^

Zdravlje

Ulja za inhalaciju

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 31.07.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Inhalacije su dio terapije raznih bolesti dišnog sustava, a najprikladnija su prirodna eterična ulja za inhalaciju koja sadrže bioaktivne spojeve s ljekovitim svojstvima.

Tridesetak eteričnih ulja – s dokazanom kliničkom djelotvornošću – službeno je priznato od strane Europske farmakopeje, a to su ulja koja se često koriste za liječenje bolesti dišnog sustava, ne samo u komplementarnoj medicini.

Indikacije za provođenje

Glavne indikacije za inhalaciju s eteričnim uljima su prehlada i gripa s kašljem, rinitis i grlobolja, katar gornjih dišnih puteva, laringitis, traheitis, laringotraheitis i traheobronhitis, epiglotitis, faringitis, peritonzilarni apscesi; upala paranazalnih sinusa (sinusitis).

Inhalacije s eteričnim uljima koriste se kod upale donjih dišnih putova, prvenstveno kao pomoćna metoda liječenja kašlja kod akutnog i kroničnog bronhitisa i bronhiolitisa, te kronične opstruktivne bolesti pluća i upale pluća.

Eterična ulja sadrže terpene i terpenoide, seskviterpenske laktone, estere karboksilnih kiselina, fenilpropanoide i druge spojeve. Sastav eteričnih ulja određuje njihovo složeno djelovanje: inhalacijom - udisanjem - biološki aktivne tvari prolaze kroz dušnik u bronhije, a odatle u bronhiole i alveole pluća (gdje se krv obogaćuje kisikom).

Tako i najmanje molekule, koje lako dopiru do svih dijelova dišnog trakta, pomažu u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija, ublažavaju upale i simptome kao što su kašalj, curenje iz nosa i grlobolja.

Osim toga, tvari eteričnog ulja koje se inhaliraju mogu ući u krvotok i djelovati smirujuće ili tonizirajuće na središnji živčani sustav.

Ulja za inhalaciju koriste se za suhi kašalj, curenje iz nosa:

Mukolitička i ekspektorantna eterična ulja za inhalaciju kod bronhitisa:  Ulja za liječenje bronhitisa .

Ulja za ublažavanje upale za inhalaciju za grlo detaljno su obrađena u materijalu -  Primjena eteričnih ulja kod upale grla .

Koja se ulja koriste za inhalaciju?

Ako je kašalj suh, preporuča se korištenje eteričnih ulja eukaliptusa, paprene metvice, origana (origana), čaja i klinčića, bosiljka, tamjana. Kada kašalj postane mokar, pomoći će ulja koja djeluju kao ekspektoransi: atlaski cedar, borovina, ljekoviti ružmarin, paprena metvica, majčina dušica (majčina dušica), plemeniti lovor, čajevac i isti eukaliptus kuglasti.

Eterična ulja za inhalaciju nosa - jela, cedar, čempres, eukaliptus, metvica - nisu samo jaki antiseptici, već djeluju i kao dekongestivi, odnosno ublažavaju oticanje sluznice nosne šupljine. Za više detalja pogledajte -  Liječenje prehlade inhalacijama .

Ulje eukaliptusa  za inhalaciju cijenjeno je zbog svojih antivirusnih i antimikrobnih svojstava te protuupalnog djelovanja, koje osigurava ciklički ester - monoterpen 1,8-cineol ili eukaliptol (koji čini 73% svih kemijskih komponenti ovog ulja). [1]

Inhalacije s ovim uljem ublažavaju i smiruju kašalj kod bilo kakvih bolesti dišnog sustava. I mnogi stručnjaci smatraju da je ovo najbolje ulje za inhalaciju, jer je dokazana ne samo njegova sposobnost ublažavanja bronhospazma i smanjenja intenziteta upalnih procesa (blokiranjem proupalnih citokina), već i uništavanja nakupljene traheobronhalne tajne i čišćenja. Dišnog sustava.

Osnova  ulja paprene metvice  su terpenoidi mentol i menton (ukupno - 65-87% sastava); tu je i 1,8-cineol (5-12%). Mentol, kada se udiše, stvara osjećaj hlađenja koji može ublažiti grebanje i upaljeno grlo te ublažiti začepljenost nosa. Ulje paprene metvice za inhalaciju pomaže u borbi protiv virusne infekcije, poboljšava mukocilijarni klirens dišnog trakta i opušta mišiće dušnika, olakšavajući disanje pri kašljanju. Menton (terpen keton) neutralizira djelovanje slobodnih radikala, odnosno antioksidans je. [2]

Ulje čajevca  za inhalaciju kod upale grla ili kašlja nije puno inferiornije od ulja eukaliptusa (iako sadrži 4,5 puta manje 1,8-cineola), a po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju daleko nadmašuje ulje mente, jer sadrži gotovo 30 % terpinen-4-ol. [3]

Kod akutnog bronhitisa s neproduktivnim kašljem ulje jele za inhalaciju slabi njegove napade, a kod produktivnog kašlja olakšava izlučivanje sputuma i ublažava bronhospazam. [4]

Eterično ulje atlaskog cedra, koje se koristi za inhalaciju tijekom kašlja, pomaže u razrjeđivanju sputuma, a kod curenja iz nosa - guste nosne tajne. Sličan učinak, zbog visokog sadržaja 1,8-cineola (gotovo 45% ukupnog sastava), ima eterično ulje ružmarina.

