^
A
A
A

Žudnja ljubavnika povezana je s nedostatkom sna

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

06 November 2017, 09:00

Znanstvenici su otkrili da parovi koji redovito ne dobivaju dovoljno spavanja, svađe se događaju mnogo češće. Parovi koji daju puni san manje od preporučenog vremena (oko 8 sati) pogoršavaju ne samo svoje zdravlje već i njihove odnose. Takav je zaključak došao od psihologskih stručnjaka sa Sveučilišta Ohio. Istražili su više od 40 parova koji su bili u vezi i povremeno su se svađali. Ako i muškarac i žena nisu dovoljno vremena spavali, međusobno su se međusobno komunicirali, uglavnom u visokim tonovima, s očitim bilješkama o bolesnoj volji. Ako samo jedna osoba nije spavala s parom, tada je opasnost od svađe smanjena za oko pola.

Stručnjaci-psiholozi u proučavanju plaćeni pozornost kao na ton i geste ljudi svađa, a razina interleukina-6, kao i anti-upalni faktor proteina (tumorske nekroze): cirkulacijskog promjene tih tvari često dovodi do razvoja različitih kroničnih bolesti. Znanstvenici su otkrili da samo takav čimbenik kao manjak punog sna ne utječe na povećanje upalnih biljega. Kao rezultat toga, slabe i nedovoljne sna, muškarci i žene često dolaze u sukob jedni s drugima: svađa izazvalo stresnog poremećaja, koji se, pak, nepovoljno utječe na stanje imunološkog obrane. Osim toga, stručnjaci su uspjeli dokazati da je kvaliteta sna utječe na dobro raspoloženje, pa čak i na odgovarajući smisao za humor dobro zaustavljao stanice su korisne za mnoge dijelove mozga - i, posebno, u području koje je odgovorno za donošenje odluka. Gotovo je nemoguće pronaći najbolji izlaz iz ove ili one situacije, bez logičkog razmišljanja, ironije, spremnosti za slušanjem vašeg protivnika. Isto tako nije slučajno da mladi roditelji često u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta često prolaze kroz osobnu krizu. Razlozi za to su isti: muškarac i žena samo trebaju dobro spavati i dobro. Naravno, nedostatak sna ne dovodi uvijek do sličnih rezultata.

Opisujući rezultate studije, autori govore o kroničnom, dugoročnom deprivacijom sna: ljudsko tijelo uvijek pati, razdražljivost i negativnost nakupljaju, što prije ili kasnije utječe na stav prema partneru. Jedan neprospavane noći neće donijeti štetu na tijelo jakim, ali za nekoliko noći bez kvalitetnog sna pogoršati percepciju stvarnosti, spriječiti potrebu za dijalogom, tlačiti vedrinu. Ako nedostatak sna postaje trajna, tada je osoba već prijeti ozbiljnijim posljedicama: izoliranosti, apatije, pa čak i depresije. U nekim muškarcima i ženama seksualna atrakcija može se smanjiti, imunitet se može pogoršati. Takve posljedice su ozbiljne. Znači vrijedi riskirati vaše zdravlje i kvalitetu odnosa? Bolje je razgovarati jedni s drugima i riješiti problem čak i prije nego što počinje napraviti svoje prilagodbe vašem životu.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.