^

Zdravlje

A
A
A

Postpartumna depresija

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Dugi tjedni djeteta nosi puno tjeskobe i strahova, ali sve je u redu s načinom na koji se upušta intrauterni razvoj bebe, postoje li odstupanja i patologije, i konačno se to dogodilo! Žena je postala majka, rođenja dopuštenja bila uspješna, novorođenčad je zdrava i stanje majke je normalno. Na prvi pogled, sve govori u korist sreće i potpunog uživanja u životu, pronalazeći veliko zadovoljstvo u brizi za djetetom, okružujući ga stalnom pažnjom i majčinskom pažnjom. No, često ovaj prekrasni dugo očekivani rođeni događaj djeteta zasjenjen je pojavom takvih naizgled nespojivih s ovom radosnom državnom pojavom kao postpartumna depresija.

Jedna od deset žena razviti postporođajna depresija skloni ispunjava svoje simptome tijekom trudnoće. Žena se sprema za ulazak u majčinstva je u stanju živčanog stresa sustava, doživljava konstantan stres, njegov psiho-emocionalni sfera je nestabilan. I sam proces rođenja također je ogroman šok za nju. Zbog mirne faktori osjećaji i emocije mogu se zamijeniti u kratkom vremenu u širokom rasponu: zamijeniti radosnu euforiju u nekom trenutku može odmah doći tjeskobe i straha, i odjednom se dogoditi nešto loše, može biti štetno za dijete. Rolls bezrazložna tuga, postoje problemi sa spavanjem - nesanica, smanjen apetit, dolazi do smanjenja seksualne želje, često je žena u depresivno raspoloženje.

Kada to postane redovito i dugotrajno, razgovarajte o postpartumnoj depresiji. Ekstremni oblik ovog depresivnog stanja je pojava postpartumske psihoze. Također treba napomenuti razliku između postpartumne depresije i postpartum slezene. Handra dolazi nakon nekoliko dana od trenutka isporuke i karakterizira pojava pretjerane surovosti, osjećaja o sebi i djetetu. Postoji razdražljivost, nervozna napetost, slom. To se može dogoditi zbog hormonske neravnoteže nakon porođaja. Postpartum melankolija uglavnom se ne odgađa više od jednog ili nekoliko dana.

Postdatalna depresija nikako ne bi smjela biti dokaz žene u kojoj se ona pojavljuje - loša majka ili samo slaba osoba. Ponekad to može ukazivati na nedostatak psihološke spremnosti da bude majka. Pravovremene mjere poduzete za prevladavanje ove države pomoći će vam da naučite kontrolirati vlastite emocije i dobiti samo pozitivno od djeteta.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Uzroci postporođajne depresije

Što se tiče uzroka postporođajne depresije, medicinska znanost trenutno ne može dati definitivan i definitivan odgovor. Može se pretpostaviti da su pojedini čimbenici biokemije mozga temeljni faktor. Postoji, međutim, niz preduvjeta za povećanje vjerojatnosti pojave.

Tako se postpartumna depresija može dogoditi jer je žena prije trudnoće imala predispoziciju za depresivna stanja, a također je bila depresivna tijekom razdoblja djeteta.

Nadalje, može pridonijeti pogoršanju psihoemotionalnog stanja koje je doživjela žena u djetinjstvu, smrti njezine majke.

Postpartumna depresija često se razvija iz osjećaja krivice, jer je novorođenče bolesna ili rođena ranije nego u dogledno vrijeme.

Staviti u postnatalnu depresiju u stanju nedostatka podrške muškarca koji je otac djeteta, a također i ruganja rođaka i prijatelja.

Posljednja uloga nije dodijeljena pored društvenog statusa i razine dobrobiti žene. Konkretno, ako je to vrlo akutno, recimo, stambeno pitanje ili takav negativni aspekt materijala kao činjenica da je nedavno izgubila posao. Dodatno otežavajući faktor u pogledu zapošljavanja može biti otpuštanje upravo zbog trudnoće koja se u nekim slučajevima odvija.

Čini se da žena koja nikada prije nije rodila nakon pojavljivanja njezinog prvog djeteta, susreće mnoštvo problema i odgovornosti koje su joj pale u vezi s tim. Bez sumnje dijete je bilo dobrodošlo i voljeno, ali mlađa majka nije ništa drugo zamislila. Naravno, u teoriji, žena koja preuzima odgovornost za rođenje djeteta je spremna da prevlada sve vrste poteškoća, ali često se zapravo ne može nositi, maknuti se s puta. Doći do razumijevanja toga, žena doživljava stres zbog činjenice da situacija u kojoj nije bila u skladu s njezinim prethodnim očekivanjima.

U procesu zbrinjavanja djeteta i obavljanja drugih kućanskih poslova od majke, potrebno je dati stotinu posto. Kao posljedica toga dolazi do teških umora, a također nije uvijek dovoljno napuniti rezervu sila tijekom spavanja. Dijete se budi, mora redovito jesti, a prvo će se žena teško prilagoditi biološkim ritmima bebe i prilagoditi se odmoru tijekom razdoblja između hranjenja.

