^

Zdravlje

A
A
A

Atopijski dermatitis kod djece

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Atopijski dermatitis kod djece (atopični ekcem, sindrom atopični ekcem / dermatitis) - kronična upalna alergijska oboljenja kože, svrab, uz dob osip morfologije i organiziranje.

Bolest u tipičnim slučajevima počinje u ranom djetinjstvu, može se nastaviti ili ponavljati u odrasloj dobi, značajno narušava kvalitetu života pacijenta i njegovih članova obitelji.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologija

Atopijski dermatitis javlja se u svim zemljama, kod ljudi obaju spolova iu različitim dobnim skupinama. Incidencija varira, prema raznim epidemiološkim studijama, od 6,0 do 25,0 po 1000 stanovnika (Hanifin J., 2002). Podnesene studije provedene u ranim 60-, prevalencija atopični dermatitis nije više od 3% (Ellis S. Et al., 2003). Do danas, učestalost atopijskog dermatitisa u pedijatrijskoj populaciji SAD-a dosegnuo 17,2% djece u Europi - 15,6%, au Japanu - 24%, što je odraz stalan porast stope detekcije atopijskog dermatitisa tijekom posljednja tri desetljeća.

Prevalencija simptoma atopičkog dermatitisa bila je od 6,2% do 15,5% prema rezultatima standardiziranog epidemiološkog istraživanja ISAAC (International Study of Asthma and Allergy in Childhood).

U strukturi alergijskih bolesti atopijski dermatitis u djece je najstariji i najčešći manifestacije atopije i otkrivena je u 80-85% djece s alergijama, a posljednjih godina trend težom kliničkom tijeku atopijskog dermatitisa i mijenja svoj pathomorphism.

 • U značajnom dijelu djece, bolest je kronična do puberteta.
 • Ranija manifestacija (u 47% slučajeva, atopijski dermatitis kod djece manifestira se odmah nakon rođenja ili u prva dva mjeseca života).
 • Određeni razvoj simptoma bolesti proširivanjem područja lezija kože, povećanje učestalosti teških oblika i broja pacijenata s atopičnim dermatitisom s neprekidnim ponavljajućim tečajem, otporan na tradicionalni tretman.

Nadalje, atopijski dermatitis u djece je prva manifestacija „atopijski March” i značajan faktor rizika za razvoj astme, budući da epikutannaya senzibilizaciju, koja se pojavila u atopijski dermatitis, je u pratnji ne samo lokalnom upalom kože, ali i sustavnog imunološkog odgovora koji uključuje razne dišne putove.

Genske studije su pokazale da atopijski dermatitis razvija u 82% djece, ako oba roditelja pate od alergija (i ona se manifestira prvenstveno u prvoj godini života djeteta); 59% - ako je samo jedan od roditelja ima atopijski dermatitis, a druga ima alergijsku dišnih putova patologije, u 56% - ako je samo jedan roditelj alergijski, 42% - ako prva linija rođaci su manifestacije atopije.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Uzroci atopijski dermatitis kod djeteta

Atopijski dermatitis u djece, u većini slučajeva javlja se u osoba s genetskom predispozicijom, a često je u kombinaciji s drugim oblicima alergijskih bolesti kao što su bronhijalna astma, alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, alergija na hranu.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Simptomi atopijski dermatitis kod djeteta

Stupnjevi razvoja, faze i razdoblja bolesti, klinički oblici ovisno o dobi, uzimaju u obzir učestalost, ozbiljnost tečaja i kliničke i etiološke varijante atopičnog dermatitisa kod djece.

Prevalencija kožnog procesa

Prevalencija se procjenjuje kao postotak područja zahvaćene površine (pravilo devet). Proces treba uzeti u obzir ograničena ako žarišta ne prelazi 5% površine, te su lokalizirane u jednom području (stražnja četke, ručni zglobovi, lakat ili potkoljeni Fossa i dr.). Izvan lezije koža se obično ne mijenja. Svrbež je blaga, s rijetkim napadima. 

Čest vjeruju proces kada pogođena područja zauzimaju više od 5%, ali manje od 15% površine kože i erupcije lokaliziran u dva ili više područja (vrat regija prenijeti na koži podlaktice, ručni zglobovi i ruke i sur.) I širiti na susjedne dijelove ekstremiteta , prsa i leđa. Bez obzira na lezije koža je suha, to je zemljani-sive boje, često s Pityriasis melkoplastinchatym ili piling. Svrab je intenzivan.

Difuzni atopijski dermatitis kod djece je najteži oblik bolesti, karakteriziran porazom gotovo cijele površine kože (s izuzetkom dlanova i nasolabijalnog trokuta). U patološkom procesu, uključena je koža abdomena, inguinalnih i glutealnih nabora. Svrab se može izraziti toliko intenzivno da vodi pacijentima skalpiranje kože.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Težina bolesti

Djeca imaju tri stupnja ozbiljnosti atopičkog dermatitisa: blage, umjerene i teške.

Za blage karakterizira blagi hiperemija, izlučivanja i peeling, samohrani papule vezikuloznye elemente, umjereni svrbež kože, limfnog čvora proširenja na veličinu graška. Učestalost pogoršanja je 1-2 puta godišnje. Trajanje remisije je 6-8 mjeseci.

Atopijski dermatitis kod djece s umjerenom težinom, na koži se opažaju višestruke lezije s izrazitom izlučivanjem, infiltracijom ili lichenifikacijom; excoriation, krvarenje hemoragije. Svrab je blaga ili teška. Limfni čvorovi se povećavaju do veličine lješnjaka ili graha. Učestalost pogoršanja je 3-4 puta godišnje. Trajanje remisije je 2-3 mjeseca.

Teška struja popraćena je opsežnim žarištima lezija s izrazitim izlučivanjem, postojanom infiltracijom i lichenifikacijom, dubokim linearnim pukotinama i erozijama. Svrab je snažna, "pulsirajuća" ili trajna. Gotovo sve skupine limfnih čvorova povećane su do veličine šume ili oraha. Učestalost pogoršanja je 5 ili više puta godišnje. Otkaz je kratak - od 1 do 1,5 mjeseci i, u pravilu, nepotpun. U iznimno teškim slučajevima, bolest se može pojaviti bez remisija, uz česte pogoršanje.

Stupanj ozbiljnosti atopičkog dermatitisa kod djece procjenjuje SCORAD sustav, uzimajući u obzir učestalost procesa kože, intenzitet kliničkih manifestacija i subjektivnih simptoma.

Subjektivni simptomi mogu se pouzdano procijeniti kod djece starijih od 7 godina i pod uvjetom da roditelji i pacijent razumiju načelo vrednovanja.

Kliničko-etiološke varijante atopijskog dermatitisa kod djece

Kliničke etiološke varijante atopičkog dermatitisa kod djece izolirane su na osnovi anamneze, kliničkih značajki i rezultata alergološkog pregleda. Otkrivanje uzroka značajnog alergena omogućuje razumijevanje uzoraka bolesti u određenom djetetu i provođenje odgovarajućih aktivnosti uklanjanja.

