^

Zdravlje

A
A
A

Psorijaza kod djece

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Ova kronična papuloskleroza upalne bolesti kože, poput psorijaze, razvija se u bilo kojoj dobi, a psorijaza kod djece može započeti.

Vjeruje se da ova genetski određena dermatološka patologija ima autoimunu ili imuno-posredovanu prirodu. To jest, nije infekcija, već vrsta dermatoze, a ne možete dobiti psorijazu. Prema ICD-10, psorijaza se razvrstava u klasu XII (bolesti kože i potkožnog tkiva) i ima kod L40.0- L40.9.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Epidemiologija

Psorijaza kod djece mnogo je rjeđa nego kod odraslih osoba. U različitim međunarodnim studijama, procjene prevalencije ove kožne patologije u djece kreću se od 0 do 2,1% ili unutar 1% (kod odraslih, od 0,9 do 8,5%).

Prema američkoj nacionalnoj zakladi za psorijazu (NPF), oko 10-15% bolesnika doživjelo je psorijazu prije dobi od 10 godina. U pravilu, bolest počinje u razdoblju od 15 do 40 godina (jednako u oba spola).

Što se tiče epidemiologije geografije, broj pacijenata povećava se kao udaljenost od ekvatora prema sjeveru.

Osim toga, kao stručnjaci na umu udruženje za dječju psorijaze (USA), svijet je gotovo 48% djece s psorijazom su težine, što može ukazivati na ulogu u metaboličkim poremećajima, opće etioloških čimbenika bolesti.

Druga studija je pokazala da je udio vulgarne psorijaze plaka račune za više od 62% slučajeva, da guttate psorijaze - 26%, za pustularnih - 10%, psorijaza Eritrodermična - ne više od 5%. U ovom slučaju, osipe na glavi su 57-65% bolesnika, oštećenja ploče nokta - svaka trećina.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Uzroci psorijaza u djetetu

Istraživači do danas nisu utvrdili točne uzroke psorijaze kod djece i odraslih, no etiologija ove bolesti povezana je s kombinacijom imunoloških, genetskih, psihogenih i ekoloških preduvjeta.

Postoje određeni nasljedni čimbenici rizika za razvoj psorijaze kod djeteta. Prema Međunarodnoj federaciji udruga psorijaze (IFPA), oko 2-4% svjetske populacije ima neki oblik psorijaze, ali dojenčadi i maloj djeci nerijetko se dijagnosticira ova bolest. Prema nekim procjenama, u trećini odraslih pacijenata manifestacija patologije počela je otprilike u 16-20 godina. I dermatolozi tvrde da ako jedan od roditelja ima psorijazu, da postoji 10-15% šanse da dijete razvije ovu bolest. A kada psorijaza u oba roditelja, ovaj rizik povećava se na 50-70%. Uočljivo je da ako se psorijaza razvije kod djece u nazočnosti zdravih roditelja, onda postoji mogućnost od 20% da brat ili sestra mogu razviti psorijazu (načelo izmjene generacija s obiteljskim sklonostima na bolesti).

Kao iu odraslih, a kod djece biti okidač ove kronične bolesti mogu biti faktori kao što su psihološki stres, depresija, fizički stres, korištenje određenih lijekova, nagle promjene klimatskih uvjeta (osobito hladno, suho vrijeme).

Često psorijaza se može manifestirati nakon streptokokne infekcije (upala grla, angina, upala srednjeg uha), a ovaj tip je poznat kao guttate psorijaze u djece.

Osim toga, obilježja psorijaze kod djece sastoje se u činjenici da se na području ozlijeđene kože pojavljuju psorijatična mjesta (plakete) (umjesto rezova, ogrebotina, abrazije, iritacije itd.). U dermatologiji, ova pojava naziva se izomorfna provokativačka reakcija ili Kebnerov fenomen.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Patogeneza

Patogeneza psorijaze u ubrzanom proliferaciju keratinocita - formiranja novih stanica u bazalnim i suprabazalne slojeve epiderme. Stalno ažuriranje prirodna migracija keratinocita i stratum corneum potrebne za regeneraciju kože, ali kada je brzina tog procesa se povećava za 6-8 puta je „hiperprodukcija” nova koža stanica i onda se nakupljaju u stratum corneum koja se manifestira karakterističnim Guste mrlje na Koža i njihovo pojačano panjevo (kvadratura).

