^

Zdravlje

Mentalno zdravlje (psihijatrija)

Shizofrenija kod muškaraca: uzroci, vrste, dijagnoza, prognoza

Prošlo je više od jednog stoljeća od trenutka kada je shizofrenija izdvojena kao samostalna bolest, ali se i dalje ne raspravlja samo o njezinoj prirodi, već io samom postojanju kao zasebne bolesti.

Metode liječenja shizofrenije u muškaraca

Liječenje shizofrenije kod muškaraca ne razlikuje se od liječenja žena, samo je veća vjerojatnost da će muškarci teže oboljeti, te su sukladno tome za njihovo liječenje potrebni snažniji antipsihotici u većim dozama.

Shizofrenija kod muškaraca: simptomi, karakteristični znakovi ponašanja

Prve znakove bliska okolina obično percipira kao ekscentričnosti - loše raspoloženje, osiromašenje emocija, izoliranost nisu specifični znakovi samo shizofrenije, već i mentalne bolesti općenito. 

Strah od samoće kod žena i muškaraca

Autofobija je medicinski izraz koji opisuje takav mentalni poremećaj kao što je strah od same sebe. Drugi mogući nazivi za ovaj poremećaj su izolofobija, eremofobija, monofobija. Govorimo o strahu od same sebe, nemanja zdrave i trajne veze, gubitka voljenih.

Strah od ozbiljne veze kod žena i muškaraca

Među specifičnim ljudskim strahovima koji se smatraju iracionalnim (nemotiviranim) i nazivaju se fobijama,  postoji strah od veza  ili strah od emocionalne vezanosti. 

Strah od malih predmeta ili mikrofobija

Fobija je dobro poznati pojam koji opisuje snažan, nerazuman i stalan strah osobe od određenog problema, stvari, akcije itd. 

Strah od posla

Znanost prepoznata fobija, u kojoj osoba doživljava iracionalan nekontrolirani strah od posla ili strah od njega, naziva se ergofobija ili ergasiofobija.

Ustrajnost

Patološka ustrajnost često se opaža kod pacijenata s organskim lezijama mozga, cerebralnom aterosklerozom, shizofrenijom, senilnom demencijom, Alzheimerovom bolešću i Pickovom bolešću. 

Strah od insekata: kako se zove i kako ga liječiti?

Kako se zove strah od insekata i kornjaša (insekti koleoptera)? Trajni iracionalni (neutemeljeni) strah od insekata većina stručnjaka definira kao entomofobiju: od grčkog. Riječi entomon (insekt) i phobos (strah).

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.