Osip kože s alergijama na hranu povezan je s uporabom hrane kojoj dijete ima povećanu osjetljivost (kravlje mlijeko, žitarice, jaja, itd.). Pozitivna klinička dinamika događa se obično u prvim danima nakon imenovanja eliminacije.

S kritičnom senzitizacijom, bolest je karakterizirana teškim kontinuiranim recidivnim tijekovima, tijekom cijele godine pogoršanja i povećanog svrabe kože noću. Poboljšanje stanja opaža se kada prestane kontakt s grinje kućne prašine: promjena mjesta stanovanja, hospitalizacija. Eliminacija prehrane ne daje izražen učinak.

Kada gljivične osjetljivosti pogoršanje atopijskog dermatitisa kod djece su povezane s uzimanje hrane obsemenonnyh gljivice spore ili proizvoda za vrijeme proizvodnog procesa koji koristi plijesni. Agresivnost također promiče vlažnost, prisutnost plijesni u stanu, recept antibiotika. Za senzibilizaciju gljiva karakterizira teška struja s egzacerbacijama u jesen i zimi.

Peludna senzitizacija uzrokuje pogoršanje bolesti usred cvjetnih stabala, trave ili korova; ali se može primijetiti i kada jedu alergene hrane koje imaju zajedničke antigene determinante s peludom stabala (tzv. Cross-allergija). Sezonski pogoršanje atopijski dermatitis su obično u kombinaciji s klasičnim pojavama peludna groznica (laringotraheitisa, rinokonyunktivalny sindrom, akutna astma), ali se može pojaviti u izolaciji.

U nekim slučajevima, razvoj atopijskog dermatitisa kod djece posljedica je epidermalne senzibilizacije. U takvim slučajevima, bolest se pogoršava kada dijete dođe u kontakt s domaćim životinjama ili proizvodima životinjske vune i često se kombinira s alergijskim rinitisom.

Treba imati na umu da su "čiste" varijante gljivične, krpeljne i peludne senzibilizacije rijetke. Obično je riječ o dominantnoj ulozi jedne ili druge vrste alergena.

trusted-source[28], [29], [30]

Faze

Klasifikacija atopijskog dermatitisa je razvijen od strane radne skupine pedijatrijskih stručnjaka temelji dijagnostički sustav SCORAD (bodovanje od atopijskog dermatitisa), u skladu s ICD-10, a zastupljena je u Nacionalnom znanstveno-praktični program atopijskog dermatitisa u djece.

Radna klasifikacija atopijskog dermatitisa kod djece

Faze razvoja, razdoblja i faza bolesti

Klinički oblici ovisno o dobi

Prevalencija-nonnost

Gravitacija
struje

Kliničke
etiološke
varijante

Početna faza.
Stupanj izraženih promjena (razdoblje pogoršanja):

 1. akutna faza;
 2. kronična faza.

Stadij remisije:

 1. nepotpuno (subakutno razdoblje);
 2. potpuna. Klinički oporavak

Dijete
.
Djeca.
tinejdžer

Ograničeno
.
Širiti
se.
razliti

Jednostavno.
Srednje
teška.
ozbiljan

Uz prevlast: hrana, krpelja, gljiva, pelud, alergije itd.

Razlikovati sljedeće faze bolesti:

 1. početni;
 2. stupanj izraženih promjena;
 3. stupanj remisije;
 4. stupanj kliničkog oporavka.

Početna faza razvija se, u pravilu, u prvoj godini života. Najčešći rani simptomi lezije kože - crvenilo i oticanje kože obraza laganoj piling. U isto vrijeme može se promatrati gnajs (seboreja vage oko velikog fontanelle, obrva i iza ušiju), „kolijevka cap» (crusta lacteal, ograničen ispiranje od obraza sa žućkasto-smeđe kore kao pečeni mlijeko), prolazni (prolazne), eritema na obrazima i stražnjici.

Stupanj izraženih promjena, ili razdoblje pogoršanja. U tom razdoblju klinički oblici atopijskog dermatitisa uglavnom ovise o dobi djeteta. Gotovo uvijek razdoblje pogoršanja je akutna i kronična faza razvoja. Primarni simptom akutne faze - mikrovezikuljatsii zatim pojavom kore i ljuštenje redom: eritem -> -> papule vezikule -> erozija -> ljuštenja -> ljuštenje. U kroničnoj fazi svjedoči pojavom atopični dermatitis lihenifikaciji (suha, zadebljanje kože i jačanje na slici), a slijed kožnim promjenama kako slijedi: papule -> piling -> oguljenje -> lihenifikaciji. Međutim, kod nekih bolesnika može biti odsutna tipična izmjena kliničkih simptoma.

Razdoblje remisije, ili subakutna faza, karakterizira nestanak (potpuna remisija) ili smanjenje (nepotpune remisije) kliničkih simptoma bolesti. Remisija može trajati od nekoliko tjedana i mjeseci do 5-7 godina ili više, a u teškim slučajevima bolest može nastaviti bez remisije i ponavljati se tijekom života.

Klinički oporavak je odsutnost kliničkih simptoma atopičkog dermatitisa 3-7 godina (danas nema jedinstvene točke gledišta o ovom pitanju).

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Obrasci

Klinički simptomi atopijskog dermatitisa kod djece uglavnom ovise o dobi pacijenata, u vezi s kojima postoje tri oblika bolesti:

 1. infantilno, karakteristično za djecu mlađu od 3 godine;
 2. djeca - za djecu 3-12 godina;
 3. adolescent, promatrana u adolescenata 12-18 godina.

Oblik odraslih obično se identificira s difuznim neurodermatitisom, iako se može primijetiti kod djece. Svako dobno razdoblje ima svoje kliničke i morfološke značajke promjena kože.

Godine

Karakteristični elementi

Karakteristična lokalizacija

3-6 mjeseci

Eritematozni elementi na obrazima u obliku mliječnih skrota, krvarenih papula i mikrovezikula, erozije u obliku serozne "bunare" (spongioza). U budućnosti - piling (parakeratosis)

Obrazi, čelo, ekstenzorne površine udova, vlasišta, ušiju

6-18 mjeseci

Edem, hiperemija, izlučivanje

Ušice: nosa, oči, stidnica, prepucija, probavni trakt, respiratorni i urinarni trakt

1,5-3 godine

Strofululus (drenažni papules). Brtvljenje kože i njegova suhoća, jačanje normalnog uzorka - lichenization (lichenification)

Savijanje površina ekstremiteta (češće nabori laktova i poplitealni fossae, rjeđe - bočna površina vrata, stopala, zglobova)

Starije od 3-5 godina

Stvaranje neurodermitisa, ichthyosis

Savijanje površina ekstremiteta

Oblik dojenčadi

Karakteristične osobine ovog oblika su hiperemija i natečenost kože, mikrovezikle i mikro papule, izraženo izlučivanje. Dinamika promjene kože je kako slijedi: izlučivanje -> sitne "bunare" -> peeling piling -> pukotine. Najčešće, centri nalaze se u područjima lica (osim nasolabial trokut), na ekstenzije (vanjski) površinu gornjih i donjih udova, barem - u području lakta, potkoljeni jame, zapešća, guza, torzo. Svrab kože čak iu dojenčadi može biti vrlo intenzivan. Većina pacijenata ima crveni ili mješoviti dermographizam.