Sada, nema sumnje da je sve to autoimuna reakcija uzrokovana upalnim kaskade u dermis s dendritičke stanice, mononuklearni fagociti, intraepidermalni makrofage i T limfocite. Imunološke stanice, stanice kože doživljavaju kao antigen, kretati od dermisa u epidermisu, te izlučuju citokine upalne - interleukini i čimbenik tumorske nekroze alfa-tumora. Kao odgovor, počinje abnormalna proliferacija keratinocita i dodatna sinteza keratina - zamijeniti oštećene stanice i izolirati ih iz okolnih tkiva.

U patogenezi psorijaze stručnjacima jasno krše strukture tkiva i sintezu proteina keratohyalin - zrnatog sloja epiderme, koji omogućuje normalan proces cornification.

Također veže uzrokuje psorijazu kod djece i odraslih osoba s genetskim aberacija gotovo 20 loci (PSORS) na različitim kromosomima odgovornih za leukocita diferencijaciju T-stanica, interleukina i njihovih receptora.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Simptomi psorijaza u djetetu

Glavni simptomi psorijaze kod djece ne razlikuju se od znakova ove patologije kod odraslih i ovise o njegovoj raznolikosti.

Vrsta ili vrste kliničkih psorijaze koji mogu biti dijagnosticirani u djetinjstvu: guttate, inverzni plak (reverse), pustularni, psorijatični eritroderma (ili Eritrodermična psorijaza), psorijatični artritis.

Prema dermatolozima, psorijaza u djevičanskoj dobi ili u obliku suza otkriva se češće od drugih vrsta. I njegovi prvi znakovi pojavljuju se na koži ekstremiteta, glava i tijelo iznenada - u obliku malih čvora crvene boje, koji počinju guliti i mogu izazvati svrbež.

Druga najčešća u djetinjstvu ili adolescenciji je plak (normalna) psorijaza. U tim slučajevima, početni korak psorijaze u djece očituje obrazac na laktovima i koljenima suho, malo viri iznad površine crvenkastih mrlja (plakova), brzo pokriva sloj bjelkaste srebrnaste ljuske. Vidi - Simptomi psorijaze

Pločice se povećavaju, sloj ljestvica (koji se sastoji od mrtvih stanica kože) postaje deblji; Na cijelom tijelu i tjemenu pojavljuju se nova mjesta koja se često nalaze simetrično. Oni mogu svrbe, ljuskava "kora" na njima može puknuti i uzrokovati malu bol; Koža ispod njega prekrivena je izbočenim mikroskopskim kapljicama krvi. Nail ploče blijede i raspadaju, može doći do djelomičnog pilinga noktiju (onikoliza).

U nekim klasifikacijama posebno razlikovati seborrheic oblik bolesti i psorijaze noktiju psorijaze na dijete na glavi, kao i noktiju psorijaze u djece - to je samo lokalni simptomi varijanti plaka bolesti.

Postoji inverzna psorijaza, u kojoj se plakovi ne pojavljuju na ekstenzorskom dijelu laktova i koljena, već na glatkim područjima i na naborima kože. To je tip koji se manifestira kao psorijaza kod djece mlađe od godinu dana, a može se također definirati kao pelene. Ovaj oblik je vrlo često zbunjeni s konvencionalnim ili eksfolijativni dermatitis, pemfigus novorođenčeta ili intertrigo kao psorijaze - iznimno rijetke bolesti u djece, osobito ako ne postoji obiteljska povijest. Osip na pelenskoj površini ima oblik crvenih sjajnih točaka, jasno odvojene od zdrave kože.

U iznimno rijetke manifestacije u djetinjstvu, klinički oblici uključuju:

  • eritrodermična psorijaza (psorijatična eritroderma) - opeklina koja podsjeća na teške crvenilo, koja pokriva većinu ili cijelo tijelo; generalizirana hiperemija može biti popraćena intenzivnim svrbežom, osjetljivom osjetljivošću kože, groznicom;
  • pustularni psorijaze - taloženje u obliku mjehurića s gnojnog eksudata, osip eksudativna koja brzo povećava i prelazi u kontinuiranim mjesta (mjehurići često pojavljuju na dlanovima i tabanima). S ovim oblikom, simptomi psorijaze kod djece mogu uključivati subfebrilnu temperaturu, gubitak apetita, slabost mišića;
  • artropatska psorijaza ili psorijatični artritis - oticanje zglobova, njihova krutost, bol (često na pozadini osipa plaka, ali eventualno čak i prije pojave simptoma kože).

