^

Zdravlje

A
A
A

Faze psorijaze

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Način na koji se psorijaza manifestira ovisi o stupnju razvoja bolesti. U kliničkoj dermatologiji postoje tri glavne faze psorijaze: progresivna, stacionarna i regresivna. Iako neki dijele tijek psorijaze u četiri faze - s raspodjelom početne ili početne faze.

Faza progresije psorijaze

Faze progresije psorijaze samo na prvoj manifestaciji simptoma ove kronične bolesti mogu se definirati kao početni stupanj psorijaze, jer se samo u stadiju progresije ponavlja u psorijaznom ciklusu.

U početnoj fazi, glavni simptom konvencionalni psorijaza plak (koji se dijagnosticira kod više od 80% slučajeva) su crvene ili intenzivno ružičaste papularni mrlje zaobljenog oblika na laktovima i koljenima, kao i na koži lumbalne regije i vlasišta - mala zadebljana plakete vrh koji skvamoznih, tj prekriven vage (suhe srebro bijele trombociti keratiniziran epiderme). Često erythematous visina uokvirene uskom tamno-crvene graničnom (RIM visine), za koje je koža savršeno zdrav.

Uz svrbež različitih intenziteta, osip koji pokazuje početnu fazu psorijaze ima tri karakteristične osobine. Stručnjaci ih nazivaju psorijaznom trijadom. Prvo, uspaljene pločice lako su slouched, ako plak je malo scraped (ovo dermatologists nazvati simptom od stearina mrlja).

Drugo, nakon prisilnog uklanjanja ploča, vidljiv je tanak, sjajni sloj nalik filmu. Za medicinske stručnjake ovu se značajku naziva terminalni (granični) film. Istraživanja su pokazala da ovo predstavlja dokaz značajnog smanjenja ili odsutnosti granularnog sloja epiderme.

I konačno, posljednji znak: točkasto pojavljivanje krvi ("krvava rosa") na filmu psorijatične ploče s daljnjim mehaničkim djelovanjem.

Inicijalna faza ima različito trajanje, a daljnji tijek bolesti može na neko vrijeme treba zakočiti na početne lezije i prisutnost takozvanih „dužnost” plakova. I napredujuća faza psorijaze može se nastaviti - s povećanjem veličine postojećih plakova, pojavom novih mjesta u cijelom tijelu i njihovom spajanju. Kada su osipi čvrsti i pokrivaju velika područja kože, govorimo o psorijatičnoj eritrodermi.

Stacionarni stupanj psorijaze

Stadij bolesti, koja zaustavlja pojavu novih mrlja, stari plak ne povećanje u veličini i postati ravna i blijeda (s modrim ton) definira se kao stacionarna faza psorijaze.

No, intenzitet kvantiteta uvelike se povećava. Istodobno, ako je u početnom stadiju bolesti piling bio koncentriran u središtu ploča, a zatim u stacionarnoj fazi cijela površina keratina je prekrivena slojem keratiniziranih keratiniziranih čestica.

Također, mnogi pacijenti imaju takav znak kao pseudoatrofni corolla - blago osvjetljavanje kože oko plaka.

Trajanje ove faze je različito za različite pacijente, ali čak i ako dugo nije dovoljno novih osipa, to ne znači da je psorijaza "prolazila".

Tijek ove kronične bolesti je nepredvidljiv, a stacionarni stadij psorijaze može biti zamijenjen regresivnim stadijem ili se razvija stupanj pogoršanja psorijaze. To je zbog individualnih karakteristika organizma i aktivnosti urođeni i stečeni imunološki sustav, pretjeranim odgovorom na različite aktivira, što dovodi do stimulacije ubrzanog širenja keratinocita.

Regresivna faza psorijaze

Regresivna pozornica - ili, kao što nije sasvim precizno nazvana, posljednja faza psorijaze - dolazi nakon stacionarne pozornice.

Zapravo, to je karakteristično za mnoge kronične bolesti, razdoblje značajnog ublažavanja simptoma, pa čak i njihovog privremenog nestanka, tj. Stupnja remisije.

U ovoj fazi, rješavanje morfoloških elemenata psorijazom lezije: plak postupno prestati oljuštiti, svi odljuštenih pahuljice, mrlje postaju stan (prvi pečat nestaje u sredini, a onda rubovi plakova); prolazne svrbež.

Također, regresivna pozornica očituje se privremenom dischromijom, kršenjem pigmentacije kože na mjestu nestalih papuloscentus foci. Obično koža postaje lakša (u obliku sekundarne leukoderme), rijetko postoji sekundarna hiperpigmentacija.

Do sada, kako bi se postigla stabilna remisija i zadržavanje bolesti u ovoj fazi, zapravo, i smanjuje liječenje psorijaze.

A definicija faze psorijaze koja se provodi na temelju simptoma kože ključna je za odabir lijekova i fizioterapije kako bi se smanjio intenzitet manifestacije bolesti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.