^

Zdravlje

A
A
A

Stas

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Pod ustavom (konstitucija) podrazumijeva se skup svojstava organizma, koji se uglavnom određuju nasljeđivanjem, ali se stvaraju pod utjecajem načina života, okoliša, uključujući društvene čimbenike. Formiranje morfoloških i funkcionalnih svojstava različitih organa i sustava javlja se pod utjecajem regulacijske uloge živčanih i endokrinih sustava.

Opći pregled omogućuje vam da odredite korespondenciju izgleda pacijenta sa svojim godinama. Takva procjena je prilično subjektivna. Međutim, kod pacijenta koji izgleda stariji od svoje dobi, postoji više razloga za pretpostaviti bolest koja se javlja u zrelijoj dobi.

S tim u svezi, klasifikacija čovjekovog temperamenta i karaktera, poznata iz davnih vremena, ima značenje:

  1. koleričan;
  2. flegmatičan;
  3. sangviničan;
  4. melankoličan.

Karakterizirajući snagu i omjer ekscitatornih i inhibicijskih procesa u središnjem živčanom sustavu, IP Pavlov je karakterizirao ove temperamente prema tome kako slijedi:

  1. jaka neobuzdana;
  2. jaka protuteža - spora;
  3. jaka protuteža - brzo;
  4. slaba.

Ljudski razvoj u društvenom okruženju, tj. Ljudskom društvu, doveo je do stvaranja obilježja psihe, sklonosti i sposobnosti osobe koja je u razvoju i ponekad utječe na njegov način života. Istodobno, moguće su pojedinačna dostignuća koja se smatraju manifestacijama velikog talenta.

To se odnosi na vrste poput umjetničkog - umjetničkog; intelektualno - znanstveni i tehnički; socijalna i takozvani „zlatni ruke” (potonji se odnosi na osobu koja ima sposobnost da ručni rad i obavljanje više fizičke aktivnosti u prilično stereotipnim pokretima, ponekad je moguće otkriti znakove oštećenja lokomotornog sustava).

Na vanjskom istraživanju moguće je dodijeliti tri ustavne vrste: asteni, normoseni i hipersenske.

Asthenike karakteriziraju prevlast uzdužnih dimenzija preko poprečne, njihovi udovi su izduženi i tanki; Asthenici su često tanki, njihovi mišići relativno slabo razvijeni. Asthenika se razlikuje po svojoj sklonosti smanjenju arterijskog tlaka, metabolizam se nastavlja brže, apsorpcija u crijevima je manje intenzivna. Asthenika ima veću vjerojatnost da će imati tuberkulozu, ulceroznu bolest želuca.

Hipersenskom tipu karakterizira prevladavanje poprečnih dimenzija preko uzdužnih. Glava je okrugla, lica je široka, meke su značajke, vrat je kratak, debeli, prsni koš široka, kratka, rebra su gotovo horizontalna. Ovaj tip ima tendenciju povećanja krvnog tlaka, pretilosti. Hiperstenici često pate od metaboličkih poremećaja češće s pojavom kamenja u bubrezima i žučnom mjehuru, aterosklerozom.

Općenito, izraženi ustavni tipovi nisu tako česti, utjecaj vanjskog ustava na razvoj specifičnih patoloških procesa nije tako često praćen i nema veliko dijagnostičko značenje. Psihološki tip je važan u smislu procjene društvene i tjelesne aktivnosti i načina života pacijenta.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.