^

Upravljanje normalnom isporukom

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 20.11.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

U mnogim bolnicama primalja, rođaci, isporuke i oporavak nakon rođenja provode se u istoj sobi zajedno s mužem ili rođacima. Muževi ostaju kod supružnika i novorođenčadi prije izbijanja.

U nekim domovima za rodilište postoje odvojeni roditeljski odjeli i dječja porodica, u kojoj je žena prenesena za isporuku. Otac djeteta ili drugog rođaka može se ponuditi da prati ženu u dvoranu. Oni liječe perinealnu regiju i izdvoje rodni kanal sterilnim pelenama. Nakon rođenja, žena može ostati u takvoj sobi ili se prenijeti u zasebni postnatalni odjel.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Anestezija normalne dostave

Anestezija uključuje sljedeće tipove anestezije: regionalnu anesteziju, blok pudenda, infiltraciju perinealnu i opću anesteziju. Uobičajeno se koriste opioidi i lokalni anestetici. Ti lijekovi prodiru u posteljicu pa se moraju davati u malim dozama sat vremena prije isporuke, kako bi se izbjegle toksične posljedice na novorođenče (npr. CNS depresija i bradikardija). Kada se koriste samo opioidi, adekvatna analgezija nije osigurana pa se koriste zajedno s anestetikom. Regionalna anestezija - provodi se lumbalna epiduralna injekcija lokalnog anestetika. Epiduralna anestezija se sve više koristi za isporuku, uključujući i carezijsku isporuku. Ova vrsta anestezije bitno je zamijenila pudendalne i parakervikalne blokade. Za epiduralnu injekciju koriste se lokalni anestetici (npr. Bupivakain) koji imaju duže trajanje djelovanja i sporiji početak djelovanja od lijekova koji se koriste za anesteziju pudendal (npr. Lidokain). Drugi oblici regionalne anestezije su kaudalni ubrizgavanje (u sakralni kanal), koji se rijetko koristi, i spinalna injekcija (u paraspinalni subarachnoidni prostor). Spinalna anestezija može se izvesti s carskim rezom, ali se rjeđe koristi za vaginalnu isporuku, jer ima kratku akciju (nepoželjno je tijekom rada); postoji mali rizik od glavobolje u postoperativnom razdoblju.

Kada koristite spinalnu anesteziju, pacijenti trebaju biti pod stalnim nadzorom, vitalni znakovi moraju se pratiti svakih 5 minuta kako bi se identificirali i liječili moguću hipotenziju.

Anestezija pudendal rijetko se koristi zbog široke epiduralne analgezije. Anestezija pudendal je lokalna primjena anestetika kroz vaginalni zid na takav način da anestetik obavija pudendalni živac. Ovom anestezijom anestezira se niska površina vagine, perineuma i donje trećine vulve; gornji dijelovi vulve se ne anesteziraju. Pudendalna anestezija je sigurna, jednostavna metoda za nekompliciranu spontanu vaginalnu isporuku ako žena želi gurati sebe ili ako rođenje napreduje i nema vremena za epiduralnu anesteziju.

Infiltracija perineuma obično se izvodi anestetikom. Ova metoda nije tako učinkovita i rjeđe se koristi kao pudendalna anestezija. Parakervikalna anestezija sve se više koristi u porođaju, jer uzrokuje bradikardiju u fetusu u više od 15% slučajeva. Takva anestezija se češće koristi u pobačaju u 1. Ili početku 2. Tromjesečja trudnoće. Tehnika se sastoji u uvođenju 5-10 ml 1% -tne otopine lidokaina na položajima 3 i 9 sati parakervikalne; analgetski učinak.

Opća anestezija se provodi uporabom inhalacijskih anestetika (na primjer izoflurana) i može izazvati depresiju kod majke i fetusa; pa se ti lijekovi ne preporučuju za normalnu primjenu.

