^

Zdravlje

A
A
A

Chihanie

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Među bezuvjetnih refleksa od rođenja polažu dodijeljenih zaštitnu reakciju, kao što su kihanje - jake naglog ispuštala zraka iz pluća preko nosne prolaze kojih dolazi nakon stimulacije nosnu sluznicu. Jedina funkcija ovog vegetativnog refleksa je očistiti nosnu šupljinu uklanjanjem sluzi koja sadrži strane čestice ili iritante.

Ali kihanje može biti simptom brojnih bolesti, au ovom slučaju to je medicinski problem koji ima kod za ICD-10 - R06.7.

trusted-source[1]

Uzroci cihan

Na nosne sluznice mnoštva funkcija čiji nastup je osigurana mukotsilitarnym klirens, krvožilni sustav, a lokalni sustava povratne mukozno, uključujući, osjetilne i autonomnim refleksima. Normalno kihanje nastaje kada određena smetnja u provedbi važnih životnih funkcija - disanje, i, u stvari, to je jedan od fizioloških manifestacija radu parasimpatički živčani sustav nastoji održati stabilnu stanje unutarnje okoline i dišni sustav prilagođen njegovim vremenskim promjenama.

Kihanje je izazvan podraživanjem receptora, što doslovno „prepun” sluznicom (cilijarnog cilijarnog) epitelu nazalnih prolaza i sinusa. Nadalje analizator mirisni receptori (aksona neurona kroz koje se dovodi signal preko njušnim živcem u orbitofrontal korteksa) je hladno receptori (TRPM8); peptidni receptori i tirozinski receptori za arteriovenske anastomoze (koji nose krv u sinuse nosa); histaminski receptori; beta i alfa-1-adrenergički receptori; muskarinski receptori (M-kolinergičkih receptora.) i drugi neuroni receptora bipolarne stanice s aksona nemielizirovannymi na bazalnoj površini.

Signal od njih se prenosi "duž lanca", a refleksni luk kihanja (tj. Slijed prijenosa signala) u pojednostavljenom obliku izgleda ovako:

  • Procesi neuron receptor → Zatvaranje njušnim živcem (I lubanje) i trigeminalnog živca (V lubanje) → ventromedial kralježnične jezgre trigeminalnog živca i autonomnog retikularno stvaranje iz mozga → perifernih motoričkih neurona somatske aferenti facijalnog živca (VII), glosofaringealna (IX), vagusa ( X) → interkostalna mišića i mišića djelovatelji (područje ždrijela, respiratornog i traheja).

Kada se postigne vrijednost praga, pojavljuje se efektna ili dišna faza kihanja. Prvi znakovi su svima dobro poznati: u dubinama nosnih prolaza postoji škakljanje (svrbež, napadaj). Tada je duboko disanje isprekidano prisilno u zatvorenom epiglotis i glasnica (stražnji dio jezika uzdiže na djelomično zatvoriti prolaz u ustima). Zbog pretjeranog volumen zraka povećava intrapulmonarno pritisak, a ovaj zrak - sa cijele skupine mišića - sa silom izbačen iz pluća kroz nos dok je širi glotisa. Budući da usta nisu potpuno zatvorena, značajna količina zraka može pobjeći kroz nju. A brzina odlaznog zraka kihanje je da je s njim iz sluznice nosa „puše off” strane čestice, patogene mikroorganizme i kapljice sluzi sekreta. Nakon toga čisti se aparat za ciliar - čilija epitela koji nosi nosnu šupljinu - i bolje obavlja svoje funkcije.

Na isti način se javljaju takve vrste kihanja kao i reakcija na oštru promjenu temperature zraka (hlađenje) i "sunčevog kihanja". Prema nekim izvorima, 10% svjetske populacije sneezing kada izađu na svjetlo, dok drugi - najmanje 34%. I to se manifestira kao neodoljivog ptarmic prilagodbe refleksa na vidjelo nakon što je u mraku, koji je nazvan sindrom Achoo (autosomno dominantno prisiljavanje Helioophthalmic ispada). Većina istraživača povezuje patogenezu ove vrste kihanja s činjenicom da su oči i nos inervirane jednim živcem - trigeminalom.

trusted-source[2]

Simptomi cihan

Simptomi gotovo svih respiratornih bolesti uključuju kihanje, a alergični kihanje i zagušljiv nos gotovo su glavni znak peludne groznice.

Za bolesna stanja u kojima kihanje i curenje iz nosa, kihanje i temperature te su glavni simptomi uključuju akutne respiratorne virusne infekcije (obično uzrokovana rinovirusi) i gripu. Odgovor na infekcije - kihanje s prehladom - također uzrokuje curenja nosa (curenje nosa, suzne), koji se brzo pretvara u gustu curenje iz nosa. Dodatno, rinitisa, prehlade se kihanje i kašalj, i bol u grlu i zatim s akutnim dijagnosticirana nasopharyngitis (ili nasopharyngitis), te u težim slučajevima - sinusitis.

