^
A
A
A

Zašto novorođenče imaju hladno nos i olovke za šetnju i unutra

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Hladni nos u novorođenčadi često nije problem, iako su roditelji zabrinuti zbog ovog simptoma. Samo u nekim slučajevima hladni nos u djetetu može biti uzrok bolesti, au drugim slučajevima samo je značajka prilagodbe novorođenčeta u uvjetima vanjskog okruženja. Ali morate znati sve "simptome opasnosti" i kada trebate kontaktirati liječnika.

Uzroci hladnog nosa u novorođenčadi

Najčešće se u novorođenčadi nalazi hladni nos. Zašto se to događa?

Dijete još nije potpuno razvijeno. Nakon rođenja, njegov sustav cirkulacije krvi još uvijek uči opskrbljivati cijelo tijelo krvlju. Njegov prioritet je slanje krvi na vitalne organe - srce, pluća, probavni i urinarni organi. Zbog toga se krv preusmjerava iz manje važnih dijelova, poput nosa, ruku i nogu, do važnijih dijelova tijela. Smanjenje protoka krvi perifernih dijelova tijela i uzrokuje da hladno postane hladno.

Postoji još nekoliko fizioloških razloga za hladni nos novorođenčeta. Fetus pliva u amnionskoj tekućini. Neke od tih tekućina pada u nosne prolaze tijekom rada, a čišćenje nosnih prolaza iz tih tekućina može potrajati nekoliko dana, što uzrokuje takve manifestacije kao hladni nos ili iscjedak iz njega.

Novorođenče ne dišu redovito. Umjesto toga, obično imaju plitke dahove, a zatim stanke i dublje udisanje. Dublje udisanje stvara turbulencije u nosnim prolazima, što uzrokuje da se zrak nejednako pomiče. Nosni odlomci djeteta opremljeni su sitnim dlačicama i sluznicama kako bi uhvatili prašinu i druge plutajuće supstance, čime se obavlja zaštitna funkcija. Taj proces može dovesti do činjenice da turbulentni zrak nije dovoljno zagrijavan i ulazi u niži dišni put. Ovaj sustav je nesavršen, tako da u hladnom zraku dijete odmah ima hladni nos jer je proces zagrijavanja zraka i njegovog kretanja poremećen. Ali to je samo privremeni proces koji je bliži prvome mjesecu života djeteta.

Novorođenčad ne može disati kroz usta u prvih nekoliko mjeseci života. Budući da bebe imaju male nosne prozore, dišu više vremena. Ovo je jedan od razloga zašto novorođenče često ima hladni nos, jer prolazi glavna količina zraka, posebno tijekom hranjenja.

Zašto novorođenče ima hladan nos i ruke? Razlog je u ovom slučaju često pogrešna temperatura u sobi, na ulici tijekom šetnje ili pogrešno odijevanje djeteta. No, jednostavno zato što su bebe noge i nos hladne, to ne znači da morate čvrsto zagrliti, jer to će dovesti do pregrijavanja i rizika od razvoja hladnoće. Ovo je empirijsko pravilo: oblačite svoje dijete baš kao i oblačenje, a zatim dodajte još jedna bluza ili jaknu. Važno je procijeniti temperaturu tijekom hodanja, dodirujući ručke, noge i nos.

S vremena na vrijeme, hladni nos i noge mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg događaja unutar tijela vašeg djeteta. Vrijedno je brinuti ako se hladni nos u novorođenčadi pojavi na pozadini groznice.

Patogeneza takvih promjena sastoji se u činjenici da kada dijete raste, dijete ima nekoliko faza ovog procesa. U početnoj se fazi povećava tjelesna temperatura, potom se zadržava neko vrijeme, a zatim se smanjuje sama ili pod djelovanjem antipiretskih agensa. Nalazi se u fazi smanjenja temperature koja se hladi dijelovima tijela, uključujući nos, a noge ručke mogu postati hladne.

No, samo porast tjelesne temperature se ne događa bez određenog razloga, pa je potrebno tražiti uzrok tome. Hladan nos i noktiju koji su curi obično su prvi znak da vaše dijete ima hladnoću.