Mlada se majka također može osjećati bespomoćno prije nečega što treba učiniti, ali ona nema znanje i iskustvo za to. U pozadini ove nesigurnosti, ona može početi panika, i da li dijete dobiva dovoljno pažnje i hoće li sve učiniti u redu. U tom smislu, može se razviti snažan osjećaj krivnje, što zauzvrat zauzvrat često dovodi do depresije.

Uzroci postporođajne depresije mogu biti vrlo različite prirode. Treba imati na umu da je majčinstvo težak posao koji zahtijeva apsolutnu predanost i veliki trud, fizički i živčani, mentalni, plus stalan osjećaj ogromne odgovornosti za bebu. Sve to, pod određenim okolnostima, može dovesti do kršenja psiho-emocionalne stabilnosti žene i uzrokovati depresivno stanje.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Simptomi depresije nakon poroda

Simptomi postporođajne depresije prvenstveno su u stanju depresije, u kojoj žena gotovo uvijek. S najvećom težinom, ovo se promatra u jutro ili navečer, ili kao u jutarnjim satima i navečer.

Žene u depresiji nakon rođenja djeteta mogu posjetiti misli o besmislenosti postojanja.

Ona je sposobna razviti kompleks krivnje, uvijek osjeća krivnju.

Depresivno stanje prati izgled razdražljivosti, žena je sklona pokazati agresiju prema mužu i starijoj djeci.

Postporođajna depresija uzrokuje povećanu emocionalnu osjetljivost, tako da se suze mogu izliti iz očiju i za najnepovoljniju prigodu. Psihoemocionalna iscrpljenost dovodi do općeg slabljenja snage i istodobno s njihovim oporavkom tijekom spavanja može postati teška, jer se javlja nesanica.

Čest suputnik postpartumne depresije je anhedonia - gubitak sposobnosti da uživa u svemu. Uz to, također je povezano da žena izgubi osjećaj moralnosti.

U pozadini depresije nakon rođenja djeteta, žena može imati poteškoća s koncentracijom.

Jedna od karakterističnih obilježja je stalna prekomjerna briga za zdravlje djeteta, koja uzrokuje nepotrebne posjete raznim liječnicima kako bi razjasnili njihovo stanje.

Sumnje se javljaju i kod žena, u odnosu na njihovo zdravlje, što dovodi do potrage u tijelu za simptome svih vrsta opasnih bolesti. Hipohondrija se razvija.

S druge strane, žena nedavno rodila dijete u stanje depresije može uzeti dijametralno suprotnom položaju Pretjerana, postati otuđen od djeteta, navodeći da on nije bio njezin, a Changeling.

Simptomi postporođajne depresije ako njihov izgled se slavi zajedno većinu navedenih manifestacija, uzrokuje potrebu za pristup savjet liječnika specijaliste za daljnju provedbu odgovarajuće korekcije psiho-emocionalnog stanja žene. Postporođajna depresija je svojstveno simptomi, ima dugotrajno karakter, kada je broj srodnih fenomena uočenih tijekom dugog razdoblja, ali neki od ovih simptoma u nekom trenutku u vremenu može biti situacijski, ali pojava bilo kojeg od njih nije uvijek jasan i cijeli temelj kaže , da postoji postpartumna depresija. Sve značajne odgovornosti jedne žene postaju majka na svom tijelu puno posla, pa su neki neuspjesi u njegovu funkcioniranju gotovo neizbježni.

Postpartumna depresija kod muškaraca

Depresivno stanje nakon rođenja djeteta je problem koji se obično vjeruje, uglavnom isključivo ženstveno. Ipak, ova tvrdnja može se temeljito kritizirati i ispitati. Prema rezultatima istraživanja američkih znanstvenika, postoji pouzdano potvrđena ovisnost. U skladu s njom, prisutnost postporođajne depresije kod žena uzrokuje mogućnost da se postpartumna depresija kod muškaraca također može pojaviti. Omjer slučajeva u kojima se pojavljuje tijekom prve godine života djeteta - 14% žena i 4% muškaraca. Istraživači iz britanskih glasovnih podataka pokazuju da svaki deseti čovjek koji je nedavno postao otac sklon je razvoju postpartumne depresije.

Pojava u bračnom paru djeteta često djeluje kao katalizator za sve dostupne između supruge supruge, ponekad i do ove točke, implicitnih problema u odnosima i neslaganjima. To se objašnjava činjenicom da je pri rođenju beba prolazi kroz dramatične promjene naselili na određeni način života i način života, svaki supružnik nije više samo jedan od njih dvojice, od par ljudi koji idu kroz život zajedno. S pojavom svog malog trećeg člana obitelji, oni moraju naučiti nove uloge za svoju majku i oca, naviknuti na obavljanje svih povezanih funkcija i odgovornosti.

U tom pogledu, žene su zasigurno u dobitnoj poziciji, budući da od djetinjstva u igrama s lutkama počinje priprema za majčinstvo, u obliku igranja osnovnih vještina rukovanja mrvicama.