trusted-source[38], [39], [40]

Dječja odora

Karakterizira ga hiperemija / eritema i edem kože, pojava lichenifikacijskih područja; mogu se promatrati papule, plakete, erozija, excoriation, kore, pukotine (osobito bolne kada se stavljaju na dlanove, prste i potplate). Koža je suha s puno malih i velikih ploča (škrabastih). Promjene kože lokalizirane su uglavnom na savitljivim (unutarnjim) površinama ruku i nogu, stražnjem dijelu ruku, anterolateralnoj površini vrata, u koljenima i poplitealnim jama. Često se promatra hiperpigmentacija kapaka (kao posljedica češljanja) i karakterističnog nabora kože ispod donjeg kapka (Denier-Morganova crta). Djeca su zabrinuta zbog svrabe različitih intenziteta, što dovodi do začaranog ciklusa: svrbež -> kalkulator -> osip -> svrbež. Većina djece ima bijeli ili mješoviti dermographizam.

trusted-source[41], [42], [43], [44]

Tinejdžerska odora

Karakterizira prisutnost velikih malo sjajnih lichenoidnom papula, teške lihenifikaciji, više excoriations i hemoragijskih kora u lezije, koje se nalaze na licu (oko očiju i usta), vrat (u obliku „dekolte”), lakta, oko ručnog zgloba i na leđima površina ruku, ispod koljena. Postoje ozbiljne svrbež, poremećaj spavanja, neurotične reakcije. Određuje se u pravilu stabilan bijeli dermographizam.

Treba napomenuti da, unatoč određenom slijedu dobi (faza) mijenja clinicomorphological uzorak, svaki od specifičnih pacijenta ili pojedinačne značajke različitih oblika atopijski dermatitis su različiti i pojavljuju se u različitim kombinacijama. Ono ovisi i o ustavnim obilježjima pojedinca io prirodi utjecaja faktora okidača. 

Dijagnostika atopijski dermatitis kod djeteta

Dijagnoza atopičnog dermatitisa kod djece obično ne uzrokuje poteškoće i temelji se na kliničkoj slici bolesti: tipičnom lokalizacijom i morfologijom kožnih osipa, svrabom, trajnom ponavljajućem tečaju. Međutim, trenutno ne postoji jedinstveni i univerzalno priznati standardizirani sustav za dijagnosticiranje atopijskog dermatitisa.

Na temelju kriterija JM Hanifin i G. Rajka (1980), Radna skupina za atopijski dermatitis (AAAI) razvio atopijski dermatitis dijagnoze algoritam (SAD, 1989) gdje su potrebni i dodijeljene dodatne kriterije, prema onome što je potrebno za dijagnozu, a prisutnost tri više obvezujuće i tri ili više dodatnih značajki. U našoj zemlji ovaj algoritam nije našao široku primjenu.

U ruskom nacionalnom programu za atopijski dermatitis kod djece, preporuča se uzeti u obzir sljedeće znakove za dijagnozu u kliničkoj praksi.

Algoritam za dijagnosticiranje atopijskog dermatitisa kod djece [Radna skupina za atopijski dermatitis (AAAI), USA, 1989]

Obavezni kriteriji

Dodatni kriteriji

Svrab kože. Tipična morfologija i lokalizacija osip (djece ekcematozni kožni osip, lokalizirano na licu i ekstenzije površina odrasli - lihenifikaciji i excoriations na flexor površinama ekstremiteta). Kronični rekurentni tečaj.
Atopija u povijesti ili nasljedna sklonost atopiji

Xeroza (suha koža). Palmar ichthyosis.
Reakcija neposrednog tipa u testiranju kože s alergenima. Lokalizacija procesa kože na dlanovima i nogama.
Heilitis.
Ekcem bradavica.
Osjetljivost na infektivne kožne lezije povezane s oštećenom staničnom imunosti.
Početak bolesti u ranom djetinjstvu. Eritroderma.
Rekurentni konjunktivitis.
Dinier-Morgan linija (dodatni nabori ispod donjeg kapka). Keratoconus (konusno izbočenje rožnice).
Prednje subkapsularne katarakte. Pukotine iza ušiju.
Visoka razina IgE u serumu

Metode istraživanja za dijagnozu

 • Prikupljanje alergoloških anamneza.
 • Fizički pregled.
 • Specifična alergološka dijagnoza.
 • Opći test krvi.

Prikupljanje alergijske medicinske povijesti ima svoje osobine i zahtijeva liječničku vještinu, strpljenje i takt. Posebnu pozornost treba posvetiti:

 • na obiteljskoj sklonosti atopiji, alergijskim reakcijama;
 • o prirodi prehrane majke tijekom trudnoće i dojenja, upotrebi visoko alergenih hrane;
 • o prirodi rada roditelja (rad u hrani, industriji parfema, kemijskim reagensima itd.);
 • o vremenu uvođenja prehrane djeteta novih vrsta hrane i njihovog odnosa na osip na koži;
 • o prirodi manifestacije kože i njihovom odnosu prema lijekovima, cvatu drveća (trave), komunikaciji sa životinjama, pronalaženju sebe u okolišu knjiga itd.;
 • o sezonskoj egzacerbaciji;
 • na prisutnost drugih alergijskih simptoma (svrbež kapaka, kihanje, suze, kašalj, napadi gušenja itd.);
 • na popratnim bolestima probavnog trakta, bubrega, ENT organa, živčanog sustava;
 • o reakcijama na preventivna cijepljenja;
 • za životne uvjete (povećana suhoća ili vlažnost prostorije, nered s mekim namještajem, knjige, prisutnost životinja, ptica, riba, cvijeće itd.);
 • o učinkovitosti liječenja;
 • poboljšati stanje djeteta izvan kuće, s hospitalizacijom, klimatskim promjenama, promjenom prebivališta.

Pažljivo prikupljena povijest pomaže ustanoviti dijagnozu, kao i razjasniti etiologiju bolesti: najvjerojatnije potaknuti alergene (alergene), relevantne čimbenike.

Fizički pregled

Na pregledu se procjenjuje izgled, opće stanje i dobrobit djeteta; odrediti prirodu, morfologiju i lokalizaciju kožnih osi, područje lezije. Od velike važnosti je boja kože i stupanj vlage / suhoće u određenim područjima, dermographizam (crvena, bijela ili mješovita), turgora tkiva itd.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50]

Specifična alergološka dijagnoza

Za procjenu alergijskog stanja i utvrđivanje uzročne uloge alergena u razvoju bolesti primjenjuju se:

 • Izvan exacerbation - in vivo test kože izvodi se scarification ili prick-test (mikro-rez unutar epidermisa);
 • s egzacerbacijom (kao i sa teškim ili kontinuirano ponavljajućim protokom) - laboratorijske dijagnostičke metode za određivanje ukupnog IgE i specifičnog IgE u krvnom serumu (ELISA, RIST, RAST, itd.). Provozivna ispitivanja s alergenima u djece provode se
 • samo alergičari za posebne indikacije zbog opasnosti od razvoja teških sustavnih reakcija. Eliminacija-provokativna prehrana je svakodnevna metoda dijagnosticiranja alergije na hranu.

