje prati sindrom ustezanja ili akutnu intoksikaciju alkoholom također podsjeća na brzu pojavu shizofrenije. U ovom slučaju, gotovo je nemoguće razlikovati što je bilo primarno, stoga se kod pacijenata kojima nije dijagnosticirana shizofrenija dijagnosticira sindrom ovisnosti o alkoholu.

Ponekad mogu biti uočljivi prvi znakovi shizofrenije kod muškarca zbog stresa. Ali samo traumatska situacija za razvoj bolesti također nije dovoljna. Mora postojati predispozicija, možda se proces razvio neprimjetno, a stres je izazvao brzi razvoj bolesti. Ponavljam da u većini slučajeva ni bolesnici ni njihova rodbina prve simptome bolesti ne povezuju s određenim faktorom stresa. Upravo neočekivanu manifestaciju shizofrenije usred potpunog blagostanja stručnjaci ističu kao jedan od znakova koji omogućuju sumnju na ovu bolest.

Shizofrenija se ne može razviti na temelju ljubomore kod muškaraca. Osnova za ovu zabludu je činjenica da je zabluda ljubomore jedna od tipičnih tema zabludnog poremećaja kod shizofreničara. Patološka ljubomora nije tipična za početni stadij bolesti. Takozvani Othellov sindrom obično se manifestira kod jačeg spola do 40. Godine i, za razliku od žena, popraćen je agresivnim manifestacijama.

Morbidna ljubomora čest je simptom brojnih psihičkih poremećaja. Njegov razvoj može pogoršati alkoholizam, ovisnost o drogama, stečeni tjelesni nedostaci, sklonost izolaciji karakteristična za shizofreniju.

Općenito, sami vanjski psihotraumatski čimbenici nisu dovoljni za razvoj shizofrenije. Osim toga, takvu dijagnozu obično ne postavljaju rođaci, već psihijatri nakon sveobuhvatnog pregleda i promatranja pacijenta, često u bolnici. [8]

Patogeneza

Mnoge teorije pokušavaju objasniti patogenezu shizofrenije sa stajališta neurobiologije - dopamin, kynuren, GABAergic i druge. U bolesnika sa shizofrenijom na ovaj ili onaj način zahvaćeni su gotovo svi procesi prijenosa živčanih impulsa, ali zasad nijedna hipoteza ionako ne može pouzdano objasniti što se događa, kako bi točno ukazala na moždane sustave čije se funkcije pogoršavaju. Štoviše, u studije su uključeni dugogodišnji bolesnici koji su na dugotrajnoj terapiji antipsihoticima, što s jedne strane dovodi do normalizacije određenih moždanih struktura, primjerice bazalnih ganglija, a istovremeno pod utjecajem lijekova u tvari mozga, postoje i drugi strukturni deformiteti i područja cerebralne ishemije. Trenutno nije moguće potpuno odvojiti doprinos antipsihotičkog liječenja od strukturnih abnormalnosti uzrokovanih izravno bolešću.  [9], [10]

Simptomi Shizofrenija kod muškaraca: uzroci, vrste, dijagnoza, prognoza

Prema vrsti tijeka procesa bolesti razlikuje se kontinuirana shizofrenija, čije su manifestacije uvijek prisutne, ali mogu biti periodično izražene u većoj ili manjoj mjeri (atrijalni karakter). Postoji i rekurentna ili cirkularna, koja se periodično manifestira i podsjeća na manično-depresivnu psihozu, kao i najčešća, mješovita ili paroksizmalno-progresivna, kada se napadi bolesti javljaju rijetko, nakon 3-5 ili više godina, ali od recidiva do recidiva, oni postaju sve kompliciraniji i svaki put kada negativni simptomi napreduju. Naziva se i poput krzna - sa svakim relapsom bolesnik tone dublje u bolest (schub na njemačkom - korak dolje).

Postoje i varijante shizofrenije prema prevladavajućim kliničkim manifestacijama.

