^

Zdravlje

A
A
A

X-zrake nosne šupljine i paranazalne sinuse

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Rendgenski pregled (x-zrake) od nosne šupljine i paranazalnih sinusa, grkljana, organ sluha, kao i oka i orbite dobio puno priznanje u klinici u prvim godinama nakon otkrića X-zraka. To je sve očitije danas, kada su takve metode poput sonografije, kompjutora i magnetske rezonancije imale "scintigrafiju" koja je ušla u njihova prava. Dijagnostika zračenja postala je nužan dio kliničkog ispitivanja pacijenata u klinikama za otorinolaringologiju i oftalmologiju.

Nasalna šupljina i paranazalni sinusi

Nasalna šupljina zauzima središnji položaj lubanje lica. Podijeljen je na pola od strane septuma koji se sastoji od vertikalne ploče rešetke i vomera. Stražnji otvor nosne šupljine dijeli otvarač na dva dijela - choanu. Prednji otvor nosne šupljine - tzv. Kružni otvor - formiraju kosti gornje čeljusti i zatvore nosne kosti na vrhu. Oko nosne šupljine nalaze se upareni paranazalni ili pomoćni sinusi. Komuniciraju s nosnu šupljinu pomoću prolaza ili kanala obložene sluznice i normalno ispunjenih zrakom, čime se jasno vidi na radiograma kao svjetlo i jasno ograničene obrazovanja.

Anatomija rendgenskog zračenja nazalne šupljine i paranazalnih sinusa 

Bolesti nosa i paranazalnih sinusa

Oštećenje sinusa je povezano s lomovima kosti, u okruženju koje su. Prijelom i pomicanje fragmenata određeni su iz rendgenskih snimaka ili tomograma. Hemorrhage u oštećenim sinusom prati njegovo tamnjenje. Ako se zrak iz sinusa probio kroz prijelom kostiju u okolna tkiva, na rendgenskim uzorcima možete vidjeti mala mjehurića plina na pozadini tih tkiva. Najčešće postoje frakture nazalne kosti, koje karakteriziraju pomicanje fragmenata natrag i naprijed. Zadaća radiologa se ne smanjuje toliko da bi se otkrila linija loma, već kako utvrditi stupanj deformacije koštanog dijela nosa prije i poslije popravka fragmenata.

Svaki zamjena zraka u pazuho drugih tkiva (eksudata, krv, granuliranjem, tumora) dovodi do smanjenja ili nestanka njegovih lumena i stoga na njegovu tamnjenje na slikama.

 X-zračni znakovi bolesti nosa i paranazalnih sinusa

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.