Kako bi se identificirala popratna patologija, provodi se kompleks laboratorijskih, funkcionalnih i instrumentalnih studija, pri čemu se odabir pojedinog pacijenta određuje pojedinačno.

Laboratorijsko i instrumentalno istraživanje

Klinička analiza krvi (nespecifični znak može biti prisutnost eozinofilije. U slučaju infekcije kože, neutrofilna leukocitoza je moguća).

Određivanje koncentracije ukupnog IgE u krvnom serumu (niska razina ukupnog IgE ne ukazuje na odsutnost atopije i nije kriterij za iskljucivanje dijagnoze atopijskog dermatitisa).

Testovi kože s alergenom (testovi kožnih testova na scar testu) provode se alergičarima, identificiraju alergijske reakcije posredovane IgE. Oni se provode u odsutnosti akutnih manifestacija atopičkog dermatitisa kod pacijenta. Prijem antihistaminici, triciklički antidepresivi i neuroleptici smanjuje osjetljivost receptora na koži, a može dovesti do lažno negativnih rezultata, pa ti lijekovi trebaju biti otkazana 72 sati i 5 dana, odnosno do predloženog studijskog razdoblja.

Imenovanje eliminacijskim prehrane i ispitivanje provokacijom s alergenima hrane obično se obavljati samo liječnici specijalisti (allergists) u specijaliziranim jedinicama ili ureda prepoznati alergiju na hranu, osobito za žitarice i mlijeko.

Dijagnoza in vitro također se provodi u smjeru alergičara i uključuje otkrivanje antitijela specifičnih za alergene IgE u serumu, što je poželjno kod bolesnika:

 • s rasprostranjenim manifestima kože atopijskog dermatitisa;
 • ako je nemoguće otkazati uzimanje antihistaminika. Triciklički antidepresivi, neuroleptici;
 • sa sumnjivim rezultatima testova kože ili u odsutnosti korelacije kliničkih manifestacija i rezultata testova kože;
 • s visokim rizikom od razvoja anafilaktičkih reakcija na određeni alergen tijekom testiranja kože;
 • za dojenčad;
 • u nedostatku alergena za testiranje kože, ako ih ima, za in vitro dijagnostiku .

Dijagnostički kriteriji atopijskog dermatitisa

Glavni kriteriji

 • Svrab kože.
 • Tipična morfologija osipa i njihova lokalizacija:
 • djeca prvih godina života - eritema, papule, mikrovezikele s lokalizacijom na licu i ekstenzornim površinama udova;
 • djeca starije dobi - papules, lichenification simetričnih segmenata flexor površine ekstremiteta.
 • Rana manifestacija prvih simptoma.
 • Kronični rekurentni tečaj.
 • Nasljedni teret na atopiju.

Dodatni kriteriji (pomažu sumnji na atopijski dermatitis, ali nisu nespecifični).

 • Xeroza (suha koža).
 • Reakcije preosjetljivosti neposrednog tipa kada se testiraju alergeni.
 • Palmar hiperlanitet i pojačanje crtanja ("atopične" dlanove).
 • Postojan bijeli dermographizam.
 • Ekcem bradavica.
 • Rekurentni konjunktivitis.
 • Uzdužni suborbitalni naboj (linija Denny-Morgan).
 • Priprema za gorivo.
 • Keratoconus (konusno izbočenje rožnice u njegovom središtu).

trusted-source[51], [52], [53], [54]

Što treba ispitati?

Kako ispitati?

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza atopijskog dermatitisa kod djece provodi se s bolestima u kojima se pojavljuju fenotipski slične promjene kože:

 • seborrheični dermatitis;
 • kontaktni dermatitis;
 • chesotka;
 • mikrobni ekcem;
 • ružičasti lišaj;
 • bolesti imunodeficijencije;
 • nasljednih poremećaja metabolizma triptofana.

Kod seborrheičkog dermatitisa nema nasljedne predispozicije za atopiju, niti postoji veza s djelovanjem određenih alergena. Promjene na koži su lokalizirane na koži, gdje se na pozadini hiperemije i infiltracije nalaze nakupine masnih lojnih ljusaka koje pokrivaju glavu u obliku kore; Isti elementi mogu se nalaziti na obrvama, iza ušiju. U prirodnim nabora kože debla i ekstremiteta, postoji hiperemija s prisutnošću spottopopularnih elemenata prekrivenih vage na periferiji. Svrab je blaga ili odsutna.

Kontaktni dermatitis povezan je s lokalnim reakcijama kože na razne podražaje. U mjestima kontakta s agensima nalaze se eritema, izražen edem vezivnog tkiva, urtikarna ili vezikularna (rijetko bulozna) osipa. Promjene kože su ograničene na ona područja kože gdje je došlo do kontakta (na primjer, pelenski dermatitis).

Šuga je zarazna bolest iz dermato-zoonotika skupine (uzrokovana šuga Sarcoptes scabieï), koja predstavlja najveći broj dijagnostičkih pogrešaka. Kada svrab otkriva uparene vezikularne i papularne elemente, šuga se "pomiče", izbjegavanje, erozija, krvožilnih hemoragičnih korica. Zbog izračuna, linearne erupcije pojavljuju se u obliku izduženih i blago izblijedjelih bjelkastih ružičastih valjaka s mjehurićima ili kore na jednom kraju. Erupcije su obično lokalizirane u interdigitalnim nabora, na flexor površinama ekstremiteta, u prepone i abdominalnih područja, dlanova i potplata. Kod dojenčadi, osip se često nalazi na leđima iu pazuhu.

Mikrobiološki (numularni) ekcem češće se opaža kod starijih i uzrokuje senzibilizaciju na mikrobne antigene (češće streptokokne ili stafilokokne). Na koži su karakteristični žarišni eritemi s jasno definiranim granicama s rubovima s pjegavim rubovima, nastala bogata crvena boja. Nakon toga, u ognjici se razvija obilna vlažnost, uz formiranje kore na površini. Nema ozbiljnih "bunara" i erozije. Oštećenja se asimetrično nalaze na prednjoj površini sjenki, na stražnjoj strani stopala, u pupku. Svrbež je blaga, može biti gori osjećaj i bol u osipa. Važno je uzeti u obzir podatke o prisutnosti žarišta kronične infekcije.

Ružičasti lišaj pripada skupini infektivne eriteme i obično nastaje u pozadini ARI, rijetko je u maloj djeci. Promjene kože karakteriziraju okrugle točke ružičaste boje s promjerom od 0,5-2 cm, smještene duž linije "napetosti" Langera na prtljažniku i ekstremitetima. U središtu točaka definirane su suhe okovane ljestvice, uokvirene crvenom granicom oko periferije. Svrab kože izrazito se izražava. Ružičasti lišaj ciklički utječe, uz pogoršanje u proljeće i jesen.