I već tijekom intruzivne trudnoće bebe žena je kod žene pod srcem, buduća majka razgovara s djetetom, što dovodi do postupnog formiranja snažne emocionalne veze. To jest, za ženu dijete, čak i ako još nije rođeno, već postoji, to je već učinjeno.

Osim toga, ne možemo otkloniti instinkt majke.

Muškarci sve ovo percipiraju malo drugačije. Često je teško doći do konačnog shvaćanja da postoji novi ljudski život. Čak i kad razgovaraju s djetetom, oni ga ne mogu potpuno shvatiti.

No glavne su promjene u životu čovjeka s prvim krikom novorođenčeta.

Odmah dalje od mumificirane majke, od sada, sve brige, prije svega, na bebu. Čovjek u ovoj situaciji mora biti zadovoljan s beznačajnim mrvicama prošle pozornosti. Kad, naravno, ima dovoljno vremena i energije za to. Kao rezultat toga, čovjek doživljava osjećaj usamljenosti.

Poslijeporođajna depresija kod muškaraca neraskidivo je povezana sa depresivnim stanjem žene nakon rođenja djeteta, pa ako postoji neki od njegovih znakova za psihološku konzultaciju, bolje je ići zajedno.

Koliko traje dugotrajna depresija?

Depresivno stanje je poremećaj psihe i reakcija u ponašanju koje se često razvijaju u žena nakon rođenja djeteta. Postpartumna depresija ne pripada broju duševnih bolesti koje su vrlo ozbiljne, ali razdoblje neposredno nakon rođenja je vrijeme kada je vjerojatno da će se dogoditi. Zbog određenih čimbenika, žena može razviti niz mentalnih stanja. To su: majčinska melankolija, postpartumna depresija i razvoj postpartumske psihoze.

Majčinska melankolija, također poznata kao "melankolično majčinstvo", utječe i na 50 posto žena koje su nedavno donijele novi život svijetu. U ovom stanju, postoji povećana emocionalnost, koja se odražava u prekomjernoj suzavčanju, apetit žene pogoršava, nesanica može doći. Najveći intenzitet majčinske melankolije doseže 3.-5. Dan, zbog čega se ponekad naziva "trudnoć trećeg dana". Trajanje takvog očajanja često obuhvaća prilično dugo vremensko razdoblje i može biti malo više od nekoliko sati, a može se odgoditi nekoliko dana. S majčinom melankolijom, nije prirodno da se žena otuđuje od potrebe da se provede sve što dijete treba, redovito ih hrani na vrijeme i bude dovoljno pažljivo i briga.

Majčinska melankolija nema karakter duševne bolesti, javlja se na pozadini postpartum hormonalne neravnoteže u ženskom tijelu i prolazna. Ipak, osjetljivost na daljnje izlaganje faktorima stresa vrlo je sposobna da uzrokuje protok u postpartumnu depresiju.

Postporođajna depresija često zamjenjuje majčinsku melankoliju kada žena napusti bolnicu. Ipak, to uopće ne znači da je potrebno samo prijeći prag rodilištva - istodobno se depresivno stanje prevrće. Početak toga može se očekivati čak i kada je beba stara nekoliko mjeseci. Koliko traje dugotrajna depresija? Trajanje postporođajne depresije može varirati od jednog mjeseca do nekoliko godina.

U četverotjednom razdoblju nakon poroda u vrlo rijetkim slučajevima (u prosječnom omjeru od 1/1000), žene su preduvjeti za postnatalnu depresiju da razviju postpartumnu psihozu.

Na temelju koliko dugo traje postporođajne depresije, a što oblik i težinu prima povezana depresivna žena određuje potrebne mjere medicinsku i psihološku korektivne mjere s ciljem normalizacije psiho-emocionalne sfere i ponovo radost života.

Produljena postpartumna depresija

Okrutno stanje psihe nalazi se u mnogim ženama u razdoblju nakon što su rodili dijete. Većina ove postpartum slezene ne ostaje dulje od nekoliko dana ili za jedan ili dva tjedna. Ako nakon određenog vremena nema očite tendencije da se normalizira psihoemocionalno stanje, onda to može ukazivati na to da postoji tako značajan problem kao produljena postpartumna depresija. Pružite mu različite situacije koje se javljaju u životu žene, koje su materijalne, društvene naravi, problemi u međuljudskim odnosima, nedostatak razumijevanja i podrške rodbine i bliskih ljudi itd.

Za pojavu postporođajne depresije nema jasno definiranog vremenskog okvira, u pravilu se pojavljuje u prvih nekoliko mjeseci nakon što je žena postala majka. Iako se može dogoditi u bilo kojem drugom trenutku tijekom prve godine majčinstva. Manifestacije simptoma postporođajnog depresivnog stanja žene izračunavaju se u mjesecima, a kada je potrebno posebno teške oblike, često se njegovo trajanje proteže već godinama. Budući da s trenutnom povoljnom situacijom, postpartumna depresija postupno nestaje, u ovom slučaju ima smisla reći da stječe sve znakove kronične bolesti.