Najmaligniji oblik kontinuirane shizofrenije, koji pogađa uglavnom muške bolesnike, manifestira se u adolescenciji (12-15 godina). Juvenilna shizofrenija karakterizirana je brzim napredovanjem i povećanjem emocionalne i intelektualne degradacije (odgovara Kraepelinovoj dementia praecox). Prema svojim karakterističnim manifestacijama, podijeljen je u tri glavne vrste:

  • jednostavna shizofrenija - koju karakterizira prevladavanje negativnih simptoma i praktična odsutnost produktivnih manifestacija: sasvim normalni tinejdžeri odjednom postaju nepodnošljivi za druge - nepristojni i ravnodušni prema rođacima, u obrazovnim ustanovama - begunci i lijenci, dugo spavaju, postaju nedruštveni; brzo degradiraju - postaju neuredni, proždrljivi, seksualno oslobođeni, u mnogim slučajevima se očituje nemotivirana agresija prema drugima;
  • hebefreničnu shizofreniju, čiju je karakteristiku poremećaj ponašanja s grubim ludorijama, grimasama, glupostima apsolutno neprikladnim za dob i situaciju, bolesnici također imaju seksualnu dezinhibiciju (javna masturbacija, izlaganje genitalija), proždrljivost i aljkavost, namjerno pražnjenje crijeva i mjehura pred svima na neprikladnim mjestima, doslovno u prvoj ili drugoj godini od pojave bolesti s jednostavnom i hebefreničnom shizofrenijom, nastaje krajnje stanje s gubitkom mentalne aktivnosti i demencijom, u prvom slučaju je potpuna ravnodušnost, u drugom - takozvana "manira" demencija;
  • katatonična shizofrenija, posebnost je katatonija, koja se očituje stuporom (psihoza napetosti) ili uzbuđenjem, opisanim gore, s tim oblikom konačno stanje (“glupa demencija”) nastaje za otprilike dvije do tri godine.

Paranoidna shizofrenija kod muškaraca počinje znatno kasnije nakon 20 ili čak 25 godina, razvoj bolesti se odvija polagano, kroz sve faze i postupno se mijenja struktura osobnosti bolesnika. Teče u kontinuiranom i paroksizmalno-progredientnom obliku.

Postoji delirij – progon, utjecaj, odnosi, mesijanstvo. Osoba tumači sve događaje i ponašanje drugih s gledišta zabludnih ideja, postaje tajnovita, sumnjičava, oprezna. Paranoidni delirij se razvija i komplicira, pojavljuju se halucinacije, češće slušne - glasovi koji nalažu, raspravljaju, ozvučavaju misli, na toj pozadini se formiraju mentalni automatizmi i ponašanje bolesnika postaje psihotično. Ovaj stadij bolesti naziva se paranoidnim ili halucinatorno-paranoidnim.

Bolesnici mogu razviti sekundarnu katatoniju, deluzije postaju sve grandioznije, može se primijetiti delusionalna depersonalizacija. Pacijenti se često zamišljaju kao povijesne osobe, zamjenici bogova, što je vidljivo u njihovom snishodljivom tonu, ponosnom ponašanju, pokazujući osjećaj vlastite superiornosti. U ovoj fazi javljaju se specifični simptomi shizofrenije - shizofazija, mentizam, pseudohalucinacije, otvorenost, povlačenje ili uvođenje u mozak od misli, raspoloženja, snova, nametanje iz pokreta, osjećaja itd. Što je zaplet zablude fantastičniji, to je veći defekt osobnosti bolestan. Na kraju se razvija paranoidna demencija. Međutim, upravo je ovaj oblik shizofrenije u većini slučajeva dobro kontroliran lijekovima i treći stadij bolesti može se jako dugo odgoditi.

Krznoliki (progresivno-progresivni) tip tijeka paranoidne shizofrenije u početku se razvija kontinuirano, ali brzo se povlači i pacijent može živjeti normalnim životom nekoliko godina. Zatim, nakon nekoliko godina, bolest se vraća, napad se zakomplicira i s vremenom se produžuje, ali opet prestaje. Pacijent iz svakog napada izlazi s nekim autističnim gubitkom. Ranije, prije otkrića neuroleptika, treći ili četvrti napad u takvom tijeku dovodio je do završne faze bolesti. Trenutačno, terapija lijekovima može odgoditi, pa čak i spriječiti početak povratka bolesti. U tom obliku može se javiti i juvenilna shizofrenija (katatonična, hebefrena). Povoljnije je, a kod bolesnika nastaje manji intelektualni nedostatak nego kod oblika koji kontinuirano teče.

