^
A
A
A

Zašto novorođenčad ima crvenu kožu na svećenika i lice?

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Crvena koža u novorođenčadi može biti odmah nakon rođenja, što može u određenoj mjeri zastrašiti roditelje bez razloga. Ali takav simptom se može pojaviti u novorođenčadi i nakon nekog vremena, vjerojatno je već znak patologije. Stoga roditelji trebaju znati u kojim slučajevima to je opasno i u kojem je normalno.

Epidemiologija

Statistika raspodjele fiziološke eriteme sugerira da ih više od 90% djece ima. Što se tiče toksične eriteme, to se događa u 11% slučajeva. Drugi patološki uvjeti s manifestacijama crvene kože pojavljuju se u 23% djece.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Uzroci crvene kože u novorođenčadi

Fiziologija novorođenčeta nije ista kao kod odraslog djeteta. Nakon rođenja beba treba vremena da se osigura da svi organi i sustavi izvan maternice postanu potpuno funkcionalni i postaju puni. U tom razdoblju neke bebe pokazuju sve vrste promjena boje kože, mrlje, otekline i druge promjene, od kojih mnoge izgledaju vrlo čudno. Većina bi ih doista bila čudna ako se dogode u starijoj osobi, ali su normalni ili barem beznačajni kad se javljaju u prva dva tjedna života djeteta.

Novorođenčad uvijek ima mnogo promjena odmah nakon rođenja, od boje kože do nekih njezinih kvaliteta. Neke od tih promjena su samo privremene i mogu biti dio fizioloških pojava koje svako dijete prolazi nakon rođenja. Neke promjene kože, kao što su birthmarks, mogu biti trajne. Razumijevanje fiziološke i patološke promjene novorođenčeta može vam pomoći da razumijete je li dijete zdravo ili ne.

Boja kože djeteta može se jako razlikovati ovisno o dobi, rasnoj ili etničkoj skupini djeteta, temperaturi i djetetu plače. Boja kože u dojenčadi se često mijenja pod utjecajem okoliša ili promjenama u zdravstvenom stanju. Koža novorođenčeta će varirati ovisno o duljini razdoblja trudnoće. Prerane bebe imaju tanku, svijetlo ružičastu kožu, možda plavu boju. Koža punog djeteta je deblja i odmah postaje crvena. Do drugog ili trećeg dana bebe koža lagano se osuši i može postati suha.

Patogeneza fiziološkog crvenila kože u novorođenčeta sastoji se u promjenama njegove cirkulacije odmah nakon rođenja. Kada se dijete rodi, koža ima tamno crvenu boju, još bliže ljubičastoj boji. To je zbog činjenice da je u svakom slučaju tijekom porođaja dijete imalo privremenu hipoksiju. I zato što dijete nije disalo, ugljični dioksid nije bio pušten u ovom trenutku. Ugljični dioksid zajedno s crvenim krvnim stanicama daje takvu hladu kože, tako da su sva djeca rođena s jarko crvenom kožom. Kad dijete počne disati zrak, boja kože se mijenja na upaljač, a zatim postaje ružičasta. Ovo crvenilo kože obično počinje nestajati prvog dana. Ruke i noge djeteta mogu ostati plavkasto nekoliko dana. Ovo je normalan odgovor na nezrelu cirkulaciju djeteta. Međutim, plava boja drugih dijelova tijela nije normalna. Tijekom sljedećih šest mjeseci, koža vašeg djeteta će razviti svoju trajnu boju.

Lice novorođenčeta također mogu izgledati crvene, pogotovo kada je dijete nemirno kad jede ili plače. Odmah nakon rođenja, dijete često plače i pomiče udove, a lice obično postaje crveno ili crvenkasto-ljubičasta, bez obzira na etničku pripadnost. Kasnije osoba može postati lakša do trenutka kada dijete postane gladno ili umorno, što dovodi do plače i lice se opet može pretvoriti u crveno. Sve je to zbog činjenice da, pored obilježja strukture kože i  fiziološke eriteme nakon poroda, novorođenčad ima posebnu reakciju na sve podražaje. Simpatički živčani sustav novorođenčeta, koji kontrolira probavu, srčani ritam, disanje, znojenje i proširene krvne žile, počinje se prilagoditi svemu nakon rođenja. To ne regulira dobro funkcije tijela, uključujući i tonove posuda kože. To dovodi do činjenice da svako emocionalno iskustvo u novorođenom djetetu aktivira simpatički živčani sustav, koji ne može racionalno regulirati ton posuda kože, što dovodi do eritema. Ovo je normalan odgovor novorođenčeta na uzbuđeno emocionalno stanje.