Hladnoća je infekcija gornjeg dišnog trakta, koja najčešće uzrokuje porast tjelesne temperature novorođenčeta, a time i hladni nos, kao jedan od simptoma. Ove infekcije uzrokuju jedan od mnogih virusa, s rhinovirusima koji su najčešći. Kada vaše dijete bude zaraženo virusom, on obično razvija imunitet na taj virus. Virus koji uzrokuje prehladu je zarazan i prenesen na vaše dijete na nekoliko načina. Ispušni zrak: netko tko ima hladno može širiti virusne čestice kašljanjem, kihanjem ili čak razgovorom. Izravan kontakt: osoba s infekcijom može prenijeti viruse kada se dijete dira. Također, poznati virusni agensi mogu se duže vrijeme pohraniti na površinama poput igračaka ili posuđa nekoliko sati.

Takvi glavni uzroci zaraze djeteta s virusom dovode do pojave takvih simptoma kao hladni nos.

trusted-source[1], [2]

Faktori rizika

Čimbenici rizika za hladni nos kod djeteta prvenstveno su kršenje režima temperature, ali glavni čimbenik rizika koji treba uzeti u obzir je kontakt s osobom koja ima virusnu infekciju. Taj se faktor mora uzeti u obzir i izbjegavati za tako maleno dijete.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Simptomi hladnog nosa u novorođenčadi

Hladni nos u novorođenčeta ili na šetnji najvjerojatnije je uzrokovan niskom temperaturom. U tom slučaju morate osigurati da dijete nije zamrznuto. Ako niste sigurni, tada morate mjeriti temperaturu djetetovog tijela.

Dijagnoza hladnog nosa u novorođenčadi često zahtijeva mjerenje tjelesne temperature, osobito ako se taj simptom ne počne ponoviti prvi put. Mjerenje tjelesne temperature može se obaviti živinim termometrom, elektronskim termometrom ili infracrvenim termometrom. Smatra se da je najtočnije mjerenje tjelesne temperature obavljeno infracrvenim termometrom na timpanskoj membrani. Živa toplomjer je također vrlo precizan, ali mjerenje treba provesti u pazuhu ili u prepone najmanje 10 minuta. Elektronički toplomjer može se smatrati najmanje točnim, ali s pravim mjerenjem mora se uzeti u obzir i rezultat. Temperatura tijela novorođenčeta, zbog nesavršenog reguliranja temperaturnog režima, varira između 36,5 i 37,5 stupnjeva. Dakle, dijagnoza je vrlo jednostavna: ako je temperatura tijela ispod 36,5, beba je zamrznuta i treba biti odjevena, hranjena ili podignuta u sobi. Ako je temperatura tijela iznad 37,5, vjerojatno je da je dijete bolesno. Dakle, glavno načelo dijagnoze u hladnom nosu kod djeteta je mjerenje tjelesne temperature.

Prvi znakovi bolesti zajedno s hladnim nosom mogu se razviti tijekom prvih 24 sata nakon porasta tjelesne temperature. Drugi simptomi koji se javljaju kod prehlada i virusnih infekcija uključuju:

Malu groznicu (<38 ° C), kihanje, kašalj, crvene oči, promukli glas, smanjeni apetit, razdražljivost i problemi sa spavanjem. Ovi simptomi najvjerojatnije ukazuju na hladnoću. U novorođenčadi se ti simptomi obično rješavaju u roku od dva tjedna, bez potrebe liječenja od strane liječnika. Ako se dijete suoči sa svojim simptomima bez lijekova, pričekajte i vidite što se događa. Vjerojatno će dijete biti na putu do oporavka, prije nego što to znate, jer ima antitijela od svoje majke.

Kada se kombinira hladni nos s izraženim seroznim iscjetkom iz njega, hrkanje, kršenje hranjenja, onda je to manifestacija rinitisa. To je akutna virusna infekcija, koja je karakterizirana upalom sluznica u nosnoj šupljini. U tom slučaju, hladni nos može biti jedan od prvih znakova, čak i prije početka iscjedka iz nosa.

trusted-source[9], [10], [11]

Komplikacije i posljedice

Posljedice hladnog nosa, ako su to izolirani slučajevi, obično nisu ozbiljni. Kada dijete ima sustavno hladnog nosa tijekom šetnje, vjerojatno je lako odjenut i onda se može razboljeti.