Wiskott-Aldrich sindrom javlja se u ranoj dobi i karakterizira trojka simptoma: trombocitopenija, atopični dermatitis, povratne infekcije gastrointestinalnog trakta i respiratorni sustav. U srcu bolesti je primarni kombinirani imunološki nedostatak s dominantnom lezijom humoralne veze imuniteta, smanjenje populacije B limfocita (CD19 +).

Hiperimunoglobulinaemija E (sindrom Joba) je klinički sindrom karakteriziran visokom razinom ukupnog IgE, atopičkog dermatitisa i povratnim infekcijama. Prvi put ove bolesti javlja se u ranoj dobi kada se pojavljuju osip koji je identičan atopičnom dermatisu lokalizacijom i morfološkim značajkama. S godinama, evolucija kožnih promjena je slična onoj kod atopičkog dermatitisa, s izuzetkom lezija u zajedničkoj regiji. Često se razvijaju subkutani apscesi, gnojni otitis media, upala pluća, kandidijaza kože i sluznice. U krvi postoji visoka razina ukupnog IgE. Karakteristično izražavanje T-limfocita (CD3 +) i smanjenje proizvodnje B-limfocita (CD19 +), povećanje omjera CD3 + / CD19 +. U krvi postoji leukocitoza, porast ESR-a, smanjenje fagocitnog indeksa.

Nasljedni poremećaji metabolizma triptofana predstavljaju skupinu bolesti koje su uzrokovane genetskim defektima enzima uključenih u njegov metabolizam. Bolesti se debeliraju u ranom djetinjstvu i prate promjene kože slične atopijskom dermatisu morfologijom i lokalizacijom, ponekad se opaža seborrhea. Dinamika kliničkih manifestacija povezanih s dobi također se nastavlja slično atopijskom dermatitisu. Svrab različite težine. Erupcije kože pogoršane su na suncu (fotodermatoza). Često se razvijaju neurološki poremećaji (cerebelarna ataksija, smanjena inteligencija itd.), Reaktivni pankreatitis, sindrom intestinalne apsorpcije. Promatrana eozinofilije krvi, visoke razine ukupnog IgE, ukupno neravnotežu populacije T-limfocita (CD3 +) i citotoksičnih T-limfocita CD8 (+), je smanjenje omjera CD3 + / CD8 +. Za diferencijalnu dijagnozu provodi se kromatografija aminokiselina urina i krvi, određivanje razine kinurenskih i ksanturenskih kiselina.

Iako dijagnoza i dijagnoza atopičnog dermatitisa kod djece ne uzrokuje poteškoće, oko 1/3 djece pod krinkom bolesti su pseudo-alergijske reakcije. U takvim slučajevima, ponekad samo vrijeme može staviti posljednju točku u dijagnozu.

Pseudoalergijski se odnosi na reakcije u razvoju kojih sudjeluju medijatori istinitih alergijskih reakcija (histamin, leukotrieni, produkti aktivacije komplementa itd.), Ali nema imunološke faze. Pojava ovih reakcija može biti posljedica:

 • masivni oslobađanje histamina i druge biološki aktivne tvari induciranim liberatiou (otpuštanje) od predoblikovanih medijatora iz mastocita i bazofila, koji uključuju lijekove (poliamina, dekstran, antibiotici, enzimskih pripravaka, itd), proizvode s visokim potencijalom senzitizirajući, itd.
 • Nedostatak prve komponente komplementa i ne-imunološke aktivacije komplementa putem alternativnog properdine naprijed (kanal C), koji se aktivira s bakterijskim Lipo-polisaharidi, te je glavni mehanizam anti zaštite. Ovaj put može biti "potaknut" lijekovima, neki endogeno stvaraju enzime (tripsin, plazmin, kallikrein);
 • kršenje metabolizma polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), češće - arahidonska. Analgetici (acetilsalicilna kiselina i njeni derivati) mogu inhibirati aktivnost ciklooksigenaze metabolizma PUFAs i pomak ravnoteže prema leukotriene izraz koji se očituje klinički edem, bronhospazam, kožni osip i vrsti urtikarija, itd.
 • povreda inaktivacije i eliminacije procesi medijatora iz tijela: u poremećajem funkcije hepatobilijarnog sustava, gastrointestinalnog sustava, bubrega, živčanog sustava, bolesti metabolizma (poznat patologija stanične membrane).

Tko se može obratiti?

Liječenje atopijski dermatitis kod djeteta

Sveobuhvatna liječenje atopijskog dermatitisa u djece trebala bi biti usmjerena na suzbijanje alergijske upale u koži, smanjuje utjecaj aktivira uključuju dijeta terapiju i, za mjere kontrole okoliša okoliša, korištenje droga sistemske i lokalne akcije, rehabilitacije, ne-farmakološke metode psihološke pomoći. Uspjeh liječenja također je određen eliminacijom popratnih bolesti.

Praćenje stanja okoliša

Priroda aktivnosti su u velikoj mjeri ovisi o otkrivanju preosjetljivosti na pojedine aeroalergene (kućne prašine, epidermalni alergena, plijesni, peludi i drugih.). Potrebno je provesti potpunu eliminaciju ili smanjenje kontakta s navedenih sredstava (redovna mokro čišćenje, minimalni broj tapeciranog namještaja i knjiga u djece okruženju, posebnu posteljinu i česte promjene, nedostatak TV i računala u prostoriji u kojoj je pacijent i dr.).

Također je važno osigurati uklanjanje nespecifičnih čimbenika koji mogu izazvati pogoršanje bolesti ili održavati kronični tijek (stres, intenzivna tjelesna aktivnost, zarazne bolesti).

Liječenje

Liječenje lijekovima atopijskog dermatitisa u djece ovisi o etiologiji, oblik, stupanj (razdoblje) bolesti, područje lezije kože, starost djeteta, stupanj uključenosti u patološkom procesu drugim organima i sustavima (sličnih bolesti). Liječenje zahtijeva liječnik visokog stručnog usavršavanja bliske odnos s malom djecom roditelji (pa samim pacijentima, kao i oni dobiti stariji), veliko strpljenje, sposobnost za kompromis i kontaktirati s drugim liječnicima, da se doslovno „obiteljski liječnik” , Razlikovati pripravke sustavne (opće) djelovanja i sredstva za vanjsko liječenje.

Farmakološka sredstva sistemskog djelovanja koriste se u kombinaciji ili u obliku monoterapije i uključuju sljedeće skupine lijekova:

 • antihistaminika;
 • stabiliziranje membrane;
 • poboljšanje ili obnavljanje funkcije probavnog trakta;
 • vitamini;
 • regulirajuće funkcije živčanog sustava;
 • immunotropnye;
 • antibiotici.

Korištenje antihistaminika (AGP) jedan je od najdjelotvornijih i najprihvaćenijih smjernica u liječenju atopičkog dermatitisa kod djece, što je zbog važne uloge histamina u mehanizmima razvoja bolesti. AHP se propisuje zbog pogoršanja bolesti i teške svrbež kože.

