^

Zdravlje

A
A
A

Prvi simptomi menopauze

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Prvi simptomi menopauze kod žena pojavljuju se u dobi od 50 godina, a onda se smatra normalnim dobnim razdobljem za početak involucije reproduktivnog sustava. Često se pojava menopauze identificira kod žena koje imaju starenje, što negativno utječe na njihovo psihološko stanje i pogoršava klinički tijek. Taj bi se problem trebao tretirati lakše, kao obvezno fiziološko razdoblje života. Uostalom, morate također ostariti. Često se simptomi menopauze izrazito izražavaju i snažno utječu na dnevnu aktivnost žene. Da bi se ispravio stanje i održavao normalno funkcioniranje tijela, potrebno je znati karakteristike promjena u ženskom tijelu tijekom tog razdoblja.

Prvi simptomi menopauze često su nespecifični i mogu se očitovati vegetativnim i emocionalnim promjenama.

Cijelo razdoblje menopauze uvjetno je podijeljeno u premenopauzalnu, menopauznu i postmenopauzi.

Prve kliničke manifestacije javljaju se u dobi od oko četrdeset i pet godina, tj. U razdoblju premenopauze. Zatim se razina hormona postupno smanjuje i žena osjeća "vruće trepće". Ovaj koncept je prilično širok i uključuje osjećaj topline, znojenje, palpitacije ili otkucaja srca. Postoje i vegetativni simptomi kod iritacije parasimpatičkog živčanog sustava u obliku mučnine, povraćanja, glavobolje. Često se izražavaju procesi emocionalne nestabilnosti, što je uzrokovano poremećajem u regulaciji procesa uzbude i inhibicije u središnjem živčanom sustavu. To se očituje povećanom sposobnošću psihe, razdražljivosti, depresijom, poremećajem sna u obliku pospanosti ili nesanice. Značajno smanjena učinkovitost i izdržljivost, povećana umor, smanjeni libido. Ovi simptomi na prvi pogled ne izgledaju ozbiljno, ali mogu ukazivati na početak menopauze, pa stoga zahtijevaju pozornost. To može biti prvi znak nastupanja menopauze, a menstruacija je normalna i normalni ciklus. Već tada je poželjno konzultirati se s liječnikom, jer određena hormonska nadomjesna terapija može eliminirati simptome i odgoditi početak menopauze.

Ponekad su prvi simptomi u obliku emocionalno-vegetativnih manifestacija odsutni ili izraženi samo malo, a žena jednostavno ne obraća pozornost na njezino stanje. Tada se prvi simptomi mogu pojaviti u obliku visokog krvnog tlaka i glavobolja, što se češće primjećuje kod žena predisponiranih za to, tj. S prethodnom arterijskom hipertenzijom. U tom slučaju svi se simptomi pojačavaju i potrebna je kompleksna terapija.

Ponekad se ne manifestiraju vegetativne manifestacije, a menopauza se prvi put pojavljuje neposredno nakon poremećaja ciklusa. Ove značajke ovise o individualnosti ženskog tijela i teško je predvidjeti. Menstruacija postaje nepravilna: obično je jedan mjesec normalan, a odsutan su dva ili tri mjeseca. To su tipični znakovi početka menopauze. Ali mogu postojati i druge opcije: jednokratna menstruacija, a šest mjeseci ili slabih izlučevina svaki mjesec, s postupnim smanjenjem njihovog broja. Ove osobine su individualne, ali biste trebali obratiti pažnju ako je žena u postmenopauzi iznenada, dvije ili tri godine nakon posljednjeg ciklusa, bilo ispuštanja po vrsti menstruacije - to može biti znak maligne edukacije.

Često se žene žale na bolove u nogama ili grčevi mišića - to je također simptom menopauze. Uostalom, ovo stanje proizlazi iz kršenja metabolizma minerala kada postoji nedostatak estrogena, koji normalno osiguravaju mineralizaciju kostiju. Čim se razina estrogena smanjuje s menopauza - kalcij počinje izlučivati iz kostiju, a to pridonosi razvoju osteoporoze. Da bi se ovo stanje ispravilo potrebno je uzeti ne samo pripravke kalcija, već i nadoknaditi do neke mjere nedostatak estrogena za usporavanje procesa osteoporoze.

Simptomi menopauze također može pojaviti na dijelu kardiovaskularnog sustava, u obliku visokog krvnog tlaka, angine i ishemijske bolesti srca. Posljednja patologija proizlazi iz činjenice da, kada estrogenski nedostatak poremećen metabolizam i povećane razine lipida i lipoproteina aterogenih - a to doprinosi taloženju aterosklerotskih plakova u krvnim žilama u razvoju ishemije organa, srca na prvom mjestu. Stoga, pojava simptoma s kardiovaskularne strane ukazuje na potrebu sveobuhvatne terapije.

Prvi simptomi menopauze često imaju nespecifični karakter i izražavaju se u svakoj ženi pojedinačno. U svakom slučaju, potrebno je zapamtiti dobne promjene u reproduktivnom sustavu i pravovremeno dijagnosticirati početne manifestacije simptomatologije. Ovo stanje može se ispraviti unošenjem lijekova hormonskim lijekovima.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.