Osim rhinovirus infekcija, nasopharyngitis ili gripe, kihanje, dijete prati bolesti poput vodenih kozica (varicella) i ospice.

Gljivične infekcije kao pokretač kihanja su rijetke, a obično se nalaze u bolesnika s oštećenom imunološkom funkcijom ili dijabetičnom ketoacidozom.

Svrbež nosa i kihanje s alergijama, uključujući - grinje, peludna groznica (sezonska alergija na pelud) - posljedica senzibilizacije organizma, što dovodi do stvaranja imunog upornog hiperreaktivnost nosne sluznice. Studije su pokazale da kod pacijenata s alergijskim rinitisom, koje je popraćeno s svrbež i kihanje, povećan broj m nekolinergik receptora u nosnu sluznicu, i gustoća beta i alfa-1-adrenergičkih receptora značajno smanjuje. No, glavni razlog zbog čega alergijsku kihanje - otpuštanje histamina, koji djeluju na H1 i H2-receptora u nosu i sinusa stimulacija živaca inducirane nosna kongestija u alergiju.

Okidač koji uzrokuje česte kihanje u odraslih i djece (osobito u prvoj godini života), može se smanjiti vlažnost zraka u prostoriji (na primjer, kada je klima uređaj), kućne prašine, plijesni na zidovima, kućanskih kemikalija, duhanski dim itd Treba imati na umu da kronični ili učestalo kihanje u 90% slučajeva su povezane s alergijama, a javljaju napadi, čak i bez izravnog izlaganja alergijske agenata, što pogoršava problem.

Karakteristična značajka alergijskog rinitisa je kihanje ujutro - na buđenje. Nosna kongestija, curenje iz nosa, kihanje i suzenje očiju, svrbež očiju (pogotovo kasno navečer) također su uobičajeni simptomi ove bolesti. Slična klinička slika promatrana je s nealergijskim rinitisom s sindromom eozinofilije.

Međutim, kao što je istaknuto od strane otolaringologa, prekomjerna suhoća u nosu, kao i polipi u nosnoj šupljini također izazivaju kihanje ujutro.

I takve bolesti kao što su vazomotorni rinitis i atrofični rinitis, kao i kongenitalna ili stečena zakrivljenost nazalni septum uzrokuju kihanje bez hladnoće.

Mnogo češće kihanje bez hladnoće pojavljuje se kada je trbuh napunjen odmah nakon bogatog obroka. Liječnici smatraju takve pojave kao genetski uzrokovani poremećaj.

Važno je napomenuti da kihanje tijekom trudnoće, kako se žale da su mnogi trudnice, uzrokovane istim hormona, od kojih je proizvodnja se mijenja u procesu nosi dijete. Činjenica je da je u nosnu sluznicu žena su Estrogen receptor beta (ERbeta), tako da je porast sinteze estrogena tijekom trudnoće i uzrokuje reakciju na receptor i u skladu s tim, blagi svrbež nosa i kihanja. Osim toga, edem nosne sluznice izaziva progesteron, što povećava proizvodnju mucina.

Budući da su mnoge mišićne skupine napete, često je takav smetenost kao inkontinencija kada kihanje (pogotovo ako je mjehur pun u vrijeme kihanja).

Iatrogeni uzroci kihanjanja uključuju niz lijekova koji iritiraju nosnu sluznicu. Prije svega, oni su kapi-decongestants za nos, uz pomoć kojih se bore sa svojim stuffiness. Dalje slijedi NSAID, beta-blokatori, diuretici i antidepresivi. U žena u dobi rodnog djeteta moguća su kihanja s produljenim korištenjem hormonskih kontraceptiva.

Komplikacije i posljedice

To treba imati na umu da se efekti i komplikacije prestanu kihanje zatvara usta i nos može oštetiti bubnjić, a sluz (mikroba ili čestice gnoj) iz nosne šupljine mogu ući Eustahijeva cijev koja povezuje ždrijela do srednjeg uha i uzrok otitis ,

Bilo je izvješća o slučajevima rupture cervikalnih intervertebralnih diskova kao posljedica teškog kihanja. To je takozvani učinak bičeva, kada se glava kreće naprijed i natrag vrlo brzo.

Prije nekoliko godina u britanskom tisku je izvijestio o smrti 18-godišnjeg Deana Rice iz South Wales, koji je kihnuo nekoliko puta, on se srušio i nikad povratio svijest i umro zbog opsežnog krvarenja u mozgu, što je izazvalo kihanje.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Dijagnostika cihan

Zapravo, dijagnoza kihanja je identifikacija njenog uzroka. Uz uobičajenu hladnoću, nisu potrebni nikakvi testovi, ali kada postoje razlozi za sumnju na alergijsku prirodu patologije, može biti potrebna alergijska ispitivanja i diferencijalna dijagnoza. A dijagnozu će napraviti alergolog.

