^

Tehnike razvoja ranog djetinjstva

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Svaki roditelj želi da njihovo dijete nauče razumjeti, govoriti, analizirati, potpuno razvijeno i jednostavno prilagođeno okolnim uvjetima. Sada postoje mnoge metode ranog razvoja djece, slične i potpuno jedinstvene.

Dijete treba znati svijet, a roditelji bi trebali moći odgovoriti na većinu svojih brojnih pitanja. Znanstvenici su dokazali da je sjećanje na djecu mlađu od tri godine sposobno percipirati i sjetiti se onoliko podataka koliko i odrasla osoba ne može.

Metode ranog razvoja djece su različite, stoga je potrebno upoznati se s glavnim točkama svakog od njih prije nego što se prednost nekom od njih.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

METODE RAZVOJA Montessori

Ovdje se pretpostavlja da dijete uči sve bez prisile, temelji se na vlastitoj motivaciji, a on odabire vlastite interese, trajanje nastave. Uloga nastavnika je potaknuti bebu, pripremiti okoliš (primjerice, izbor materijala za posao koji odgovara proporcijama i rastu djeteta).

Dječak dobiva priliku da sam obavlja zadatke, tako da može otkriti i ispraviti svoju pogrešku. Postoji dovoljno materijala za takav sustav. Na primjer, uređaji za sortiranje igračaka - kutije s rupama različitih oblika, gdje dijete mora umetnuti odgovarajuću figuru u oblik.

Ova metoda ranog razvoja djece ima mnoge pozitivne aspekte:

  • potiče razvoj pokretljivosti ruku, pozornosti,
  • mašta, pamćenje;
  • logičko razmišljanje;
  • podučava neovisnost;
  • ulijeva komunikacijske vještine.

Domanov sustav

Pod njegovim vodstvom razvijene su dobre metode za rani razvoj djeteta. Na njima možete početi učiti od tri mjeseca beba života. Cilj je aktivirati mentalnu aktivnost, ovdje se koristi metoda vizualne percepcije. Potrebno je napraviti posebne kartice na određene teme. Na listu kartona zalijepljen slika slika zaokružiti okvir, a ispod naziva uzorak pisati velikim slovima crvene boje (to će izazvati oka receptore i, stoga, više informacija će biti zapamćena).

Kartice trebaju biti prikazane djetetu malo vremena (ali nekoliko puta dnevno), pozivajući na objekt prikazan na njemu. Dijete vidi i čuje sjećanje. Osnovna ideja ovog sustava je pamćenje riječi odjednom kao cjelina, a ne dodavanje iz slogova, slova. Postupno možete povećati broj takvih kartica. Sustav je prilično snažan i zanimljiv za djecu, vole gledati svijetle slike.

Trening u kocke Zaitsev

Korištenjem metode ranog razvoja djece prema sustavu Zaitsev, dijete će naučiti pravilno izgovoriti sve zvukove i, stoga, jasno govoriti. Na stranicama kocke su pisana skladišta (jedno slova, njihova kombinacija), od kojih dijete pokušava oblikovati riječ. Sve kocke se međusobno razlikuju po veličini, boji, zvonjenju, koje emitiraju. Tako dijete može osjetiti razliku samoglasnika od suglasnika, zvonjavu od gluhih.

Način Borisa i Elene Nikitin

Ovaj se sustav preporučuje za korištenje u skupini. To predstavljaju razne razvojne igre namijenjene sudjelovanju odraslih u igri. Uglavnom to je zagonetka. Namijenjeni su razvijanju maštovite i logičke misli. Dijete sam misli kako, na primjer, dovršiti lik, tj. Rezultat u istoj igri može biti drugačiji.

Gore navedene metode ranog razvoja djece ukazuju da je moguć sveobuhvatan pristup djetetovom obrazovanju.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.