^

Antioksidansi: učinci na tijelo i izvore

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala - molekule čija je struktura nestabilna i utjecaj na tijelo - štetna. Slobodni radikali mogu uzrokovati procese starenja, oštećuju stanice tijela. Zbog toga moraju biti neutralizirani. Ovim zadatkom antioksidansi se savršeno mogu nositi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Što su slobodni radikali?

Slobodni radikali rezultat su pogrešnih procesa koji se javljaju u tijelu i rezultat ljudskog života. Slobodni radikali također se pojavljuju iz nepovoljnog okruženja, u lošoj klimi, štetnim uvjetima proizvodnje i temperaturnim oscilacijama.

Iako osoba vodi zdrav stil života, on je izložen slobodnim radikalima koji uništavaju strukturu tjelesnih stanica i aktiviraju proizvodnju sljedećih dijelova slobodnih radikala. Antioksidansi štite stanice od oštećenja i oksidacije kao rezultat djelovanja slobodnih radikala. No, kako bi tijelo ostalo zdravo, potrebno vam je dovoljno obroka antioksidansa. Naime - proizvodi s njihovim sadržajem i aditivi s antioksidansima.

Učinci slobodnih radikala

Svake godine medicinski stručnjaci dodaju na popis bolesti uzrokovanih izlaganjem slobodnim radikalima. To je rizik od raka, srčanih i krvožilnih bolesti, bolesti oka, osobito, katarakta, kao i artritisa i drugih deformacija koštanog tkiva.

Uz ove bolesti, antioksidansi se uspješno bore . Oni pomažu da osoba bude zdravija i manje izložena okolišu. Osim toga, studije dokazuju da antioksidanti pomažu kontrolirati težinu i stabilizirati metabolizam. Zato ih treba konzumirati u dovoljnim količinama.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Antioksidativni beta-karoten

Puno je narančastog povrća. To je bundeva, mrkva, krumpir. I puno beta-karotena u voću i povrću zelena salata različitih vrsta (list), špinat, kupus, posebno brokula, mango, dinja, marelica, peršin, kopar.

Doza beta-karotena dnevno: 10 000-25 000 jedinica

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Antioksidativni vitamin C

Dobro je za one koji žele ojačati imunitet, smanjuju rizik od kamenja u žuči i bubrezima. Vitamin C brzo je uništen tijekom prerade, pa morate jesti svježe povrće i voće s njom. Vitamin C obiluje planinskom pepelom, crnim ribizmom, narančama, limunom, jagodama, kruškama, krumpirom, paprikom, špinatom, rajčicama.

Doza vitamina C na dan: 1000-2000 mg

trusted-source[17], [18], [19]

Antioksidans Vitamin E

Vitamin E je neophodan u borbi protiv slobodnih radikala u ljudskom kodu, povećana osjetljivost na glukozu i tijelo - previše njezine koncentracije. Vitamin E pomaže da se smanji, kao i imunitet na inzulin. Vitamin E ili tokoferol, u svom prirodnom obliku nalaze u bademi, kikiriki, orasi, lješnjaci i šparoge, grašak, pšenicu, grah (posebno klice), zob, kukuruz, kupus. Tu je u biljnim uljima.

Vitamin E je važno ne koristiti sintetizirano, ali prirodno. Oznake na naljepnici se lako razlikuju od drugih vrsta antioksidansa s slovom d. To jest, d-alfa-tokoferol. Ne-prirodni antioksidansi se nazivaju dl. To je dl-tokoferol. Znajući to, možete imati koristi vašem tijelu, a ne štetu.

Doza vitamina E po danu: 400-800 jedinica (prirodni oblik d-alfa-tokoferola)

trusted-source[20], [21], [22]

Selenium antioksidans

Kvaliteta selena koja ulazi u vaše tijelo ovisi o kvaliteti proizvoda uzgojenih s ovim antioksidansom, kao i na tlu na kojem su rasli. Ako je tlo siromašno u mineralima, selena u proizvodima koji su rasli na njemu će biti loše kvalitete. Selen se može naći u ribi, peradi, pšenici, rajčici, brokule,

Sadržaj selena u biljnim proizvodima ovisi o stanju tla na kojem su uzgojeni, o mineralnom sadržaju u njemu. Može se naći u brokule, luku.

Selena doza po danu: 100-200 μg

Koje antioksidanse mogu učinkovito izgubiti težinu?