Rhinoscopy, kao instrumentalna dijagnoza stanja u nosnoj šupljini, nazalni je pregled uz pomoć posebnih nazalnih i nazofaringealnih zrcala. Za otolaringolog, takav pregled daje praktički sve potrebne podatke da je potrebno postaviti pravu dijagnozu i propisati liječenje.

trusted-source[11]

Tko se može obratiti?

Liječenje cihan

Izraz „tretman kihanje” s medicinskog gledišta netočno, jer je lijek bezuvjetan refleks (kihanje je refleks čak u obliku simptoma) ne može, i treba liječiti bolest uzrokuje ovaj simptom.

U većini slučajeva pacijenti su propisani simptomatski topikalna rješenja - razne kapljice i sprejevi za nos.

Dakle, s vazokonstriktor fenilefrirle kapi Vibrocil dimetindenom i pomoć nosna kongestija i osip i namijenjen je za ublažavanje simptoma curenje nosa i kihanje s bilo koje etiologije (osim atrofični rinitis). Odrasli i djeca starija od šest godina trebali uliti 1-2 kapi lijeka u svakom nosni prolaz tri puta tijekom dana. Također postoji Vibrocil sprej, koji se primjenjuje u obliku jedne injekcije tri puta dnevno. Ovaj lijek ne može se koristiti više od tjedan dana; to može uzrokovati nuspojave u obliku suhoće i paljenja u nosu; trudna Vibrocil kontraindicirana (zbog prisutnosti u svom sastavu ephedrine derivata).

Za uklanjanje oticanje nosne sluznice i poboljšati disanje tijekom vazomotorne rinitis ili sinusitis primijeniti aerosola sredstvo Rinofluimutsil (doziranje i način aplikacije, kao u Vibrocil). Kihanje tijekom trudnoće i oni ne bi trebali biti tretirani kao njegov popis nuspojava primijetila je povećanje otkucaja srca, povećani krvni tlak i urinarni problemi.

Lijekovi za alergijski rinitis i kihanje Aldecin (Beklazone) i Nazonex također imaju oblik spreja. Oni sadrže kortikosteroide i najbolje se koriste za alergijski rinitis (1-2 ubrizgavanja po nosnici jednom dnevno). U ovom slučaju moguće nuspojave kortikosteroida uključuju lijekove s iritacijom, svrbežom, i suhog nosa, krvarenje sluznice i dugotrajnu upotrebu - perforaciju nazalnog septuma.

Kako smanjiti kihanje kod djeteta - vidjeti kapke s prehlada za djecu

Homeopatija koristi takve lijekove u obliku spreja kao Rhinital i DELUFEN da po preporuci jedne injekcije 3-4 puta dnevno (za odrasle i djecu od 12 godina i stariji) u liječenju alergijskog rinitisa etiologije.

I sve pristupačne i učinkovite tretmane fizioterapije koji se temelji na kući pranje nosa soli.

Alternativni tretman

Ako je kihanje povezano s zagušljivim nosom s hladnom, onda biljni tretman može pomoći u borbi protiv oteklina nosne sluznice. Prvo, oni su parne inhalacije s uljima paprene metvice, eukaliptusa, smreka, koje imaju antibakterijska svojstva.

Infekcije gornjeg dišnog trakta, nakon čega slijedi hladno i kihanje, preporučuje se koristiti decoctions kamilice, cvijeća, willowherb elecampane (žlica na 250 ml vode). Možete popiti čaj s korijenom đumbira, limuna i meda.

Oni savjetuju dva puta dnevno kako bi popili masakr piskavica sjemena. Za pripremu, dovoljno je kuhati dvije žlice sjemena u 300 ml vode i inzistirati na 40-45 minuta.

Osim toga, čišćenje nosnih prolaza promiče pasta od češnjaka. Potrebno je slomiti četiri do pet češnjaka češnjaka u kontejneru i s vremena na vrijeme udisati snažan okus. Korisno je uključiti sirovo češnjak u vašu prehranu, dodajući ga salatama ili umacima.

U liječenju simptoma respiratorne virusne infekcije, pomoći su vitamini, posebno askorbinska kiselina, čija antioksidacijska svojstva mogu kontrolirati proizvodnju histamina.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Prevencija

Kihanje bolesna osoba - najčešći način raspodjele bakterijskih infekcija: gripe, rinovirusi, ospica, zaušnjaka, ospica, tuberkuloze, itd Dakle, kihanje prevenciju infekcije bolest je upozorenje prenose kapljica u zraku ..

Iskušane i ispitane metode za smanjenje rizika od kihanja sastoje se u smanjenju interakcije s nadražujućim tvarima koje uzrokuju alergijsku reakciju.

Primjeri preventivnih metoda su: duboki udisaji u vrijeme nastanka kihanja; držeći dah nekoliko trenutaka lagano stiskanje nosa.

trusted-source[20], [21], [22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.