Kao i same biljke, eterična ulja origana i timijana sadrže snažne antibakterijske komponente – terpene dobivene iz fenola karvakrol i timol. Mnogi biljni lijekovi protiv kašlja sadrže ekstrakte ovih ljekovitih biljaka.

Eterično ulje kadulje za inhalaciju, koje sadrži oko 15% eukaliptola, kao i tujon (22-60%), alfa-pinen, borneol i kamfor, učinkovito je sredstvo za iskašljavanje. Međutim, prevlast monoterpenskog ketona tujona, koji negativno utječe na središnji živčani sustav, ograničava upotrebu ovog eteričnog ulja, jer može uzrokovati konvulzije. Stoga se ovo ulje može koristiti samo za takozvane hladne inhalacije, kada se nekoliko kapi ulja kapne na tupfer i udišu njegove pare. [5]

Mješavina eteričnih ulja zaštitnog znaka Olbas i njegovog sinonima (proizveden u Ruskoj Federaciji) - Dyshi ulje za inhalaciju - sadrži ulja paprene metvice, eukaliptusa, kleke, klinčića, cajeputa (vrsta čajevca) i gualteria, kao i L-mentol. Ulje je namijenjeno za prevenciju respiratornih infekcija: koristi se hladnom inhalacijom. Upute za ulje Dyshi pokazuju da ga mogu koristiti djeca od 12 mjeseci, ali ulje klinčića je kontraindicirano za djecu mlađu od dvije godine, a ulje mente i L-mentol - do pet godina.

Neki izvori preporučuju korištenje ulja krkavine za inhalaciju kod upale grla, ali ovo ulje nije eterično ulje i ne sadrži hlapljive hlapive spojeve (sadrži omega masne kiseline i karotenoide). Racionalnije je ovim uljem mazati upaljene krajnike. Pročitajte više -  Ulje krkavine za anginu . [6]

Ulje breskve za inhalaciju nije ništa manje problematično za korištenje - iz istih razloga, ali se njime mogu podmazati nosni prolazi sa suhom sluznicom nosa ili omekšati kore u nosu s curinjem iz nosa kod djece. [7]

Ulja za inhalaciju tijekom trudnoće

Eterična ulja za inhalaciju kao što su kleka, klinčić i cajuput kontraindicirana su trudnicama. Osim toga, ulja paprene metvice, origana, timijana, kadulje, jele, cedra, čajevca (zbog hormonskog učinka i neurotoničnih učinaka), čempresa (u prvoj polovici trudnoće) ne koriste se u razdoblju rađanja djeteta.

Više informacija u materijalu -  Udisanje tijekom trudnoće .

Popis eteričnih ulja koja su kontraindicirana za dojilje je nešto manji, ali treba imati na umu da eterično ulje kadulje smanjuje laktaciju.

Ulja za inhalaciju za djecu

Mogućnost korištenja ulja za inhalaciju za djecu ovisi o njihovoj dobi, budući da režnjevi pluća nastavljaju rasti do treće godine, a bronhopulmonalni sustav u potpunosti se formira tek do sedme godine.

Eterična ulja su iznimno moćne tvari i njihova primjena kod djece zahtijeva posebnu pažnju. Iz sigurnosnih razloga, kontraindicirano je koristiti ulje eukaliptusa za inhalaciju - do godine dana (u nekim preporukama čak i do tri godine); do dvije godine - klinčići; do tri godine - jela; do pet godina - ulje timijana; do pet godina - ulje metvice i ružmarina; ulje čajevca - do 10 godina, a ulja origana i cedra - do 12 godina.

Kako inhalirati s eteričnim uljima

Ljekovita svojstva tvari sadržanih u molekulama eteričnih ulja pojavljuju se tijekom isparavanja, stoga se provode inhalacije vrućom parom

Između uzimanja hrane i lijekova i početka postupka treba se pridržavati razmaka od dva sata. Sva priprema se sastoji od punjenja posude vrućom vodom (za odrasle t + 60 °C, za djecu t + 40 °C), dodavanja odgovarajućeg broja kapi eteričnog ulja i zatim udisanja para (naginjanje glave preko kontejner i pokrije ga ručnikom). Kada kašljate, udahnite kroz usta i izdahnite kroz nos; kod rinitisa je obrnuto.

