^

Jod

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Jod je jedan od najvažnijih kemijskih elemenata našeg tijela. Štitnjača upravlja našim rastom i razvojem, a to je u kojem jod "pomaže". Kako to točno utječe na naše tijelo, nije teško pogoditi, ali bolje je znati sigurno.

Jod je jedan od najvažnijih kemijskih elemenata

trusted-source[1], [2], [3]

Što trebam znati o jodu za sve?

Ljudsko tijelo sadrži oko 25 grama joda. Približno 15 grama joda je u štitnjači, a preostalih 10 grama u različitim organima našeg tijela. Dio njega sadržan je u stanicama jetre, malo u kosi i noktima, a ostatak je količina joda koncentriranog u bubrege, prostata u muškaraca i jajnika žena.

Jod se može naći u apsolutno svemu: i u organskim spojevima i anorganskim spojevima. Osim toga, to je u hlapivom stanju u zraku, tako da tijekom padalina može pasti natrag u tlo vodom.

Koliko nam treba jod dnevno?

Za svaku osobu potrebno je samo oko 100-150 μg joda dnevno. Nažalost, svi ne slušaju savjete.

Kada se povećava potreba za jodom?

Potreba za jodom je vrlo visoka (do 200-300 μg) kod žena tijekom trudnoće ili tijekom dojenja. Kod većeg tjelesnog napora, preporuča se i povećanje dnevne doze unosa joda na 300 mcg. Ako radite u poduzeću gdje se aktivnost štitne žlijezde može deprimirati, svakako trebate konzumirati više plodova mora i jodizirane soli.

Kako napraviti jod bolje probavljiv?

Najbolje je probaviti jod od hrane, a ne iz zbirke minerala kemičara. Na primjer, morsko kelj ili koelacanth (znanstveni jezik) savršeno apsorbira ljudsko tijelo i pokriva sve svoje troškove joda dnevno.

Korisni učinak joda na tijelo

Uloga joda u ljudskom tijelu je jednostavno ogromna! Zahvaljujući njemu u štitnjači proizvode se hormoni koji sadrže jod - tiroksin ili triiodotironin. Oni reguliraju razvoj tijela kao cjeline, "prate" izmjenu topline i metabolizam. Na staničnoj razini, jod poboljšava ugljikohidrate, protein i masni oksid. Thyroxine i triiodothyronine su vrlo važni za središnji živčani sustav, oni pomažu u otapanju kolesterola i time štite od kardiovaskularnih bolesti! Također jod je snažan biostimulator, stimulira rad imuniteta i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Što se događa kada nedostaje joda u tijelu?

Kada postoji nedostatak joda u tijelu, osoba se osjeća jako umorna, može imati oštećenje pamćenja, eventualno pogoršanje vida ili sluha. Možda muče dugotrajne glavobolje, konstipacija i suha usta. Isto tako, osobe s nedostatkom joda u tijelu automatski spadaju u rizičnu skupinu osoba s prekomjernom težinom. Oštar pad tlaka, smanjenje broja otkucaja srca (do 60-50), slomljeni menstrualni ciklus žena i gubitak seksualne želje kod muškaraca jasan je znak nedostatka joda.

Endemična guta je posljedica nedostatka joda u tijelu. Ova bolest javlja se kod ljudi koji žive u područjima s niskim sadržajem joda u hrani.

Količina joda u povrću i mesnim proizvodima na takvim mjestima je 3-7 puta niža od normalne.

U djece, nedostatak joda u tijelu manifestira mentalno i fizički zaostajanje, kršenje živčanog sustava. Prekomjerna slinavost, nesanica i osip također su jasni znakovi nedostatka joda.

Što se događa s viškom joda u tijelu?

Glavni simptomi supersaturiranosti tijela jodom povećavaju znojenje - hiperhidrozu - i proljev. Jod u čistom stanju jeseni je toksičan! Stoga, s "predoziranjem" joda, osoba može umrijeti od šoka, budući da su svi završni živci vrlo razdražljivi. Prekoračenje razine joda u tijelu uzrokuje bolest nazvanu Gravesova bolest.

Što utječe na količinu joda u proizvodima?

Jod je mnogo izgubio tijekom proizvode toplinske obrade, pa kad pečenje kruha, te izgubiti i do 80% joda, tijekom kuhanja krumpira - do 32%, a kuhanje žitarica - 65%, kad prženje meso i ribu - do 50% joda. To treba uzeti u obzir pri izračunavanju dnevne doze joda.

Koji su razlozi nedostatka joda?

Količina joda u povrću i mesnim proizvodima ovisi o tome koliko je joda u vodi ili tlu u regiji u kojoj te povrće i životinje rastu i žive. Stoga, ako želite zadržati svoje zdravlje i znati da je količina ovog elementa ograničena, svakako pripazite jodizirane soli. To će vam pomoći održati ravnotežu joda u vašem tijelu.

Proizvodi koji sadrže jod

Proizvodi koji sadrže jod uključuju morsku kelju, lignje, škampi. Količina joda u njima varira od 80 do 300 mikrograma. Plodovi mora sadrže puno joda, tako da oslić, pollock, tuna, krdo ribe i druge morske ribe sadrže 50 do 150 mcg ovog elementa. Korištenje morskih plodova ne samo da pomaže povećati količinu joda u tijelu, već i koristi probavu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.