^

Zdravlje

Opći i ionizirani kalcij u krvi

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Referentne vrijednosti (norma) ukupne koncentracije kalcija u krvnom serumu su 2,15-2,5 mmol / l ili 8,6-10 mg%; ionizirani kalcij je 1,15-1,27 mmol / 1.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Određivanje razine ioniziranog kalcija

Razina ioniziranog kalcija može se odrediti standardnim laboratorijskim testovima, obično s dovoljnom točnosti. Acidoza povećava razinu ioniziranog kalcija smanjenjem vezanja na proteine, dok alkaloza smanjuje razinu ioniziranog kalcija. S hipoalbuminemijom, razina kalcija u plazmi obično se smanjuje, što odražava nisku razinu kalcija vezanog za proteine, dok razina ioniziranog kalcija može biti normalna. Ukupna razina kalcija u plazmi se smanjuje ili povećava za 0,8 mg / dl (0,2 mmol / L) za svaki 1 g / dl za smanjenje ili povećanje razine albumina. Prema tome, razina albumina od 2 g / dl (normalno 4,0 g / dl) smanjuje razinu kalcija u plazmi koja se može detektirati za 1,6 mg / dl. Također, povećanje razine proteina plazme, koje se promatra s multiplim mijelomom, može povećati ukupnu razinu kalcija u plazmi.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Fiziološki značaj kalcija

Kalcij je neophodan za normalnu kontrakciju mišića, impuls živaca, otpuštanje hormona i zgrušavanje krvi. Također, kalcij potiče regulaciju mnogih enzima.

Održavanje trgovina kalcijem u tijelu ovisi o unosu kalcija iz hrane, apsorpciji kalcija iz probavnog trakta i izlučivanja kalcija iz bubrega. S uravnoteženom prehranom, unos kalcija je oko 1000 mg svaki dan. Otprilike 200 mg na dan gubi se sa žučom i drugim tajnama gastrointestinalnog trakta. Ovisno o koncentraciji cirkulirajućeg vitamina D, posebno 1,25 dihidroksikolekalciferola, koji se formira u bubrezima iz neaktivnog oblika, svaki dan se približno približno 200-400 mg kalcija apsorbira u crijeva. Preostali 800-1000 mg se pojavljuju u izmetu. Balans kalcija održava se izlučivanjem bubrega kalcija, koji prosječno iznosi 200 mg dnevno.

Izvanstanični i intracelularne koncentracije kalcija regulira dvosmjernog transporta kalcija kroz stanične membrane i organela unutarstanične poput endoplazmatskog retikuluma, sarkoplazmatskog retikuluma mišićnih stanica i mitohondrije. Citosolni ionizirani kalcij održava se na mikromolarnoj razini (manje od 1/1000 koncentracije u plazmi). Ionizirani kalcij djeluje kao intracelularni sekundarni glasnik; uključen u kontrakciju mišića kostura, stimulacija i smanjenje srčanih i glatkih mišića, aktivacije protein kinaza i fosforilacije enzima. Kalcij također uključena u djelovanje drugih unutarstaničnih glasnika, kao što su ciklički adenozin-monofosfat (cAMP) i inozitol1,4,5trifosfat i tako sudjeluje u prijenosu staničnog odgovora na mnoge hormone, uključujući epinefrin, glukagon, ADH (vazopresin), sekretin i kolecistokinina.

Unatoč važnoj intracelularnoj ulozi, gotovo 99% ukupnog sadržaja kalcija u tijelu je u kostima, uglavnom u sastavu kristala hidroksiapatita. Oko 1% kostiju kalcija slobodno se razmjenjuje s EKZH i stoga može sudjelovati u promjenama tampona u ravnoteži kalcija. Normalno, razina kalcija u plazmi iznosi 8,8-10,4 mg / dl (2,2-2,6 mmol / l). Oko 40% ukupnog kalcija u krvi povezano je s proteinima plazme, uglavnom s albuminom. Preostalih 60% uključuje ionizirani kalcij plus kalcijev kompleks s fosfatom i citratom. Ukupni kalcij (tj. Protein vezan, unutar kompleksa i ioniziran) se obično određuje kliničkim laboratorijskim mjerenjima. Idealno, definicija ioniziranog ili slobodnog kalcija je neophodna, budući da je to fiziološki aktivan oblik u plazmi; ali takvo određenje zbog tehničkih poteškoća obično se provodi samo kod bolesnika s sumnjom da je značajno poremećaj vezanja kalcija pomoću proteina. Ionizirani kalcij obično se smatra jednakim oko 50% ukupnog kalcija u plazmi.

Fiziološka vrijednost kalcij je da se smanji sposobnost tkiva koloida vežu vodu, čime se smanjuje propusnost membrane za sudjelovanje u izgradnji tkiva kostur i hemostatsku sustava, kao i neuromuskularnu aktivnost. Može se akumulirati u mjestima oštećenja tkiva različitim patološkim procesima. Oko 99% kalcija je u kostima, a ostatak uglavnom u izvanstaničnoj tekućini (gotovo isključivo u krvnom serumu). Otprilike polovica ioniziranog kalcija u serumu cirkulira u (slobodnog) obliku, a druga polovica - u kompleksu, ponajprije s albuminom (40%) u obliku soli - fosfat-citrat (9%). Promjena serumskog albumina, osobito hipoalbuminemije, utječe na ukupnu koncentraciju kalcija, bez utjecaja na klinički važniji pokazatelj - koncentraciju ioniziranog kalcija. Moguće je izračunati "ispravljenu" ukupnu koncentraciju kalcija u serumu s hipoalbuminomijom prema formuli:

Ca (ispravljeno) = Ca (izmjereno) + 0.02 × (40-albumin).