Posebnost AGW sam generacija je njihova laka penetracija kroz krvno-moždanu barijeru i izgovara sedativni učinak, pa se koriste u akutnoj fazi, ali je nepraktično dodijeliti svoje učenike.

Generacija AHP II ne prodire u krvno-moždanu barijeru i ima slab sedativni učinak. Oni imaju, u usporedbi s pripravcima prve generacije, izraženije afinitet za H2-receptore, što omogućuje brz nastup djelovanja i produljeni terapeutski učinak. Osim toga, oni inhibiraju ranu i kasnu fazu alergijske reakcije, smanjuju agregaciju trombocita i otpuštaju leukotriene, osiguravajući kombinirani antialergijski i protuupalni učinak.

Pripreme treće generacije nose telphast, koji se dopušta koristiti samo u djece starijih od 12 godina.

Membranu - ketotifen, cetirizin, loratadin, Kromoglicinska kiselina (kromolin natrij) - predstavlja skupinu pripravaka s inhibicijskim učinkom na kompleksnih mehanizama alergijske upale i dodijeljene akutne i subakutne bolesti razdoblja.

Ketotifen, cetirizin, loratadin pokazuju antagonizam na histaminske H2-receptora, inhibiraju aktivaciju mast stanica in vitro inhibiraju proces odvajanja medijatora alergije iz mastocita i bazofila, inhibiciju razvoja alergijske upale i posjeduju al. Effects suzbijanja alergijske reakcije. Klinički učinak tih lijekova počinje se razvijati za 2-4 tjedna, pa je minimalni tijek liječenja 3-4 mjeseca.

Antihistaminici za oralnu primjenu

Naziv lijeka

Oblik izdavanja

Doze i mnoštvo recepta

INN

Trgovina

Mebgidrolin

Diazolin

Tablete 0,05 i 0,1 g

Do 2 godine: 50-150 mg / dan; 2-5 godina: 50-100 mg / dan, 5-10 godina: 100-200 mg / dan

Tsiprogeptadin

Perytol

Tablete 0,004 g
Sira (1 ml
= 0,4 mg)

Od 6 mjeseci do 2 godine (za posebne indikacije!): 0,4 mg / (kilogram); od 2 do 6 godina: do 6 mg / dan; od 6 do 14 godina: do 12 mg / dan; 3 puta dnevno

Kloropiramin

Suprastin

Tablete 0.025 g

Do 1 godine: 6,25 mg (U4 tablete), 1 do 6 godina: 8,3 mg (1/3 tablete), 6 do 14 godina: 12,5 mg (1/2 tablete); 2-3 puta dnevno

Klemastin

Tavyegil

Tablete 0,001 grama

Od 6 do 12 godina: 0,5-1,0 mg; djeca> 12 godina: 1,0; 2 puta dnevno

Dimetinden

Fenistil

Kapi (1 ml = 20 kapi
= 1 mg)
Kapsule 0,004 g

Od 1 mjeseca do 1 godine: 3-10 kapi; 1-3 godine: 10-15 kapi; 4-11 godina: 15-20 kapi; 3 puta dnevno.
Za djecu> 12 godina:
1 kapsula po danu

Hifenadin

Fenkarol

Tablete 0,01 i 0,025 g

Do 3 godine: 5 mg; 3-7 godina: 10-15 mg svaki; djeca> 7 godina starosti: 15-25 mg svaki; 2-3 puta dnevno

Ketotifena

Zaditen
Ketof
Astafen

Tablete 0,001 g
Sira (1 ml
= 0,2 mg)

Od 1 do 3 godine: 0.0005 g, djeca> 3 godine: 0.001 g; 2 puta dnevno

Cetirizinski

Zirtek

Tablete 0,01 g
kapi (1 ml = 20 kapi
= 10 mg)

Djeca> 2 godine: 0,25 mg / kg, 1-2 puta dnevno

Loratadin

Claritin

Tablete 0.01 g
Sira (5 ml = 0.005 g)

Starije od 2 godine i težine manje od 30 kg: 5 mg; Djeca koja imaju više od 30 kg: 10 mg jednom dnevno

Feksofenadin

Telfast

Tablete 0,120 i 0,180 g

Djeca iznad 12 godina: 0.120-0.180 g jednom dnevno

Kromoglikonska kiselina (natrijev kromoglikat, nalcrom) sprečava razvoj rane faze alergijskog odgovora, blokirajući otpuštanje biološki aktivnih tvari iz mastocita i bazofila. Nalcrom izravno utječe na specifične limfocite, enterocite i eozinofile gastrointestinalne mukoze, sprečavajući razvoj alergijskih reakcija na ovoj razini. Nakrrom je propisana u kombinaciji s AGP. Trajanje tečaja je obično od 1,5 do 6 mjeseci, što osigurava postizanje trajne remisije i sprječava razvoj relapsa bolesti.

Lijekovi koji poboljšavaju ili vratiti probavne funkcije propisane u akutnim i subakutni atopijski dermatitis razdoblja, uzimajući u obzir utvrđene promjene u probavnom traktu. Za poboljšanje probave i razgradnju obradi hrane tvari ispravak GI funkcionalnih poremećaja upotrebom enzima: Festalum, enzistal, Digestal, pankreatina (mezim forte, pankreatin, pantsitrat) panzinorm slično, kao i cholagogue: kukuruzni ekstrakt stigmas allohol, rosehips ekstrakt (holosas) gepabene et al., tijekom liječenja 10-14 dana. Kada se primjenjuje EU-dysbacteriosis, prije ili probiotici :. Baktisubtil, biosporin, enterol, Bifidobacterium bifidum (bifidumbakterin) i E. Coli (kolibakterin) lineks, bifikol, hilak forte bifiform itd tipično liječenje s ovim lijekovima 2- 3 tjedna

Vitamini povećavaju učinkovitost liječenja atopičnog dermatitisa kod djece. Kalcij pantotenat (vitamin B15) i piridoksin (vitamin B6) ubrzavaju proces popravljanja u koži, vraćaju funkcionalno stanje adrenalnog korteksa i jetre. (beta karoten povećava otpornost membrana na djelovanje toksičnih tvari i njihovih metabolita, stimulira imunološki sustav, regulira lipidnu peroksidaciju.

Lijekovi koji reguliraju funkcionalno stanje živčanog sustava, potrebno i do 80% bolesnika, međutim, oni bi trebali biti imenovani psychoneurologist ili psiholog. Rabljeni sedativi i hipnotici, anksiolitici, neuroleptici, nootropici, pripreme poboljšanje hemodinamiku i likvora: vinpocetin (Cavinton), aktovegin, Piracetam (Nootropilum, Piracetam) vazobral, Cerebrolysin, cinarizine, piritinol (Encephabol) i drugi.

Imunomodulacijsko liječenje je indicirano samo u slučajevima gdje se atopijski dermatitis kod djece javlja u kombinaciji s kliničkim znakovima imunološkog nedostatka. Nekomplicirani tijek atopijskog dermatitisa ne zahtijeva imunomodulatorima.

