^

Iznutrice za pankreatitis: kobasice, kobasice, knedle, pašteta

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 03.08.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Izbor iznutrica za pacijente koji boluju od upalnih bolesti gastrointestinalnog trakta vrlo je ograničen. Činjenica je da mnogi iznutrice u pankreatitisu mogu uzrokovati oštro pogoršanje dobrobiti. U malim količinama dopušteno im je ulazak u jelovnik samo u fazi oporavka, tijekom proširenja prehrane. Vrlo je preporučljivo kupiti takve proizvode od provjerenih prodavača ili proizvođača.

Iznutrice za pankreatitis: što može, a što ne?

Prije svega, iznutrice se odnose na unutarnje i niskovrijedne dijelove životinjskog trupa. Ova kategorija uključuje jetru i bubrege, srce, mozak (uključujući koštanu srž), vime i pluća, repove i uši, želudac, glavu, kožu itd.

Na bazi iznutrica proizvodi se glavnina mesa i neki kulinarski proizvodi. Na primjer, jetra, pluća i srce dodaju se nadjevima za pite, tepsije, pite i kobasice. Bubrezi, jezik, meka tkiva glave, kože, vimena koriste se za pripremu konzervirane hrane, dimljenih proizvoda i kobasica. Mnogi nusproizvodi često su uključeni u paštete, drugorazredne i jetrene kobasice te mekinje.

Od dijelova kao što su jezik ili koštana srž pripremaju se čak i gurmanska restoranska jela: poslužuju se uz začinsko bilje, voćne kaše, umake, pa čak i orašaste plodove.

Dijetalna prehrana također uključuje korištenje iznutrica. Međutim, pankreatitis je bolest, posebno "kapricna" za hranu. Štoviše, ovi proizvodi sadrže veliki postotak kolesterola, što je posebno nepoželjno u slučaju oštećenja gušterače.

Gastroenterolozi smatraju da su samo takve vrste iznutrica kao što su pileća jetra i jezik relativno sigurne za pankreatitis. Kako bi se izbjeglo pogoršanje bolesti, ovi proizvodi se smiju primjenjivati samo u fazi stabilne remisije. Ako govorimo o kobasicama, onda ih je općenito bolje ne spominjati u prehrani. Ali ako ste potpuno sigurni u pouzdanost proizvođača, tada su dopuštene samo mliječne kobasice najvišeg stupnja, dijabetičke ili liječničke kobasice - u fazi oporavka iu malim količinama.

Bilo koje druge iznutrice kod pankreatitisa najbolje je izbjegavati.

Kobasica s pankreatitisom

Mnoge kobasice danas, nažalost, ne drže vodu: standardni sastojci u njima dugo se ne smatraju mesom, već nusproizvodima, sojinim proteinima, škrobom i brašnom (uključujući i kosti), kao i puno kemijskih dodataka. Vrlo je, vrlo teško odabrati visokokvalitetan i još više dijetetski proizvod za pankreatitis. U načelu, korištenje bilo koje kobasice od strane pacijenata mora odobriti liječnik. Lako je naštetiti zdravlju, ali oporavak od pankreatitisa je prilično kompliciran i dugotrajan.

Kako odabrati pravu kobasicu i kako je koristiti?

 • Fokus na proizvođača, sve do posjeta tvornici i osobnog praćenja kvalitete proizvodnje. Ponekad neke tvrtke organiziraju "dane otvorenih vrata" ili objavljuju demo videozapise na Internetu. Osim toga, često možete pronaći rezultate probnih kupnji kobasica raznih poznatih proizvođača.
 • Kvalitetan proizvod neće biti jeftin i ne može imati dugi rok trajanja (idealno je 1-1,5 tjedana).

Ako je moguće, bolje je kuhati kobasicu kod kuće: tada ćete točno znati od kojih se sastojaka sastoji i kakve su kvalitete. Od iznutrica možete dodati pileću jetricu, jezik.

Proizvodi od kobasica iz trgovine - čak i izvrsnog sastava - ne smiju se konzumirati često i u velikim količinama. Pokušajte pojesti mali komad: ako njegova uporaba ne uzrokuje negativne simptome, tada proizvod možete jesti 1-2 puta tjedno, poslužujući ne više od 50 g.