Kalcij, fiksiran u koštanom tkivu, je u interakciji s ionima krvnog seruma. Djelujući kao puferski sustav, pohranjeni kalcij sprječava fluktuacije u serumskom sadržaju u velikim rasponima.

Metabolizam kalcija

Metabolizam kalcij regulirati paratiroidni hormon (PTH), kalcitonin i derivata vitamina D. Paratiroidni hormon povećanja serumske koncentracije kalcija, povećavajući njegovu eluaciju iz koštane resorpcije u bubregu i stimulira pretvorbu njemu vitamina D u aktivni metabolit, kalcitriol. Paratiroidni hormon također povećava izlučivanje fosfata bubrega. Nivo kalcija u krvi regulira izlučivanje paratiroidnog hormona po negativni povratni mehanizam: stimulira hipokalcemije, hiperkalcemije, a inhibira oslobađanje paratiroidnog hormona. Kalcitonin - fiziološki antagonist paratiroidnog hormona, stimulira izlučivanje kalcija putem bubrega. Metaboliti vitamina D stimuliraju apsorpciju kalcija i fosfata u crijevu.

Sadržaj kalcija u krvnom serumu se mijenja s disfunkcijom paratiroidnih i štitnjačkih žlijezda, neoplazmi različitih lokalizacija, posebno kada se metastaziraju na kost, s otkazivanjem bubrega. Sekundarno sudjelovanje kalcija u patološkom procesu odvija se u patologiji gastrointestinalnog trakta. Često hipo- i hiperkalcemija mogu biti primarna manifestacija patološkog procesa.

Regulacija metabolizma kalcija

Metabolizam kalcija i fosfata (PO) međusobno su povezani. Regulacija ravnoteže kalcija i fosfata određena je cirkulacijskim razinama paratiroidnog hormona (PTH), vitaminom D i u manjoj mjeri kalcitoninima. Koncentracije kalcija i anorganske PO povezane su s njihovom sposobnošću sudjelovanja u kemijskoj reakciji s formiranjem SARE. Proizvod koncentracije kalcija i PO (u meq / litri) je obično 60; kada je proizvod veći od 70, taloženje CaPO kristala u mekim tkivima je vjerojatno. Precipitacija u vaskularnom tkivu doprinosi razvoju arterioskleroze.

PTH proizvodi paratireoidne žlijezde. Ona ima različite funkcije, ali vjerojatno najvažnija stvar je sprječavanje hipokalcemije. Paratiroidne stanice reagiraju na smanjenje koncentracije kalcija u plazmi, kao odgovor na to, oslobađanje PTH u cirkulaciju. PTH povećava koncentraciju kalcija u plazmi minuta povećanjem bubrežne i crijevne apsorpcije kalcija, te mobilizirajući kalcij i RO iz kosti (resorpcija kosti). Općenito, renalna ekskripcija kalcija slična je izlučivanju natrija i regulirana je praktički istim čimbenicima koji kontroliraju natrij transport u proksimalnim tubulama. Međutim, PTH povećava reapsorpciju kalcija u distalnim dijelovima nefuna, bez obzira na natrij. PTH također smanjuje bubrežnu reapsorpciju RO i time povećava gubitak bubrega. Renalni gubitak RO sprečava povećanje produkta vezanja Ca i RO u plazmi, jer razina kalcija raste kao odgovor na PTH.

PTH također povećava razinu kalcija u plazmi pretvaranjem vitamina D u najaktivniji oblik (1,25-dihidroksikolekalciferola). Ovaj oblik vitamina D povećava postotak apsorbiranog kalcija u crijevima. Unatoč povećanoj apsorpciji kalcija, povećana sekrecija PTH obično dovodi do daljnje resorpcije kostiju supresijom osteoblastične funkcije i stimuliranja aktivnosti osteoklasta. PTH i vitamin D važni su regulatori rasta kostiju i remodeliranja.

Istraživanje funkcije paratireoide uključuje određivanje razine cirkulirajućeg PTH radioimuniteta i mjerenje ukupnog ili nefrogenog izlučivanja cAMP u mokraći. Određivanje cAMP u mokraći je rijetko, a precizne analize na PTH su široko rasprostranjene. Najbolje su ispitivanja za netaknute PTH molekule.

Kalcitonin se luči parfolikularnim stanicama štitne žlijezde (Sclerella). Kalcitonin smanjuje koncentraciju kalcija u plazmi povećanjem unosa kalcija pomoću stanica, izlučivanja bubrega i stvaranja kostiju. Učinci kalcitona na metabolizam kostiju znatno su slabiji od učinaka PTH ili vitamina D.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.