Rekurentna shizofrenija je periodični razvoj maničnih ili depresivnih psihoza, raspoređenih u većoj ili manjoj mjeri, s deluzijskim, halucinacijskim, mješovitim komponentama, pseudohalucinacijama u kliničkoj slici. Podsjeća me na shizoafektivnu psihozu.

Manični napadi su uzbuđena stanja sa specifičnim simptomima shizofrenije (eho misli, deluzije utjecaja) do razvoja oneiroidne katatonije.

Depresivne napade karakteriziraju loše raspoloženje, poremećaji spavanja, predosjećaji nesreće, anksioznost sa specifičnim simptomima shizofrenije (zablude progona, trovanja, izloženosti). Može se razviti stuporozno ili oneiroidno stanje. Takvi napadi dobro se zaustavljaju lijekovima, međutim, nakon njihovog rješavanja, osobne sposobnosti su donekle izgubljene.

Troma shizofrenija kod muškaraca može se manifestirati u bilo kojoj dobi. U početku ima simptome slične neurozi. Danas je klasificiran kao shizotipski poremećaj ličnosti. Najblaži i najmanje progresivni oblik bolesti je gore opisan, a često ne dovodi do intelektualnog gubitka.

Ne postoji takva sorta kao što je latentna shizofrenija kod muškaraca, jer sve dok je bolest skrivena, a ni bolesnik ni okolina nje nisu svjesni, ona ne postoji. Nemoguće je dijagnosticirati psihičku bolest koja je asimptomatska.

Alkoholna shizofrenija kod muškaraca također nije točna definicija. Kao što je ranije spomenuto, shizofreničari su skloni pijenju alkohola, ali razvoj shizofrenije samo na temelju alkoholizma moderna medicina ne smatra mogućim, iako se kod kroničnih alkoholičara događa degradacija moždanih neurona i razvoj simptoma koji nalikuju shizofreniformnoj psihozi.

Najopasniji oblik bolesti je hipertoksični ili febrilni oblik shizofrenije. Karakterizira ga naglo, tijekom prvih pet dana, povišenje tjelesne temperature bolesnika, bez veze sa somatskim stanjem ili antipsihotičnom terapijom, u pozadini razvoja akutne psihoze s katatonskim simptomima. Pacijent je hospitaliziran u bolnici i pruža mu se hitna pomoć, jer njegovo stanje predstavlja opasnost po život. Prefebrilnu fazu karakterizira izražena ekscitacija: govor bolesnika je neujednačen, nekoherentan, besmislen, pokreti su impulzivni i neprirodni. Bolesnici su ushićeni, ne zatvaraju usta, ali su pomalo zbunjeni, često postoji sindrom depersonalizacije / derealizacije. Ponekad se odmah uočavaju simptomi katatonije. Nakon porasta temperature pridružuje se katatonična, hebefrenska ekscitacija ili katatonični stupor. Bolesnici skaču, šalju se, prave grimase, pljuju, svlače se, napadaju druge, kasnije dolazi negativistički stupor s povećanjem mišićnog tonusa i/ili oneiroida.

Trenutno je razvijena shema za liječenje febrilnih napadaja shizofrenije, koja omogućuje postizanje izražene remisije. Prethodno je standardna terapija antipsihoticima često bila fatalna. Febrilni napad uglavnom se očituje šizofrenijom nalik krznu, naknadna pogoršanja u bolesnika obično se odvijaju s normalnom temperaturom.

Faze

Kao i svaka bolest, shizofrenija se razvija u fazama. Međutim, faze u različitim oblicima bolesti izražene su u različitim stupnjevima i njihovo trajanje ne omogućuje uvijek jasno razlikovanje svakog od njih. Osim toga, postoji prodromalno razdoblje kada se pacijent još ne osjeća kao takav, a drugi ga smatraju čudnim, hirovitim, nekontroliranim, a ako se to dogodi tinejdžeru, onda se svi otpisuju kao "prijelazna dob".

