^

Zdravlje

Penilna proteza

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 12.03.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Endofaloprostetika ili protetika penisa je kirurška intervencija za korekciju erektilne disfunkcije. Tijekom operacije, kavernozna tijela penisa zamjenjuju se implantatima. Takvo liječenje pomaže u otklanjanju teških oblika impotencije: pritom ne pate fiziološke funkcije mokrenja i ejakulacije, kao i estetika i osjetljivost penisa. [1]

Faloprotezu izvode kvalificirani urolozi-androlozi u bolničkim uvjetima. Oporavak bolesnika odvija se relativno brzo - za 2-4 mjeseca, nakon čega može voditi potpuno normalan i aktivan spolni život. [2]

Faloproteza po kvoti

Operacija penilne proteze je prilično skupa. No, malo ljudi zna da ovakvu vrstu liječenja može financirati država. Zakonodavstvo predviđa izdavanje tzv. Kvota koje pacijenti mogu koristiti besplatno.

Kvota za liječenje ili operaciju izdaje se kao dio visokotehnološke medicinske skrbi za stanovništvo. Popis dijagnoza za koje možete dobiti subvenciju prilično je širok: posebno uključuju transplantaciju organa i protetiku.

Iznos kvote za protetiku penisa utvrđuje se na temelju stvarne cijene liječenja, kao i granice koju je odredila država za otklanjanje određenog patološkog problema. U većini slučajeva može se dobiti kvota za kupnju i ugradnju jednodijelnih (polukrutih) implantata. 

Indikacije za postupak

Faloprotetika je jedan od radikalnih načina otklanjanja problema s erekcijom kod muškaraca. Prema statističkim podacima, oko 40% bolesnika s erektilnom disfunkcijom ima vaskulogene bolesti, oko 30% ima dijabetes. U 15% bolesnika problem je povezan s uzimanjem određenih lijekova, u 6% s traumatskim ozljedama prepona i male zdjelice, u 5% s neurološkim poremećajima, u 3% s endokrinim poremećajima. U 1% slučajeva ne može se utvrditi podrijetlo erektilne disfunkcije.

Patologije erekcije oduvijek su bile ozbiljan problem za muškarce koji prakticiraju pun i aktivan seksualni život. Proučavanje mogućih poremećaja i potraga za njihovim uzrocima započelo je već u 8. Stoljeću poslije Krista: od tada stručnjaci marljivo razvijaju i razvijaju nove metode liječenja erektilne disfunkcije, uključujući protetiku penisa.

Tijekom erekcije, kavernozna tijela penisa pune se krvlju. Uz nedovoljno intenzivnu navalu krvi ili njezino brzo curenje, dolazi do kršenja normalne erekcije. Kod mnogih pacijenata problem se može riješiti korištenjem određenih lijekova, psihoterapije i fizioterapije. U teškim slučajevima, kada su ove metode nemoćne, propisuje se faloproteza. Operacija je učinkovita, ali nepovratna, jer nakon intervencije obnova kavernoznih tijela postaje nemoguća.

Najčešće se protetika penisa prakticira s takvim patologijama:

 • Peyroniejev sindrom (zamjena funkcionalnog tkiva strukturama vezivnog tkiva), kavernozna fibroza;
 • vaskulogena erektilna disfunkcija (vaskularna patologija koja se ne može ispraviti uz pomoć mikrokirurgije);
 • anatomske značajke penisa (urođene i stečene);
 • endokrini poremećaji (nasljedne hormonalne bolesti, dijabetes melitus);
 • pogreške prijašnjih operacija na organima zdjelice, prostate (oštećenje živčanih vlakana ili vaskularne mreže); [3]
 • psihogeni poremećaji koji nisu podložni medicinskoj i psihoterapijskoj korekciji.

U kojoj dobi se radi proteza penisa?

Faloprotetika se može izvesti u gotovo svakoj dobi, ako za to postoje medicinske indikacije, a pacijent nema standardna ograničenja za kirurške zahvate. Zdravstveno stanje bitno je u tome kako će anestezija djelovati, koliko će ugodno i brzo biti razdoblje rehabilitacije.

Kako bi procijenio stanje pacijenta i njegovu spremnost za kirurški zahvat penilne proteze, liječnik propisuje opsežan pregled, uključujući laboratorijske pretrage, instrumentalnu dijagnostiku i konzultacije uskih stručnjaka. Ako se otkriju bilo kakve kronične patologije, liječnik propisuje odgovarajući tretman za postizanje stabilne remisije ovih bolesti.

Proteza penisa je moguća u pozadini stabilnog zdravstvenog stanja. Na dan operacije pacijent ne smije imati znakove akutne respiratorne virusne infekcije.

Mladi do 40-45 godina mogu se savjetovati s liječnicima o protezi penisa nakon raznih traumatskih ozljeda, nezgoda, vaskularnih anomalija penisa i drugih patologija koje su dovele do problema s erekcijom. Rjeđe se operacija izvodi kao dio liječenja kongenitalne erektilne disfunkcije.