Postpartumna depresija u svom dugom obliku je najčešći gost u mnogim majkama. I njegov izgled u malom stupnju pridonosi određenim njihovim, tim mama, osobnim karakteristikama. Posebno se produljenom postporođajne depresije pokazuju neurotske predispozicija žena sklonih histeričnih reakcija, kao i opsesivno stanje stalnom strahu zbog javnosti ili je njihovo djelovanje šteti djetetu. Druga kategorija žena koje imaju veliku vjerojatnost depresije nakon poroda su oni koji su u djetinjstvu naišli na nedostatak manifestacije emocionalne uključenosti njihove majke. S obzirom na to, često imaju kontradiktornu percepciju seksualnosti i majčinstva, a kao rezultat toga - nisko samopoštovanje i osjećaj nesigurnosti. Stoga, zauzvrat, gotovo jedan korak prema depresiji s obzirom na nemogućnost suočavanja s problemima.

To depresivno stanje može biti koliko dugo i koliko dugo dugotrajan postporođajna depresija je uzrokovana kombinacijom faktora, koji uključuju način na koji žene temperament je nedavno postala majka, u kojoj je prebivalište psihološku raspoloženje, kao i neke vanjske okolnosti. Stvaranje pretpostavki o tome koliko dugo će sve to uzrokuje depresiju u svakom slučaju često nije ugostiteljskog snage ni kompetentan stručnjak psiholog.

Postporođajna depresija nakon cezariana

Postpartumna depresija nakon carskog rezanja, prema rezultatima dobivenim u brojnim istraživanjima, zabilježena je u znatno većem broju slučajeva nego kada se razlučivanje rođenja prirodno odvija. Kao opravdanje za to mogu poslužiti određeni čimbenici fiziološke prirode. Prije svega, neodvojiv je od funkcioniranja endokrinog sustava, s hormonskom ravnotežom u tijelu žene.

Tijekom prirodnog rada bez kirurškog otvaranja maternice, postoji aktivna sekrecija hormona oksitocina, intenzitet vrhunca njegove sekrecije opažen je tijekom prvih minuta nakon porođaja. Djelovanje koje uzrokuje oksitocin dovodi do stanja euforije, protiv koje je osjećaj boli uglavnom tup. Dakle, pojava djeteta je povezana s nastankom žene prije svega - pozitivne emocije, i povezane s ovim procesom, negativni fenomeni odmiču u pozadinu. Govoreći o oksitocinu, često se naziva "ljubavni hormon". Osim toga, ovaj hormon postaje vrlo važan u budućnosti, tijekom dojenja i dojenja, jer sudjeluje u procesima proizvodnje mlijeka.

Situacija je posve drugačija kada je potrebno provesti rad kroz carski rez. Budući da se u ovom slučaju ne pojavljuje hormonsko oslobađanje oksitocina, ona se mora davati specifično, kako bi se stimulirala kontrakcija maternice, a također i povećala laktaciju.

Osim toga, ne možemo isključiti važnost čimbenika stanja psihe i emocionalnog stanja trudnice. Ona potiče radostan čekanja za ovaj prestižni dijete možda nisu imali vremena da se izgradi pred svojim unutarnjim okom sliku o tome kako bi trebalo sve to dogoditi, te u isto vrijeme (što je tipično uglavnom pretjerano emocionalni i uznemirujuće pojedinci) mogu biti zabrinuti da je rođenje je samo prirodan. U ovom slučaju, ono što može biti iznenađujuće jest da se objektivno svjedočanstvo carevskog percipira gotovo kao rečenica. Žena je u stanju razviti krivnje kompleks, jer nisam mogao vidjeti moj mali jedan uskoro, ona i dijete ne čine emocionalnu vezu, nešto važno da su prolazili.

Vrijeme, kao što znate, liječi. Poslijeporođajna depresija nakon carezije može proći nekome ranije - nekih dana, i s nekim tko ne tako žurno odlazi, zadržavajući se tjednima. U svakom slučaju, a postupno nestaju takvi problemi bez traga, uspostavljen je emocionalni kontakt majke s djetetom. Žena je prekrivena osjećajima majke, bol se odlazi, a strahovi se raspršuju.

Posljedice postpartumne depresije

Posljedice postporođajne depresije, osim činjenice da se odražavaju u produljenoj potisnutoj psihoemocionalnoj situaciji žena, najviše su nepovoljne i na njezinu djetetu.

Djeca koja se hrane majkama koje su u depresivnom stanju sklone su povećanoj uzbudljivosti. Međutim, postoje i dijametralno suprotne manifestacije - dijete može biti anomalno pasivno, tromo, tužno. Tijekom prve godine života on je manje sklon pokazati pozitivne, žive, intenzivne emocije. Postoji značajna introverzija, nedovoljno razvijena sposobnost koncentracije pažnje, nedostatak mobilnosti. Ta djeca imaju znatan udio u vjerojatnosti kašnjenja u razvoju, tamo je kasniji početak formiranja govora. Postoji mogućnost da se nakon dostizanja adolescencije mogu suočiti s brojnim problemima. Takva djeca često pokazuju agresiju i okrutnost.