Postoje takve vrste antioksidansa koji aktiviraju proces metabolizma i pomažu izgubiti težinu. Oni se mogu kupiti u ljekarnama i koristiti pod nadzorom liječnika.

Antioksidantni koenzim Q10

Sastav ovog antioksidanta je gotovo isti kao i vitaminima. Aktivno promiče metaboličke procese u tijelu, osobito oksidativno i energetski. Što duže živimo, to manje naše tijelo proizvodi i nakuplja koenzim Q10.

Njegova svojstva za imunitet su neprocjenjiva - oni su čak i veći od vitamina E. Koenzim Q10 može čak pomoći u borbi s boli. Ona stabilizira pritisak, osobito s hipertenzijom, a također promiče dobar rad srca i krvnih žila. Koenzim Q 10 može smanjiti rizik zatajenja srca.

Ovaj antioksidans može se dobiti od mesa sardina, lososa, skuša, grgeča, a također je u kikirikija, špinat.

Za antioksidans Q10 dobro se apsorbira u tijelu, poželjno ga je uzeti uljem - tamo se dobro otapa i brzo se apsorbira. Ako koristite antioksidans Q10 u oralnim tabletama, morate pažljivo proučiti njezin sastav kako ne biste bili u zamci loših proizvoda. Bolje je kupiti takve lijekove koji se stavljaju pod jezik - tako da ih tijelo apsorbira brže. I još je bolje nadoknaditi tjelesne rezerve prirodnim koenzima Q10 - tijelo apsorbira i obrađuje mnogo bolje.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Utjecaj osnovnih masnih kiselina

Osnovne masne kiseline su nezamjenjive za naše tijelo, jer u njima sudjeluju mnoge uloge. Na primjer, promoviraju proizvodnju hormona, kao i odašiljača hormona - prostaglandina. Bitne masne kiseline također su potrebne za proizvodnju hormona kao što su testosteron, kortikosteroidi, osobito kortizol, kao i progesteron.

Aktivnost mozga i živci bili su normalni, također su potrebne i osnovne masne kiseline. Oni pomažu stanicama da se zaštite od oštećenja i oporave od njih. Masne kiseline pomažu sintetizirati druge proizvode tijela - masti.

Masne kiseline - manjak, osim ako ih osoba ne pojede s hranom. Zato što ih ljudsko tijelo ne može proizvesti.

Omega-3 masne kiseline

Ove kiseline su posebno dobre kada se trebate boriti s viškom težine. Oni stabiliziraju metaboličke procese u tijelu i pridonose stabilnijem funkcioniranju unutarnjih organa.

Eikosapentaenska kiselina (EPA) i alfa-linolenska kiselina (ALA) predstavljaju omega-3 masne kiseline. Oni su najbolje uzeti iz prirodnih proizvoda, a ne iz sintetičkih aditiva. To su duboki skuše riba, losos, sardine, biljna ulja - masline, kukuruz, matica, suncokret - imaju najveću koncentraciju masnih kiselina.

No i unatoč prirodnom izgledu, mnogi od tih dodataka ne mogu se koristiti jer mogu povećati rizik od bolova u mišićima i zglobovima zbog povećane koncentracije eikozanoidnih tvari.

Omjer tvari u masnim kiselinama

Također, pobrinite se da nema nikakvih tvari u aditivima koji su tretirani termički - takvi aditivi uništavaju korisne tvari preparata. Za zdravlje je korisnije koristiti one aditive, u sastavu tvari koje su prošle proces čišćenja od dekompozita (cotamina).

Bolje je uzeti sve kiseline koje konzumirate od prirodnih proizvoda. Tijelo ih bolje apsorbira, nakon njihove uporabe nema nuspojava i puno korisnije za metaboličke procese. Prirodni dodaci ne pridonose povećanju težine.

Omjer korisnih tvari u masnim kiselinama je vrlo važan, tako da neće biti neispravnosti u tijelu. To je osobito važno za one koji se ne žele oporaviti, ravnotežu eikozanoida - tvari koje mogu imati i loš i dobar učinak na tijelo.

U pravilu, za najbolji učinak morate koristiti masne kiseline omega-3 i omega-6. To će dati bolji učinak ako je omjer tih kiselina 1-10 mg za omega-3 i 50-500 mg omega-6.