Rijetko koristi 40% dušikovog oksida i kisika za analgezije za vaginalno oslobađanje takvom dubinom da se može održavati u kontakt s pacijentom. Tiopental natrij primjenjuje intravenski u kombinaciji s drugim lijekovima (npr Sukcinilholin, dušikovog oksida i kisika) za opću anesteziju carskim rezom; uporaba jednog tiopentnog natrija ne pruža odgovarajuću analgeziju. Thiopental natrij ima kratku akciju. U primjeni lijeka je njegova koncentracija u jetri fetusa, što sprječava nakupljanje u CNS-u; visoke doze lijeka mogu uzrokovati depresiju u novorođenčadi. Ponekad se koristi diazepam; Međutim, velike doze primijenjene intravenski za trudnice prije poroda, mogu uzrokovati hipotenziju, hipotermija, niski Apgar rezultate, pogoršati metabolički odgovor na hladnom stresa i dovesti do neuroloških depresije u novorođenče. Korištenje ovih lijekova je ograničena, ali oni se koriste u pincetom, tijekom poroda u zatvarača, s blizancima i carskog reza.

trusted-source[8], [9]

Prednosti tijekom porođaja

Provodi se vaginalni pregled kako bi se odredio položaj i položaj glave fetusa. Uz potpuno izglađivanje i otvaranje cerviksa, žena se traži da gurne sa svake kontrakcije, tako da glava prolazi kroz rodni kanal i pojavljuje se kroz vulva. Kad oko 3 ili 4 cm od glave pojaviti genitalne razrez prvorotke (nešto manje u višerotke), metode koriste kako bi se olakšalo isporuke i smanjiti rizik od perinealna suza. Liječnik, ako je potrebno, stavlja lijevu ruku na glavu djeteta, čime se sprječava prerano produženje glave, a to pridonosi njegovom sporijem napretku. Istodobno, liječnik postavlja savijene prste desne ruke na prepone, pokrivajući ih s otvorenim genitalnim prorezom. Kako bi pomaknuo glavu, liječnik može vršiti pritisak na području čela, čela ili brade (modificirani Rittenov prijem). Liječnik opstetrije regulira napredak glave kako bi proizveo sporu, sigurnu isporuku.

Četkica ili vakuumski ekstrakt često se koriste za isporuku u drugoj fazi rada kada je dostava produljena (na primjer, kada je majka preumorna da bi u potpunosti izvršila pritisak). Pinceta se također može koristiti u slučajevima kada epiduralna anestezija ublažava pokušaje. Lokalna anestezija obično ne utječe na pokušaje, tako da pinceta ili vakuumski odvodnik se obično ne koristi ako nema komplikacija. Oznake za pincete i vakuumski ekstrakti su identične.

Epiziotomija se izvodi samo u slučajevima prijeteće rupture perineuma, i ako perineum ometa normalnu primjenu, obično se obavlja u primiparoznim ženama. Ako epiduralna analgezija nije adekvatna, može se koristiti lokalna infiltrativna anestezija. Epiziotomija sprečava prekomjerno istezanje i moguće lomove perinealnih tkiva, uključujući prethodne pauze. Rez je lakše popraviti od praznine. Najtipičniji je rez u srednjoj liniji, od stražnjeg šiljka u pravcu rektuma. Ruptura ovog urezivanja je moguća zahvaćanjem sfinktera ili rektuma, ali ako se to brzo dijagnosticira, takav prekid uspješno se obnavlja i prolazi dobro iscjeljivanje.

Diskontinuitetima epiziotomije rane s rektalnim zahvatom može se spriječiti držanjem glave fetusa u dobro savijenom položaju sve dok okcipitalni tuber ne pristaje na koščani luk. Ne preporučuje se provođenje epiziotektrotektomije (namjerno disekcija rektuma) jer postoji visok rizik od rectovaginalne fistule.

Druga vrsta epiziotomije je srednji-lateralni rez iz srednje stražnje prianjanja pod kutom od 45 ° na obje strane. Ova vrsta epiziotomije ne proteže se do sfinktera ili rektuma, ali disekcija uzrokuje veliku bol u postpartum periodu i traje više vremena za izliječenje nego u epiziotomiji duž linije linije. Stoga, za epiziotomiju, poželjno je rezanje srednjeg dijela. Međutim, u ovom trenutku upotreba epiziotomije je smanjena zbog visokog rizika od rupture sfinktera ili rektuma.

