^

Zdravlje

Klebsiella u izmetu odrasle osobe i djeteta

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 09.11.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Klebsiella je vrsta enterobakterije, koja je oportunistički patogen. To su gram-negativni štapići u obliku kapsule, raspoređeni pojedinačno, u parovima ili u lancima. Smatraju se vrlo opasnim, jer. Otporan na postojeće antibiotike. Nalaze se na koži, dišnim putevima, vodi, tlu, povrću i voću, izmetu. Ljuska im pomaže da prežive u bilo kojem hranjivom mediju, mogu postojati bez zraka, a uništava ih samo vrenje.

Norma Klebsiella u analizi stolice

Klebsiella se otkriva u proučavanju izmeta za disbakteriozu. Njegova prisutnost nije znak patologije ako ne prelazi normu - 10 5  stanica po gramu.

Da bi se bakterija aktivirala, potrebni su čimbenici koji tome pogoduju: oslabljen imunitet, dugotrajna upotreba antibiotika, zanemarivanje higijenskih pravila (neoprane ruke, hrana), dijabetes, alkoholizam i ovisnost o drogama. [1]

Klebsiella pneumonija u izmetu

Postoji 7 vrsta Klebsiella , od kojih je jedna Klebsiella pneumoniae. Prvobitno je otkriven kao uzročnik upale pluća, pa otuda i naziv. Kasnije je utvrđeno da njegova reprodukcija dovodi do oslobađanja toksina, čiji poraz uzrokuje druge bolesti, uključujući urogenitalni cistitis, apscese slezene, jetre, pleuritis i niz drugih bolesti. Bacil se nalazi u stolici. [2]

Klebsiella oxytoca u izmetu

Druga vrsta bakterija koja se nalazi u izmetu je Klebsiella oxytoca. Provocira poremećaje probavnog sustava, upalu pluća, klebsielozu. [3]

Klebsiella u izmetu odraslih

Klebsiella se prenosi fekalno-oralnim i kontaktno-kućanskim putem. Oslabljeno tijelo odrasle osobe, zanemarujući pravilo čistih ruku, dovoljnu toplinsku obradu proizvoda, napada oportunistička bakterija, uzrokujući akutne simptome. Analiza fecesa otkriva eksponencijalno povećanje bacila.

Ako se jedna osoba u obitelji razboli, postoji velika vjerojatnost da će se drugi zaraziti.

Klebsiella u izmetu djeteta

Za bolest su posebno osjetljiva djeca, koja često dolaze u kontakt sa životinjama i ne shvaćaju važnost higijene. Klebsiella za sada može mirno koegzistirati u njima, ali tek dolazi pravi trenutak za njihovu aktivaciju i bolest se manifestira.

Slučajevi infekcije Klebsiellom u dojenčadi su česti. Imunitet kod novorođenčadi je slab, nije u potpunosti formiran, sluznice unutarnjih organa su sterilne, stoga su vrlo osjetljive na štetno djelovanje toksina bacila. Obično imaju oksitokse u stolici.

Od odraslih se možete zaraziti kapljicama u zraku, dok sami nositelji ne pate, njihova se obrana nosi s bakterijom. Drugi načini za hvatanje patologije su prljave dude, bradavice, igračke, a također i pri hranjenju - fermentiranim mliječnim proizvodima, meso ga može sadržavati.

Simptomi

Simptomi infekcije Klebsiellom ovise o mjestu lezije. Ako je zahvaćen gastrointestinalni trakt, pojavit će se simptomi akutnog trovanja:

  • bol u trbuhu;
  • mučnina i povračanje,
  • visoka tjelesna temperatura;
  • proljev;
  • bolovi u tijelu;
  • nedostatak apetita.

Pneumonija uzrokovana Klebsiellom daje oštar skok temperature iznad 39ºS, jak kašalj, ponekad s ulomcima krvi u ispljuvku. Također je moguće razviti rinitis, sinusitis, konjunktivitis s manifestacijama karakterističnim za ove bolesti: curenje iz nosa, suzenje, bol i bol u očima, začepljenost nosa.

Često je zahvaćen genitourinarni sustav: dijagnosticira se cistitis, pijelonefritis, praćen učestalim mokrenjem, bolnim mokrenjem, zamućenim mokraćom, bolovima u donjem dijelu trbuha, često zračeći u leđima, povišenom temperaturom.

U žena i djevojčica, Klebsiella može uzrokovati vaginitis, koji je karakteriziran obilnim bijelim ili sivim vaginalnim iscjetkom s neugodnim mirisom, svrbežom.

Nije iznimka uključenost koštanog sustava u patološki proces, uključujući provokaciju upale zglobova.

Liječenje

Uz poraz Klebsielle, propisuju se antibiotici osjetljivi na patogen. Može biti gentamicin, amikacin, cefalosporini: cefotaksim, cefuroksim. Bacil se također uništava uz pomoć virusnih sredstava - bakteriofaga: klebsiel pneumonija, oksicit, polivalentna.

Paralelno se koriste enzimi: pankreatin, linex, festal; otopine za rehidraciju. U teškim slučajevima prikladni su imunostimulansi. Tijek liječenja može trajati od tjedan do tri. Za rehabilitaciju se koriste probiotici, vitaminski pripravci, biljni pripravci.

Pravilno i pravodobno liječenje daje povoljnu prognozu za oporavak, ali napredovanje razmnožavanja bacila uzrokuje opasne posljedice, čak i smrt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.