U predmorbidnom stanju obično se osjeća neobjašnjiva unutarnja nelagoda, duševna bol, narušava se harmonija vanjskog okruženja i unutarnjeg svijeta bolesnika. Ali ti osjećaji nisu specifični. Svi su tamo. To utječe na neprirodno ponašanje, teško je komunicirati s prijateljima, s rodbinom i rodbinom. Osoba se osjeća posebno, ne kao drugi. On "ispada" iz društva i postupno gubi kontakt s njim. Komunikacija s drugima sve više opterećuje pacijenta, a on preferira samoću. Ponekad nakon takvog razdoblja dolazi do nasilnog početka u obliku psihoze.

Ali često je početna faza shizofrenije kod muškaraca skrivena. Tako u adolescenciji počinju najteže lječivi oblici kontinuirane juvenilne shizofrenije, odnosno tromog procesa koji se također često manifestira kod adolescenata. Karakterističan rani simptom može biti potpuno drugačije ponašanje, na primjer, kod kuće i u društvu nepoznatih ljudi (u školi, na poslu itd.) - „razdvajanje ponašanja“. Među rođacima, ovo je elokventna osoba, spremna satima razgovarati o raznim temama, svađati se do promuklosti, braneći svoje mišljenje, ponekad agresivno; u društvu nepoznatih ljudi, pa i onih poznatih, pokušava “spustiti glavu”, šuti, ne izvlači se iz njega, plah je i sramežljiv.

U početnoj fazi, kada bolest zavlada osobom, poremeti se percepcija svijeta, percepcija sebe, veza i jednog i drugog. U većini slučajeva pojavljuju se zablude i halucinacije, opsesivne misli. Ovi se simptomi često javljaju povremeno, rastu i nestaju. To utječe na karakter bolesne osobe, mijenja se - javlja se promišljenost, nespremnost na komunikaciju, želja za samoćom. Pitanja voljenih osoba poput "Što se dogodilo?" izazvati iritaciju, pa čak i agresiju. Ipak, često pacijent uspijeva dugo skrivati rastuću emocionalnu napetost.

Jedan od najtipičnijih simptoma pojave shizofrenije je hladnoća i agresija prema bližnjima, posebice prema majci. Ponekad se formira zabluda o "stranim roditeljima" - pacijent je siguran da je posvojen, zamijenjen, a negdje ga traže i čekaju "pravi" roditelji, a obično se predstavljaju kao utjecajni i bogati ljudi.

Prodrom i stupanj ovladavanja karakterizira poremećaj nagona. Primjetnije su piromanija, kleptomanija, skitnica, sklonost asocijalnom načinu života, seksualne perverzije. No, poremećaji privlačnosti mogu biti profinjeniji, poput sindroma prepijanog čitanja, istraživanja grada, ruta javnog prijevoza i slično. Zbog ovakvih hobija napuštaju se sve potrebne stvari, a čitaju se sve knjige zaredom bez sustava i poštivanja žanrova ili tinejdžer šeće gradom/po cijele dane vozi se gradskim prijevozom, praveći planove i crteže. “idealno” naselje, gotovo isto. Štoviše, obično pacijenti ne mogu jasno objasniti ni prirodu svojih aktivnosti ni značenje planova i shema.

Sljedeća faza je adaptacija. Pacijent je navikao na glasove, "prihvaćao" njegove ideje, uvjeren je u svoju isključivost, "talent" i tako dalje. Skriva se od neprijatelja, crta, izmišlja, prati nevjernu ženu, komunicira s vanzemaljskim umom... Zablude i halucinacije postaju uobičajene, dvije stvarnosti, stvarna i iluzorna, često mirno koegzistiraju u umu bolesnika. U mnogim slučajevima, bolest, koja se razvija glatko i bez akutnih psihoza, postaje jasno vidljiva tek u ovoj fazi. U tom su razdoblju jasno vidljivi bolni simptomi, ponašanje bolesnika već postaje stereotipno – popraćeno ponavljanjem istih pokreta, grimasa, gesta, riječi ili fraza (automatizmi).