Kuhana kobasica s pankreatitisom

Postoje legende o kvaliteti sadašnje kuhane kobasice: od koje se samo ona ne proizvodi, a iznutrice u njoj predstavljaju najmanju opasnost. Ali tijekom razdoblja stalnog olakšanja stanja, možete riskirati i pokušati odabrati stvarno visokokvalitetan proizvod. Odabir treba vršiti isključivo među vrhunskim proizvodima - u pravilu su to kobasice doktorske, dijabetičke itd.

Na što trebate obratiti pažnju:

 • pročitajte sastav, kategorički izbjegavajte proizvode s visokim udjelom kemijskih aditiva, kao i s visokim postotkom nusproizvoda;
 • pronađite datum izdavanja na pakiranju, zapamtite - proizvod mora biti svjež;
 • ne kupujte svijetle ružičaste kobasice, jer prirodno kuhano meso, pa čak i iznutrice, u pravilu imaju sivkastu nijansu.

Ako ste uspjeli pronaći kvalitetan proizvod bez "kemije", biljnih proteina i iznutrica, onda ga ni u ovom slučaju ne biste trebali zlorabiti. Korištenje kuhane kobasice moguće je samo uz stalno povlačenje simptoma, u količini od najviše 50 g odjednom, 1-2 puta tjedno. Naravno, apsolutno je nemoguće pržiti kriške kobasica, od njih napraviti sendvič s maslacem.

Liječnička kobasica za pankreatitis

U sovjetskim vremenima koncept liječničke kobasice bio je izjednačen s terapeutskom dijetnom hranom: ovaj proizvod kobasica nije sadržavao ne samo kemikalije, već ni nusproizvode, budući da je proizveden u skladu sa svim zahtjevima GOST-a i izvorno je bio namijenjen za upotrebu. Osobama s problemima s gastrointestinalnim traktom. Je li se od tada promijenio sastav liječničke kobasice i je li dopuštena kod pankreatitisa?

Do danas kobasicu pod nazivom "Doktor" proizvode gotovo sve poznate i malo poznate tvornice za preradu mesa. I ne čine svi stvarno visokokvalitetan proizvod, jer je u sadašnjim gospodarskim uvjetima jednostavno neisplativ.

S obzirom na to da gastroenterolozi ne preporučuju korištenje kobasica zbog prisutnosti iznutrica i drugih štetnih sastojaka u njima, tada se odabiru takvog prehrambenog proizvoda treba pristupiti vrlo odgovorno. Pročitajte sastav, saznajte više o proizvođaču, pročitajte recenzije i rezultate testiranja kupnje. Dobro je ako možete pronaći kvalitetnu liječničku kobasicu, ali čak i u ovom slučaju može se konzumirati samo u fazi oporavka, ne više od nekoliko puta tjedno, u porciji ne većoj od 50 g.

Je li moguće jesti knedle s pankreatitisom?

Knedle - čak i domaće, s mesom i bez iznutrica - prilično su teška hrana za bolesnu gušteraču. Prije svega, kombinacija mesa i tijesta zahtijeva pojačanu proizvodnju probavnih enzima, što nikako nije dobro kod pankreatitisa. Ako zanemarite preporuku nutricionista i redovito koristite okruglice za pankreatitis, tada možete značajno odgoditi proces oporavka organa ili postići daljnje napredovanje bolesti.

Nije toliko važno kakvo punjenje imaju okruglice - to može biti mljeveno meso, pa čak i iznutrice u obliku jetre: istodobna prisutnost životinjskih proteina i kuhanog tijesta negativno utječe na probavni sustav.

Industrijski proizvedene okruglice još su opasnije. Uglavnom se sastoje od iznutrica, biljnih proteina (bjelančevina soje), kao i svih vrsta komplementarnih agenasa (pojačivača okusa, aromatičnih aditiva itd.).

Ako baš želite knedle, onda pacijentu sa stabilnom remisijom pankreatitisa možete ponuditi da pojede nekoliko domaćih komada, a ljusku od tijesta mora ostaviti sa strane. U fazi pogoršanja bolesti strogo je zabranjeno korištenje manti, knedli.

Dječji pire za pankreatitis

Dječja hrana – naime razne dječje žitarice, pirei i mješavine – često se svrstava u dijetnu hranu. Obično mislimo: ako je to moguće za malo dijete, onda je moguće i za odraslu osobu, čak i ako pati od pankreatitisa. To je istina?

Dječje povrtne ili voćne mase posebna su tema za razgovor. Trenutno govorimo o takvim pireima koji se pripremaju na bazi mesa ili iznutrica.