Faze

Postoje različite faze imunoupalnog procesa u psorijazi: progresivne, stacionarne i regresivne. Svi se sukcesivno zamjenjuju.

Za akutnu progresivnu fazu karakterizira se pojava novih osipa, a oni koji su već prisutni, povećavaju se i flakeju. I plakovi imaju jasne granice u obliku crvene granice, a usred njih - epicentar crkve.

Prestanak formiranja novih plakova, kao i povećanje veličine starih, simptomi su određivanje stacionarne faze. Osim toga, plakovi postaju lagano plavkasto, a cijela njihova površina intenzivno je ogrebljena.

U fazi regresije, ploča postaje ravna, vaga postupno nestaje, mjesta postaju blijeda, a na njima ostaju bjelkasti tragovi tipa leukoderme.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Komplikacije i posljedice

Posljedice i komplikacije psorijaze povezane su s činjenicom da je ova bolest kronična, s razdobljima pogoršanja i remisije. Stoga roditelji trebaju znati da postoji opasnost od razvoja djece kod teških oblika, osobito psorijatičnog artritisa.

Nadalje, stručnjaci upozoravaju na dovoljno visoku vjerojatnost pojavljivanja drugih metaboličkih bolesti autoimune prirode, naročito, glutenska enteropatija ili celijakija (gluten netolerancije) i granulomatozna enteritis (Crohnova bolest).

Također, psorijaza može dovesti do razvoja metaboličkog sindroma, uključujući povećani krvni tlak, razine inzulina (dijabetes tipa II) i kolesterol.

Komplikacije psorijatičnog artritisa, koje utječu na sve zglobove i okolne vezivne tkiva, mogu uzrokovati oticanje prstiju i nožnih prstiju, poznatih kao daktilitis. Možda je upala u zglobovima kuka, koljena i kralježnicu (spondilitis) i sakroilijačnih zglobova (sacroiliitis).

Psorijaza kod djece i odraslih često negativno utječe na kvalitetu života, uzrokujući nisko samopoštovanje, češku depresiju i želju za izbjegavanjem društva drugih.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Dijagnostika psorijaza u djetetu

Dermatolozi tvrde da dijagnoza psorijaze u djece ne predstavlja poteškoće: dovoljno je provesti fizički pregled kože, vlasišta i noktiju bebe. Klinički znakovi su temelj definicije ove bolesti.

Također, liječnik bi trebao pitati roditelje što je dijete bilo bolesno, oni su svi sljedeći rodbine.

Instrumentalna dijagnostika se provodi uz pomoć dermatoscope, povećava ulomak osipa i učvršćuje ga na zaslonu monitora iu obliku skenirane slike.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Što treba ispitati?

Kako ispitati?

Diferencijalna dijagnoza

Ako je potrebno, može se uzeti uzorak kože (biopsija) da ga proučavati pod mikroskopom. To omogućuje dermatolog razjasniti situaciju, jer samo diferencijalna dijagnoza omogućuje razlikovanje psorijazu od drugih dermatoloških patologija s djelomično sličnih simptoma: ihtioze, Xerosis kože, stan crvene, ružičaste ili lišajevi, seboreični dermatitis ili keratoza, kontakt ili atopijski dermatitis i drugi.

Procjena težine psorijaze može pomoći pri odlučivanju o najprikladnijem liječenju. Stupanj ozbiljnosti psorijaze određuje se određivanjem površine tijela koje su pogođene osipima: blage mjere - manje od 3% površine tijela; umjeren stupanj - od 3 do 10%; teški stupanj - više od 10%.

trusted-source[36], [37], [38]

Liječenje psorijaza u djetetu

Za liječenje psorijaze, to je u potpunosti da se riješite, to je nemoguće. Kao iu odraslih, liječenje psorijaze kod djece usmjereno je na smanjenje manifestacija bolesti. Većina djece ima lak stupanj, na kojem postoji dovoljno lokalne terapije.

Vlaženje kože igra ulogu u normalizaciji hiperproliferacije, a također ima i protuupalni učinak zasićenjem stanica epidermisa s lipidima. Stoga se djeci mlađeg doba savjetuje liječiti pogođena područja kože mineralnim uljima ili vazelinom.

