^
A
A
A

Zašto se na dječjim zubima pojavljuju mrlje od krede?

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

28 January 2022, 09:00

Kada albumin iz krvi uđe u nedovoljno zrelu zubnu caklinu, može doći do poremećaja procesa otvrdnjavanja, što izaziva reakciju demineralizacije molarnih sjekutića. Ljudi to zovu "kredasti zubi". Ovaj zaključak su donijeli znanstvenici, zaposlenici australskog sveučilišta Melbourne i čileanskog sveučilišta Talca. Stručnjaci su nedavno objavili rezultate svoje studije na stranicama Frontiers in Physiology.

Dentalna hipo- i demineralizacija čest je poremećaj koji se često dijagnosticira u dječjoj stomatologiji. Problem se nalazi u oko 20% djece. U većini slučajeva mali pacijenti se žale na bolove u zubima, a roditelji primjećuju pojavu sivkasto-bijelih mrlja na površini zuba i rani razvoj karijesa .

Zašto dolazi do uništenja struktura koje tvore caklinski premaz? Kako se mijenja funkcija ameloblasta – stanica koje luče bjelančevine cakline i amelogenina, koji prolaze mineralizaciju, stvarajući caklinu – najtvrđu tvar u ljudskom tijelu? Ova pitanja muče znanstveni svijet već desetljećima, ali patogeneza još nije u potpunosti razjašnjena.

Čini se da su se znanstvenici u svom novom projektnom radu približili razjašnjavanju situacije s pojavom demineralizacije i kredastih mrlja na površini zuba.

Istraživači su otkrivenu patogenetsku shemu nazvali "mineralizirajućom blokadom". Proces je posljedica lokalnog utjecaja krvnog albumina na nepotpuno zrelu caklinu. Protein sirutke stvara vezu s kristalima mineralne cakline, što premošćuje vezu između iona kalcija i fosfora i točaka rasta.

Amelogenin, protein uključen u formiranje caklinske prevlake, mora imati punu duljinu koja sadrži telepeptid C-terminala. U stomatologiji se amelogenin koristi kao lijek za liječenje parodontitisa, upalne patologije membrane korijena zuba. Tu je i albumin koji je otporan na glavnu proteazu, kalikrein-4, koja također sudjeluje u procesima stvrdnjavanja cakline. Pod utjecajem kalikreina-4, amelogenin se uništava, a albumin, takoreći, prianja na kristale prevlake i čuva se, ometajući procese stvrdnjavanja. Kao rezultat, nastaju vizualne jasne kredaste neprozirnosti lokalne prirode. Mehanizam okidača u razvoju ovog poremećaja kutnjaka očito su dječje bolesti - posebice one koje su popraćene grozničavim porastom temperature.

Otkriveni podaci omogućuju nam daljnja istraživanja usmjeriti već razjašnjenim tijekom. U najmanju ruku, znanstvenici imaju pozitivne izglede kako bi počeli razvijati mjere za prevenciju i određivanje režima liječenja kredastih zuba.

Za više informacija pogledajte  stranicu granica.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.