^

Zdravlje

A
A
A

Ispitivanje respiratorne funkcije nosa

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Osobe koje pate od povrede disanje, možete odrediti kada se prvi put pogledao. Ukoliko se ovaj kvar je u pratnji svog ranog djetinjstva (kronični adenoida), znaci respiratornog distresa nosa otkrivena na letimičan pregled osobi: otvorena usta, nenormalan razvoj kostura prednjeg dijela lubanje ( prognatizma i nerazvijenost donje čeljusti), nenormalan razvoj zuba i nosa piramide, glatkoća nasolabial nabora, zatvorena twang (teškoća izgovora zvučan „hr” zvuk „en”, „on”, itd ...) - zbog kršenja rezonator funkcija nosa. To se može promatrati i Vokeza sindrom koji nastaje u mladenački deformacijom ponavljajućeg nosnih polipa manifestira znakove svijetla nosna opstrukcija, zadebljanje i produžetak nosa mosta. Ovi znakovi disanje su potvrdili cilj njezini uzroci, otkrivena tijekom prednje i stražnje (neizravne) rinoskopii ili moderna rinoskopii dobili s posebnim optike. Tipično, otkrivene „fizički” zapreke u nosnoj šupljini ili u nazofarinksa, krše normalno funkcioniranje sustava aerodinamičnog nos (polipi, hipertrofiranog školjke, odstupanja nazalne septum, tumora i tako dalje. D.).

Postoji mnogo jednostavnih načina za procjenu stanja nazalnog disanja, omogućujući vam da dobijete potrebne podatke bez primjene složenih i skupih metoda, kao što je raconometrija računala. Na primjer, pacijent diše samo kroz nos, liječnik ga gleda. Uz poteškoće u nazalnom disanju, učestalost i dubina disanja mijenjaju se karakteristični zvukovi u nosu, promatraju se pokreta krila nosa usklađenih s respiratornim fazama; s oštrom opstrukcijom nazalnog disanja, pacijent nakon nekoliko sekundi prolazi do usta disanja, s karakterističnim znakovima dispneje.

Povreda disanje svaku polovicu nosa može se postaviti vrlo jednostavan način: staviti u nosnice malog ogledala, prednji reflektor ili metalne spatule ručka (procijeniti stupanj zamagljivanje površine prezentaciju na temu pokloniti). Načelo ispitivanja nazalni respiratornih funkcija s određivanjem mjesta na kondenzaciju polirane metalne ploče na kraju se nudi XIX. R.Glatzel (R.Glatzel). Godine 1908. E.Escat ponudio svoj izvorni instrument, koji, zahvaljujući koncentričnim krugovima ogledalo obložena, neka veličina područja mat indirektno procijeniti količinu izdahnutog zraka kroz svaku nosnicu.

Nedostatak metoda s zamagljivanjem je da vam dopuštaju da procijenite samo kakvoću izdisaja, dok se inspirirajuća faza ne bilježi. U međuvremenu disanje obično poremećen u oba smjera, a samo rijetko u jednoj fazi, na primjer, kao rezultat „naprave ventila” kada je pokretna nosni polip.

Objektifikacija respiratorne funkcije nosa je neophodno iz više razloga. Prva od njih je procjena učinkovitosti liječenja. U nekim slučajevima, pacijenti nakon tretmana dalje žale na poteškoće u disanje, objašnjavajući da spavaju sa ustima otvorenim, oni imaju suha usta, i tako dalje. N. U ovom slučaju možemo govoriti o navike pacijenta spavati s usta otvorena, a ne o neuspješnom tretmanu. Objektivni podaci uvjeriti pacijenta da je disanje nakon tretmana je dovoljno i to je samo potreba za restrukturiranje dah na vrstu nos.

U nekim slučajevima, Özen ili atrofije endonasal strukture kada su nosna prolaza su vrlo široke, pacijenti i dalje žale na poteškoće u disanje, iako veličina kondenzacije mrlje na površini zrcala ukazuje na dobru propusnost nazalnih prolaza. Kao što je prikazano više in-dubina istraživanja, posebno korištenjem rhinomanometry pritužbe metoda, ti pacijenti su zbog iznimno niskog tlaka zraka u širem nazalnih prolaza, nepostojanje „fiziološka” turbulentna gibanja i atrofija receptora sustavu nosne sluznice, koja u ukupnim dovodi do gubitka pacijenta osjećaj prolaz zraka prolazi kroz nosnu šupljinu i subjektivni dojam o odsutnosti nazalnog disanja.