Poslijeporođajna depresija majke dovodi do kršenja interakcije između nje i bebe. Činjenica da žena u depresivnom stanju nakon poroda nije u stanju dati odgovarajući odgovor na ponašanje i spontano djelovanje mrvica. Ponekad čak može izazvati negativan stav i iritirati je.

Interakcije majke s postpartumnom depresijom i dijete smanjuju se na određenu klasifikaciju u četiri glavne skupine.

Majke su se odvojile od svega, uronjene u njihovu tužnu državu, manifestacije osjećaja koje su izražavale iznimno slabo, većinu vremena šutjeli.

Kolerijske žene čija se unutarnja napetost izražava u obliku nenamjeranog oponašanja pokreta lica.

Majke koje zauzimaju položaj tiranina u odnosu na dijete, pokazujući grubost i nesigurno postupanje s njim.

Žene u kojima postpartumna depresija uzrokuje pojavu skupova manifestacija tri gore navedene vrste.

Posljedice postpartumne depresije značajan su čimbenik rizika da dijete u procesu razvoja, rasta i razvoja osobnosti može doći u dodir s pojavom njegovih mentalnih poremećaja različitih svojstava. Najvjerojatnije preduvjeti za to su, prije svega, njegova nedovoljna pozornost na majku i nedostatak potrebnog emotivnog kontakta u majci-dijete dija.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Dijagnoza postpartumne depresije

Čini se da je dijagnoza postpartumne depresije bitno problematična i teška zbog činjenice da je karakterizirana specifičnim negativnim promjenama koje se odvijaju u psihoemocionalnoj sferi žene. A ljudska je psiha u sadašnjem vremenu još uvijek nedovoljno proučena radi točnog jednoznačnog razumijevanja svih procesa koji se odvijaju u njemu. Osjećaji i emocije ne pristaju na bilo kakvu laboratorijsku analizu, zbog čega bi, uz opravdanje, bilo moguće potvrditi - to jest, postpartumna depresija.

Prije svega, liječnik treba paziti da se depresivno stanje ne razvije zbog kršenja štitnjače. Da bi se isključila ili, naprotiv, da potvrdimo ovu mogućnost, analizira se sadržaj hormona u krvi.

Tijekom posjeta psihijatru, žena bi mu trebala pružiti iscrpne informacije o članovima obitelji, bilo da je imala depresiju u prošlosti, te o svim simptomima prisutnim u njoj.

Dijagnoza postporođajne depresije, tako da je poseban stanje uma, kako bi se osiguralo da je sudac svoje dionice i pretpostaviti da se odvija, to je moguće samo uz uzimanje u obzir uočene karakteristične manifestacije reakcijama u ponašanju i promjenama u ženskom tijelu koja psihosomatskog porijekla ,

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Tko se može obratiti?

Liječenje postpartumne depresije

Liječenje postporođajne depresije omogućuje provođenje odgovarajućih mjera u dva glavna područja utjecaja na depresivno stanje žene koja je nedavno rodila dijete. To uključuje upotrebu lijekova - antidepresiva i eventualno hormonska terapija, zajedno s provedbom psihotorekcije. Treba napomenuti da je potreba da se podvrgnu odgovarajućem tijeku psihoterapije odnosi i na oba roditelja.

Pri primjeni antidepresiva, tijekom postupka dojenja savjetuje se ženama da se suzdrže od dojenja, tijekom dojenja dijete treba biti na umjetnom hranjenju. Međutim, prema nekim od medicinskih stručnjaka da zaštite dijete od uzimajući u njegovo tijelo uzima lijekove dojilja i na taj način mogli biti prisutni u mlijeku je moguće odvajanjem vremena lijekove i hranjenja.

Do danas postoji prilično širok raspon farmakoloških lijekova koji pridonose učinkovitom uklanjanju postporođajne depresije. Među ženama, vrlo je čest vjerovati da je uporaba antidepresiva nužno povezana s razvojem ovisnosti i formiranjem ovisnosti o njima. Međutim, to nije sasvim točno. Suština problema u vezi s tim je ispravnost njihove primjene. Uzmi antidepresive treba biti strogo u propisanim satima za to. Poboljšanja se, u pravilu, trebaju očekivati najranije nakon dva tjedna od početka liječenja. Da bi lijekovi imali pravi učinak, trebaju doseći određenu razinu sadržaja u tijelu. Stoga, u nedostatku očekivanih rezultata i vidljivog učinka, nakon nekog vremena nakon prvog unosa, ne vrijedi napustiti daljnju primjenu. Ukupno trajanje liječenja antidepresivima je prosječno šest mjeseci. U slučaju prijevremenog prekida tijeka takvog lijeka, ostaje moguće da se nastavljaju manifestacije postporođajne depresije.

