^

Zdravlje

Homocistein u serumu

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Homocistein je produkt razmjene aminokiselina (pretvorba metionina u cistein). Oko 70% homocisteina plazme povezano je s albuminom, 30% oksidira se u disulfid, a samo 1% je u slobodnom stanju. Velika većina metoda koja se koristi za otkrivanje razine homocisteina u krvi omogućuje nam da odredimo samo ukupni sadržaj oksidiranih i reduciranih oblika. Rezultati analize uvelike ovise o točnosti uzorkovanja krvi i brzini kojom se serum odvaja od krvnih stanica, jer krvne stanice kontinuirano proizvode i oslobađaju homocistein.

Homocistein u krvnom serumu - i dalje je nezasluženo lišena pozornosti ne samo običnih građana, već ponekad i liječnika, aminokiseline. Kao tvari homocistein je poznat više od stotinu godina, ali samo u drugoj polovici XX. Stoljeća počelo se temeljito proučavati. Takav porast interesa za homocistein povezan je s kardiovaskularnim bolestima. Prije toga, liječnici su zgriješili u zloglasnom kolesterola, optužujući štetne učinke na krvožilni sustav, danas među „osumnjičenih” hit i homocisteina u serumu krvi. Količina ovog do kraja neistražene amino kiseline brzo se povećava zbog svih poznatih katastrofalnih ljudskih navika - pušenja i zlostavljanja kave.

Dakle, homocistein u krvnom serumu je važna aminokiselina, koja se rađa u drugoj, ne manje važnoj supstanciji - metioninu. S druge strane, metionin je sumpor koji je nezamjenjiv, tj. Nije sintetiziran u ljudskom tijelu, aminokiselina. Puno metionina u hrani koju vegetarijanci ne pozdravljaju. Međutim, jaja, meso i mnoge druge kategorije proizvoda iznimno su potrebne ljudima, posebno mladima, jer je životinjski protein koji tijelo daje normalnu količinu energije. Homocistein u serumu također sudjeluje u ovom energetskom procesu, kao iu formiranju proteina. Ako je homocistein prevelik, on automatski prelazi u metioninski oblik ili se jednostavno uklanja iz tijela. Postoji nekoliko načina neutralizacije viška homocisteina, one su različite, ali one su ujednačene - proces fermentacije i obvezna prisutnost vitamina B, kao i folne kiseline. Istina, postoje slučajevi kada, zbog nasljednih patologija, u ljudi više ne može neutralizirati višak homocistinske aminokiseline. Za takve ljude važno je uzeti posebnu tvar, također aminokiselinsku betainu, koja se nalazi u velikim količinama u običnim repe (lat. Beta beta). Osim toga, u slučaju genetskih poremećaja koji ne dopuštaju korištenje višak homocisteina u krvnom serumu, ne biste trebali piti kavu ili bilo koji proizvod koji sadrži kofein.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Homocistein u serumu, koja je njegova normalna razina?

Prije svega, razina homocisteina utječe na normalno stanje plovila. Primarna oštećenja ne ovise o gore spomenutom kolesterolu, već o tome koliko je visoka razina homocisteina u krvnom serumu. Ova aminokiselina, akumulirajući se, kao da "ogrebotine" zidove, osobito unutarnje žile. Organizam, naravno, pokušava nadoknaditi i zaštićivati, mikrokripi počinju biti popunjeni malim trombima, a samo tada kolesterol je uključen u rad. Tako posude tijela i izgraditi zloglasni kolesterol depozite i plakete.

Referentne vrijednosti (norma) serumske homocisteinske koncentracije su: kod žena 5-12 μmol / l, kod muškaraca - 5-15 μmol / l.

Tko je bio prvi znanstvenik koji je obratio pozornost na homocistein u serumu?

Prvi koji je proučavao otrovni učinak homocisteina bio je dr. Climmer McCully, njegov znanstveni rad datira još iz šezdesetih godina 20. Stoljeća. Naravno, u doba borbe protiv kolesterola, koji je bio "određen" kao glavni neprijatelj krvožilnog sustava, nitko nije obraćao pozornost na otkriće McCullyja. Međutim, tvrdoglavost znanstvenika nije imala nikakvih granica, redovito objavljuje znanstvena djela gdje god bi njegovi kolege mogli čitati, a na kraju su prisilili medicinski svijet da prepozna štetnu funkciju višak homocisteina. Činjenica je da, kada je proučavala homocistinuriju - prilično rijetku, ozbiljnu genetsku bolest, McCully je otkrila nedostatak vitamina B, kao i neke enzime u bolesnika. Čim je pacijent počeo uzimati odgovarajuću terapiju, stanje žilnih zidova značajno se poboljšalo, iako nije došlo do potpunog oporavka.

Homocistein u krvnom serumu, prelazi normu, kao faktor rizika može se naslijediti. Pored toga, u svim fer spolnim odnosima zabilježena je povišena razina homocisteina, korištenjem specifičnih lijekova za kontracepciju.

Homocistein u krvnom serumu, smanjen za 30-40% - je cilj suvremenih znanstvenika i farmakologa XXI. Stoljeća koji se bave kardiovaskularnim problemima. Svaka tisuća muškaraca mogla bi živjeti 8 do 10 godina dulje, žene su ovo razdoblje malo niže, međutim, ona je od 4 do 6 godina.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.