Omega-6 masne kiseline

Njegovi predstavnici su LC (linoleinska kiselina) i GLA (gama-linolenska kiselina). Ove kiseline pomažu u izgradnji i popravljanju staničnih membrana, promicanju sinteze nezasićenih masnih kiselina, vraćanju stanične energije, kontroli medijatora koji prenose impulse boli, pomažu u jačanju imuniteta.

Omega-6 masne kiseline obiluju u orašastim plodovima, grahoricama, sjemenkama, biljnim uljima, sjemenkama sezama.

Struktura i mehanizmi djelovanja antioksidansa

Postoje tri vrste farmakoloških pripravaka antioksidansa - inhibitori oksidacije slobodnih radikala, koji se razlikuju u mehanizmu djelovanja.

  • Inhibitori oksidacije izravno djeluju s slobodnim radikalima;
  • Inhibitori koji su u interakciji s hidroperoksidima i "uništavaju" ih (sličan mehanizam razvijen je primjenom dialkil sulfida RSR);
  • Tvari koje blokiraju slobodne radikalne oksidacijske katalizatore, prvenstveno metalne ione varijabilne valencije (kao i EDTA, limunska kiselina, spojevi cijanida) zbog formiranja kompleksa s metalima.

Osim ova tri glavna tipa, može se odrediti tzv strukturnih antioksidanse, antioksidativno djelovanje, koje je uzrokovano promjenom strukture membrane (kao što su antioksidansi uključuju androgen, progesteron glukokortikoid,). Do antioksidansi, očito također treba sadržavati tvari koje povećavaju aktivnost ili sadržaj antioksidativnih enzima - superoksid dismutaze, katalaze i glutation peroksidaze (posebice silimarina). Govoreći o antioksidansima, potrebno je spomenuti još jednu klasu tvari koje poboljšavaju učinkovitost antioksidansa; čemu sinergista obraditi, te tvari, djeluje kao proton donora fenolnih antioksidansa, promoviraju njihov oporavak.

Kombinacija antioksidansa s sinergistima znatno premašuje djelovanje jednog antioksidanta. Takvi sinergisti, koji značajno poboljšavaju inhibicijska svojstva antioksidansa, uključuju, na primjer, askorbinske i limunske kiseline, kao i brojne druge tvari. Kada dva antioksidansa međusobno djeluju, jedan jaki i drugi slabi, potonji djeluju prvenstveno kao protonador u skladu s reakcijom.

Na temelju brzina reakcije, bilo koji inhibitor peroksidnih procesa može biti karakteriziran dvama parametrima: antioksidacijskom aktivnošću i antiradikalnom aktivnošću. Potonji se određuje brzinom pri kojoj je inhibitor reagira sa slobodnim radikalima, a prvi karakterizira ukupnu sposobnost inhibitora da inhibiraju peroksidaciju lipida, se određuje omjer brzine reakcije. Ovi pokazatelji su glavni u karakteriziranju mehanizma djelovanja i djelovanja antioksidansa, ali daleko od svih slučajeva koji su ovi parametri dovoljno proučeni.

Pitanje odnosa antioksidativnih svojstava tvari i njegove strukture ostaje otvoreno do sada. Možda najviše u potpunosti razvijen taj problem za flavonoidi, antioksidativni učinak koji je zbog svoje sposobnosti da ugase radikala OH i O2. Tako, u sustavu modela u smislu aktivnosti flavonoida „eliminacijom” hidroksilnih radikala povećava s brojem hidroksilnih skupina u prstenu, i u povećanom aktivnošću također igra ulogu hidroksilne na C3 i karbonialnaya skupine na položaju C4. Glikozilacija ne mijenja sposobnost flavonoida da ugase hidroksilne radikale. U isto vrijeme, u skladu s drugim autorima, miricetina, s druge strane, povećava stopu formiranja lipidnih peroksida, a kempferol se smanjuje, a djelovanje Morin ovisi o koncentraciji, u kojem su tri navedene supstance kempferol najučinkovitiji u prevenciji toksične učinke peroksidacije , Dakle, čak iu pogledu flavonoida, u ovom se slučaju nema konačne jasnoće.

