^

Zdravlje

A
A
A

Endoskopija (pregled) nosne šupljine

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Inspekcija (endoskopija) ENT organa je glavna metoda u procjeni njihovog stanja. Za učinkovitu provedbu ovog postupka trebalo bi poštovati nekoliko općih pravila.

Izvor svjetla trebao bi biti smješten desno od subjekta, na razini uha, na udaljenosti od 15-20 cm, lagano iza, tako da svjetlost od njega ne pada na ispitivanom području. Razmatrajući od reflektora prednjeg svjetla, fokusirana svjetlost bi trebala osvijetliti područje koje se ispituje u uobičajenom položaju liječnika koji se ne bi trebao saviti i naginjati u potrazi za "zecom" ili objektom inspekcije; liječnik kreće pacijentovu glavu, dajući mu potrebnu poziciju. Novak otorinolaringolog mora stalno vježbati kako bi stekao sposobnost binokularne vizije, što je neophodno za manipulaciju u dubokim ENT organima. Da bi to učinio, postavlja svjetlosnu točku na objekt za inspekciju, tako da kada je desno oko zatvoreno, jasno je vidljivo kroz otvaranje prednjeg reflektora s lijevim okom.

Instrumenti koji se koriste u endoskopiji i različitim manipulacijama mogu se uvjetno podijeliti na pomoćne i "aktivne" one. Pomoćni alati proširuju prirodne puteve ENT organa i uklanjaju neke prepreke (na primjer, kosa u vanjskom kanalu uha ili na pragu nosa); na pomoćne instrumente su zrcala, lijevci, spatule, itd. Aktivni instrumenti koriste se za manipulacije u šupljinama ENT organa. Moraju se držati u desnoj ruci, što osigurava veću preciznost kretanja (za osobe s desna ruka) i ne ometa osvjetljenje dotične šupljine. Da biste to učinili, pomoćne alate treba držati u lijevoj ruci, a s određenim poteškoćama - uporno trenirati ovu vještinu. Idealno za otorinolaringolog je posjedovanje obje ruke.

Endoskopija nosne šupljine podijeljena je na prednje i stražnje (neizravno), izvedeno uz pomoć nazofaringealnog zrcala. Prije prednje rinokompozicije s nosnim zrcalom preporuča se ispitati predvorje nosa podizanjem vrha nosa.

Kad prednji rinoskopii tri pozicije, definirani kao niže (kontrola donji dio skretača i nosnoj šupljini, slabije turbinates), srednje (inspekcije središnjem dijelu nosne pregradom i nosnoj šupljini, sredini zavojit) i gornji (inspekcije gornji nosne šupljine, njezin svod i područje olfaktorskog jaza).

S prednjom rinokopijom pozornost je usmjerena na različite znakove koji odražavaju i normalno stanje endonazalnih struktura i onih ili njihovih drugih patoloških stanja. Procijenite sljedeće značajke:

  1. boja sluznice i njezine vlažnosti;
  2. oblika septuma nosa, privlačeći pozornost na vaskulaturu u svojim prednjim dijelovima, kalibaru posuda;
  3. stanje nosne konike (oblik, boja, volumen, odnos prema septumu nosa), palpirati ih s gumbiranom sondom kako bi se utvrdilo konzistentnost;
  4. veličine i sadržaja nosnih prolaza, osobito sredine, te u području olfaktorskih praznina.

U prisutnosti polipa, papiloma ili drugih patoloških tkiva ocjenjuje se njihov izgled i po potrebi uzima tkiva za ispitivanje (biopsija).

Sa stražnje rinoskopii moguće provjeriti stražnje dijelove nosne šupljine, nazofarinksa set, bočnim površinama i rupe nazofaringealni slušni cijevi.

Stražnja rhinoskopija izvodi se na sljedeći način: s lopatom u lijevoj ruci, stisnite prednji 2/3 jezika prema dolje i nešto naprijed. Nasofaringealno zrcalo, prethodno zagrijano kako bi se izbjeglo zamagljivanje površine, ubrizgava se u nazofaringu preko mekog nepca, ne dodirujući korijen jezika i stražnje stijenke ždrijela.