Naravno, pasirani komadi mesa ili jetrica namijenjeni dječjoj hrani uvijek su bolji od obične "odrasle" konzerve. Neke staklenke, osim mesnih proizvoda, sadrže i povrće – primjerice brokulu ili tikvice ili imaju bogat vitaminski sastav. No proizvođači su različiti, a ne svi se savjesno pridržavaju preporuka pedijatara i dječjih nutricionista. Na primjer, proizvod može sadržavati umjetne aditive, boje, arome, kiseline. Stoga, prije nego što odaberete zdrav pire (i za bolesnika s pankreatitisom i za dijete), morate pažljivo pročitati sastav proizvoda. Optimalno bi ga trebali predstavljati meso (puretina, piletina itd.) ili iznutrice (jetra), riža ili drugo brašno (kukuruz, heljda), biljno ulje i sol. Ovaj se pire može uključiti u prehranu za pankreatitis, ali ne prečesto: na primjer, zgodno je jesti takvu staklenku na cesti kada nema načina da jedete svježe pripremljenu dijetnu hranu. U drugim slučajevima, bolje je dati prednost kvalitetnoj domaćoj kuhinji.

Pašteta s pankreatitisom

Paštete se lakše probavljaju od cijelih komada mesa ili iznutrica, pa se s pravim sastavom mogu uključiti u prehranu bolesnika s pankreatitisom. Što se podrazumijeva pod ispravnom kompozicijom? Pašteta bi se trebala sastojati od sastojaka koji ne opterećuju gušteraču.

 • Nemojte dodavati masnoće, uključujući masno meso, mast, obrezivanje, srce.
 • Ne možete koristiti janjetinu, svinjetinu, teletinu.
 • Sastojke za paštetu ne treba pržiti, već samo kuhati ili kuhati na pari.
 • Ne možete dodavati maslac ili margarin: umjesto njih se koriste obrano mlijeko, žitarice, brašno, bjelanjak i pirjano povrće.
 • Nemojte dodavati gljive, začine, luk, češnjak.

Naravno, bolesniku s pankreatitisom ne treba nuditi industrijske paštete. Jelo se priprema kod kuće, od kvalitetnog mesa, ribe ili povrća. Možete koristiti iznutrice kao što su jezik, jetra (u malim količinama).

Domaća pašteta jede se isključivo svježa (odnosno odmah nakon kuhanja) kod pankreatitisa, u količini ne većoj od 25 g po obroku. Jelo se ne konzumira često - 1-2 puta tjedno u fazi stabilne remisije.

Je li moguće jesti kobasice s pankreatitisom?

Kobasice su različite: nije bez razloga da izlozi "pucaju" od raznolikosti. Kako se ne zbuniti i odabrati pravi proizvod koji je dopušten za pankreatitis?

Kobasice se razlikuju ne samo po cjenovnoj kategoriji, već i po raznolikosti i kvaliteti. Što je proizvod jeftiniji, to je više iznutrica i komponenti trećih strana u njemu (i, sukladno tome, ima manje mesa ili ga uopće nema).

Velika većina nutricionista ne preporučuje korištenje bilo kakvih kobasica za pankreatitis, jer je malo vjerojatno da će imati koristi, ali ima mnogo štete. Ali postoje slučajevi kada pacijent još uvijek želi kušati proizvod, ali ne zna kako smanjiti njegovu štetu. Na što trebate obratiti pažnju:

 • Kobasice sadrže visok postotak soli, koja nadražuje probavni trakt. Da bi se malo smanjio njegov sadržaj, proizvodi se moraju kuhati u vodi, a ne u mikrovalnoj pećnici, peći ili čak jesti sirovi.
 • Kod pankreatitisa teoretski je dopušteno koristiti samo kobasice najvišeg stupnja, koje odgovaraju kategoriji dijetalnih proizvoda. Nažalost, većina kobasičastih proizvoda sadrži uglavnom nusproizvode u obliku hrskavice, kožice, pa čak i kosti, ali i druge, uključujući i umjetne komponente, pa pri izboru odgovarajućeg proizvoda treba biti posebno oprezan.
 • Što je manji popis sastojaka u kobasicama, to bolje. Obilje aditiva nepoznatog podrijetla čini proizvod neprimjenjivim za pankreatitis.
 • Kobasice ne bi smjele sadržavati ljute začine i začine, stoga treba obratiti pažnju na dijetalne i dijabetičke vrste ovog proizvoda.

