^
A
A
A

Tresetišta mogu podnijeti globalno zatopljenje

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

10 August 2021, 09:00

U uvjetima visoke vlažnosti i temperature, tresetišta apsorbiraju velike količine ugljičnog dioksida, što može usporiti početak globalnog zatopljenja.

Znanstvenici su uvelike odgovorni za mehanizam globalnog zatopljenja s takozvanim efektom staklenika. Sunčevo kratkovalno zračenje lako prodire u atmosferski sloj našeg planeta. Zemlja se zagrijava i reflektira već dugovalne zrake, za koje atmosfera nije toliko prozirna: sadrži stakleničke plinove s CO 2 u sastavu. To dovodi do koncentracije energije na površini zemlje, što podrazumijeva dodatno zagrijavanje zemlje.

Problem bi se mogao riješiti snižavanjem razine ugljičnog dioksida: na primjer, biljke koje za fotosintezu koriste CO 2. Usput, postoje velike količine vezanog ugljičnog dioksida - govorimo o tresetištima, koja zauzimaju najviše 3% zemljine površine, a istodobno akumuliraju oko 500 gigatona ugljika. Taj broj premašuje koncentraciju svih šuma na planeti.

Znanstvenici iz Rusije i Velike Britanije pregledali su niz tresetnih močvara u zapadnom Sibiru. Uz pomoć ručnog alata stručnjaci su uklonili stupove tresetnih naslaga, odredili datum nastanka kompleksa radio -ugljika te opisali biljne čestice i jednostanične mikroorganizme koje karakterizira brza reakcija na bilo kakve pomake u okolišu.

Na temelju rezultata utvrđena je starost najdublje smještenih slojeva. Bilo je staro više od devet tisuća godina. Tada se sibirska regija odlikovala blagom klimom i velikom količinom oborina. U tresetnim naslagama pronađeni su zaostali tragovi mahovine sfagnuma i zbijenog mini grmlja za čiji rast nije potrebna prisutnost mnogih hranjivih tvari.

Gotovo šest tisuća godina kasnije, klima se zagrijala, padaline su se smanjile. U tresetnim močvarama pojavio se međusloj s dominantnom pamučnom travom i kserofilnim oblicima ljuskastih ameba - najjednostavnijih koje mogu preživjeti dugotrajno odsustvo vlage. Sušno razdoblje ustupilo je mjesto vlažnom, a zatim je ponovno došla suša.

Kako objašnjavaju autori studije, atlantsko je razdoblje postalo najinformativnije. Prema znanstvenicima, za otprilike tri desetljeća na zapadu Sibira globalno zatopljenje dovest će do povećanja temperature za oko 0,9-1,5 ° C, a razina vlažnosti će se povećati za 12-39%. Slični fenomeni su se već dogodili prije otprilike osam tisuća godina, a upravo u to vrijeme zabilježena je snažna apsorpcija atmosferskog ugljika od tresetišta.

Naravno, od tresetišta ne treba očekivati da blokiraju globalno zatopljenje. Međutim, oni su u stanju usporiti svoj razvoj za određeno razdoblje, što je također važno.

Više o studiji možete pročitati na stranici .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.