Za provedbu ove vrste endoskopije zahtijeva nekoliko uvjeta: Prije svih relevantnih vještina, zatim povoljne anatomske uvjete i niže ždrijela refleks. Smetnje za ovu vrstu endoskopa je izraz refleksom, debljine i „izazivajući” jezika, hipertrofiran jezični mandula, farinksa uzak dugo jezik mekog nepca, strši gornje tijelo kralješka u bolesnika s teškom lordoze vratne kralježnice, upalne bolesti ždrijela bubri ili ozljedu mekog nepca. Ako zbog smetnje cilj obično pharyngorrhinoscopy ne potiskuju gag refleks primijeniti pravilnu primjenu anestezije, kao i kašnjenje u meko nepce pomoću jedne ili dvije tanke gumene kateteri. Nakon aplikativnih anestezije sluznice nosa, ždrijela i jezika u svakoj polovici nos katetera a izlaz kraju pincetom preko grla izvana. Oba kraja svake katetera povezana jedni s drugima uz blagi napetosti, pazeći da je meko nepce i resica nisu zamotani u smjeru nazofarinksa. Tako postignuta imobilizaciju mekog nepca i otvaranje slobodnog pristupa nazofarinksa inspekcije.

U nazofarinksa ogledalu (promjera 8-15 mm) vidljiva samo određeni dijelovi inspectable površine, tako da za pregled svih nazofarinksa formacija dobije svijetlo okretanja ogledalo redom za pregledavanje svih šupljine i oblikovanja, s naglaskom na stražnjem rubu nazalnog septuma.

U nekim slučajevima postoji potreba za prst nosni preglede, osobito kod djece, jer oni rijetko mogu uspješno provesti neizravno pharyngorrhinoscopy. Da bismo to ispitali liječnik dobiva iza sjedi pacijenta, pokriva glavu i vrat s lijeve strane, od prsta pritisne da otvori usta lijevu stranu bukalne tkiva (sprečavanje ugriza), a ostatak na prstima i dlanom o iznosu ispod donje čeljusti, a time i fiksiranje glave, pruža pristup usnoj šupljini. II prst desne ruke uvođenjem jezik, lagano cijeđenje zadnju dolje, koljena, dobiva iza mekog nepca i palpate njihove anatomske strukture nazofarinksa. Ovaj postupak s odgovarajućom vještinom traje 3-5 sekundi.

Na upotrebu pregled ždrijela ocijeniti svoju ukupnu veličinu i oblik utvrditi prisutnost ili odsutnost djelomični ili potpuni brisanja svog, senehy, adenoida, hoanalnog opstrukcije, hipertrofiran stražnji završava slabije turbinates, polipe hoanalnog, tumorskog tkiva, itd

Pharyngorrhinoscopy pridaju veliku važnost prisutnosti upalnih bolesti sfenoidnog sinusa, tumorskih procesa u njemu, parasellyarnyh područja u Sella drugih bolesti navedenih područja. Međutim, ova metoda ne daje uvijek željene rezultate. Iscrpne vizualne informacije o stanju šupljina septuma nosa mogu se dobiti pomoću moderne tehnike endoskopije televizije pomoću optičkih vlakana. Da bi se to postiglo, pristupi se koriste za ispitivanje paranazalnih sinusa kroz njihove prirodne otvore razvijene početkom 20. Stoljeća.

Ispitivanje paranazalnih sinusa. Ista metoda poslužila je kao sredstvo kateterizacije sinusa za evakuaciju patoloških sadržaja od njih i davanje lijekova.

Kateterizacija maksilarnog sinusa je kako slijedi. Primjene anestezije proizvesti odgovarajući nos pola sa trostrukom podmazivanje anestezijom (1 ml 10% -tne otopine lidokain, 1 ml otopine 1-2% piromekaina, 1 ml 3,5% otopine) tetrakain sluznicu prema srednjoj školjke (u hyatus semilunare) i zatim primjena otopine epinefrin hidroklorida u koncentraciji od 1: 1000 do naznačenog mjesta sluznice. Nakon 5 minuta, pokrenite se kateter: zaobljeni kraj katetera uvodi ispod sredini zavojit, voditi ga bočno i gore na stražnji srednjoj trećini nosni prolaz i dodir koji pokušava ući u otvoru. Ako ulazi u otvor, postoji osjećaj da se pričvrsti kraj katetera. U ovom slučaju, pokušaj da unošenja sinusnog izotonične otopine natrijevog klorida preko šprice pod laganim pritiskom na njegovu klipa.

