^
A
A
A

Visoka temperatura pri dojmu djece: trebam li pucati?

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Temperatura pri erupciji zuba kod djece može biti i prateći uvjet i glavni simptom tog procesa. Vrlo je važno da mladi roditelji razumiju kada treba biti zabrinuti, a dijete je bolesno, a kad je tako mala hipertermija jednostavan znak za zubljivanje. Također je važno znati kako i kako možete pomoći vašem djetetu u ovom slučaju.

Utipanje u djece

Zubi se zapravo počinju razvijati, a vaše dijete je u uteri. Radost svakog roditelja je da vidi kako njihova djeca razvijaju zdrave bijele zube koje on ili ona mogu vidjeti kad se dijete smiješi. Većina beba ima svoje prve zube   u dobi od četiri do sedam mjeseci. Neka djeca odgađaju razvoj zuba do 15-18 mjeseci (ako do tada nema zuba, planiraju posjetiti pedijatrijskog stomatologa), u pravilu, ovisno o dinamici razvoja djeteta.

Zubi se izbacuju nekoliko mjeseci, a često se pojavljuju u ovom redoslijedu: prvo donja dva srednja zuba, zatim dva gornja sredina, zatim stranice i leđa. Zubi se mogu izrezati jedan po jedan, ili nekoliko po jednog. Posljednji će se zubi pojaviti (drugi korijen) obično do druge godine života vašeg djeteta ili nekoliko mjeseci nakon toga. U dobi od 3 godine dijete bi trebalo imati kompletan set od 20 dječjih zuba. I sve ovo razdoblje erupcije u svakom djetetu može imati pojedinačne karakteristike. Neka djeca prolaze bez simptoma, ali mnogi roditelji kažu da njihova djeca doživljavaju nelagodu. Teething se javlja oko osam dana, što uključuje oko pet dana prije pojave zubne čahure i oko tri dana nakon tog procesa.

Ako vaš normalan poslušni dijete iznenada postaje razdražljiv, njegova se slina pretjerano osuši, a apetit se smanjuje, tada će vjerojatno biti glavni etiološki čimbenik. Teething također može uzrokovati nisku temperaturu.

Zašto se pojavljuje dijete?

Uzroci takve manje hipertermije ne mogu izravno ovisiti o samom procesu pojavljivanja zuba. Kada su bebe stare oko šest mjeseci, razina antitijela koja se prenose iz svoje majke počinje padati, što mijenja imunološki sustav. Uz tendenciju držanja različitih stvari u ustima, to ih čini sklonijim bolestima. Simptomi uobičajenih dječjih bolesti, kao što su promjene u spavanju i hranjenja sheme, probirljivost, osip, prekomjerno izlučivanje sline, curenje iz nosa i proljeva, često pogrešno povezuje s teething. Ako vaše dijete ima ove simptome, pobrinite se da ne boluje od drugih mogućih uzroka, kao što su bakterijske, virusne infekcije ili infekcije srednjeg uha. Čimbenici rizika za razvoj infekcija u ovom trenutku samo su proces denticije. Uostalom, u ovom trenutku vaša beba doživljava snažan svrbež u usta, koju pokušava riješiti različitim igračkama. To je čimbenik u razvoju različitih infekcija koje dijete dobiva tim igračkama.

Patogeneza pojave povišene temperature u dojenče do godinu dana kada je rezanje možda leži u činjenici da je takvo stanje djeteta može biti uzrokovan smanjenjem reaktivnosti. Uostalom, kada zubi počnu izbacivati, tijelo ga uvijek percipira kao stresnu situaciju. Ovaj proces je dodijeljen puno biološki aktivnih tvari i vitamina, što može uzrokovati malo aktivacije središta termoregulacije. Ali takva temperatura tijekom erupcije očnjaka, kutnjaka, kutnjaka i gornjih zuba ne bi trebala prelaziti brojčane znamenke, bez obzira na koji se zub izbio. To moraju imati na umu roditelji. Koliko temperatura zadržava na zubima? Većina mame se suočava s ovim ne više od tjedan dana - ovo je vrijeme dovoljno za erupciju zuba. I sve to vrijeme takva beznačajna hipertermija ne smije prelaziti vrijednosti subfebrila.

Ali temperatura na erupciji kutnjaka za 6 godina ne smije se povećavati, zapravo potpuno odrasla dijete s formiranim imunološkim sustavom. Stoga, ako u ovom dobu postoji febrilno stanje, tada je potrebno isključiti bolesti desni, stomatitis i srodne probleme.

Simptomi

Simptomi koji se javljaju kod djece u ovoj dobi pod takvim uvjetima nisu ograničeni na jednostavnu hipertermiju. Proljev i groznica kod bebe s erupcijom često se javljaju, kao jedan od uvjeta. Proljev je stanje koje se obično nalazi u rastućoj djeci. Razlog tome je da dojenčad obično puze oko sebe i uzimaju neželjene mikrobe koji uznemiruju želudac. Proces, kada se prvi zubi pojavljuje, započinje kapricioznošću, a proljev se obično pojavljuje poslije. To čini roditeljima vjeruju da su ova dva slučaja izravno povezana jedni s drugima.

Što može biti uzrok proljeva? Postoji zabluda da prekomjerna sline, uzrokovana pojavom zuba, nekako utječe na probavni sustav. Međutim, medicinske studije nisu otkrile takav razlog između dojenja i proljeva. Pa zašto tako mnogo ljudi misli da postoji veza? Možda zato što djeca nastoje skupljati bakterije koje mogu prouzročiti proljev. Uostalom, u takvom trenutku, djeca pokušavaju probati sve da bi se olakšala nelagoda, a mnoge od njih nisu baš čiste. Pored toga, kod djece od 6 do 24 mjeseca, većina ih je doživjela bilo koji broj različitih, potpuno nepovezanih bolesti.