Nakon rođenja glave, tijelo beba je shvaćeno tako da su ramena u anteroposteriornom položaju; nježni pritisak na glavu fetusa pridonosi mjestu prednjeg ramena pod simfizom. Ako oko pupka ima pupčanu vrpcu, pupak se može stegnuti i izrezati. Glava se lagano diže prema gore i pojavljuje se stražnji ramena iz perineuma, a ostatak prtljažnika izvlači se bez poteškoća. Nosa, usta i grlo se usisavaju sa štrcaljkom za uklanjanje sluzi i tekućine i olakšavaju disanje. Na pupčanu vrpcu stavljaju se dvije stezaljke, pupak se odvoji, a na pramcu se stavlja plastična kopča. Ako se sumnja na kršenja fetusa ili novorođenčeta, segment pupčane vrpce opet se ligira tako da arterijska krv može biti uzorkovana za ispitivanje plina. Normalno, pH krvne arterije je 7, 157, 20. Dijete je smješteno u grijanom krevetu ili na majčinom abdomenu radi bolje prilagodbe.

Nakon rođenja djeteta liječnik stavlja ruku na trbušni zid na području fundusa maternice kako bi otkrio svoje kontrakcije; posteljica se odvaja tijekom prve ili druge kratice, često se uočava opažanje zbog odvojenog posteljice. Žena mora gurati da pomogne rađanju posteljice. Ako se ne može samostalno baviti i ako postoji značajno krvarenje, posteljica se može evakuacijom pritiskom ruku na stijenku trbuha i prilikom pritiska na maternicu. Ova manipulacija može biti izvedena samo ako je maternica čvrsto i dobro zatečen, jer pritisak na mlohavog maternice može potaknuti njegovu eversionu. Ako ovaj postupak nije učinkovit, liječnik gura zid abdomena na području kutova maternice daleko od posteljice; izbjegavaju se protezanje za pupčanu vrpcu, jer može poticati eversionu maternice. Ako se posteljica ne odvaja unutar 45-60 minuta, tada se provodi ručno razdvajanje i dodjeljivanje posteljice; liječnik ulazi u cijelu ruku u šupljinu maternice, razdvaja posteljicu, a zatim ga ekstrahira. U takvim slučajevima potrebno je sumnjati na gustu vezu posteljice (placenta accreta).

Placentu treba ispitati kako bi se identificirali nedostaci, jer ulomci ostavljeni u maternici mogu uzrokovati krvarenje ili infekciju. Ako posteljica nije potpuno odvojena, tada se provodi ručno ispitivanje utorne šupljine. Neki opstetričari pregledavaju maternicu nakon svake dostave. Međutim, to se ne preporučuje u svakodnevnoj praksi. Odmah nakon dodjele posteljice dodjeljeno je oksitocno sredstvo (oksitocin 10 ED intramuskularno ili kao infuzija od 20 U / 1000 ml fiziološke otopine pri brzini od 125 ml / h). To može poboljšati kontraktilnost maternice. Oksitocin se ne može koristiti intravenski bolus, jer se može razviti aritmija srca.

Potrebno je ispitati rodni kanal kako bi se utvrdili rupture cerviksa, postojeće praznine, a episiotomijska rana je šavana. Ako su majka i beba zdravi, onda mogu biti zajedno. Mnoge majke žele da dojenje započne odmah nakon isporuke, a to bi trebalo poticati. Majka, dijete i otac trebali bi ostati zajedno u toplom, odvojenom odjelu za sat ili više. Nakon toga dijete se može smjestiti u vrtić ili ostaviti majci ovisno o njezinoj želji. Unutar 1 sata nakon rođenja majka treba biti pod strogim nadzorom, što uključuje praćenje kontrakcija maternice, provjeravanje količine krvavog iscjetka iz vagine, mjerenje krvnog tlaka. Vrijeme od rođenja placente do 4 sata nakon porođajnog razdoblja naziva se četvrta faza porođaja; većina komplikacija, posebno krvarenja, se javljaju u ovom trenutku, pa stoga pažljivo praćenje pacijenta je potrebno.

trusted-source[10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.