Posljednja faza je degradacija (emocionalno izgaranje i mentalna retardacija). Trajanje razdoblja koje mu prethodi razlikuje se ovisno o vrsti shizofrenije i težini tijeka. U nekim blažim slučajevima, ozbiljno oštećenje intelekta uopće ne dolazi, kod juvenilne maligne shizofrenije treća faza nastupa brzo. [11]

Komplikacije i posljedice

Shizofrenija je progresivna mentalna bolest. Bez liječenja dovodi do gubitka sposobnosti samostalnog života. Bolesnik postupno gubi sposobnost učenja, rada i zarade, narušena je sposobnost postojanja u društvu.

Muškarci sa shizofrenijom često napuštaju školu, rade, počinju lutati, padaju pod utjecaj asocijalnih elemenata, skloni su poremećajima nagona, posebno - seksualnim perverzijama.

Otprilike polovica shizofreničara zlorabi psihoaktivne tvari, što pogoršava tijek bolesti, pridonosi povećanju učestalosti recidiva, suicidalnih i nasilnih radnji te približava razvoj općeg psihičkog osiromašenja i samoizolacije. U bolesnika koji koriste otrovne tvari, otpornost na liječenje se povećava, vjerojatnost povoljnog ishoda značajno se smanjuje. U završnoj fazi alkoholizam ili uporaba droga mogu spontano prestati, međutim, to ukazuje na porast autizma.

Šizofreničarima je teže prestati pušiti, među njima je tri puta više pušača nego među mentalno zdravom populacijom. Ova navika ne samo da štetno utječe na somatsko stanje tijela, već također inhibira djelovanje antipsihotika, zbog čega pušači trebaju veće terapijske doze lijekova, što je ispunjeno razvojem nuspojava.

Šizofreničari su mnogo vjerojatniji traumatični bolesnici od mentalno zdravih ljudi, njihove su ozljede obično teže, a smrtnost veća.

Bolesnici sa shizofrenijom često počine samoubojstvo, djelomično u početnim stadijima bolesti, kada osjećaju da gube razum, dijelom u razdoblju uznapredovalog poremećaja deluzija, smatrajući se nedostojnima života. Ponekad iz “najboljih” namjera mogu ubiti svoje najmilije kako bi ih “spasili” od nadolazeće muke, a zatim počiniti samoubojstvo, kažnjavajući sebe za to.

Društvena opasnost shizofreničara uvelike je pretjerana. Međutim, postoji rizik. Povećava se tijekom razdoblja egzacerbacija, kada postoji velika vjerojatnost razvoja psihomotorne agitacije.

Posljedice bolesti se smanjuju njezinim kasnijim pojavom. Stabilan položaj u društvu, visoke profesionalne vještine i društvena aktivnost povećavaju vjerojatnost povoljnog ishoda liječenja i održavanja samodostatnosti.

Dijagnostika Shizofrenija kod muškaraca: uzroci, vrste, dijagnoza, prognoza

Shizofrenija se dijagnosticira po prisutnosti određenih kliničkih simptoma koji odgovaraju ovoj bolesti, na temelju pritužbi samog pacijenta, njegove rodbine i promatranja u bolnici. Osim toga, proučava se obiteljska anamneza, provode se testne studije za procjenu razine mentalne percepcije kod pacijenta. Klinička slika bolesti je dosta individualna i složena, ali uvijek mora postojati narušavanje jedinstva misaonog procesa, specifičan fenomen rascijepljenosti uma, koji je kod shizofreničara prisutan od samog početka. Možda nema produktivnih simptoma, međutim, postoji potpuna ili djelomična odsutnost asocijativnih veza i jasnoće razmišljanja, sposobnosti svrhovitog razmišljanja i djelovanja. Jedan od središnjih simptoma je otuđenje i hladnoća prema najbližim ljudima, monotono raspoloženje, porast pasivnosti i postupno povlačenje iz svih sfera aktivnog života. Bolne shizofreniformne manifestacije trebale bi trajati najmanje šest mjeseci. Analize i instrumentalne studije koje pouzdano potvrđuju dijagnozu shizofrenije su odsutne i provode se kako bi se shizofrenija razlikovala od drugih bolesti kod kojih se uočavaju slični simptomi. [12]

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza se provodi s neurozama i poremećajima osobnosti (psihopatije), opsesivno-kompulzivnim i bipolarnim poremećajem , kod kojih bolesnik izlazi iz napadaja bez promjena osobnosti, tj. Nema progresije svojstvene pravoj shizofreniji.

