^

Zdravlje

A
A
A

Psorijaza zglobova

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Psorijaza zglobova je upalni proces koji se razvija kao posljedica psorijaznih oštećenja kože s pojavom crvenih točkica i slabim ljuskama. Neki stručnjaci vjeruju da je psorijaza zglobova spoj dvije patologije, kao što su reumatoidni artritis i psorijaza.

Ova bolest ima autoimunološki mehanizam razvoja: poremećaji imunološke obrane dovode do samouništenja staničnih struktura, do stratifikacije viška tkiva i razvoja upalnih reakcija u zglobovima.

trusted-source[1], [2]

Epidemiologija

Psorijaza zglobova s istom frekvencijom može se naći kod muških i ženskih pacijenata.

Od ukupnog broja bolesnika s psorijazom, oštećenje zglobova javlja se u oko 20% slučajeva.

Psorijaza zglobova osoba se može razboljeti u mladoj i starosti, ali najveći broj pacijenata pripada dobnoj skupini od oko 40 godina.

Uloga nasljednosti u razvoju bolesti nije dokazana, ali ne treba ga isključiti. Uočeno je da oko 40% bolesnika s psorijazom zglobova imaju ili imaju izravne srodnike koji su patili od dermatoloških ili zglobnih patologija.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Uzroci psorijaza zglobova

Dokazano je da se psorijaza zglobova, poput obične psorijaze, javlja kao posljedica stresa i pretjerane nervne napetosti. Mnogi stručnjaci govore o psorijazi, kao psihosomatskoj bolesti.

Osim toga, artritis se može pojaviti na pozadini psorijaze i zglobne traume - pogotovo ako je ozljeda primljena tijekom razdoblja pogoršanja bolesti.

Glavni razlozi razvoja psorijaze zglobova na pozadini psorijaze kože su sljedeći:

 • dugotrajno liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima;
 • primanje visokih doza vasocordin, atenolol, egilok;
 • alkohol i zlostavljanje pušenja;
 • teške infektivne (osobito virusne) bolesti;
 • nepovoljna nasljednost.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Faktori rizika

 • Ozljede do ekstremiteta i zglobova.
 • Utjecaj velikih doza zračenja.
 • Zarazne bolesti (virusna i streptokokna infekcija).
 • SPID.
 • Liječenje određenih vrsta lijekova.
 • Jaki ili iznenadni emocionalni stres, prekomjerni psihički stres.
 • Redovito uzimanje alkohola, ovisnosti o drogama i pušenju.
 • Teški hormonalni stres.
 • Genetski faktor.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Patogeneza

Psorijaza zglobova je patologija, koju prvo prati rast i konsolidacija epiderme, a taj proces još nije potpuno proučavan. Vjerojatno, rast može se pripisati neuspjeh bioloških i kemijskih reakcija u stanicama epidermisa zbog neravnoteže između cAMP, cGMP i prostaglandina. Biološke i kemijske promjene nisu početne, već nastaju kao rezultat pogrešnog funkcioniranja imunološkog sustava - opet, nakon negativnih utjecaja bilo kojeg vanjskog čimbenika.

Mnogi znanstvenici povezuju psorijazu s perifernim artritisom i psorijaznim spondyloartritisom. Međutim, temeljna bolest je i dalje psorijaza kože. Izvan privremenih čimbenika, posebno je potrebno razlikovati zarazne bolesti, traume i psihoemotionske napore.

Zaraznih bolesti ima stimulirajući učinak streptococcal angina, šarlah, gripe, crvenilo, vodene kozice, virus hepatitisa A. Međutim, izazivajući specifičnih patogena psorijaza offline zglobova.

Uloga ozljeda i ozljeda zglobova u razvoju psorijaze zglobova također nije nevažna. Karakteristika Kebnera je razvoj psorijatičnih manifestacija u područjima s postoperativnim ožiljcima, kršenja integriteta kože.

Veliki broj pacijenata neovisno označava da je bolest počela nakon oštrog ili jakog psihoemotskog stresa ili dugotrajnog stresnog stanja. Takvi pacijenti često dijagnosticiraju termoregulacijske poremećaje, pogoršanu funkciju znojne žlijezde, vaskularnu patologiju, kao i poremećaje metaboličkih procesa.

Od velike važnosti je autoimuna verzija razvoja psorijaze zglobova. Potvrda ovoj verziji su neke dijagnostičke: hipergamaglobulinemijom kod pacijenata, neravnoteža između imunoglobulina A, G, M, antitijela na dermatoantigenam i povećana količina streptokoknom antitijela.