U primjeru derivata askorbinske kiseline s alkilnih supstituenata na 2 - O, pokazuje se da je za biokemijske i farmakološkog djelovanja ovih tvari je važan molekula u prisutnosti 2 fenolne hidroksilne skupine i duge alkilni lanac na položaju 2 - O. Bitnu ulogu u prisustvu dugog lanca je poznat za druge antioksidante. Sintetski antioksidansi su hidroksilna i prosije sa kratkog lanca derivata tokoferol imati štetan učinak na mitohondrijskoj membrani, uzrokujući odvajanje oksidativne fosforilacije, a sama tokoferol i njegovi derivati, dugolančani nemaju takve osobine. Sintetski fenolni antioksidansi prirode lišeni privjesak ugljikovodični lanci karakteristični prirodnih antioksidansa (tokoferola, ubiquinones, naphthoquinones) također može uzrokovati „curenje» Ca kroz biološke membrane.

Drugim riječima, kratke antioksidansa ili antioksidansa bez ugljika bočni lanci imaju tendenciju da imaju slabiju antioksidativno djelovanje i na taj način izazvati nuspojave RAD (oslabljen homeostatski Ca indukcija hemolize i drugi.). Međutim, dostupni podaci ne omogućuju stvaranje konačnog zaključka o prirodi odnosa između strukture materije i svojstva antioksidansa previše velikog broja spojeva s antioksidativnim svojstvima, tim više što su antioksidativni učinak može biti rezultat ne jedan nego nekoliko mehanizama.

Svojstva tvari koja djeluje kao antioksidans (za razliku od ostalih učinaka) nisu nespecifična, a jedan antioksidans može biti zamijenjen drugim prirodnim ili sintetskim antioksidansom. Međutim, ovdje se pojavljuju brojni problemi koji se odnose na interakciju prirodnih i sintetičkih inhibitora lipidne peroksidacije, mogućnosti njihove zamjenjivosti, načela zamjene.

Poznato je da učinkovita zamjena prirodni antioksidansi (posebno-tokoferol) u tijelu može se obavljati samo uvođenja takvih inhibitora koji imaju visoku antiradikalnu aktivnost. Ali ovdje postoje i drugi problemi. Uvođenje u tijelo sintetičkih inhibitori imaju značajan utjecaj ne samo na procese lipidne peroksidacije, ali i na metabolizam prirodnih antioksidansa. Djelovanje prirodnih i sintetičkih inhibitora može razviti, što rezultira učinkovitije djelovanje na procese peroksidacije lipida, ali osim toga, uvođenje sintetskih antioksidansa može utjecati na sintezu reakcije i korištenje prirodnih inhibitora peroksidacije kao uzrok izmjene lipida antioksidativno djelovanje. Dakle, sintetski antioksidansi mogu se koristiti u biologiji i medicini kao lijekovi koji utječu ne samo na procese oksidacije slobodnih radikala, ali i na prirodnim antioksidansima sustava koji utječu na promjene u prijavama i antioksidativno djelovanje. Ova mogućnost utjecanja na promjenu antioksidativnog djelovanja je iznimno važno jer je dokazano da su svi ispitivani uvjeti i patološke promjene u metabolizmu stanice procesima može se razvrstati po prirodi promjena u antioksidativno djelovanje u procesima, na povišenom, smanjena koraka način i promjenu razine antioksidativnog djelovanja. I postoji izravna veza između brzine procesa, ozbiljnosti bolesti i razine antioksidativne aktivnosti. S tim u vezi, uporaba sintetskih inhibitora oksidacije slobodnih radikala je vrlo obećavajuća.

Problemi gerontologije i antioksidansa

S obzirom na sudjelovanje mehanizama slobodnih radikala u procesu starenja, bilo je prirodno pretpostaviti mogućnost povećanja očekivane životne dobi uz pomoć antioksidansa. Takvi eksperimenti u miševa, štakora, zamoraca, Neurospora crassa i Drosophila provedeni su, ali njihovi rezultati su prilično teški tumačiti nedvosmisleno. Proturječnih otkrića mogu objasniti neadekvatnosti ishoda metoda procjene, rad u tijeku, površne pristup procjeni kinetiku procesima slobodnih radikala i drugih uzroka. Međutim, u pokusima na muhe bilježi značajan porast očekivanog trajanja života pod djelovanjem tiazolidin karbonske kiseline, te u nekim slučajevima došlo je do povećanja prosječne vjerojatan, ali ne i stvarni životni vijek. Pokus, proveden uz sudjelovanje starijih volontera, nije donio jasne rezultate, u velikoj mjeri zbog nemogućnosti da se osigura ispravnost uvjeta eksperimenta. Međutim, činjenica povećanja očekivane životne dobi u Drosophili, uzrokovana antioksidansom, ohrabrujuća je. Možda će daljnji rad na tom području biti uspješniji. Važan dokaz u korist perspektive ovog smjera su podaci o produženju vitalne aktivnosti organa koji se ispituju i stabilizaciji metabolizma pod djelovanjem antioksidansa.