Stariji pacijenti (45-75 godina i više) najčešće biraju penisnu protezu kao način otklanjanja problema s erekcijom uzrokovanih dugotrajnom spolnom apstinencijom, kroničnim patologijama ili dobnim promjenama.

Priprema

Prva pripremna faza uključuje konzultacije s medicinskim specijalistima (kirurg, urolog, androlog, terapeut) radi utvrđivanja indikacija za faloprostetiku. Možda će biti potrebno dodatno provesti niz dijagnostičkih studija kako bi se uvjerili da je potrebna kirurška intervencija. Dakle, pacijentu se mogu propisati sljedeći postupci:

 • kavernosografija - rendgenska kontrastna studija uzroka venogene erektilne disfunkcije;
 • kavernosometrija - proučavanje stanja kavernoznih tijela penisa (mjerenje tlaka unutar kavernoznih tijela tijekom njegove infuzije);
 • papaverinski test - intrakavernozni test s vazoaktivnim lijekom;
 • Ultrazvuk penisa je Doppler pregled krvnih žila penisa.

Operacija proteze penisa najčešće se izvodi epiduralnom anestezijom, pa priprema treba uključivati i konzultacije s anesteziologom, opći test krvi i urina te elektrokardiogram. Dodatne analize:

 • proučavanje vremena zgrušavanja i trajanja krvarenja, koagulogram;
 • određivanje glukoze u krvi;
 • biokemijski test krvi (ALT, AST, ukupni bilirubin, ukupni proteini, kreatinin, urea);
 • određivanje krvne grupe i Rh faktora.

Navečer prije operacije protetike penisa pacijent treba obrijati dlaku s prepona i donjeg dijela trbuha. Posljednji obrok treba biti najkasnije 8-9 sati prije operacije.

Alkoholna pića ne smiju se piti 3 dana prije intervencije. Preporučljivo je suzdržati se od pušenja na dan operacije.

Tko se može obratiti?

Tehnika penilna proteza

Kirurški zahvat penilne proteze može trajati od 1 do 2 sata. Najčešće se koristi epiduralna anestezija, ali u nekim slučajevima postoje indikacije za endotrahealnu anesteziju.

Tehnika operacije ovisi o tome koji će se implantat koristiti: na primjer, faloproteza se izvodi skrotalnim ili subpubičnim pristupom. [4]

Skrotalni pristup uključuje izradu uzdužnog reza dužine oko 4,5 cm u području između penisa i skrotuma. Ako se koristi subpubični pristup, tada se rez vrši preko penisa.

Prva operativna faza je uklanjanje kavernoznih tijela. Da biste to učinili, izvršite bougienage. Nadalje, tijela se zamjenjuju plastičnim implantatima ili komorama višekomponentnih faloproteza.

Prilikom ugradnje trokomponentne proteze, u skrotalnoj regiji se radi dodatni rez s daljnjim unutarnjim postavljanjem pumpe koja pumpa tekućinu u komore. Spremnik se postavlja u blizini mjehura. Svi uređaji su predstavljeni u "ispuhanom" obliku.

Na kraju intervencije penilne proteze postavljaju se šavovi čime se postiže što estetski izgled.

Vrste implantata za protetiku penisa

Moderna kirurška urologija ima širok izbor penilnih implantata. Modeli proteza stalno se usavršavaju, postajući sve fiziološkiji i funkcionalniji. Također se razlikuju po cijeni. [5]

Do prije nekoliko godina jedini izbor pacijenata bio je neudoban i neestetski tvrdi implantat penisa. Sastojao se od silikonskih šipki ušivenih u kavernozna tijela: kao rezultat operacije, genitalni organ je dobio napetost ne samo tijekom erekcije, već iu mirnom stanju. Međutim, takva je penilna proteza bila relativno jeftina i jednostavna za izvođenje, a rizik od oštećenja implantata bio je minimalan. [6]

Sljedeća generacija penilnih proteza su polukruti modeli kojima se može dati željeni smjer, pa čak i savijati prema gore ili dolje. [7]

Nešto kasnije razvijeni su implantati "na napuhavanje", koji tijekom erekcije dobivaju volumen i mirno padaju. "Pumpanje" cilindara nastaje nakon pritiska i pokretanja pumpe koja se nalazi u skrotumu. Takve penisne proteze su dvo ili trokomponentne. Dvokomponentni modeli sastoje se od cilindara i na njih spojene silikonske pumpe, koja je ujedno i spremnik tekućine. Trokomponentna proteza opremljena je zasebnim spremnikom, ugrađenim ispod mišićnog korzeta u donjim dijelovima trbušne šupljine, u blizini mokraćnog mjehura. [8]

Punjenje balona događa se tri ili četiri klika na pumpicu koja je ugrađena u skrotum. Da biste vratili penis u stanje mirovanja, jednostavno usmjerite penis prema dolje i držite ga 15 sekundi kako biste potpuno ispustili tekućinu u spremnik. [9]

Proteza penisa s trokomponentnom protezom smatra se najkvalitetnijom opcijom među postojećim, ali ima i nedostatak: tijekom erekcije nema značajnog povećanja debljine organa, a nema ni potpunog opuštanja pri odmor. Osim toga, trodijelna penilna proteza relativno je skupa, a njena složena struktura povećava šanse za oštećenje uređaja.