Sustavni antibakterijski tretman se koristi za atopijski dermatitis, kompliciran piodermom. Prije propisivanja lijekova preporuča se odrediti osjetljivost mikroflora na antibiotike. U empirijskom tretmanu, prednost se daje upotrebi makrolida, generacije cefalosporina I i II, linomicina, aminoglikozida.

Sustavni glukokortikoidi (HA) se vrlo rijetko upotrebljavaju, a samo u slučajevima posebno teške bolesti, u bolnici: kratki tečaj (5-7 dana) u dozi od 0.8-1.0 mg / kghsut).

Ne treba zaboraviti liječenje komorbiditeta: podcšavanjc žarišta kroničnih infekcija (ustima, gornjih dišnih organa, crijeva, žučnog kanala, genitourinarnog sustava), tretman parazitskih infekcija (giardijaza, gelikobakterioza, toxocariasis, Enterobiasis) i drugi.

Sredstva za vanjsku uporabu. Vodeće mjesto zauzima vanjsko liječenje, a ciljevi su:

 • supresija znakova upale kože i povezane s njim glavni simptomi atopičkog dermatitisa kod djece;
 • uklanjanje suhe kože;
 • prevenciju i uklanjanje infekcije kože;
 • obnova oštećenog epitela;
 • poboljšanje funkcija barijere kože.

Ovisno o fazi atopijskog dermatitisa, djeca se koriste protuupalni, keratolitički, keratoplastični, antibakterijski lijekovi, proizvodi za njegu kože.

Protuupalni lijekovi (PVA) za vanjsku upotrebu podijeljeni su u dvije velike skupine: ne-hormonske i sadrže glukokortikoide.

Hormonska i PVA dugo naširoko koristi u liječenju atopijskog dermatitisa kod djece: ga pripravke koji sadrže, dogti Naftalanu ulje, cinkov oksid, papaverin, retinol, SDA dio (antiseptik stimulator Dorogova, frakcija 3). Oni su naznačeni za blage i umjerene oblike bolesti u djece, počevši od prvog mjeseca života; dobro podnosi, može se koristiti dugo vremena, ne uzrokuju nuspojave. Također se koristi krem Vitamin F 99 i pimecrolimus (elita). Uz minimalne kliničke manifestacije atopijskog dermatitisa, djeca su propisana lokalnim antihistaminicima (dimetinden (fenistil), 0.1% gel].

Vanjski glukokortikoidni lijekovi djelotvorni su u liječenju akutnih i kroničnih manifestacija atopičkog dermatitisa kod djece, ali nikada nisu propisani za profilaksu.

Protu-upalni učinak povezan s HA imunoregulatornih učincima na stanice odgovorne za razvoj i održavanje alergijske upale kože (Langerhansove stanice, limfocite, eozinofile, makrofage, mastocite i dr.), Kao i vazokonstriktivnog učinka na koži žila, smanjuje edem.

Mehanizmi protuupalnog djelovanja vanjskih glukokortikoidnih lijekova:

 • aktivaciju histamina i povezanog smanjenja razine histamina u upalnom fokusu;
 • smanjenje osjetljivosti završavanja živaca histaminu;
 • povećava proizvodnju lipokortinskog proteina koji inhibira aktivnost fosfolipaze A, što smanjuje sintezu medijatora alergijske upale (leukotrieni, prostaglandini) iz staničnih membrana;
 • smanjenje aktivnosti hialuronidaze i lizosomnih enzima, što smanjuje propusnost vaskularne stijenke i ozbiljnost edema.

Aktivnost potencijalne topikalna HA ovisi o strukturi molekule i snage vezanja na receptore glukokortikoida, odnoseći je unutar stanice. To se može pripisati jednom ili drugom lokalno HA u klasi slabe (hidrokortizon), medij [betametazon (betnoveyt), bizmut subgalata (Dermatol) itd] Strong [metilprednizolon aceponat (advantan), betametazon kao dipropionat (beloderm) lokoid, mometazon (Elokim), triamcinolon (ftorokort), betametazon (tselestoderm) itd] vrlo jak [klobetazol (dermoveyt)] pripravci.

U pedijatrijskoj praksi vanjskog HA lijekove posljednje generacije: metilprednizolon aceponat (advantan), Mometazonski (Elokim), hidrokortizon (lokoid hidrokortizon-17-celuloze).

Ove tematske HA imaju visoku učinkovitost i sigurnost, minimalne nuspojave i mogućnost primjene jednom dnevno, uključujući i malu djecu. Liječenje tečaja s ovim lijekovima može trajati od 14 do 21 dan, iako je u većini slučajeva ograničeno na 3-5 dana.

Kako bi se uklonila suha koža - jedan od najčešćih simptoma atopičkog dermatitisa kod djece - potrebno je poštivati niz jednostavnih pravila: osigurati dovoljnu vlažnost u prostoriji gdje je dijete, da se pridržavaju pravila higijene. Na primjer, zabrana djece za kupanje nije opravdana, pogotovo kada se bolest pogorša.

Kada zaraženi kože staphylo- streptokokima i propisati vanjsko sredstvo koje sadrže antibiotike: eritromicin, linkomicin (35% paste), fukortsin svjetlucave (1-2% otopina alkohola) i metiltioniya klorida (5% vodena otopina metilen plava), spremno oblike vanjskih antibiotika. Mnogostrukost njihove primjene obično je 1-2 puta dnevno. Teške pioderma dodatno propisati sistemski antibiotici.

U gljivičnoj infekciji koriste se vanjski antifungalni agensi: kreme izokonazola (travogen), ketokonazol (nizoralno), natamycin (pimafucin), klotrimazol i drugi.

U kombinaciji s bakterijskom i gljivičnom infekcijom koriste se kombinirani pripravci koji sadrže antimikrobne komponente i HA: triderm, Cestoderm-B s garyamicinom itd.

Za poboljšanje mikrocirkulacije i metabolizma u lezijama koristite masti koje sadrže actovegin ili heparin natrij, kao i primjene ozokerita, parafinske tekućine, glina, sapropela.

S dubokim pukotinama i čireva lezija kože odrediti subjekti koriste kože regeneraciju i obnavljanje oštećene epitel: dekspantenolna (Bepanten) solkoseril, mast s vitaminom A.

Fizioterapija

Fizioterapija u akutnom razdoblju uključuje takve postupke kao što su elektrosleep, suhe kupke ugljika, izmjenično magnetsko polje, te u razdoblju remisije - balneoterapije i terapije blatom.

Rehabilitacija i psihološka pomoć

Mjere rehabilitacije znatno povećavaju učinkovitost postupnog liječenja pacijenata s atopičnim dermatitisom. Za liječenje sanatorij odavno koriste u ljekovitim svojstvima radona, serovorodnyh sulfida i vode (Belokuriha, Yeisk, Macesta, Pyatigorsk Priebruse, Hot Key i dr.). Uspješno djeluju specijalizirani sanatorij za djecu s atopijskim dermatitisom, "Jezero Shira" (Krasnojarsk regija) "Krasnousolsk" (Baškortostan), "Jezero Savatikova" (Republika Tuva), "Ust-Kachka" (. Perm regija) "Maya" ( Sverdloskiy.), "Tutalsky" (Kemerovo regija). "Leninskie stijena" (Pyatigorsk) i drugi.

