^

Zdravlje

Kisela fosfataza u krvi

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kisela fosfataza u krvi ne bi trebala prelaziti 5-6,5 IU / l, a idealno to uopće ne smije biti u krvi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Zašto se kisela fosfataza procjenjuje u krvi?

U osnovi, propisana je analiza kisele fosfataze kako bi se potvrdile druge studije raka prostate. Kisela fosfataza u krvi, koja prelazi granice norme, znak je metastaza u koštanom tkivu na onkofoidima različitih etiologija. Osim toga, kisele fosfataze u krvi, koji pokazuje pretjeranu aktivnost, može signalizirati mogućih problema sa krvi, tromboembolije, osteitis deformans (Pagetove bolesti), hemolitička patologija. U svakom slučaju, tumačenje rezultata istraživanja ovog enzima provodi se uzimajući u obzir i druge analitičke podatke, tako tumačiti prazni likovi ne bi trebali biti sami, bez pomoći specijalista liječnika.

Što je kisela fosfataza?

Općenito, fosfataze - posebne vrste enzima, koje se smatraju "vodom" - hidrolaza. Te tvari mogu se naći ne samo u ljudskom tijelu, već iu tkivima, u organima gotovo svih životinja, pa čak iu svim vrstama biljaka. Fosfataza je aktivno uključena u normalni metabolizam svih vrsta ugljikohidrata, u metabolizmu stanica, prema najnovijim informacijama, fosfataza također utječe na stvaranje i održavanje normalnog koštanog tkiva. Svaka promjena aktivnosti fosfataza u krvnoj plazmi ukazuje na jednu ili drugu patologiju. Do sada su dobro proučene dvije podvrste fosfataza - alkalne, koje su odgovorne za koštani sustav i funkciju jetre, i kiselu fosfatazu.

Alkalni enzim aktivno djeluje u tankom crijevu, jetri, kosti, u malim količinama nalazi se u leukocitima. Kao i alkalna, kisela fosfataza gotovo je univerzalno prisutna u prirodi. U ljudskom tijelu aktivno djeluje uglavnom za jači spol, jer se u velikim količinama nalazi u ejakulatu (spermi), kao iu tkivima prostate. Postoje znanstvene studije koje govore o izravnom odnosu između sinteze ove fosfataze i stanja hormonskog sustava. Dakle, ako androgeni padnu, aktivnost fosfataze se istovremeno smanjuje. Takvi znakovi dozvoljavaju na vrijeme da prepoznaju onkoproces u prostati (prostata), kriptorhidizam u ranim fazama.

Kisela fosfataza u krvi glavni je i glavni marker onkološkog procesa u prostati. Pokazatelj aktivnosti koji premašuje normu obično se javlja u raku bez istodobnih metastaza u četvrtini svih onih koji pate od ove bolesti. U 90% bolesnika koji imaju metastaze, analiza otkriva značajan višak granica normi. Kao jedan fosfataze studija kiseline u krvi može biti samo korisno u prvoj fazi istraživanja, učinkovitije provođenje ispitivanja povremeno vidjeti dinamiku aktivnosti enzima i pojasniti, da ispravi terapeutske svrhe.

Važna uloga kisele fosfataze u krvi igra sasvim drugo područje, daleko od medicine - u forenzičnom pregledu. Budući da je enzim posebno aktivan u spermi, forenzično ispitivanje koristi odgovarajuću analizu za identifikaciju svih vrsta mrlja, obrisaka i fizičkih dokaza

Kisela fosfataza u krvi: ženski i muški organizmi

U snažniji spol, kiselinska fosfataza se proizvodi u velikim količinama u prostati. U tijelu tako važnom za muškarce, aktivnost fosfataze je sto puta veća nego u drugima, manje ugodna za ove enzimske zone. U mnogo manjim količinama, tvar se nalazi u jetri. Također, kisela fosfataza može proizvesti istrošene trombocite, koje su se počele raspadati.

Predstavnici lijepe polovice ljudske vrste u proizvodnji enzima - kisele fosfataze, uključuju crvene stanice - crvene krvne stanice, također trombocite i jetru.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.