Kako psorijaza utječe na zglobove?

Psorijaza zglobova karakterizira razvoj kroničnog oblika sinovitisa, koji ima znakove reumatoidnog artritisa. Različiti sinovitis zbog prisutnosti slabo izraženih reakcija proliferacije stanica, kao i uglavnom fibrotičkih promjena.

U psorijazi zglobova, bolne promjene utječu na površinska područja sinovijalne membrane; Otkrivaju se fibrinozni naslage s značajnim prodiranjem neutrofila u njima. Infiltrati - limfoidni i stanice u plazmi - slabo se izražavaju.

Bolan proces se proteže i na epifiza kostiju, zglobne hrskavice, u kojoj se razvija erozija. U naprednim slučajevima dolazi do uništenja kostiju, koja doseže metaepiphyseal dio i dalje duž kosti. Zbog takvih procesa, mnogi znanstvenici pripisuju psorijazu zglobova na broj neurogenih artropatija.

U pozadini ovih reakcija također se odvijaju procesi oporavka: oni se manifestiraju formiranjem periostitisa, gustim osteofitima, kalcifikacijom ligamenta.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Simptomi psorijaza zglobova

Prema kliničkoj slici, zajednička psorijaza često je slična reumatoidnom artritisu. Međutim, postoji nekoliko tipičnih znakova za psorijazu zglobova:

 • peta bol;
 • nedostatak simetrije oštećenja zglobova;
 • nježnost zglobova na palcu donjeg dijela;
 • crvena koža na mjestu oštećenja zglobova, oteklina i boli;
 • često poraz više od jednog zgloba prstiju.

Poznati su i drugi znakovi, koji, međutim, nisu tipični.

Prvi znakovi psorijaze zglobova mogu se otkriti u obliku boli i edema kralježnice ili nekih artikulacija. Tu je jutarnja krutost. Psorijaza se može manifestirati i kao upalne promjene u unutarnjim organima - u urinarnom sustavu, kardiovaskularnom sustavu, plućima.

Poraz zglobova s psorijazom može zahvatiti područje gležnja, koljena i prstiju. Češće nego netko pati, ali nekoliko zglobova. Zglobovi bol, nabubri (nabubri), postaju ružičasto i vruće kada se palpa. Psorijaza na zglobovima prstiju može se odvijati obilježenim oteklima, kada zahvaćeni prsti postanu poput "kobasica".

Kod pacijenata s psorijaznim zglobovima često se pojavljuje upalni proces u tetivu (medicinski pojam - tendonitis), kao i u hrskavom tkivu (kondritis). Bol u zglobovima s psorijazom je trajna, ali pojačana nakon opterećenja - hodanje, čučanj, penjanje po stepenicama.

Psorijaza i zglobni artritis uvijek su usko povezani. U razdoblju pogoršanja psorijaze - glavne bolesti - simptomi artritisa uvijek se pogoršavaju. Najčešće se takve egzacerbacije javljaju u sezoni ili zimi: ljeti se bolest opada.

Psorijaza koljena zapažena je nešto rjeđe od lezija prstiju. Međutim, ova vrsta bolesti može biti teška, s teškom deformacijom i ograničenom pokretljivošću na području koljena. Pacijentu postaje teško ne samo penjati se, nego i spuštati se stepenicama. Konačno, težak tijek bolesti može dovesti do potpune odsutnosti zajedničke motoričke aktivnosti.

Faze

 1. Aktivna faza, koja je, pak, podijeljena na minimalnu, umjerenu i maksimalnu.
 2. Neaktivna pozornica (to je faza remisije).

trusted-source[30]

Obrasci

Poznato je pet vrsta psorijaze zglobova: trebaju biti poznati jer različite vrste bolesti zahtijevaju drukčiji pristup liječenju.