Komplikacije kod novorođenčadi mogu biti kada hladno može dovesti do ozbiljnijih infekcija, uključujući infekciju uha, također nazvanu otitis media. Ovo je vrlo česta komplikacija prehlade. To se može dogoditi ako virus ili bakterije ulaze u dječji kanal za uho.

Sekundarne infekcije respiratornog trakta, koje su često bakterijske, uključuju upalu pluća, krpu, bronhiolitis.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza treba provesti između uvjeta kada je hladni nos znak da se lako hladi ili reagira na hladni zrak, kao i između zaraznih stanja.

Liječenje hladnog nosa u novorođenčadi

Načela liječenja hladnog nosa u novorođenčadi svakako su etiološka. Ako ste dijagnosticirali da novorođenčad ima hladan nos i da je temperatura tijela ispod 36,5, onda ga morate pokriti ili promijeniti u nešto toplije. Ponekad i gladno dijete ima pad tjelesne temperature, pa dijete treba biti hranjeno. Ako je to pomoglo, onda je takav tretman dovoljan.

Obavezno se mora obaviti liječenje hladnoće, kada dijete ne samo da ima hladni nos, već i zagušljiv nos s obilnim vodenim ispuštanjem. Uostalom, u ovom slučaju dijete ne može normalno jesti zbog zagušljivog nosa.

U takvim slučajevima, osnovna načela liječenja su toaletni dio nazalne šupljine novorođenčeta s obnavljanjem slobodnog nosnog disanja.

Sprej za sol za dojenčad ili nosnu kapljicu smatra se sigurnom i učinkovitom u liječenju rinitisa i vraćanju nazalnog disanja. Kapljice slane soli mogu se napraviti kod kuće miješanjem jedne žličice soli s 1/2 čaškom tople vode. Prije upotrebe, voda mora biti potpuno ohlađena. Najbolje je koristiti posebnu prilagođenu ljekarnu s poznatom količinom tvari. Za liječenje dojke u nosnoj šupljini, dvije kapi slane otopine trebalo bi kapati u svaki nosni prolaz i pričekati dvije do tri minute. Nakon toga potrebno je usisati sadržaj svake nosnice s posebnim nosnim dječjim aspiratorom za nos. Ovaj postupak treba izvesti nekoliko puta dnevno, kada se nazalni disanje pogorša, a također i prije hranjenja.

Noću, za bolji san djeteta, a ne više od tri puta popodne, možete koristiti posebne vazokonstriktivne kapljice za nos. Oni smanjuju edem, oslobađaju zagušenja i prekomjerno iscjedak iz nosa. Antivirusna sredstva mogu se koristiti u kompleksnoj terapiji virusne infekcije nosa.

Potrebno je nastaviti dojenje, jer je to glavna imunska obrana djeteta u ovom dobu.

Prevencija

Profilaksa hladnog nosa u novorođenčadi prvo je i prije svega pravilna briga o tome, točan temperaturni režim i odijevanje za vrijeme. Pješačenje na otvorenom nije samo rizik od hlađenja, već je prije svega mjera prevencije bolesti, jer se u otvorenim zračnim virusima ubije.

trusted-source[19]

Prognoza

Prognoza za ovaj problem je uvijek povoljna, jer je najčešće hladni nos simptom kršenja nesavršenosti termoregulacijskih mehanizama u novorođenčadi, što konačno prolazi. Ako dijete ima hladnoću, a zatim uz pravilnu njegu i liječenje, prognoza je također povoljna.

Hladni nos novorođenčeta može biti kod kuće ili na ulici, što može ukazivati na to da dijete nije odjeveno na vrijeme. Ako su okolišni čimbenici isključeni kao mogući uzrok hladnog nosa i udova, tada morate izmjeriti temperaturu tijela kako biste bili sigurni da je unutar normalnog raspona. Ako postoje drugi znakovi hladnoće, osim hladnog nosa, onda morate vidjeti liječnika. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.