Slična je izvedba kateterizacije frontalne sinusa, samo je kraj katetera usmjeren prema gore na razini prednjeg kraja srednje nosne ljuske u lijevak prednjeg nosnog kanala. Ovaj postupak je manje uspješno izveden s visokim položajem nazalnog otvora prednjeg nosnog kanala i zahtijeva veliku pažnju zbog blizine ploče trellisa. Kako bi se izbjeglo dodirivanje s krajem katetera, usmjereno je prema gore i pomalo bočno, usredotočujući se na unutarnji kut oka.

Kateterizacija sphenoidnog sinusa izvodi se pod kontrolom vida pomoću Killian nosa zrcala (srednja ili duga). Anestezija i adrenalinizacija nosne sluznice trebaju biti dovoljno duboka. Konačni položaj katetera u smjeru odredi pristranosti prema gore komponente s dna kuta nosne šupljine od približno 30 °, dubina - put u prednjem zidu sfenoidnog sinusa -. 7.5-8 cm u ovoj regiji uglavnom obavlja na potragu na dodir rupa. Ako se lako uđe u kateter, ulazi još 0,5-1 cm i počiva na stražnjem zidu sphenoidnog sinusa. S uspješnim hitom, kateter ostaje fiksiran u rupu i, ako ga pusti, ne ispadne. Ispiranje se provodi jednako pažljivo kao u prethodnim slučajevima.

Posljednjih godina razvijena je metoda kateterizacije paranazalnih sinusa fleksibilnim vodičima i kateterima. Postupak je jednostavan, atraumatski i omogućuje uspješnu kateterizaciju paranazalnih sinusa uz zadržavanje katetera u njima dovoljno dugo za vrijeme neoperativnog liječenja.

Hitnost metoda opisanih gore ovih dana je sve veća diseminacija u rinologiji metoda TV-endoskopskog istraživanja i operacije paranazalnih sinusa.

Instrumentalne metode endoskopije. Pod instrumentalnih metoda endoskopija znači one u kojima koriste različite tehnička sredstva, čija je radnja candling nosnih šupljina sinusa (transiluminatoru) ili u inspekciji iznutra pomoću posebnih optičkih vlakana i optička sredstva uveden izravno u šupljine u posjetu.

Transiluminatoru. Godine 1989. Th.Heryng je prvo pokazao metodu prijenosa svjetlosti maksilarnog sinusa umetanjem svjetleće žarulje u usnu šupljinu.

Nakon toga je izgradnja diafanoskopa opetovano poboljšana. Trenutno, postoje mnogo napredniji dijafoni koji koriste svjetleće halogene svjetiljke i svjetlovodnu optiku, što omogućuje stvaranje snažnog toka usredotočenog hladnog svjetla.

Metoda diafanoskopije iznimno je jednostavna, apsolutno neinvazivna. Postupak je proveden u zamračenoj poda kokpita dimenzija 1,5x1,5 m slabu rasvjetu, poželjno tamno zelena (fotofonar), na kojoj je senzibilizacija na crvenom dijelu spektra. Nakon 5-minutne prilagodbe ispitivača na ovu svjetlost, prijeđite na postupak koji traje najviše 2-3 minute. Za prijenos maksilarnih sinusa, dijafragmom se umetne u usnu šupljinu i svjetlosna zraka usmjerena je na tvrdi nepce. Zbunjen usnama čvrsto popravlja cjevasti diaphanoscope, tako da svjetlost iz usta ne prodire van. Normalno, prednje površine lica, broj svjetlosnih točaka simetrično crvenkasta: dva mjesta na području pas rupa (između zigomatičnog kosti, nosna krila i gornje usne), koji je pokazao dobru prozračnost maksilarnog sinusa. Dodatne svjetlosne mrlje se javljaju u području donjeg ruba orbite mjesečaste gore konkavne (certifikata normalno stanje gornji zid maksilarnog sinusa).