Na primjer, bipolarni poremećaj s atipičnim tijekom jako podsjeća na ponavljajuću shizofreniju, a obje se psihoze brzo zaustavljaju lijekovima, međutim, izlazak iz afektivnog stadija bipolarnog poremećaja karakterizira potpuna obnova svih osobnih kvaliteta pacijenta, dok shizofreničari izaći iz manično-depresivnog napada s gubicima u emocionalno-voljnoj sferi i otkriti neke promjene - smanjuje se društvenost, sužava se krug poznanika, osoba postaje povučenija, rezerviranija.

Akutni polimorfni napadi shizofrenije razlikuju se od infektivnih, traumatskih, post-moždanih, opojnih psihoza. Shizofrenija se također razlikuje od epilepsije, organskih i traumatskih ozljeda mozga, kroničnih posljedica alkoholizma i ovisnosti o drogama. 

Tko se može obratiti?

Liječenje Shizofrenija kod muškaraca: uzroci, vrste, dijagnoza, prognoza

Je li shizofrenija kod muškaraca izlječiva? Ne. Trenutno zajamčeno izlječenje nije moguće kod pacijenata bilo kojeg spola i dobi. Odbijanje uzimanja lijekova dovodi do nastavka napada bolesti. Stoga pacijenti doživotno primaju terapiju održavanja. U mnogim slučajevima to vam omogućuje dugotrajno izbjegavanje pogoršanja i vođenje potpuno kvalitetnog načina života. [13]

Više o liječenju shizofrenije kod muškaraca pročitajte u ovom članku .

Prevencija

Danas još uvijek nema odgovora na pitanje podrijetla shizofrenije, pa je nemoguće odrediti preventivne mjere. Možete preporučiti gore spomenuti način prehrane, tjelesnu aktivnost, odbacivanje loših navika.

Ako je osoba već bolesna, onda se sve liječenje svodi na sprječavanje egzacerbacija. Mnogo ovisi o samom pacijentu i njegovoj okolini, njihovoj sposobnosti da na vrijeme prepoznaju nadolazeće pogoršanje i poduzmu akciju, spremnosti na podršku i pomoć. [14]

Prognoza

Moderna medicina ima arsenal psihotropnih lijekova i drugih metoda koje omogućuju održavanje prilično aktivnog društvenog životnog standarda za većinu pacijenata. Shizofrenija kod muškaraca često počinje u ranoj dobi i teška je, ali je i u ovom slučaju teško predvidjeti razvoj događaja, iako je općenito kasni početak prognostički povoljniji, kao i početak u obliku akutne psihoze. I očitih simptoma uz pravovremenu pomoć. Otegotne okolnosti su zlouporaba alkohola i/ili ovisnost o drogama.

No, postoji mišljenje da, bez obzira na težinu bolesti i vrstu tijeka, rezultat liječenja uvelike ovisi o izboru samog pacijenta – preferira li stvarni ili iluzorni svijet. Ako se ima čemu vratiti u stvarnom svijetu, vratit će se.

Čini se da je zapošljavanje bolesnika sa shizofrenijom vrlo težak, gotovo nemoguć zadatak, međutim, nije. Ne govorimo o ljudima koji su već imali visok društveni status, posao i određeni autoritet. Obično se vraćaju prekinutim aktivnostima. [15]

Općenito, prisutnost posla pozitivno utječe na emocionalnu dobrobit pacijenata, povećava njihovo samopoštovanje i povjerenje u budućnost, oduzima vrijeme i odvlači ih od društveno korisnih aktivnosti. Često ljudi počnu raditi skraćeno radno vrijeme, a zatim prelaze na posao s punim radnim vremenom. Mnogo ovisi o stanju pacijenta i njegovoj sposobnosti da obavlja određeni posao, da nastavi školovanje. U većini slučajeva osobe sa shizofrenijom, dok su na terapiji antipsihoticima održavanja, žive punim životom i ostvaruju svoj potencijal. Podrška rodbine u ovom slučaju također je neprocjenjiva.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.