Dakle, fiziološki uzroci crvene kože u novorođenčadi su reakcija kože i respiratornih organa na prve respiratorne pokrete, kao i odgovor živčanog sustava na podražaje.

U nekim slučajevima crveno lice može signalizirati problem. Dijete koje je pregrijano može razviti crvenu licu ili crvenu osip na njegovu čelu. Ako ostavite novorođenčad na izravnoj sunčevoj svjetlosti, može doći do opeklina.

Postoje slučajevi kada koža ima crvene mrlje ili mrlje različite boje, u tom slučaju uzrok može biti hemangioma ili kongenitalne oznake. U takvim slučajevima uvijek trebate pokazati liječnika, jer sve točke na izgledu mogu biti slične, ali njihova svojstva su različita.

Potrebno je znati još jedno patološko crvenilo kože, na kojem se mogu pojaviti drugi simptomi na pozadini izrazitog crvenila i oteklina kože. Uzrok ovog stanja može biti toksična eritema.

Među ostalim uzrocima crvene kože u novorođenčadi može biti pelenski dermatitis, pelensko osip, zarazne kožne lezije.

trusted-source[12], [13], [14]

Faktori rizika

Čimbenici rizika za razvoj patoloških stanja u kojima dijete koža postaje crvena su kršenje higijenskih mjera za njegu kože, kao i patologija porođaja što može dovesti do produljene hipoksije djeteta.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Simptomi crvene kože u novorođenčadi

Treba imati na umu da fiziološko crvenilo kože u novorođenčad ne donosi mu neugodne osjećaje. Stoga, ako postoji jednostavno crvenilo kože bez povećanja tjelesne temperature, bez poremećaja u snu i apetita, onda je to normalno. Diferencijalna dijagnoza patoloških i fizioloških stanja povezanih s crvenom kožom provodi se upravo u skladu s tim kriterijima.

Simptomi crvene kože u novorođenčadi s toksičnim eritemom imaju neke značajke. Prvi znakovi takvog eritema obično se pojavljuju u roku od dva do tri dana nakon rođenja. Obično se pojavljuje osip na licu ili udovima i prvo se manifestira kao crvena koža. Zatim se elementi osipa pretvaraju u pustule s "uočenim" izgledom. Takvi crveni blisteri na koži novorođenčadi karakteristični su za toksičnu eritemu, au slučaju dobroćudnog karaktera takva eritema nema poremećaja općeg stanja. Ako postoji groznica povezana s osipa, potrebna je daljnja procjena.

Često se može vidjeti da novorođenčeta ima crvenu kožu na papu. Ovo je klasična manifestacija pelenskog dermatitisa. Područje pelena je uvijek toplo i vlažno, a koža na tom području je nježna. Osjetljiva koža na stražnjem dijelu djeteta može biti nadražena bliskim kontaktom s urinom i stolicom u pelenama. U tom slučaju, koža se pojavljuje ravno crvene mrlje na području pelene. Takvo crvenjenje na pape obično se događa kada dodate novu hranu na svoju prehranu tijekom dojenja, što mijenja sastav svoje stolice.

Crvena točka na koži novorođenčeta najčešće je znak poremećaja ili hemangioma. Mnoga su djeca rođena s naljepnicama, od kojih neki mogu poremetiti roditelje. Neka zaborava nestanu tijekom vremena, dok ostali ostaju s djetetom za život. Većina oznaka su bezopasne.

Postoje mnoge vrste birthmarks; samo liječnik može znati je li vam znak koji vas smeta je znak, a ako jest, to je vrsta koja će sama ili nestajati.

Hemangioma je ružičasta, crvena ili ljubičasta oznaka. Možda se ne pojavljuju pri rođenju, ali često se razvijaju u prva dva mjeseca. Takvi hemangiomi su uzrokovani koncentracijom dilatiranih malih krvnih žila koje se nazivaju kapilare. Obično se javljaju na glavi ili vratu. Mogu biti male, ili mogu pokriti velika područja tijela. Takve crvene mrlje ne mijenjaju boju kad se lagano pritisne i ne nestanu s vremenom. One mogu postati tamnije i mogu krvariti kad dijete postane odrasla osoba. Kavernozni hemangiomi su češći kod preranog dojenčadi i kod djevojčica. Ove smrti često rastu u veličini nekoliko mjeseci, a zatim postupno nestaju.

