^

Zdravlje

A
A
A

Analiza sluzi iz nosa

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

U zdravih ljudi, u razmazima dobivenih struganjem sa stražnjeg kartice donje školjke i obojene sa Wright-Giemsa otkriti cilindrični cilijarnog cilindričnih, pehar i bazalnih stanica, koje su obojane u svijetlo plave; nema eozinofila, bazofila i jajnih stanica, broj neutrofila i bakterija je zanemariv; sadržaj vrčastih stanica ne prelazi 50% ukupnog broja epitelnih stanica.

U normalnim i banalnim upalama, eozinofilni leukociti su tajni iz nosne šupljine, ili je omjer eozinofila prema neutrofilima 1:10. Otkrivanje velikog broja eozinofila u lučenju nosne šupljine odražava alergijsku reakciju tijela na uvođenje alergena u gornji dišni trakt. Lokalni alergijskih procesa dijagnoza olakšano time, da je relativni sadržaj eozinofila u tkivo i na površini sluznice gornjih dišnih puteva kod alergičnih bolesti znatno premašuju sadržaj u perifernoj krvi. Posebno vrijedna vrijednost je proučavanje sluzi iz nosa za dijagnozu alergijskih bolesti nosne šupljine i paranazalnih sinusa.

Broj eozinofila u iscjetku povećala alergijskih procesa u sluznici gornjih dišnih puteva, ali u različitim stupnjevima ovisno o vrsti alergena, alergijska reakcija tipa, otpust ili pogoršanje alergijskih bolesti. Prema tome, u nekim slučajevima na pogoršanje alergijskih rinosinuitisom u razmazima iz nosa pokazuju veliki broj eozinofila, a samo nekoliko eozinofili su otkrivene u interictal razdoblja; u drugim slučajevima, razlika u broju eozinofila u tajnosti, ovisno o fazi bolesti, nije praćena. Broj eozinofila u lučenju nosne šupljine ovisi o vrsti alergena i načinu njegovog prodiranja u tijelo. Uz inhalacijsku alergiju, ozbiljnu eozinofiliju i osjetljivost hrane, broj eozinofila je manji. Istraživanje lučenja nosne šupljine igra važnu ulogu u diferencijalnoj dijagnozi alergijskog i vazomotornog rinitisa. Eozinofilija je karakteristična za alergijski rinitis. Prisutnost eozinofila u iscjetku - važan dijagnostički značajka ne samo alergijski rinitis, alergije dišnih ali općenito.

Posljednjih godina velika je važnost u dijagnozi alergijskih bolesti povezana s izlučivanjem nazalne šupljine mastocita. Tijekom pogoršanja alergijskog rinitisa nosni sekret su veliki broj mastocita i eozinofila, odnosno povećanje količine tih stanica ide paralelno i na održavanje remisije i drugih smanji, ali eozinofila uvijek veća od mastocita. Kad tajna studija nosne šupljine obraća pažnju na broj vrčastih stanica, ako je veći od 50% svih epitelnih stanica - to ukazuje i na lokalnom alergiju.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Što treba ispitati?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.