^
A
A
A

Postojala je mogućnost umjetnog uzgoja cakline zuba

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

16 December 2018, 09:00

Stručnjaci koji su predstavnici britanskog Sveučilišta Queen Mary (London) pokazali su svoj najnoviji razvoj. To je tehnika za uzgoj posebnog mineraliziranog materijala koji može obnoviti tvrdi tkivo - na primjer, zubnu caklinu ili kost.

Studije i daljnji rad na stvaranju materijala vodili su profesor Sherif Elsharkavi.

Premaz enamela, prisutan na vanjskoj površini zuba, posebno je jak tkivo u cijelom ljudskom tijelu. Zahvaljujući otporu cakline oštetiti zube može normalno obavljati svoju funkciju preko dulji vijek trajanja - i to unatoč činjenici da su zubi moraju stalno isprobati različite opterećenja u obliku mehaničkih oštećenja i ekstremnim temperaturama. Ali takva jaka tkanina nije bez nedostataka: tako je očito "minus" nemogućnost premazivanja cakline za vraćanje. Zbog ovog nedostatka, osoba povremeno doživljava bol, pa čak može i izgubiti zahvaćeni zub.

Problem oštećenja cakline utječe na svaki drugi stanovnik našeg planeta. Ljestvica ovog problema je stvarno super, i znanstvenici su već dugo pokušavali pronaći način za vraćanje zaštitnog premaza.

Novoizgrađeni mehanizam za restauriranje temelji se na materijalu kao što je bjelančevina koja aktivira i usmjerava nakupljanje apatitnih nanokristala, koordinirajući i korigirajući njihove dimenzije. Na isti način, kristali se razvijaju unutar tijela tijekom formiranja sloja cakline zuba.

Nanokristali imaju izduženu konfiguraciju: njihova strukturna organizacija je mikroskopski prizmatični oblik koji može rasti i transformirati se u sloj cakline. Takav materijal može se uzgojiti na gotovo svim neravnim površinama, kao i na živim zubnim tkivima.

Metoda je iznenađujuće jednostavna i univerzalna, stoga, mehanizam rasta koji su stvorili znanstvenici otvara perspektive u stomatološkoj obradi i restauraciji zubnih tkiva. Jedinstvena tehnologija može se koristiti u širokom rasponu stomatoloških postupaka, uključujući one koji se odnose na sprječavanje i liječenje uništenih ili preosjetljivih zuba. Kao primjer, istraživači su uskoro planirali razvoj kiselih brzih materijala koji se mogu staviti u problematična područja. Takvi materijali mogu biti mineralizirani i stvoriti zaštitu otvorenog dentinskog kanala, što će omogućiti liječenje povećane osjetljivosti dentina.

Puna verzija o rezultatima istraživanja može se pročitati na internetskoj stranici Sveučilišta British - Queen Mary University of London (https://www.qmul.ac.uk/media/news/2018/se/scientists-develop-material-that-could-regenerate- zubna caklina--.html).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.