Uz pogoršanje pankreatitisa, zabranjene su sve, čak i dijetalne kobasice. Dodavanje određenih vrsta proizvoda moguće je ne prije 10 tjedana nakon nestanka simptoma bolesti. Ali čak i u ovom slučaju, kobasice se ne konzumiraju više od jednom ili dvaput tjedno.

Rakovi štapići za pankreatitis

Rakovi štapići su specifičan proizvod koji je svima poznat, ali malo tko zna od čega se zapravo radi. Sudeći po cijeni, već sada možemo zaključiti da u takvim štapićima definitivno nema mesa rakova. Ali otkud tako blagi okus morskih plodova, snježnobijele boje i ugodne arome?

Nažalost, gotovo nijedan sastojak u štapićima od rakova ne spada u kategoriju zdrave hrane. Evo uzorka popisa sastava:

 • mljevena riba pod nazivom "surimi" (idealno fileti oceanske ribe, ali u većini slučajeva umjesto njih nalazimo redovito mljevene i više puta oprane riblje iznutrice);
 • tvari za okus i boje (mogu biti prirodne i kemijske);
 • proteinski dio pilećih jaja;
 • škrob i drugi zgušnjivači;
 • biljna ulja;
 • šećer i sol;
 • stabilizirajuće i konzervansne tvari;
 • protein soje.

Što gastroenterolozi kažu o štapićima od rakova? Prema njima, redovita uporaba ove iznutrice vrlo je nepoželjna čak i za zdrave ljude, a kod pankreatitisa je još više kontraindicirana: štapići se ne smiju konzumirati ni u kakvom obliku, u bilo kojoj količini, bez obzira na stadij bolesti.

Majoneza za pankreatitis

Jela na bazi iznutrica često se aromatiziraju raznim umacima i preljevima: ponekad je to potrebno kako bi se sakrio neželjeni okus, ili obrnuto, kako bi jelo bilo bogatije. Majoneza je nesumnjivo najpopularniji umak u gotovo svim post-sovjetskim zemljama. Cjenovno je pristupačan, može se kupiti u svakoj trgovini, a okusom je pogodan za gotovo svako jelo: dodaje se salatama, mesu i ribi, savršeno nadopunjuje priloge, topla i hladna jela, pa čak i sendviče.

Paradoksalno, svi znaju da je majoneza štetna. I, unatoč tome, nastavlja se koristiti posvuda - uključujući pacijente koji pate od probavnih poremećaja. Dakle, velika šteta nanosi se i želucu i gušterači: majoneza u pankreatitisu je strogo zabranjena, kao i dimljena hrana ili alkohol.

Koja je opasnost?

 • Majoneza je pretežno masni proizvod. Obično sadrži oko 60-70% masti. Takozvane "dijetalne" vrste ovog umaka mogu sadržavati nešto manju količinu - oko 40-50%, ali se ta brojka također smatra visokom. Kao rezultat upotrebe takvog proizvoda kod osoba s pankreatitisom, stanje se trenutno pogoršava: javljaju se mučnina, bol u trbuhu i proljev.
 • Svaka majoneza, uključujući i domaću, uključuje kiselu komponentu - to može biti ocat ili limunska kiselina, koji nadražuju sluznicu probavnih organa. To može dovesti do oštrog pogoršanja bolesti.
 • Osim kiseline, nadražujuće djeluju i drugi sastojci umaka, poput začina i senfa. Dodatni iritansi su tvari za nijansiranje, zgušnjavanje, stabiliziranje, konzerviranje, aromatiziranje, kao i pojačivači okusa i emulgatori. Takvi aditivi uzrokuju neuspjeh unutarstaničnog metabolizma, inhibiraju zaštitne stanične čimbenike, inhibiraju oporavak i potiču razvoj upalnih procesa.

Nutricionisti kažu da je nakon jedenja majoneze novi val pogoršanja pankreatitisa gotovo zajamčen. Čak i domaći analozi ovog umaka ne bi trebali biti uključeni u prehranu - oni nisu ništa manje masni, jer se pripremaju na bazi biljnog ulja, a također sadrže kiseline - na primjer, sok od limuna.

Stoga stručnjaci savjetuju da ne eksperimentirate sa zdravljem: iznutrice s pankreatitisom treba pažljivo birati, a umake - uključujući bilo koju majonezu - treba potpuno napustiti. O kvaliteti prehrane ovisi i cjelokupno zdravlje cijelog organizma.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.