 • Simetrična psorijaza zgloba - za ovu vrstu karakterizira simetrična lezija zglobova (tj. Pogođeni su uglavnom upareni zglobovi). Takvu patologiju obično karakterizira povećanje i pogoršanje simptoma, što dovodi do potpunog gubitka učinkovitosti kod polovice bolesnika s tom dijagnozom.
 • Asimetrična psorijaza zglobova karakterizira jednostrano uključivanje 3 ili više zglobova. Na primjer, koljeno, kuka zgloba, a također i falange prstiju mogu se istodobno utjecati.
 • Psorijaza zglobova s prevladavajućim uključivanjem distalno lociranih interfalangealnih zglobova u procesu - ovaj tip karakterizira poraz malih zglobova prstiju gornjih i donjih ekstremiteta.
 • Spondiloza je psorijaza zglobova s dominantnom ozljedom kralježnice, češće u vratu ili donjem dijelu leđa.
 • Deformiranje psorijaze zglobova je jedna od najsloženijih vrsta psorijaze zglobova, što uzrokuje zakrivljenost i uništavanje malih zglobova udova. Ova vrsta se često kombinira s spondilozom, ali je općenito manje uobičajena od drugih vrsta bolesti.

Komplikacije i posljedice

Psorijaza zglobova u odsutnosti liječenja ili nepravilnog liječenja može biti komplicirana razvojem:

 • erozija s naknadnim ograničavanjem pokretljivosti zgloba;
 • potpunu imobilizaciju zgloba daljnjim pripisivanjem invaliditeta.

Neki bolesnici s vremenom imaju zglobni artritis. Ova komplikacija, koju karakterizira postupno uništavanje malih zglobova (na primjer, interfalangealni zglobovi prstiju gornjih i donjih ekstremiteta). Logičan i teški ishod mučnatih artritisa je invalidnost.

Psorijaza zglobova s visokim stupnjem vjerojatnosti može dovesti do razvoja sljedećih problema:

 • daktilitis - upala zglobova prstiju;
 • plantar fasciitis (tzv. Peta poticanje);
 • Spondilitis je upalni proces u kralježnici.

Ponekad se na pozadini psorijaze razvija sekundarni sinovitis koljena. Njegov razvoj je olakšan autoimunim reakcijama, metaboličkim poremećajima, oštećenjem sinovijalne membrane ili zglobnoj hrskavici. Bit sinovitisa je da artikulna tekućina pod utjecajem određenih čimbenika mijenja svoju gustoću i strukturu, koja postaje uzrok razvoja patološkog procesa.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Dijagnostika psorijaza zglobova

 • Analize za psorijazu zglobova su malo informativne jer nema specifičnih laboratorijskih testova za ovu bolest. U mnogim pacijentima bolest ne utječe na ukupnu sliku krvi. S značajnim exudativnim intraartikularnim procesima, ESR se može povećati. Ponekad su zapažene male leukocitoze i anemični procesi koji su pogoršani agresivno-malignim oblikom bolesti.
 • Instrumentalna dijagnoza psorijaze zglobova obično predstavlja radiografija koštanog sustava, naime, zglobova i kralježnica. Rendgenski znakovi psorijaze zglobova su vrlo tipični. Oni su, prije svega, erozivni i proliferativni poremećaji (osteofiti) u zglobovima. Ponekad na radiografskoj slici mogu se primijetiti simptomi reumatoidnog artritisa, tako da je za pravilno liječenje vrlo važno da se s vremenom razlikuju ove dvije bolesti.

U psorijaznom spondiloartritisu, pojava gustih intervertebralnih koštanih membrana, rast kralježnice. Međutim, takvi znakovi se ne događaju tako često, a rendgenska slika može nalikovati uobičajenom ankiloznom spondilitisu.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Diferencijalna dijagnoza

Razvija se diferencijalna dijagnoza psorijaze zglobova:

 1. s reumatoidnim artritisom;
 2. s deformiranjem osteoartroze;
 3. s Bekhterevom bolesti;
 4. s Reuterovom bolešću.

Dijagnoza zajedničke psorijaze često se temelji na prisutnosti sljedećih simptoma:

 • poraz malih zglobova na prstima udova;
 • poraz tri zglobova jednog prsta;
 • bol u peti;
 • dijagnoza psorijaze kože i (ili) noktiju;
 • dijagnosticirana psorijaza u izravnim srodnicima bolesnika;
 • karakteristična ozljeda leđne moždine - oslabljenje.

Od navedenih simptoma, prisutnost znakova 4 i 5 u kombinaciji s radiološki dokazanim osteolitičkim procesom i koštanim izraslima ponekad je dovoljna za dijagnozu.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Tko se može obratiti?

Liječenje psorijaza zglobova

Psorijaza zglobova podložna je liječenju, čiji je glavni zadatak ukloniti upalnu reakciju, kako bi se spriječio razvoj (pogoršanje) erozije, kako bi se obnovila korisnost pokreta u zglobu. Istodobno treba provesti sustavno liječenje psorijaze.