Kad roditelji osjećaju da je proljev uzrokovan zubima, mogu biti manje zabrinuti nego kad je uzrok nepoznat. Njihov nedostatak marljivosti može značiti nedostatak dijagnoze problema s gastrointestinalnim traktom kod djece.

Kako odrediti temperaturu na zubima? Diferencijalna dijagnoza vrućice na zubima i groznicama na pozadini zaraznih bolesti u djeteta mora se temeljiti na prirodi povećanja temperature. Ako hipertermija premašuje razinu od 38 stupnjeva, onda je najvjerojatnije dijete bolesno. Također biste trebali obratiti pažnju na neke simptome bolesti, a ovdje su i neki uobičajeni simptomi:

  1. dijete ima curenje nosa ili se osjeća loše.
  2. dijete curi i kiše nekontrolirano.
  3. dijete ima povraćanje ili proljev.

Ako vidite bilo koji od ovih simptoma ili niste sigurni da je vaše dijete potpuno zdravo, ne ustručavajte se tražiti pomoć od pedijatra.

Liječenje patologija s dojenčadi kod djece

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste olakšali zubljivanje i ublažili desni. Jedna od ovih metoda je žvakanje. Žvakanje stvara povratni tlak koji olakšava oticanje zubnog mesa. Možete pomoći bebu dajući mu žvakanje, mekane predmete, kao što su gumeni prstenovi i trnci. Vaše će dijete radije imati hladne predmete jer oslobađaju oticanje. Zato držite predmete u hladnjaku neko vrijeme (pobrinite se da igračke za žvakanje nisu jako hladne).

Nemojte trljati tablete ili gelove u natečene sluznice djeteta. Njihova je pomoć kratkotrajna. Štoviše, neki od njih sadrže sastojke štetne za zdravlje djece. Neki od štetnih sastojaka uključuju benzokain (kad ukočenost pomaže desni) i Belladonna, i od kojih može smanjiti količinu kisika koji ulazi u krvotok. Istraživanja također upućuju na to da penetrirajući gelovi ne mogu olakšati dojenje, nego da je djelovanje masaže da olakšava.

Ako je vaše dijete dovoljno staro za krutu hranu, može vam olakšati jedenje hladne hrane poput jabuka jabuka ili žvakanje sirove jabuke.

Kada u djeteta postoji blaga dijareja do pet do sedam puta dnevno s dojenjem, trebate razmišljati o liječenju. U pravilu, za blagi proljev nije potreban tretman. Prestanite davati mlijeko i mliječne proizvode ako ih je dijete koristilo, osim majčinog mlijeka. Dati jasne tekućine, kao što su biljni čajevi ili pića, posebno pripremljene za liječenje dječjeg proljeva 12 sati do 48 sati, ovisno o težini proljeva. Kada ponovno unesete hranu, nudite jednostavne, lako probavljive, kao što su banane, rižine pahuljice, jabuke ili suhe tost. Držite dijete hidratirano da mu pomogne u borbi protiv groznice. Ako beba ne želi jesti, ne biste ga trebali prisiliti, možete ostaviti samo majčino mlijeko.

Je li potrebno smanjiti temperaturu djeteta sa zubima? Ova razina temperature reakcije nije toliko opasna za dijete. Ali možete koristiti sredstva za ublažavanje stanja djeteta, jer svi lijekovi za snižavanje temperature dodatno i anesteziraju. Za liječenje vrućice i nelagode povezane s dojenjem, dajte djetetu paracetamolu u skladu s uputama za pakiranje. Također možete koristiti ibuprofen samo ako je vaše dijete starije od 6 mjeseci. Morate osigurati točnu dozu lijekova protiv boli, kako je propisao pedijatar. Niža doza ne može pomoći bebi, dok veća doza može imati negativan učinak na bebino tijelo. Topla kupka također može pomoći ublažavanju simptoma vrućice i boli.

Što ne raditi ako dijete ima groznicu?

Nemojte ukloniti svu bebu odjeću ili postaviti preniska sobna temperatura. Nemojte koristiti alkohol ili ocat kao mlinac. Korištenje tih tvari čak i na koži ima ozbiljan utjecaj na zdravlje djeteta.

Posljedice hipertermije mogu se razviti ako roditelji dopuštaju da temperatura poraste do visokih vrijednosti. To nije zbog zubiranja, već ozbiljne infekcije. Komplikacije se mogu pojaviti u obliku febrilnih napadaja, encefalitičkih reakcija. Ovo dokazuje potrebu za ranom razlikovnom dijagnozom.

Sprječavanje problema s dojenjem je vrlo težak zadatak, jer svako dijete na svoj način prerastže ovo razdoblje. Prognoza za drugu djecu je teška, pa ako je vaše prvo dijete imalo problema s zubima, tada nema nikakve vjerojatnosti da će biti drugačiji.

Razdoblje dojenja je kritična faza, kako za dijete tako i za majku, a ovdje je najvažnije stomatološka skrb. Znajući što učiniti tijekom ovog razdoblja razvoja djeteta, možete izbjeći zabrinutost i učiniti ovo razdoblje manje stresno za vaše dijete. Stoga, svi simptomi mogu biti normalni i patološki, a glavni zadatak majke je ispravno identificirati ove slučajeve.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.