Još uvijek postoje slične točke hemangioma, koje su uzrokovane širenjem posuda, koje brzo prolaze same.

Komplikacije i posljedice

Posljedice mogu biti s pelenskim dermatitisom, kada iritacijska koža postaje upaljena. Dijete može razviti sekundarni kvasac ili bakterijske infekcije koje treba liječiti.

Komplikacije hemangioma na njihovu površinskom mjestu mogu biti u slučaju ozljede. Zatim se krvarenje može razviti. S mjestom velikih hemangioma na unutarnjim organima može biti i unutarnje krvarenje.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Dijagnostika crvene kože u novorođenčadi

Dijagnoza crvene kože u novorođenčadi vizualno provodi liječnik. Svi elementi osipa imaju karakterističan izgled. U pravilu, testovi za takve vrste osipa se ne pojavljuju. Instrumentalna dijagnoza je potrebna u slučaju potvrde dijagnoze hemangioma. Budući da se takve dilatirane posude mogu nalaziti na unutarnjim organima, obavlja se ultrazvučna ispitivanja organa trbušne šupljine i retroperitonealnog prostora.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Liječenje crvene kože u novorođenčadi

Fiziološka eritema ne zahtijeva liječenje. Kod toksične eriteme, ako nema groznice i drugih simptoma, lezija nestaje nakon tjedan dana, a liječenje nije potrebno.

Liječenje pelene dermatisa je prije svega kako bi se izbjeglo pregrijavanje i ponovno iritacija kože. Stoga, često morate mijenjati dječju pelenicu, i najbolje je da je većinu vremena bez njega. Možete koristiti meku pelenu ili mast, na primjer, cinkov oksid. Oni stvaraju barijeru, štiteći kožu od nadražujućih tvari i dopuštajući područja crvene upale kože da se brže izliječe. Napitci mogu pogoršati pojavu pelenskog dermatitisa, tako da kada dijete ima osip, najbolje ga je isprati češće. Ako se osip pogoršava ili ne reagira nakon tjedan dana, posavjetujte se s liječnikom. Lijekovi koji se mogu koristiti u takvim slučajevima su lokalne antiseptičke masti i prašci - Desitin, Sudocrem, Bepanten.

Alternativni tretman crvenila kože može se koristiti u odabranim slučajevima. Kod fenomena pelenskog dermatitisa ili iritacije kože, može se koristiti biljna terapija. Da biste to učinili, koristite ladice s okretom, kamilice, kore hrasta, koji imaju antiseptička svojstva.

U liječenju hemangioma, taktika čekanja uvijek je odabrana jer imaju tendenciju preokrenuti razvoj. U pravilu, nemoguće je predvidjeti koliko će uskoro nestati hemangioma. Što su manji, to brže nestaju, ali to može potrajati mnogo godina. Većina hemangioma ne treba liječenje, ali ako se pojavljuju u određenim područjima, kao što su lice (osobito oko očiju ili usana) ili genitalnog područja, mogu uzrokovati poremećaj funkcije tog organa. Najučinkovitiji način liječenja hemangioma je posebna vrsta lasera. Lasersko zračenje je u mogućnosti ukloniti hemangiome na najmanje traumatičan način za nekoliko sesija. To je osobito istinito kada se hemangioma nalazi na licu i kirurška intervencija će biti traumatska.

Kirurško liječenje se provodi kad se veliki unutarnji organi nalaze na velikim hemangiomasima, a postoji i visoki rizik od unutarnjeg krvarenja.

Prevencija

Sprječavanje pojave upale crvene kože u određenim područjima, na primjer u području pelene, je pravilna briga o djetetu. Treba imati na umu da je koža novorođenčeta vrlo nježna i zahtijeva svakodnevno čišćenje i njegu.

trusted-source[36], [37], [38]

Prognoza

Prognoza fiziološkog crvenila kože uvijek je povoljna. Toksična eritema također treba proći u roku od dva tjedna. Za većinu crvenih mrlja na koži, prognoza je također povoljna, jer imaju tendenciju preokrenuti razvoj.

Crvena koža u novorođenčadi neposredno nakon rođenja je normalni fenomen koji ne zahtijeva nikakvu akciju. Ako se na koži pojavljuje osip na crvenom ili crvene mrlje, tada se u tom slučaju morate posavjetovati s liječnikom. Sve promjene koje se mogu pojaviti iznenada na koži koje ometaju apetit, spavanje i opće stanje bebe mogu biti opasne i zahtijevaju liječnički pregled.

trusted-source[39]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.