Kontraindikacije u postupku

Faloproteza se ne provodi:

 • s arterijskim prijapizmom (nekontrolirana produljena i bolna erekcija);
 • tijekom aktivnih upalnih procesa (uključujući pogoršanje kroničnog prostatitisa);
 • tijekom razdoblja prehlade i virusnih bolesti (potrebno je pričekati oporavak).

Ne preporuča se protetika penisa osobama s teškim komorbiditetom u fazi dekompenzacije i psihičkim smetnjama.

Posljedice nakon postupka

U većini slučajeva, rad penilne proteze ne uzrokuje štetne učinke. Samo 3-4% pacijenata smije imati probleme. Moguća kršenja ponekad uključuju:

 • zarazni i upalni procesi; [10]
 • pomak penilne proteze; [11]
 • preosjetljivost, pojava alergijske reakcije na implantat;
 • krvarenja u tkivima, prolazno oticanje penisa;
 • nekroza tkiva zbog pogrešno odabranog implantata;
 • oštećenje krvnih žila i uretre.

Ponekad dolazi do pogoršanja trofizma tkiva i pridružene nekroze ako pacijent nije deaktivirao trokomponentnu faloprotezu i dugo hodao s njom, iako su takvi slučajevi iznimno rijetki. [12]

Stručnjaci primjećuju da se nakon protetike penisa duljina penisa može lagano smanjiti - za oko 1,5 cm, zbog rastezanja tkiva penisa u širinu.

Komplikacije nakon postupka

Jedna od najnepovoljnijih komplikacija protetike penisa je razvoj protetske infekcije i upale tkiva organa koji okružuje implantat. U oko 65% slučajeva razvoja takve komplikacije "krivci" postaju Gram-pozitivni mikroorganizmi, a samo u 30% slučajeva govorimo o Gram-negativnim bakterijama. Mnogo rjeđe, do 5% infekcija povezano je s djelovanjem gljivičnih patogena, anaerobnih bakterija i Staphylococcus aureus otpornog na meticilin.

Danas je penilna proteza jedna od najčešćih kirurških intervencija u svijetu. Specijalisti kirurgije i urologije imaju širok i raznolik izbor različitih modela penilnih proteza i tehnika za njihovu izvedbu. Kako bi se smanjila učestalost komplikacija, predstavljeni su moderni implantati s antibakterijskim premazom koji praktički isključuju pojavu postoperativnih upalnih reakcija i protetskih infekcija. Osim toga, aktivno se koriste preventivne metode terapije za protetiku penisa, posebno prijeoperativna i postoperativna antibiotska terapija.

Njega nakon postupka

Nakon kirurške proteze penisa, pacijent provodi u bolnici oko 3-4 dana. Za to vrijeme mogu biti uznemirujući manji bolovi, koji se lako otklanjaju uzimanjem lijekova protiv bolova.

Uklanjanje šavova događa se 8-10. Tjelesna aktivnost je zabranjena otprilike 2 tjedna nakon intervencije.

Pacijent će se moći vratiti spolnoj aktivnosti ne ranije od 1,5-2 mjeseca nakon proteze penisa. Točan termin spolne apstinencije razgovara se s liječnikom i ovisi o varijaciji ugrađene proteze, o kvaliteti zacjeljivanja postoperativnog šava.

Otprilike u roku od mjesec dana nakon operacije, oteklina nestaje, osjetljivost penisa se vraća.

Stručnjaci primjećuju da protetika penisa ne utječe na ejakulaciju, kvalitetu orgazma i druge fiziološke osjete tijekom spolnog odnosa. Kako bi se kontrolirala kvaliteta operacije u budućnosti, pacijentu se preporučuje redovito i godišnje posjećivanje androloga.

Recenzije pacijenata

Pacijenti koji su podvrgnuti protezi penisa uglavnom pozitivno reagiraju na operaciju. Lagana bol i oteklina postupno nestaju oko 2 tjedna nakon intervencije. Dopušteno je nastaviti spolnu aktivnost nakon 1,5-2 mjeseca: pacijent mora prvo posjetiti liječnika koji će potvrditi potpuno ozdravljenje tkiva penisa. Ako zanemarite preporuke i počnete imati spolni odnos prije roka, postoji rizik od razvoja komplikacija, kao što su pomak jajoproteza, razvoj gnojno-upalnih procesa i krvarenja, odbacivanje implantata.

Na kraju preporučenog razdoblja rehabilitacije, muškarac može voditi normalan život, uključujući i intimni način. Osjetljivost organa ne trpi, jer živčana vlakna nisu oštećena tijekom operacije. Ponekad se osjetljivost glavice penisa neznatno mijenja, ali u većini slučajeva ta je promjena privremena.

Faloprotetika ne utječe na reproduktivnu funkciju muškaraca. Proizvodnja sperme odvija se kao i prije, pod uvjetom da nema oštećenja prostate.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.