Govoreći o jednostavnim metodama za procjenu disanje, a da ne spominjem „test s paperjem” V.I.Voyacheka, što jasno pokazuje liječnika i pacijenta, što je stupanj prolaznosti od nazalnih prolaza. Istodobno se u nosnice daju dvije dlake 1-1,5 cm od vlakana od pamučne vune. S dobrim nazalnim disanjem, značajni su izleti s pahuljicama, potaknuti protokom udahnutog i izdahnutog zraka. Uz nedovoljno disanje disanja, pokreti plijesni su mekani, male amplitude ili ništa.

Detektirati povreda disanje uzrokovane preprekom unaprijed nosa (tzv prednji nazalni ventil) koristi Cottle ispitivanje sastoji u tome u mirnom disanja, provodi kroz nos, povlači van mekih obraza tkiva u i blizu nosa krila, stavljanje potonjem s lijeve strane nosa. Ako se nazalno disanje oslobodi, test Cottle se procjenjuje kao pozitivan i smatra se da je funkcija prednjeg nosnog ventila oštećena. Ako ova metoda ne značajno poboljšati disanje u prisutnosti ciljem njegovog neuspjeha, uzrok povrede dišnih funkcija nosa može se naći u dubljim dijelovima. Primanje Cottle može biti zamijenjen prijem Kohl, naznačen time, da je prag za nos daje drvenih strugotina i sonde, pri čemu se krilo nosa guranje prema van.

Rhinomanometry

Tijekom XX. Stoljeća. Predloženi su mnogi uređaji za obavljanje objektivne rinomantike s registracijom različitih fizikalnih parametara protoka zraka koji prolaze kroz nosne prolaze. U posljednjih nekoliko godina sve se više koristi metoda kompjuterske rhinomanometrije, što omogućuje dobivanje različitih numeričkih pokazatelja stanja nazalnog disanja i njezine rezerve.

Normalna rezerve rezervi nazalnog disanja izražavaju se kao omjer izmjerenih vrijednosti intranazalnog tlaka i protoka zraka u različitim fazama jednog respiratornog ciklusa s normalnim nazalnim disanjem. U tom slučaju ispitanik treba sjediti u udobnom položaju i ostati u mirovanju bez ikakvih prethodnih čak i najmanjih fizičkih ili emocionalnih opterećenja. Odredbe nazalni otpornost dišnih izražava kao nazalne ventila u struji zraka na disanje i mjeri se u SI jedinice kao kilopaskalima po litri sekundi - kPa / (l-c).

Moderna Rhinomanometry - kompleks elektronički uređaj koji se koristi u izgradnji posebnih microsensors - konverteri intranazalni tlaka i protoka zraka u digitalne podatke, a posebni računalni programi s izračunu matematičkih indeksa disanja analiza za nos, sredstva za grafički prikaz parametara istraženi. U prikazanim grafikonima pokazuju da u normalnom nosna disanja isti volumen zraka (y-os) prolazi kroz nosne prolaze u kraćem vremenu kada su dva do tri puta niži tlak struja zraka (apscisa).

Način rhinomanometrije daje tri metode mjerenja nazalnog disanja: prednje, stražnje i retro-natalne manometrije.

Prednji Rhinomanometry sastoji u tome, u jednoj polovini nosnog vestibula kroz svoje cijev umeće sa senzorom tlaka, pri čemu je hermetičko zatvaranje preko Vezni nos eliminiran iz postupka disanja. Uz odgovarajuće "korekcije" uvedene računalnim programom moguće je s njim dobiti dovoljno točne podatke. Nedostaci metode uključuju činjenicu da je vrijednost proizvodnje (ukupni otpor nosni) izračunava se koristeći Ohmov zakon za dva paralelna otpornika (kao da simulira otpor dvaju otvorenih polovice nosa), dok je u stvari jedan od polovice blokira senzora tlaka. Osim toga, kako je zabilježeno Ph.Cole (1989), promjene koje se zbivaju u bolesnika mukovaskulyarnoy nos sustav u intervalima između desnom tipkom i lijevi istraživanja, smanjiti točnost ove metode.

Povratak Rhinomanometry uključuje stavljanje senzora - tlak budala u dušnik kroz usta sa usnama čvrsto pričvršćen, kraj cijevi mora biti instaliran između jezika i mekog nepca, tako da se ne dodiruju refleksne zone i ne uzrokuje neprihvatljive za ovaj postupak, geg refleks. Da bi se implementirala ova metoda, bolesnik treba strpljenje, naviku i nedostatak visokog refleksa ždrijela. Ovi su uvjeti posebno važni pri ispitivanju djece.