Trenutno proizvođači farmakoloških proizvoda mogu ponuditi antidepresive, namijenjene njihovim majkama za njegu. Vjerojatnost negativnih posljedica za dijete u njima je svedena na minimum.

Za liječenje postporođajne depresije može se propisati hormonska terapija. Injekcije estrogena su dizajnirane kako bi se osiguralo nadopunjavanje sadržaja ovog hormona, smanjen nakon porođaja. Rezultat je slabljenje težine nekih simptoma depresivnih žena u postpartum periodu.

U velikoj mjeri doprinosi normalizaciji psiho-emocionalne sfere žena s postporođajne depresije takav aspekt kao prima psihološku podršku za onoga koji je u stanju slušati i pokazati razumijevanje osjećaja i emocija. Takva podrška ne može se naći kod rođaka i prijatelja, onda je smisleno ići na konzultacije s psihologom čija je specijalizacija postpartumna depresija. Specijalist će moći pomoći u odabiru najboljih načina rješavanja ovog problema.

Kvalificirano racionalno liječenje postpartumne depresije doprinosi uspješnom zbrinjavanju u nekoliko mjeseci, a samo u relativno malom broju slučajeva traje do godinu dana. Izbor potrebnih mjera medicinske prirode trebao bi biti učinjen s obzirom na ozbiljnost depresivnog stanja, a također i na temelju koje osobne, osobne potrebe žene postoje.

Kako se riješiti postpartumne depresije?

Postpartumna depresija je vrlo uobičajena pojava, a najvećim dijelom to nije kritički razlog pribjegavanja liječničkoj skrbi. Odluka za rješavanje takvog depresivnog stanja medicinskim stručnjacima svaka žena uzima na slobodu. U pogledu izbora načina da se riješite postpartumne depresije, postoji nekoliko preporuka i pravila, pri čemu se postiže brži oporavak.

Potrebno se pridržavati zdravog i aktivnog načina života, što znači obavljanje jutarnjih vježbi, fizičke vježbe, dnevno šetnje s djetetom na otvorenom. To uključuje optimizaciju prehrane, uz uključivanje u prehranu zdrave hrane s malim brojem kalorija i kategoriziranom odbijanju pijenja alkohola.

Ne morate se prisiliti na ništa. Ima smisla dijeliti s nekim očekivanjima i određenim pogledima na idealnu obitelj, žena bi se trebala baviti samo onim što može i ostaviti sve drugo. Kada postoji takva potreba, bilo bi lijepo zatražiti pomoć od bliskih ljudi ili prijatelja. Ne zaboravite na ostatak. Kada dođe do osjećaja da svijet izlazi iz vaših nogu, a sve počinje pasti s vaših ruku, trebate mu dati malo vremena. Da biste vratili snagu i pronašli mir, možete otići u šetnju, posjetiti svoju djevojku, obaviti neki zadatak.

Nemojte duboko ukrcati svoje osjećaje, osjećaje, bilo bi dobro dijeliti ih sa svojim partnerom, suprugom, bliskim rodbinom, prijateljima. Od samounapunjavanja u depresivno stanje može odvratiti komunikaciju s drugim majkama, tijekom kojih se mogu iskoristiti njihovo iskustvo korisno u rješavanju određenih problema.

Postporođajna depresija također može naći odraz u obliku emocionalnog soja u nastajanju u mnogim blisko okruženju žene koja mu je izložena. Posebice, kada se majka deprimira nakon rođenja djeteta, to uzrokuje povećani rizik uranjanja u depresivno stanje i čovjeka koji je nedavno postao otac.

Kako da biste dobili osloboditi od postporođajne depresije može se naći tijekom konzultacija s liječnikom koji će dati praktične savjete i, ako je potrebno, propisati terapiju lijekovima -. Antidepresivi, provodi hormonske nadomjesne terapije, itd ranije obvezala da traži medicinsku i psihološku pomoć, to je vjerojatnije da će ovaj problem izgubiti svoju relevantnost u najkraćem mogućem roku.

Liječenje postporođajne depresije alternativnim sredstvima

Liječenje postpartumne depresije s alternativnim sredstvima temelji se na korištenju prilično jednostavnih metoda. Omogućuju vam da sami započnete aktivnosti liječenja i počnete imati blagotvorne učinke u najkraćem mogućem roku.

Među najznačajnijim čimbenicima koji pridonose prevazilaženju postporođajne depresije jest pridržavanje načela pravilne prehrane. Iz rezultata posebnih studija postaje očigledan neposredan odnos između količine konzumiranog šećera i učestalosti postpartumne depresije kod žena. Isto se može reći i za čokoladu, pri čemu je poželjno izbjegavati njihovu prisutnost ili smanjiti na prehranu.

Znatna korist u depresivnom stanju u vezi s rođenjem djeteta sposobna je donijeti upotrebu dekocija i infuzija iz svih vrsta ljekovitog bilja i bilja.

Infuzija na biljke iz ptičjeg vrhunca priprema se ulijevanjem dvije žličice suhe mljevene sirovine kipuće vode u količini od jedne čaše. Nakon toga infuziju treba prekriti i ostaviti da se infuzira četvrt sata na 20 minuta. Zatim filtrirajte i uzmite pola odmah, a ostatak nakon pola sata.