Za liječenje psorijaze zglobova koriste se sljedeći lijekovi:

 • protuupalni lijekovi (diklofenak, ibuprofen, nimesulid);
 • kortikosteroidi (prednisolon, deksametazon);
 • kondroprotektori (kondroitin s glukozaminom, hialuronskom kiselinom, diacereinom);
 • imunosupresori (azatioprin, leflunomid);
 • inhibitori TNF-alfa (adalimumab, infliksimab).
 

Doza i način primjene

Nuspojave

Posebne upute

Diklofenak

Uzmi 25-50 mg na 3 puta dnevno.

Bol u abdomenu, probavne smetnje, čir na želucu.

Nemojte kombinirati liječenje diklofenakom s alkoholom.

 

Doza i način primjene

Nuspojave

Posebne upute

Prednizolon

Doziranje se postavlja pojedinačno, u prosjeku - od 5 do 60 mg dnevno.

Oticanje, slabost mišića, poremećaji probavnog trakta.

Lijek treba uzimati u isto vrijeme svaki dan.

 

Doza i način primjene

Nuspojave

Posebne upute

Hondroitin s glukozaminom (kompleks kondroitina)

1 tableta tri puta dnevno, tijekom 3 tjedna. Zatim 1 tableta dva puta dnevno tijekom 2-3 mjeseca.

Bol u abdomenu, vrtoglavica, slabost.

Lijek nije propisan za djecu.

 

Doza i način primjene

Nuspojave

Posebne upute

Azatioprin

Uzmi 1-2,5 mg po kg dnevno, za 1-2 unos. Trajanje liječenja je najmanje 3 mjeseca.

Mijelodepresija, dispepsija, erozija i čirevi probavnog sustava.

Liječenje se provodi pod kontrolom slike krvi.

Nonsteroidalni protuupalni lijekovi eliminiraju bol, ublažavaju upalu, oteknuće. U ovom slučaju, lijekovi na recept kao što su diklofenak ili nimesulid su izraženije od, na primjer, ibuprofena.

Imunosupresori uzrokuju procese, s psorijazom zglobova koji smanjuju imunitet, neuspjehom u kojem dolazi do napada vlastitih stanica u tijelu.

Inhibitori TNF-alfa inhibiraju učinak faktora nekroze, koji je katalizator za mnoge upalne reakcije.

Osim toga, s psorijaznim zglobovima često se propisuje metotreksat - antirheumatski lijek koji inhibira uništavanje zglobova. Ovaj se lijek upotrebljava dulje vrijeme, budući da njegov učinak postaje vidljiv samo nakon dugog terapeutskog tečaja.

Uzmite zglobove i vitamine psorijaze: dokazano je da vitamin D može ublažiti simptome oštećenja zglobova. Jedan od najčešćih vitamina priprema za psorijazu zglobova je Alfa D3 Teva (alfacalcidol), koji se dugo uzima 1 μg dnevno.

Fizioterapeutski tretman

Režim tretmana za psorijazu zglobova može uključivati niz fizioterapeutskih postupaka, što stvara dodatni pozitivan učinak u liječenju. Najčešće korištene procedure su:

 • laserski tretman krvi;
 • PUVA terapija;
 • magnet;
 • elektroforeza s glukokortikosteroidima;
 • fonoforezom;
 • LFK i gimnastika.

Većina se postupaka propisuje u subakutnom razdoblju ili razdoblju remisije bolesti, kako bi se spriječio povratak.

Alternativni tretman

Liječenje psorijaze zglobova alternativnim metodama jedna je od pomoćnih mogućnosti terapije, koja se koristi samo u kombinaciji s drugim medicinskim mjerama koje imenuje liječnik.

 • Inzistirati listove brusnica (2 tsp za 250 ml kipuće vode), piti tijekom dana u malim gutljajima.
 • Nanesite obloge na osnovi 2-3 kapi terpentina, jedne drobljenog mrkve i 1 žličice. Suncokretovo ulje. Masa se rasprostire na pamučnom odjeljku, nanesenu na bolesni zglob, a na vrhu se prekriva polietilenskim filmom. Poželjno je staviti kompresiju noću.
 • Inzistirati na jednake dijelove biljaka kao što su majka-i-maćeha, maslačak cvijeće i sv. John's wort, u 1 litru kipuće vode. Pijte oko ¼ šalice tri puta dnevno.
 • Pripremite sok od jedne repa, 1 jabuke i dva mrkva, dodajte pola žličice ribanog đumbira, pomiješajte i pijete. Trebate piti najmanje 2 slične obroke dnevno.