Kada retronazalnoy ili chreznosovoy rhinomanometry (postupak F.Kolya) primjenjuju na njih u pedijatrijska odjela bolesti dišnog sustava Toronto bolnica), kao pritisak vodič kateter se koristi za hranjenje dojenčadi (№ 8 Fr) s protočnim strani u blizini vrha, čime se osigurava nesmetano funkcioniranje signala pritisak na senzor. Kateter se podmazuju lidokain gel provedeno je na 8 cm, na dnu nosa na nazalne šupljine. Mali nadražaj, i djetetova anksioznost nestao čim je kateter fiksiran pomoću ljepljive trake na gornjoj usni. Razlike u ova tri načina su nematerijalni i ovisi prvenstveno o količini protoka zraka i aerodinamičkih karakteristika šupljina u mjestu položaja kraja cijevi.

Akustička rinomantika. U posljednjih nekoliko godina, metoda zvučnog skeniranja nosne šupljine sve se više koristi za određivanje određenih metričkih parametara vezanih uz njegov volumen i ukupnu površinu.

Pioniri ove metode su dva znanstvenika iz Kopenhagena O.Hilberg i O.Peterson, koji je 1989. Predložio novu metodu za proučavanje nosnu šupljinu pomoću gore princip. Kasnije, SRElectronics (Danska) stvorio je serijski proizvedeni akustični rhinometar "RHIN 2000", namijenjen svakodnevnim kliničkim promatranjima i znanstvenim istraživanjima. Instalacija se sastoji od mjerne cijevi i posebnog nosnog adaptera pričvršćenog na njegov kraj. Elektronička sonda na kraju cijevi šalje kontinuirano širokopojasni audio signal ili niz povremenih zvučnih čipova i detektira zvuk reflektira intranazalnim tkiva, vraćaju cijev. Mjerna cijev je povezana s elektroničkim računalnim sustavom za obradu reflektiranog signala. Kontakt s mjernim objektom provodi se kroz distalni kraj cijevi pomoću posebnog nosnog adaptera. Jedan kraj adaptera odgovara konturi nosnice; brtvljenje kontakta kako bi se spriječilo "curenje" reflektiranog zvučnog signala, provodi se uz pomoć medicinske vazelina. Važno je ne primjenjivati silu na cijev kako ne bi mijenjale prirodni volumen nosne šupljine i položaj njegovih krila. Adapteri za desnu i lijevu polovicu nosa su uklonjivi i moraju se sterilizirati. Akustična sonda i mjerni sustav omogućuju kašnjenje smetnji i izdaju samo nepravilne signale sustavima za snimanje (monitor i ugrađeni pisač). Jedinica je opremljena mini računalima s standardnim 3,5-inčnim pogonom i velikim brzinama, neprekidnim diskom za pohranu. Dodatni disk je trajna memorija kapaciteta 100 MB. Grafički prikaz parametara zvučne reometrije vrši se kontinuirano. Zaslon u stabilnom stanju prikazati kao pojedinačne krivulje za svaki od nosne šupljine i niz krivulja odražava dinamične promjene parametara tijekom vremena. U potonjem slučaju, analiza krivulja Program služi kao usrednjavanja krivulja i krivulja kartiranje vjerojatnosti s točnošću ne manje od 90%.

Procjenjuju se sljedeći parametri (u grafičkom i digitalnom prikazu): poprečna površina nosnih prolaza, volumen nosne šupljine, razlika u površinama i volumenu između desne i lijeve polovice nosa. Za mogućnost RHIN 2000, elektronički kontrolirani adapter i stimulator za olfaktometrija i elektronski upravljani stimulans su prošireni za provođenje alergijskih provokativnih i histaminskih uzoraka injektiranjem odgovarajućih tvari.

Vrijednost ovog uređaja je da može točno odrediti kvantitativne prostorne parametre nazalne šupljine, njihovu dokumentaciju i istraživanje u dinamici. Osim toga, objekt pruža dovoljno mogućnosti za provođenje funkcionalnih testova, određivanje učinkovitosti korištene droge i njihovog individualnog odabira. Baza podataka na računalu, boje ploter, imajući u vidu informacije dobivene iz podataka o putovnicama ispitanih, kao i niz drugih mogućnosti dopuštaju da nose ovu metodu biti vrlo obećavajući u praksi, kao i za istraživanje i razvoj u odnosu.

Što treba ispitati?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.