Decocija biljnim bombonima - jednu čajnu žličicu suhih mljevenih sirovina za čašu kipuće vode staviti u vodenu kupku 15-20 minuta s slabom vrelištem. Nakon što se ostavite da se ohladi i filtrirajte, uzmite dvaput tijekom dana.

Postoji jedan uvjet - ova vrsta liječenja uz uporabu alternativnih lijekova ima kontraindikacije postojećim poremećajima probavnog sustava, posebice - povećanom kiselosti.

Iz matičnjaka je pripremljena peterubavna infuzija na ovaj način: jedna čajna žličica u suhom isjeckanom obliku morate uliti čašu kipuće vode, prekriti i ostaviti da se skuha 20-30 minuta. Rezultirajuća infuzija se filtrira i uzima nekoliko puta (2-3).

Kao vrlo jednostavna i još djelotvorna metoda za borbu protiv postpartumne depresije, također možete donijeti kupku s dodatkom vode infuzije iz lišća crne boje topola. Za pripremu se koriste mladi suhi listovi. Kao medicinski sirovinski materijal mogu djelovati i natečeni pupoljci koji se skupljaju u rano proljeće. 100 grama sušenih sirovina se pere u jednoj litri vode preko male vatre 20 minuta. Rezultirajuća infuzija nakon filtracije treba se sipati u punjenu kupelj. Kupanje mora biti četvrt sata.

Liječenje postporođajne depresije alternativnim sredstvima, dakle, svodi se na skup pravila, među kojima možemo istaknuti potrebu da se izbjegne značajno zagušenja, i fizički i mentalno, često hodanje na svježem zraku, pravilno i racionalno organizirati obroke s povoljnom sadržaja u prehrani biljnim namirnicama.

Liječenje postpartumne depresije s antidepresivima

Postporođajna depresija je kad se žensko stanje kao rezultat psihoterapijskih sastanaka ne imaju tendenciju da se obnovi njezina psiho-emocionalni optimuma, može zahtijevati primjenu antidepresiva kategoriju lijekova.

Liječenje postpartumne depresije antidepresivima omogućava poludnevni tijek njihove primjene. Nakon prestanka liječenja nastavlja se još 6 mjeseci s ciljem da se ubuduće smanji mogućnost recidiva.

Prema njegovom farmakološkom djelovanju, antidepresivi koji se koriste za liječenje postpartumne depresije pripadaju selektivnim inhibitorima, čija je djelovanja ponovno unos serotonina. Postojeći lijekovi za danas su dobre podnošljivosti, ali da bi se u potpunosti počeli aktualizirati učinak koji proizvode, može potrajati dosta dugo vremena od vremena njihova primjene.

Prozac je prvi lijek iz kojeg je počelo razvoj industrije sredstava za borbu protiv depresije. Pomaže stabilizirati mentalno stanje tijekom depresije. Zbog njegove uporabe, postoji značajan porast raspoloženja bolesnika. Ima oblik tvrde želatinozne kapsule koje sadrže 20 mg fluoksetin hidroklorid koji treba uzeti u početni preporučene ukupnoj dnevnoj dozi od 20 mg bez obzira na obrok. Nuspojave su mogli biti: uzrok mučnina, povraćanje, disgeuzija, pojava podrhtavanje, grčevi, nervoza, povećana anksioznost, uz tahikardiju, zbunjenost, može se pojaviti nesanica, kožni osip, urtikarija, svrbež.

Zoloft je dostupan u obloženim tabletama. Jedna tableta sadrži sertralin hidroklorid 50 mg. U liječenju depresije propisuje se početnom dozom od 50 mg dnevno - 1 tabletu ujutro ili navečer. Unos droga ne ovisi o unosu hrane. To može biti popraćeno brojnim negativnim pojavama kao što su mučnina, povraćanje, zatvor, proljev, tahikardija, primijetio pojavu hipertenzije, grčevi u mišićima, nesvjesticu, pospanost ili nesanica, noćne more, vrtoglavica, tremor, halucinacije, glavobolja, tjeskoba, manija, samoubojstvo.

Paxil - filmom obložene tablete, u kojem se nalazi 22,8 mg hidroklorid hemihidrata, koji je identičan 20 mg paroksetina. Uzmite 1 tabletu dnevno tijekom jutarnjeg obroka. Uz korištenje nuspojave lijeka pogoršanja povezani apetita, pospanost ili nesanica, noćne more za vrijeme spavanja, pojava tremor, glavobolja, vrtoglavica, konstipacija, proljev i sušenje usta, povraćanje, znojenje, osip na koži.

Lijek obloženih tableta Cipramilom filmom, od kojih svaka ovisno o obliku oslobađanja mogu biti citalopram 20 mg doza ili 40 odnosno propisana depresije je 20 mg dnevno, u bilo kojem trenutku neovisno o obroku. Aplikacija može često izazvati pojavu suha usta, mučnina, proljev, dovesti do pospanosti, uzrokovati podrhtavanje, nesanicu, teške znojenje, agitaciju.

