^
A
A
A

Biopreparations - učinkovit lijek za psorijazu

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

15 January 2016, 09:00

Tijekom proteklih 10 godina medicina i znanost napravili su ogroman korak naprijed, sve više novih učinkovitih metoda liječenja, dijagnostičkih postupaka i lijekova. Posebno je napomenuti da je bolest poput psorijaze ili skvamoznih uši, razlozi za njegov razvoj još uvijek nisu jasni, mehanizam razvoja je prilično složen, osim toga, bolest karakterizira ponavljajući tečaj.

Prema znanstvenicima, bolest se može kontrolirati uz pomoć bioloških proizvoda.

Biološki preparati za liječenje stručnjaka za psorijazu odlučili su se koristiti nakon što se promijene razumijevanje uzroka bolesti. Terapija koja je obično bila propisana za ovu bolest (lokalni lijekovi, fototerapija) pomogla je uklanjanju samo vanjskih simptoma i do određene mjere pomoglo u sprječavanju recidiva.

No djelovanje bioloških lijekova usmjereno je na uzrok bolesti - oni izravno ili neizravno blokiraju T stanice, imunološke agense koji izazivaju upalu na koži. Važno je napomenuti da imunosupresivni lijekovi imaju sličan princip djelovanja, ali za razliku od biologika, oni uzrokuju ozbiljne nuspojave. Osim toga, novi biološki lijekovi razlikuju se uskim fokusom na izvor bolesti.

Biološka terapija je nova vrsta liječenja, a do danas nije odobreno mnogo lijekova za upotrebu. Među dopuštenim biopreparacijama Enbrel, Ameviw, Remicade, Humiru, Stelaru. Baš kao imunosupresori, biopreparacije dovode do smanjenja imuniteta, ostavljajući tijelo nezaštićeno prije virusa i bakterija. Osim toga, postoji opasnost od razvoja kroničnih bolesti, na primjer, tuberkuloze. S obzirom na to, početak biološke terapije nakon uzimanja lijekova, imunosupresivno djelovanje, smatra se neprikladnim. 

Među nedostacima biološke obrade je metoda provedbe: biopreparacije se primjenjuju intravenoznom ili intramuskularnom injekcijom. Uvođenje lijekova intravenozno traje oko 2 sata, ali unatoč nekim neugodnostima, neki stručnjaci vjeruju da je biološko liječenje učinkovitije i uzrokuje i najmanje nuspojave.

Psorijaza predstavlja kronični poremećaj imunološkog sustava. Bolest izaziva pojavu crvenih mrlja, pukotina, pilinga na koži. Uz pogoršanje bolesti, prilično je teško sakriti simptome, a gotovo svi pacijenti imaju teške nelagode. Treba napomenuti da simptomi psorijaze uzrokuju ozbiljne psihološke probleme, a osoba često postaje izopćenik u društvu, ljudi pokušavaju izbjeći svaki kontakt sa pacijentima psorijaze, vjerujući da je bolest zarazna.  

Istraživanje, koje je provedeno prije nekoliko godina pokazala je da više od polovice bolesnika s psorijazom uvijek osjećaja bezvrijednosti, ispitanici također pokazala da su se osjećali stalan osjećaj zbunjenosti, jer od manifestacija bolesti, u 1/3 bolesnika s akutna pogoršanja oštro ograničen društveni život i komunikacija s drugima.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.