Antioksidansi u kliničkoj praksi 

Posljednjih godina zapaženo je zanimanje za oksidaciju slobodnih radikala i, kao posljedicu, za lijekove koji bi mogli utjecati na to. Uzimajući u obzir izgledi za praktičnu upotrebu, antioksidansi privlače posebnu pozornost. Ni manje aktivno nego proučavanje već poznatih antioksidativnih svojstava lijekova, traženje novih spojeva koji imaju sposobnost inhibicije oksidacije slobodnih radikala u različitim fazama postupka.

U većini ispitivanja antioksidansi trenutno vrijedi posebno vitamina E. To je jedini prirodni lipidrastvorimy antioksidans lanac razbijanje oksidacije plazme i membrane ljudskih eritrocita. Sadržaj vitamina E u plazmi procjenjuje se na 5 do 10%.

Visoka biološka vitamin E aktivnost, a posebno njegove antioksidativna svojstva rezultiralo široku primjenu ovog lijeka u medicini. Poznato je da je vitamin E izaziva pozitivan utjecaj na oštećenja zračenjem, maligni rast, koronarne bolesti srca i infarkta miokarda, ateroskleroze, te za liječenje pacijenata s dermatoza (spontano panniculitis, nodularni eritem), za opekline i drugih patoloških stanja.

Važan aspekt upotrebe a-tokoferola i drugih antioksidansa je njihova upotreba u različitim stresnim uvjetima, kada se antioksidativna aktivnost značajno smanjuje. Utvrđeno je da vitamin E smanjuje intenzitet peroksidacije lipida povećanog kao rezultat stresa tijekom imobilizacije, akustičnih i emocionalno-bolnih stresova. Pripravak također sprečava smetnje u jetri tijekom hipokinezije, što uzrokuje povećanje slobodnih radikala oksidacije nezasićenih masnih kiselina, lipidi, pogotovo u prva 4 - 7 dana, odnosno tijekom teške reakcije na stres ...

Sintetski antioksidansi najučinkovitiji ionol (2,6-di-tert-butil-4-metilfenol), u klinici poznat kao BHT. Antiradikalna aktivnost lijeka niža od vitamina E, ali znatno veći nego što je antioksidans a-tokoferol (na primjer, a-tokoferol inhibira oksidaciju metil oleat do 6 puta, te arahidonil oksidacija 3 puta slabiji nego ionol).

Ionol kao vitamin E, široko se koristi za sprječavanje poremećaja uzrokovanih različitim patološkim stanjima javljaju na pozadini povećane aktivnosti peroksidacije procesa. Kao-tokoferol, uspješno ionol koristi za prevenciju akutnog ishemijskog oštećenja i post-ishemijskih bolesti organa. Lijek je vrlo učinkovit u liječenju raka, koji se koristi u radijalne i trofičke lezije na koži i sluznicama, uspješno koristi u liječenju bolesnika s dermatoza, promiče brzo ozdravljenje ulceroznog lezije želuca i dvanaesnika. Kao a-tokoferola, BHT visoko učinkovite naprezanja i time se povećava što rezultira normalizacije razine stresa peroksidacije lipida. Ionol ima neka svojstva antigipoksantov (povećava vijek trajanja za akutne hipoksije, hipoksije ubrzava oporavak od bolesti) koje se pojavljuju i koji se odnose na jačanje procesa peroksida tijekom hipoksije, osobito tijekom reoksigenacije.

Zanimljivi podaci dobiveni su primjenom antioksidansa u sportskoj medicini. Dakle, ionol sprječava aktiviranje lipidne peroksidacije pod utjecajem maksimalnog fizičkog napora povećava trajanje rada sportaša na maksimalnih opterećenja, tj. E. Izdržljivost tijekom tjelovježbe, poboljšava učinkovitost lijeve klijetke srca. Uz ovaj ionol sprečavanje povreda viših dijelova središnjeg živčanog sustava uslijed izlaganja maksimalnog fizičkog napora tijela i također se odnosi na procese oksidacije slobodnih radikala. Bilo je pokušaja da se koriste u sportskoj praksi kao vitamin E i vitamin K skupine, također je u porastu fizičku izvedbu i ubrzati proces oporavka, ali je problem korištenja antioksidansa u sportu i dalje zahtijevaju in-dubina istraživanja.

