^

Zdravlje

Cijepljenje i infekcija HIV-om

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Cijepljenje djece s dokazanom HIV infekcijom treba uzeti u obzir njihove kliničke i imunološke kategorije prema tablici: N1, N2, N3, A1, A2, AZ ... C1, C2, N3; kod neodgovarajućeg HIV statusa djeteta koristite slovo E prije klasifikacije (na primjer, EA2 ili EB1, itd.).

Nacionalni kalendar navodi metodu cijepljenja za djecu zaraženu HIV-om, no očito navodi spomenuti BCG za tu djecu. Ovo cjepivo se ne injektira s HIV-om, međutim, nije propisano kako cijepliti BCG na HIV infektivnu djecu od HIV + majki.

Glavni način infekcije djece s HIV-om je perinatalan, međutim, u suvremenim trudnim ženama zaraženim HIV-om, ne više od 5-10% novorođenčadi je zaraženo. Zbog novorođenčadi, bez obzira da li su zaraženi ili ne, majčinska HIV antitijela u krvi koja može biti pohranjen za 18 mjeseci, dijagnoze zaraze HIV-om prije nego što je starost je postavljen na temelju otkrivanja virusa u krvi ili p24 antigen. Dakle, djeca zaražena HIV-majke provođenja cijepljenja su heterogena skupina, koja predstavlja niz značajnih problema, posebno, sigurnost i učinkovitost različitih cjepiva u djece s perinatalnim HIV infekcije (ICD B23). Kao i djelotvornost cjepiva nisu zaražene HIV-om djeca (MKB R75), razvoj imunološkog sustava koji, barem teoretski, mogao pretrpjeti u tijelu zaraženih HIV-majke.

Kliničke kategorije HIV infekcije kod djece mlađe od 13 godina

Kategorija

Manifestacije

Basescu - N

Nema

-A malosimptomno

Lymphadenopatija, hepatosplenomegalia, parotitis, dermatitis, ponavljajući otitis media, kronična proljev

Umjereno izraženo - B

Prva epizoda Bact. Meningitis, upalu pluća i sepse, kardiomiopatije, hepatitis, oportunističke infekcije (CMV, kandidijaza, herpes simpleks ili zoster, komplicirano varičela, toksoplazmoza, leiomiosarkom, limfoidna pneumonitis, anemiju s Hb <80 g / l, neutropenija <1.000 1 mm, trombocitopenija <100 000 u 1 μl tijekom jednog mjeseca ili više)

Teška - s

Bakterijske infekcije i ponovi multiple lokalizacije, teške herpes virusne infekcije, upale pluća, diseminirane Pneumocystis oblici tuberkuloza, i histoplazmoze koksidioidomikoza, duboka mikoze, limfom mozga, Kaposijev sarkom, leukoencephalopathy, troši sindrom

Ubijena cjepiva

Svi inaktivirana cjepiva (uključujući toksoid), rekombinantne vakcine su djece rođene u HIV-om zaraženih majki, uključujući HIV-om zaraženih djece, neovisno o stupnju bolesti, a broj CD4 + limfocita. U obje skupine djece sigurni su, broj nuspojava se ne razlikuje od zdrave djece. Imunološki odgovor na IPV, difterija, a posebno tetanusa toksoidi u HIV + djeca malo razlikuju od onih u djece koja nisu zaražene HIV-majke. Imunološki odgovor na HBV-HIV zaražene djece može se smanjiti čak u dozi od 20 mikrograma Shema 0-1-6 cijepljenja nije njihova razina zaštitnih antitijela u 22% djece. Dakle, DTP i hepatitis B mora se primjenjivati na sve djece zaražene HIV-majki u kalendar uvjetima, bez obzira na težinu kliničke manifestacije i imunološki klasifikaciji. Osim kalendaru cijepljenja preporučuje se da se aktivni prevencija Hib infekcije (od starosti 3 mjeseca), pneumokokne bolesti (nakon 2 godine) i gripe. Odgovor na cjepivo Act-Hib u svim djeci zaraženim HIV-om nije se razlikovao od zdravih majki. Antitijela uz pneumokoknih polisaharida u HIV-om zaraženih bolesnika često u početku povišenim (zbog veće učestalosti), nakon davanja Pnevmo23 titar povećana 81% djece (nezaraženim - 91%), iako u manjoj mjeri nego u drugim skupinama. Cijepljenje više od 2 puta smanjuje rizik od pneumokokne infekcije.

Kao odgovor na cjepivo protiv gripe, djeca zaražena HIV-om razviju antitijela češće kao i njihovi neinficirani vršnjci, iako su njihove razine protutijela nešto niže.

Imunizacija sa živim cjepivima

Žive cjepiva se daju djeci s utvrđenom dijagnozom "HIV infekcije" nakon imunološkog pregleda kako bi se isključila imunodeficijent. U nedostatku imunodeficijencije, žive cjepiva se primjenjuju u skladu s Kalendarom. U nazočnosti imunodeficijencije, uvođenje živih cjepiva je kontraindicirano.

Nakon 6 mjeseci nakon početne primjene živih vakcina ospica, zaušnjaka, HIV-zaraženi rubeole,, procijeniti stupanj specifičnih antitijela, i u odsutnosti ponovnim slanjem danoj dozi cjepiva s preliminarni laboratorijski kontrolnom imunološkog statusa.

Sigurnost cijepljenja protiv ospica, kao i protiv rubeole i zaušnjaka kod pacijenata s HIV-om potvrđena je odsustvom ozbiljnih nuspojava. Međutim, učestalost serokonverzije kod djece s HIV-om bila je samo 68%, titri antitijela bili su znatno niži nego u kontrolama i izgubljeni nakon 6 mjeseci. Smanjeni imuni odgovor na LCV bio je osnova za preporuku uvođenja druge doze. HCV je kontraindiciran kod djece s umjerenom i teškom imunosupresijom, te s kliničkom kategorijom C.

Učestalost serokonverzije nakon uvođenja cjepiva protiv rubeole malo se razlikuje od one od neinficiranih cjepiva, ali njihova razina protutijela je niža. Djeca iz kategorije N1 i A1 podnose varicella zoster cjepivo i daju odgovarajući imuni odgovor.

Za djecu zaražena HIV-om, WHO ne preporučuje cijepljenje BCG-a. Iako je zaražena HIV-om perinatalno djeca u dugoročno ostati imunokompetentni, u slučaju progresije bolesti može se razviti generalizirani BCG-ITA. Štoviše, kao što je pokazalo iskustvo zemalja, gdje je BCG masivno ugrađen. Djeca HIV + majke tijekom kemoterapije zaraženih HIV-dijete u 15-25% razvijaju „upalni sindrom imunološke konstituciju s višestrukom žarišta granulomatozu. Tko ne protivi uvođenju BCG djece saznati svoj HIV status u područjima visoke tuberkuloze poraza u nedostatku sposobnosti da identificiraju zaraženih HIV-om djecu, ali za regije s prisutnosti takvih značajki preporuča da se suzdrže od BCG utvrditi HIV status djeteta.

Iskustvo cijepljenja djece inficiranih majki glatko je prošlo, ali se novi podaci WHO-a ne mogu zanemariti. Istodobno, s obzirom na visoku učestalost tuberkuloze kod djece zaraženih HIV-om u takvim obiteljima.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.