Trajanje postupka, koji se provodi jednom u lijenosti, za odrasle ne smije biti više od pet minuta, za djecu mlađu od sedam godina - dvije minute, mlađe od sedam godina - jednu minutu. A tijek liječenja ne smije biti duži od tri do pet dana (ovisno o stanju i preporukama liječnika).

Jednokratna doza eteričnog ulja dodanog u vodu (na bazi jedne čaše) navedena je u njihovim uputama i obično je: za ulje eukaliptusa - 4/2 kapi (odrasli / djeca); ulja jele ili cedra - 4/2; stablo čaja ili timijan - 2/1; ulje paprene metvice - 3/2; origano -2/1; čempres - 2/1.

Unatoč svoj primitivnosti ove „tehnologije“, ona je učinkovita, iako je takve zahvate svakako ugodnije raditi pomoću inhalatora.

Inače, inhalator za eterična ulja mora biti parni ili toplinski isparavanje, ili može biti Makholda inhalator (inhalator Makholda), dizajniran za takve postupke.

Stručnjaci savjetuju da se čuvate nesposobnih preporuka za korištenje eteričnih ulja za kompresor ili ultrazvučni nebulizator: nisu prikladna za inhalaciju s eteričnim uljima, jer ne dolazi do isparavanja hlapljivih tvari. Više pročitajte u publikaciji -  Inhalacije kod bronhitisa s raspršivačem , kao i u materijalu -  Inhalacije kod prehlade .

Za raspršivanje eteričnih ulja u zatvorenom zraku (tako da se mogu slobodno udisati) postoje kućni topli difuzori (koji zagrijavaju ulje, oslobađajući njegove aktivne sastojke) i hladni difuzori - elektro-pneumatski uređaji kao što je raspršivač eteričnog ulja za raspršivanje.

Kontraindikacije za provođenje

Inhalacije s eteričnim uljima imaju kontraindikacije:

 • povećanje tjelesne temperature;
 • preosjetljivost tijela i alergije u anamnezi;
 • krvarenje iz nosa;
 • iskašljavanje krvavog sputuma;
 • kardiološke i pulmološke bolesti kronične prirode;
 • stanje nakon moždanog udara.

Udisanje je kontraindicirano:

 • s uljem eukaliptusa - kod bronhijalne astme, hripavca, visokog krvnog tlaka, bolesti jetre i žučnih puteva;
 • s uljem metvice - za bronhospazam, astmu i poremećaje spavanja;
 • s jelovim uljem - za čir na želucu, anginu pektoris, upalu bubrega, epilepsiju;
 • s uljem čajevca - za hipotenziju i poremećaje autonomnog živčanog sustava, kao i za tumore ovisne o hormonima;
 • s cedrovim uljem - za nefritis i neuroze;
 • s uljem kadulje - kod vrlo jakog kašlja, problema s bubrezima i epilepsije;
 • s uljima origana i timijana - kod srčane aritmije i ishemije miokarda.

Posljedice nakon zahvata

Većina eteričnih ulja brzo se apsorbira nakon udisanja, može prijeći krvno-moždanu barijeru i stupiti u interakciju s receptorima u CNS-u, a zatim utjecati na druge funkcije. Iako, prema riječima stručnjaka, ubrzani metabolizam i kratko vrijeme poluraspada aktivnih spojeva eteričnih ulja smanjuju rizik od njihovog nakupljanja u tkivima dišnog trakta.

Negativne posljedice nakon zahvata - ako se eterična ulja koriste nepravilno - mogu se pojaviti u vidu glavobolje, mučnine, iritacije sluznice dišnih puteva i alergijskih reakcija, bronhospazma i napadaja astme, te razvoja sedativa. Posljedica.

Opasne respiratorne komplikacije moguće su nakon zahvata primjenom ulja paprene metvice u inhalacijskom liječenju katara gornjih dišnih puteva ili bronhitisa u djece. Također, probleme s disanjem i središnjim živčanim sustavom kod djece može uzrokovati udisanje ulja eukaliptusa.

Njega nakon zahvata

Nakon inhalacije s eteričnim uljima dobro isperite usta toplom vodom i operite lice.

Jesti je moguće ne ranije od sat i pol nakon udisanja. Također, u istom vremenskom razdoblju ne preporučuje se piti vodu, glasno razgovarati (napregnuti glasnice), vježbati i hodati (po hladnom vremenu).

Unatoč pozitivnim recenzijama o visokoj učinkovitosti takvih postupaka, potrebno je pribjeći korištenju eteričnog ulja za inhalaciju nakon savjetovanja s liječnikom i prema njegovom receptu.  

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.