Antioksidativni učinak drugih lijekova proučavan je s manje detalja od učinaka vitamina E i dibunola, a ove se tvari često promatraju kao neka vrsta standarda.

Naravno, najviše pažnje posvećuje lijekova blizu vitamina E. Prema tome, zajedno s vitaminom E i sam ima antioksidativna svojstva i njegove analoge topljivih: trolaks C i a-tokoferol polietilen glikol 1000 sukcinat (TPGS). Troloksa C djeluje kao učinkovita slobodni radikali gašenjem na isti mehanizam kao što vitamina E TPGS, te još djelotvorne zaštitnik vitamina E kao SCC-induciranom testu peroksidacije lipida. Kao dovoljno učinkovit antioksidans efekt-tokoferil acetat: ona normalizira sjaj seruma povećava kao rezultat pro-oksidansi, inhibira peroksidaciju lipida u membranama mozga, srca, jetre i crvenih krvnih stanica u uvjetima akustičnih stresa je učinkovit u liječenju dermatoza, podešavanje intenziteta peroksida procesa ,

U pokusima in vitro antioksidativno djelovanje niza utvrđenih lijekova koji se in vivo učinci mogu biti u velikoj mjeri određuje tih mehanizama. Dakle, sposobnost za prikaz antialergijski traniolasta droga ovisnosti o dozi smanjenje razine O2, H2O2, i OH- u suspenziji ljudskih polimorfonuklearnih leukocita. Uspješno in vitro inhibira Fe2 + / askorbatindutsirovannoe peroksidacije u liposome (po ~ 60%) i blago gore kloropromazin (-20%) - N-njegovi sintetski derivati benzoiloksimetilhloropromazin i N-pivaloiloksimetil-kloropromazin. S druge strane, isti spoj ugrađen u liposome, ozračivanja posljednje svjetlo u blizini ultraljubičastog djeluju kao fotoosjetljive tvari i dovesti do aktiviranja lipidne peroksidacije. Proučavanje učinka protoporfirina IX na peroksidaciju u homogenatu jetre štakora i subcelularnim organelama također pokazuju sposobnost inhibicije privodi protoporfirina i askorbata peroksidacije lipida, ali u isto vrijeme se lijek ne posjeduje sposobnost inhibicije autoxidation nezasićenih smjesa masnih kiselina. Studija o mehanizmu antioksidativnog djelovanja protoporfirina samo pokazala da nije povezan s radikalnom gašenja, ali nije dao dovoljno podataka da se preciznije karakterizaciju mehanizma.

Chemiluminescentnim metodama, sposobnost adenozina i njegovih kemijski stabilnih analoga da inhibiraju formiranje reaktivnih kisikovih radikala u humanim neutrofilima utvrđena je in vitro eksperimentima.

Proučavanje učinka oksibenzimidazola i njegovih derivata i alkiloksibenzimidazola alkiletoksibenzimidazola na membrane jetrenim mikrosomima i sinaptosome mozga aktivacije lipidne peroksidacije pokazao djelotvornost alkiloksibenzimidazola hidrofobnijeg od oksibenzimidazol i imaju razliku alkiletoksibenzimidazola OH skupine neophodne za antioksidativno djelovanje kao inhibitor slobodni radikali procesi.

Djelotvorna za gašenje jako reaktivna hidroksilni radikal je alopurinol, pri čemu jedan od produkata reakcije s alopurinol hidroksilni radikal oksipurinola - njegov glavni metabolit, učinkovitije nego piće hidroksilni radikal alopurinol. Međutim, podaci o alopurinolu dobiveni u različitim istraživanjima ne slažu se uvijek. Tako, proučavanje peroksidacije lipida u bubrežnim homogenatu štakora pokazalo je da lijek ima nefrotoksičnost, što je uzrok porasta formiranja citotoksične slobodnih radikala kisika i smanjenja koncentracije antioksidante uzrokuje odgovarajuće smanjenje korištenja ovih radikala. Prema drugim podacima, učinak alopurinola je dvosmislen. Dakle, u ranim fazama ishemije mišićnim stanicama može zaštititi od slobodnih radikala, te u drugoj fazi stanične smrti - naprotiv, potiču oštećenje tkiva, u redakcijskom razdoblju, to je opet povoljan učinak na oporavak kontrakcije funkciji ishemijskog tkiva.