Za prijenos frontalnog sinusa dobiva se posebna optička mlaznica, usredotočujući svjetlo u usku zraku; diaphanoscope pakiran verhnemedialnomu primijeniti na uglu orbitu, tako da svjetlo ne prodire u nju, te je prolazio kroz njezinu verhnemedialnuyu zida prema sredini čela. Uobičajeno, s simetričnim dišnim putevima sinusa prednjeg dijela, pojavljuju se tamne crvene mrlje u području nadvodnih lukova.

Rezultati diaphanoscope su vrednovani u kombinaciji s drugim kliničke slike, jer razlike u osvijetljenosti između odgovarajućih sinusa (ili čak potpune odsutnosti luminiscencije, na strani), mogu biti uzrokovane ne samo patološkog procesa (mukozna oticanje, eksudati, gnoj, krv, tumor i tako dalje), ali i anatomskim značajkama.

Optički metode endoskopije nosa i paranazalnih pahzuh u posljednjih nekoliko godina postaju sve češći. Moderni endoskopi - sofisticirani elektro-optički uređaji se isporučuju s ultrakorotkofokusnoy optike sa širokim kutom gledanja, digitalni video konverter, TV videoregistriruyuschimi uređaja, osigurava kvantitativne analize slike tsvetospektralny. Zbog endoskopija moguće rano otkrivanje brojnih prekanceroznih i tumorskih bolesti, diferencijalna dijagnoza, biopsije. Medicinski endoskopi su s pomoćnim instrumentima za biopsiju mlaznica, elektrokoagulacije, primjenom lijekova, prijenos laserskog zračenja i t. D

Po imenovanju endoskopi su podijeljeni u odgovarajuće endoskopske, endoskope za biopsiju i operacijske prostorije. Postoje modifikacije endoskopa za djecu i odrasle.

Ovisno o izvedbi radnog dijela, endoskopi su podijeljeni na krute i fleksibilne. Prvi zadržavaju svoj oblik tijekom studija ili operacije, oni se koriste na organima koji su na bliskoj udaljenosti od površine tijela. Takvi endoskopi su pronašli široku primjenu u otorinolaringologiji. Drugi, zahvaljujući upotrebi staklenih fleksibilnih vlakana, može imati oblik istraživanog "kanala", na primjer, jednjaka, želuca, duodenuma, dušnika, bronha itd.

Načelo djelovanja krutih endoskopa temelji se na prijenosu svjetlosti iz izvora kroz optički sustav leće; Izvor svjetlosti nalazi se na kraju endoskopa. Optički sustav fleksibilnih vlakana endoskopa uređen na isti način kao i leća, ali prijenos svjetlosti i slike objekta provodi se na staklenih vlakana svjetlovoda, što je moguće kako bi sustav rasvjete izvan endoskopa i postići svijetlo osvjetljenje inspectable površinu dovoljnu za prijenos televizijske slike, gotovo prirodnim bojama ; U tom se slučaju objekt istrage ne zagrijava.

Priprema pacijenta za endoskopsko ispitivanje ili endoskopsku kiruršku intervenciju određuje se specifičnom zadaćom koju će liječnik morati riješiti. Poželjno je dijagnostički endoskopija nosna šupljina vrši pod lokalnom anestezijom aplikativni sluznice nosa, ponekad uz korištenje barbiturata (heksenal ili tiopental natrij), difenhidramin, atropin, manje smirenje. U nekim slučajevima anestezija s dijagnostičkom endoskopijom zahtijeva dogovor s anesteziolozima. Endoskopski postupak povezan s prodorom u paranazalne sinuse, zahtijeva učinkovitu primjenu općenitog ublažavanja boli u intubaciji. Komplikacije s dijagnostičkom endoskopijom nosa i paranazalnih sinusa su rijetke.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Što treba ispitati?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.