^

Što se događa u sedmom tjednu trudnoće?

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Sedmi tjedan trudnoće ukazuje na to da se embrij aktivno razvija unutar ženskog tijela. Njegova težina je oko 0,8 grama, a visina je oko 8-10 milimetara. U ovoj fazi embrionalnog razvoja, buduća beba oblikuje udove, bronhije i pluća, probavni sustav, gušterača, hemisfere mozga rastu i lica se pojavljuju.

Što se događa u sedmom tjednu trudnoće s ženskim tijelom? Mnoge žene možda ne primjećuju ništa, ali za neke značajne promjene počinju u ovom razdoblju, koje se očituju fizički i psihoemotionalno. Moguće je lagano povećanje težine ili, obrnuto, gubitak težine zbog teške toksemije. Pored toga, mogu se pojaviti promjene u okusu, negativna reakcija na neke mirise. Često trudnice pate od jutarnje toksikoze, što se može dogoditi u vrlo teškom obliku - s mučninom i povraćanjem.

Na fiziološkoj razini, treba naglasiti povećanje veličine maternice, što je vidljivo i kod ginekološkog pregleda. U vratu je formiran tanak "pluto", koji provodi zaštitne funkcije i štiti od utjecaja patogenih mikroorganizama i infekcije. Žena može primijetiti oticanje mliječnih žlijezda, što je prirodno za razvoj trudnoće.

Treba primijetiti mogući porast apetita koji je povezan s potrebom za trudnim tijelom u više energije. Važno je procijeniti prednosti pravilne prehrane kako ne biste imali jačinu u budućnosti. U prehrani se preporučuje uključiti više vitamina (povrće, voće, bobičasto voće, prirodni sokovi), mliječni proizvodi, riba i meso.

Trbuh u sedmom tjednu trudnoće

7. Tjedan trudnoće vrlo je važan period u životu buduće majke. Njeno tijelo prolazi niz promjena, pojavljuju se nova senzacija i simptomi. Čini se da neke žene imaju vizualno povećanje trbuha u ovoj fazi trudnoće i tumače ga kao jedan od znakova trudnoće.

Trbuh 7. Tjedna trudnoće ne raste, jer je veličina maternice prilično mala. Naravno, svaki tjedan će se povećati u skladu s rastom fetusa, kao i povećanjem volumena amnionske tekućine, a 4-5 mjeseci će postati vidljiva "trudna" trbuščić. Povećanje (bloating) trbuha najčešće je povezano s smanjenjem mišićnog tonusa i kršenjem aktivnosti crijevne peristalzije pod utjecajem progesterona - tzv. "Trudnoća hormona". Ponekad se ženi može smetati crijevnom kolikom, osjećaj težine u trbuhu, žgaravicu. Često postoje problemi s stolicom (frustracija crijeva ili, obrnuto, konstipacija). Svi ti simptomi također su izravno povezani s "trikovima" hormonskog progesterona. Ako problemi s probavom i toksikozom jako narušavaju trudnu majku, potrebno joj je savjetovanje liječnika.

trusted-source[1], [2]

Veličina trbuha 7. Tjedna trudnoće

Sedam tjedna trudnoće karakteriziraju značajne promjene u tijelu žene. Prije svega potrebno je imati na umu hormonsku reorganizaciju, povećanje volumena cirkulirajuće krvi, postupno rast maternice, aktivni razvoj fetusa, kao i povećanje amnionske tekućine i kao posljedica veličine želuca.

Veličina abdomena u 7. Tjednu trudnoće obično ostaje ista, unatoč činjenici da je maternica povećana 2 puta od začeća. Općenito, nekoliko čimbenika utječe na rast trbuha tijekom trudnoće: intrauterini razvoj fetusa i njegovo postupno povećanje veličine, što, prema tome, utječe na volumen šupljine maternice i količinu amnionske tekućine.

Rast trbuha trudnica treba strogo u skladu sa stopom rasta maternice i fetusa, to je. Da. To se smatra glavni pokazatelj zdrave trudnoće. U ranim fazama (prvih 10 tjedana), kada je maternica još uvijek teško sonda kroz trbušnu stijenku, navodni nedosljednost svoje tjednu veličina trudnoće može upućivati na izvanmaternične trudnoće, kada je razvoj jajne stanice događa u jajovodu.

Dimenzije trbuha, u smislu parametara koji prelaze gestacijsku dob, mogu ukazivati na mnoštvo. U ovom slučaju već 7. Tjedan žena uočava znatno povećani želudac. Treba napomenuti da višestruku trudnoću karakterizira niz svih vrsta rizika i komplikacija.

Uterus u 7. Tjednu trudnoće

7 tjedna trudnoće - kratko razdoblje, ali u tom razdoblju postoji mnogo prijetnji za dijete. Buduća majka počinje primijetiti promjene u svom izgledu i suočava se s mnogim novim senzacijama. Što se događa u njezinu tijelu? Prije svega, potrebno je primijetiti najsnažnije promjene u hormonskom sustavu. Naravno, glavni organ - maternica - sada se stalno povećava, a do kraja trudnoće više od stotinu puta prelazi svoju izvornu veličinu!

Maternica u 7. Tjednu trudnoće povećana je gotovo 2-3 puta i ima oblik velike naranče (u izvornom obliku maternica ima kruškoliki oblik). Vizualno, trbuh trudnice ostaje nepromijenjen (postat će vidljiv tek od 12. Tjedna trudnoće), ali s ginekološkim pregledom već je moguće utvrditi žensku trudnoću i odrediti njegov termin.

Valja napomenuti da se u prvim tjednima može doći do asimetrije maternice. Dakle, bimanualnim pregledom, ginekolog palpao izbočenje jednog dijela maternice. To je zbog rasta fetusa vezanog na određeno područje maternice. S vremenom, dok se fetus razvija, prolazi asimetrija maternice. Proces rasta maternice se provodi glatko i postupno, tako da buduća majka gotovo ne osjeća promjene u veličini ove jedinstvene "kuće" za bebu.

Grudi su 7 tjedana trudne

7 tjedna trudnoće - vrijeme za intenzivne promjene i hormonsko podešavanje ženskog tijela. U ovoj fazi davanja bebe, buduća majka primjećuje različite promjene, i na fiziološkim i psihoemocionalnim razinama.

Grudi u 7. Tjednu trudnoće povećavaju se, postaju još osjetljiviji i bolniji. Trudnica bi se trebala brinuti o kvalitetnom grudnjaku od prirodnog materijala koji će poduprijeti grudi dobro, ni u kom slučaju ne stiskati, a također i mliječne žlijezde manje osjetljivima. Grudnjak treba imati široke trake i biti pitted. Točan izbor ovog atributa donjeg rublja u budućnosti će pomoći spriječiti strijama.

Valja napomenuti da se u strukturi mliječnih žlijezda žene koja je "na položaju", kardinalne promjene počinju praktički od prvih dana trudnoće. Povećanje veličine i otekline dojke posljedica je učinka HG (korionskog gonadotropina), koji se naziva "hormon trudnoće". Na površini mliječnih žlijezda, također možete primijetiti vensku mrežu zbog povećane opskrbe krvlju. Bradavice se mijenjaju u boji, dobivaju smeđe boje. U kasnijim fazama trudnoće, prve kapi kolostruma mogu se osloboditi bradavica. Tipično, osjećaj otekline dojki i nelagode, koji je uzrokovan promjenama u dojkama trudne žene, idu do kraja I. Tromjesečja.

trusted-source[3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.