Liječnici propisuju lijekove za vanjsku upotrebu, uključujući kortikosteroide - hidrokortizon masti, Betasalik (betametazon, Betaderm Diprosalik) flutsinar (sinaflana) Lorinden, itd koji se koristi samo tijekom egzacerbacije, i smanjiti svrbež, upala i veličinu osipa.

Na primjer, mast Betasalik (betametazon + salicilna kiselina) treba primijeniti najviše dva puta dnevno, lagano trljanje u zahvaćeno područje. Trajanje primjene masti s kortikosteroidima određuje liječnik, budući da među nuspojavama lijekova ove skupine postoje gori osjećaji, alergijska iritacija, suhoća i atrofija kože. Lotion Betasalik se koristi za podmazivanje kože na glavi.

Isključivo kada psorijaza plaka i jedinci masti, kao što su kalcitriol, Dayvobet, forkan, Ksamiol sadrži sintetički analog aktivnog metabolita vitamina D. Međutim, proizvođači Psorkutan mast (iste aktivne tvari) mogu biti dodijeljena nakon 12 godina pokazala da davanje pacijentima mlađe od 18 godina može tolerirati u slučaju neučinkovitosti drugih sredstava i na kratko vrijeme; i mast Dayvoneks kalcitriol granica je smanjena na 6 godina. Nuspojave kalcitriol: dermatitis, ekcemi, angioedem, hiperkalcemija, pogoršanje psorijaze, i drugi.

Vanjski agensi s bitumenom ditranolom (Chignoderm, Ditrastik, Antralin) u dječjoj dermatologiji su kontraindicirani jer ova tvar ima karcinogena svojstva.

Preporučljivo je koristiti apsorbirajuće masti u stacionarnim i regresivnim stadijima psorijaze plaka: 5% katrana, 3% sumpor-katrana, naftalena, 2% salicilna kiselina. Više informacija - Non - hormonalne masti iz psorijaze

Vitamini A, C, B1, B6, B9, B12, B15, PP, uzeti za tečajeve 28-30 dana s prekidima pozvani su na poboljšanje stanja kože.

Također je moguće izvesti fizioterapeutski tretman: UV-terapiju (sunčane kupke 30 minuta dnevno); PURA terapija uskom bendu (djeca starijih od 10 godina); u fazi remisije - kupanje u moru, liječenje blatom (od 3 do 14 godina na dan, 10 minuta).

Alternativni tretman

Kada se na koži pojavljuje osip, alternativno liječenje uključuje ispiranje glave s izlučivanjem sjemenke svinje (dvije žlice biljke po litri vode). A ako i psorijaze kod djece do godinu dana, kupanje beba treba juhu u nizu tripartitnog (3 dijela), kamilice (1 dio) i preslice (1 dio).

Plakete podmazivati takva sredstva: suha vapna grančice, kora boravak (to je bilo 100-150 g), spali koru od metalne posude i smolastih tvari dobivene polutekući podmazati zahvaćena područja (ujutro i navečer).

Nakon toga objekt je gotovo, Odmorite se za 6-7 dana i pripremiti dom mast prema sljedećem receptu. 150 g svježe brusnice gumiran kroz sito i iscijediti sok ukuhati 10 minuta. Zgusnutog soka staviti žlicu domaće svinjske mast ili ghee, drip 5 kapi ribljeg ulja, promiješati da homogenosti, ulije u posudu s poklopcem (znači držati u hladnjaku), podmazati početni korak oborina psorijaze u djece.

Iz mješavine vazelina i alkoholnog ekstrakta sekvence (1: 1) dobiva se dobru mast za akutnu fazu obične psorijaze. Više informacija u članku - Liječenje psorijaze u kući

Ne preporučuje se liječenje biljem u obliku svinja za gutanje djece, pa je bolje napraviti kupke. Sastojci: kadulja trava (1 dio), plantaža ostavlja velika (2 dijela), trobojna ljubičasta trava (1 dio), kopriva trava (1 dio). Medij se pripremi od 1,5 litre vode, filtrira i doda u kupelj. Isti juha može isprati glavu nakon pranja, kada psorijaza u djetetu na glavi. I u šampon za pranje glave savjetovati dodati 10 kapi ulja čajevca ili ulja ili borovnica eterično ulje.

trusted-source[39]

Prevencija

Očito, prevencija psorijaze kod djece, s obzirom na etiologiju bolesti, teško je moguće. No, kako bi se djetetova prehrana mogla biti slična dijagnoza, razvila se dijeta za psorijazu

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.