U ishemije miokarda peroksidacije suprimiran niza lijekova: sredstvima protiv angine (Curantylum, nitroglicerin, obzidan, Isoptin), u vodi topljivi antioksidansi iz klase sterički ometani fenoli (npr fenozanom, usporavanje također inducirano kemijski karcinogenima rasta tumora).

Protuupalni lijekovi kao što su indometacin, fenilbutazon, steroidne i nesteroidnim antiflogisticima (na primjer, acetilsalicilna kiselina), imaju sposobnost da inhibiraju svobodnoradikalnos oksidacije, a broj antioksidansi - vitamin E, askorbinska kiselina, ethoxyquin, ditiotrentol, acetilcisteina i difenilendiamid posjeduju protuupalno djelovanje , Dovoljno je izgleda uvjerljivo hipotezu da je jedan od mehanizama djelovanja protuupalnih lijekova je inhibicija lipidne peroksidacije. S druge strane, toksičnost mnogim lijekovima zbog njihove sposobnosti da stvaraju slobodne radikale. Tako, kardiotoksičnosti za adriamicin i rubomycin hidroklorida povezan s razinom lipida peroksida u srcu, tumorske tretman promotori stanice (naročito esteri forbol) dovodi do stvaranja slobodnih radikala oblika kisika, postoji dokaz za uključenje slobodnih radikala mehanizama u selektivnom citotoksičnosti streptozotocina i aloksan - utječu u beta stanicama pankreasa, abnormalna aktivnost slobodnih radikala u središnjem živčanom sustavu izaziva fcnotiazin stimulirati peroksidacije limete redaka u biološkim sustavima, kao i ostale droge - parakvat, mitomicin C, menadion, aromatski spojevi dušika, metabolizam u tijelu koji su izvedeni slobodni radikali kisika oblika. Djelovanje tih tvari ima važnu ulogu prisutnosti željeza. Međutim, do danas, broj tvari koje djeluju antioksidativno, mnogo više nego droga, pro-oksidansi, a ne isključuje mogućnost da je toksičnost preparatov- pro-oksidansi još nije spojen na lipidne peroksidacije, indukcija što je samo rezultat drugih mehanizama koji objašnjavaju njihove toksičnost.

Neosporna induktori procesima slobodnih radikala u tijelu su različite kemikalije, a naročito teški metali, živa, bakar, olovo, kobalt, nikal, iako je uglavnom to je prikazano u uvjetima in vitro, u pokusima in vivo porast peroksidacije nije jako velika, i to još nije pronašao korelaciju između toksičnih metala i njihovih peroksidacije indukcije. Međutim, to može biti zbog netočnosti metoda se koristi, jer praktički nema odgovarajućih metoda za mjerenje peroksidacija in vivo. Uz teškim metalima Prooksidativni aktivnost pokazuju druge kemikalije željeza, organski hidroperoksidi, galodenovye hydrocarbonyl spojeva cijepanje glutation, etanol i ozon, i materijala koje su zagađivači okoliša, kao što su pesticidi, i tvari kao što su azbestnih vlakana , koji su proizvodi industrijskih poduzeća. Prooksidativni učinak i ima niz antibiotika (na primjer, tetraciklin), hidrazin, paracetamol, izoniazid i drugih spojeva (etil, alil alkohol, ugljik tetraklorid i slično. P.).

Trenutno, brojni autori vjeruju da bi inicijacija oksidacije lipidima slobodnih radikala mogla biti jedan od razloga za ubrzano starenje organizma zbog brojnih ranije opisanih metaboličkih pomaka.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Pažnja!

Da bi se pojednostavnila percepcija informacija, ova uputa za upotrebu lijeka "Antioksidansi: učinci na tijelo i izvore" prevedena je i predstavljena u posebnom obliku na temelju službenih uputa za medicinsku uporabu lijeka. Prije upotrebe pročitajte napomenu koja je došla izravno na lijek.

Opis je predviđen za informativne svrhe i nije vodič samoizlječenja. Potreba za ovim lijekom, svrha režima liječenja, metode i dozu lijeka određuje isključivo liječnik. Samo-lijek je opasan za vaše zdravlje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.