Liječenje postpartumne depresije antidepresivima propisuje se individualnim odabirom doziranja, a također se prilagođava prema postignutom pozitivnom učinku. Ako pacijent pokazuje očigledne suicidalne tendencije, ona je podvrgnuta hitnoj hospitalizaciji u specijaliziranom odjelu.

Sprječavanje postpartumne depresije

Na takvo pitanje kao prevencija postpartumne depresije ne može se reći sa svim mogućim izvjesnim mjerama koje mjere moraju poduzeti kako bi se osiguralo da žena sa apsolutnom sigurnošću bude osigurana protiv njezine pojave. Postoje samo određeni prognostički čimbenici koji mogu pomoći da se smanji rizik od razvoja ovog fenomena na najopasniji način koji utječe na ženu i njezino dijete. Među takvim povoljnim trenucima moguće je nazvati prisutnost potpore primljene tijekom trudnoće od bliskih ljudi. Zahvaljujući tome, majčinski instinkt dobiva priliku da se formira i uspostavi dovoljno. Zato žena treba obratiti pozornost na njezino stanje, maksimalno se brinuti o sebi. Ako je moguće, izbjegavajte stresne situacije i održavajte se u dobrom fizičkom stanju.

To je jedan od primarnih zadaća u tome je da se brinemo da se ne dovedemo u stanje ekstremnog umora. Bez sumnje, dok dijete spava, njegova majka je zbunjena kako bi iz tog vremena izvukla maksimalnu korist i imala vremena za remake velik broj slučajeva. Ali sa svim kućnim poslovima odjednom često je teško upravljati, tako da žena padne s nogu s umorom. Bilo bi lijepo planirati, recimo, pri pripremi hrane da ne uzmu jela koja zahtijevaju naporan proces pripreme, nego da odaberu one jednostavnije.

Osim toga, važno je ne zaboraviti da je psihoemotionalno stanje u uskoj vezi s fizičkim stanjem. Da biste došli do prethodnog fizičkog oblika prethodne trudnoće i porođaja, možete početi izvoditi skup posebnih vježbi s ciljem obnove lika i stezanja trbuha. Izvrsno za tu svrhu može se pristupiti plesnim pokretima, a dijete je u vašim rukama.

Kada postoji takva prilika, ne smije se odreći toga da barem nakratko izađu iz kruga napornih dnevnih dužnosti. Ako postoji netko s kim ostaviti dijete na neko vrijeme, vrijedi izaći zajedno sa svojim mužem da posjeti ili s prijateljem u filmu. Kada hodate s bebom, bilo bi sjajno upoznati se s drugim majkama i raspravljati o svim vrstama zajedničkih briga.

Prevencija postporođajne depresije, tako da podrazumijeva, s jedne strane da poduzmu mjere kako bi se poboljšala sve prednosti žena - poboljšati svoje zdravlje, poboljšati kondiciju, stavi sebe u optimalnom stanju, itd, as druge - pobrinite se da ne ispunjavaju izreku .: "Gdje je tanak, tamo je rastrgan". U vezi s tim, osobito, ako imate sumnju na predispoziciju za depresivne uvjete, ima smisla vidjeti liječnika najmanje jednom u tromjesečju. A ako se depresija dogodila prije, vrijedno je posjetiti terapeuta za vrijeme trudnoće.

Prognoza postpartumne depresije

Predviđanje postporođajne depresije u određenim nepovoljnim okolnostima, može biti da se presele takvo depresivno stanje psiihoemotsionalnogo žena nedavno rodila dijete težu fazu mentalnog poremećaja naziva postporođajne psihoze.

Stupanj težine depresivnog stanja mladoženja nakon porođaja ovisi o tome koliko su pravovremeno prepoznati znakove postporođajne depresije i koliko su brzo poduzeti odgovarajuće korake kako bi se spriječilo pogoršanje. Uostalom, ne smije se izgubiti iz vida činjenice da je samoubojstvo ekstremno obilježje progresije negativnih pojava u ženskoj psihi, au nekim slučajevima samoubojstvo, odnosno govor ponekad može proći život i smrt. Postpartumna psihoza, prema statistikama, događa se u jednoj ili dvije novoosnovane žene od 1000. Pojedi od svojih manifestacija kao samih žena, pa to ima najviše negativnog utjecaja na zdravlje i razvoj procesa djece takvih depresivnih majki.

Postoji, međutim, suprotan, pozitivan trend i prognozu postpartumne depresije. Ako su majka i dijete okruženi ljubavlju, brigom i razumijevanjem od bliskih ljudi koji su uvijek spremni na pomoć i savjete, žena se osjeća zaštićena. Zbog toga svi postojeći problemi, brige i nevolje u očima ne ostvaruju nezamislivu mjeru. Ona je uvjerena u budućnost i ima samu sebe pozitivnu osobu koja ne ostavlja mjesto za depresiju.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.