trusted-source[52], [53], [54], [55]

Biljni tretman

 • U psorijaze, korištenje odgovarajućih zajedničkom rizoma, lišće i plodove glog, elderberries, jagode, ribizle, borovnice, cvijeće, ljubičice, tratinčice, ljiljani, komorač sjemena i korijena cikorije.
 • Također pripremite petnaestominutni izvarak iz bobica, svježi i piti 50 ml prije jela dnevno.
 • Možete uliti cvijeće slanica (1 tsp), breza lišća (4 tsp), vrba kora (5 tsp), 500 ml kipuće vode, inzistirati i filtrirati. Pijte 100 ml 4 puta dnevno prije jela.
 • Korisno je skuhati za 2 žličice. Lišća breskve, koprive i cvjetnih ljubičica u 500 ml vode, inzistirati na najmanje pola sata. Pijte 100 ml 4 puta dnevno prije jela.
 • Dobro je piti tijekom dana umjesto čajne infuzije lišća crnog ribiza i kukova.

Homeopatija

Homeopatski preparati se smatraju sigurnima i takvi da ne mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave. Oni ne razvijaju ovisnost, oni nisu toksični i ne nakupljaju se u tijelu.

U psorijazi zglobova, glavni cilj homeopatskog liječenja je uklanjanje upalnog procesa i boli, obnavljanje pokretljivosti zglobova, sprječavanje njegovog uništenja i zakrivljenosti.

Za liječenje psorijaze zglobova, možete uzeti homeopatske mono lijekove:

 • Grafit 6 tri kuglice jednom svaka tri dana ujutro;
 • Apis 6 (Apis mellifica) na jednom zrnu jednom svaka tri dana noću.

Uzmu sredstva navedena u različitim danima.

Osim toga, indicirana je uporaba složenih lijekova:

 • Diskus-compositum - 1 ampula intramuskularno, od 1 do 3 puta tjedno, tijekom 4-6 tjedana;
 • Psorinochel - 10 kapi tri puta dnevno 15 minuta prije jela, za 4-8 tjedana.

Homeopatija se najčešće koristi u složenom liječenju, koristeći sve moguće medicinske mjere: to je jedini način da se nosite s kompleksnom bolesti i postignete stabilnu remisiju.

Operativno liječenje

U velikom broju slučajeva bolesnici s psorijazom zglobova ne podliježu kirurškim zahvatima - to jednostavno nije neophodno. Operacija je propisana samo kada konzervativne metode ne daju olakšanje pacijentu.

Jedna od mogućnosti za kiruršku intervenciju je postupak za obnovu operativnosti zahvaćene sinonektomije.

U teškim i zanemarenim situacijama, izvodi se artroplastija zgloba, ili endoproteza hrskavice je operativna intervencija, tijekom koje se vrši zamjena zahvaćenih tkiva s umjetnim tkivima.

Za mnoge pacijente, kirurško liječenje omogućuje vraćanje funkcije zgloba, uklanjanje boli i deformacije. Ponekad prakticira fiksaciju hrskavice zgloba i gležnja, kao i prsti udova.

Prevencija

Specifične preventivne mjere za sprečavanje razvoja psorijaznih zglobova. Međutim, postoje brojne opće preporuke, čija usklađenost eliminira mnoge negativne čimbenike koji bi mogli pridonijeti razvoju bolesti.

 • Potrebno je zaštititi zglobove, izbjegavati preopterećenja i ozljede.
 • Moramo napustiti loše navike: nemojte zlostavljati alkohol, ne pušite, nemojte jesti brze hrane, odustati od puno soli i šećera u prehrani.
 • Važno je pratiti tjelesnu težinu, a ne priznati pretilost: prekomjerna težina pogoršava opterećenje mišićno-koštanog sustava.
 • Nemojte hipotermijske spojeve.
 • Potaknuti su redoviti odmor na morskim odmaralištima, kao i periodična upotreba ljekovitih mineralnih voda.

trusted-source[56], [57], [58], [59], [60], [61]

Prognoza

Malo je vjerojatno da će potpuno izliječiti psorijazu zglobova, ali je moguće da se bolest izlije u stabilno razdoblje remisije. Trenutno su dostupni svi relevantni lijekovi i metode za tu svrhu.

trusted-source[62], [63]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.