Okružen dijete pripada veliku ulogu u stvaranju pravu psihološku klimu, vratiti emocionalno stanje, kortikalnu neurodynamic korekciju autonomne bolesti, psihološka podrška treba dakle obuhvatiti i dijete i njegove roditelje.

Prevencija

Primarna prevencija sastoji se u sprječavanju senzibilizacije djeteta, posebno kod obitelji s nasljednom predispozicijom na atopiju. To se provodi prije i tijekom trudnoće, uz laktaciju i odnosi se na ograničenja prehrane, oprez pri korištenju lijekova, smanjenje kontakta s alergenima za inhaliranje itd.

Sekundarna prevencija - sprječavanje pojave atopičkog dermatitisa i njegovih pogoršanja u senzibiliziranom djetetu. Što je veći rizik od atopije u određenom djetetu, kategoričan trebao biti eliminacija događaj: Isključenje visoke osjetljivosti na proizvode kako bi se smanjio utjecaj aeroalergene, izbjegavati kontakt s kućnim ljubimcima i drugima.

Treba naglasiti da atopijski dermatitis kod djece nije kontraindikacija za profilaksu cjepiva. Odgoda cijepljenja je moguća za razdoblje akutnih manifestacija i s piogenskim komplikacijama. U drugim slučajevima, cijepljenje se provodi u potpunosti, nužno na pozadini pratećeg liječenja, ovisno o obliku, težini i kliničkoj slici bolesti.

Ključ uspjeha u prevenciji egzacerbacije bolesti i liječenju djece s atopijskim dermatitisom, je kontinuitet u radu raznih specijalista - pedijatra, allergists, dermatologa, imunolozi. Međutim, bez pomoći roditelja bolesne djece, njihovo razumijevanje problema, nemoguće je postići dobre rezultate u kontroli bolesti. Poučavati pacijente s atopijskim dermatitisom i njihovim obiteljima postoje posebni programi u obiteljskim savjetovalištima.

Glavni smjerovi programa treninga za bolesnike s atopijskim dermatitisom i njihovim obiteljima:

 • informiranje pacijenta i njegovih rođaka o bolesti i mogućim čimbenicima koji podržavaju kronični tijek atopičkog dermatitisa kod djece (koji se provode nakon pacijentovog pregleda);
 • korekcija prehrane: uravnotežena prehrana s punim udjelom s uspostavljenim i kontroliranim režimom;
 • preporuke o detoksikaciji (enterosorbenti, sorpcija riže, regulacija intestinalne aktivnosti, itd.);
 • ispravak otkrivenih disfunkcija nejervertebralnyh (masaže, ručna terapija, terapeutska vježba, itd.);
 • savjete o njezi kože s popisom lijekova za vanjsku uporabu i indikacijama za njihovu upotrebu;
 • razlikovali psihološku pomoć obitelji. Složena upotreba preventivnih, kurativnih i rehabilitacijskih mjera omogućuje smanjenje pojave atopičkog dermatitisa i poboljšanje kvalitete života bolesne djece.

Primarna prevencija

Prevencija atopijskog dermatitisa u djece treba obaviti prije nego se beba rodi u trudnoći razdoblju (pregledi profilaksa) i nastaviti nakon rođenja (prevencija postnatalne).

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Predhodno profilaksi

Značajno povećati rizik od stvaranja atopijskog dermatitisa visoku antigenske opterećenja (toksemija trudnoće, loš prijem medicina utjecati profesionalne alergene jednostrane ugljikohidratima prehrambenih proizvoda sa zlostavljanjem obavezujete prehrambenih alergena i dr.). Uklanjanje ovih čimbenika je važan korak u prevenciji atopičkog dermatitisa. Trudnice s obiteljskom poviješću alergija, osobito ako su ugrađeni neće isključiti ili ograničiti kontakt s bilo kojim (hrana, domaćinstvo, profesionalna) alergene.

trusted-source[63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Profilna postnatalna profilaksa

Rani period postnatalna potrebno je ograničiti novorođenčad od prekomjerne Sat lijekova rano umjetnog hranjenja, a koji dovode do sinteze IgE. Pojedinačna prehrana nužna je ne samo za dijete nego i za majku koja dijete. Novorođenčadi s faktorima rizika za atopijski razvoj dermatitisa zahtijeva pravilnu njegu kože, a normalizacija gastrointestinalnog trakta (GIT), organizacija uravnotežene prehrane uz objašnjenje potrebe za dojenje, nadohranu, upravljanje i sukladno preporukama hypoallergenic režima.

Važno je u prevenciji atopičkog dermatitisa kod djece u skladu s takvim čimbenicima kao što su:

 • Isključivanje pušenja tijekom trudnoće i kod kuće u kojem je dijete;
 • isključenje kontakta između trudnice i ranog djeteta s domaćim životinjama;
 • smanjujući kontakt djece s kemikalijama u svakodnevnom životu;
 • prevenciju akutnih respiratornih virusnih i drugih zaraznih bolesti.

Primarna profilaksa atopičnog dermatitisa kod djece je moguća pod uvjetom bliskog kontinuiteta u radu pedijatrijskog, opstetrijskog-ginekologa, alergologa i dermatologa.

Sekundarna prevencija

Poštivanje majke hipoalergenske prehrane tijekom dojenja djeteta koje pati od atopijskog dermatitisa može smanjiti ozbiljnost tijeka bolesti. Prihvaćanje majke tijekom trudnoće i dojenja, Lactobacillus sp., Kao i obogaćivanje prvih šest mjeseci života djeteta prehrani smanjuje rizik od ranog razvoja atopijskog bolesti u predisponiranih djece. S nemogućnošću isključivog dojenja u prvim mjesecima života, preporučuju se djeca predvidljiva za korištenje hipoalergenskih smjesa (hidrolizati - puni ili djelomični).

Tercijarna profilaksa

To je kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje već postojećih simptoma atopijskog dermatitisa i pravovremeno liječenje egzacerbacija evoluirali. Podaci se odnose na utjecaj eliminacije mjera (primjena posebnih posteljina i madrac pokriva, usisavači za čišćenje, akarytsidov) o tijeku atopijskog dermatitisa, kontroverzna, ali 2 studija potvrdila je značajno smanjenje u težini simptoma atopijskog dermatitisa u djece s senzibilizacije na grinje iz kućne prašine na smanjenje koncentracije grinja u okolišu.

Prognoza

Prema različitim podacima, kompletan klinički oporavak javlja se u 17-30% pacijenata. U većini pacijenata bolest traje cijeli životni vijek. Štetni prognostički faktori: atopične bolesti (posebno astme) u majke ili oba roditelja početku upornog kožne nicanja mlađim od 3 mjeseca, kombinacija atopični dermatitis vulgaris ihtioze, kombinacija atopijskog dermatitisa s trajnom infekcijom (parazitskih, virusnih, bakterijskih i sl). , nepovoljan psihološki atmosfera u obitelji (dječje grupe), nedostatak vjere u ozdravljenje.

trusted-source[70], [71], [72], [73]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.