^
A
A
A

Staphylococcus aureus u dojenčadi

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 19.07.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Stafilokoki su široko rasprostranjeni u okolišu i mogu biti zastupljeni i oportunističkim i patogenim mikroorganizmima. Staphylococcus aureus ima najveću patogenost, što može uzrokovati razvoj gnojnih upalnih procesa u različitim organima i tkivima. Staphylococcus aureus posebno je opasan u dojenčadi, prvenstveno zbog neadekvatne imunološke obrane djece. Što trebate znati o ovoj bakteriji i koje korake trebate poduzeti ako vaša beba ima pozitivan rezultat testa?

Epidemiologija

Prema statistikama, kod svakog trećeg djeteta Staphylococcus aureus se može naći na koži ili sluznicama. U pravilu govorimo o prijenosu infekcije, koja ipak kasnije može ući u tijelo i izazvati razvoj različitih patologija - od furunculoze do upale pluća, pa čak i sepse.[1]

Najčešće se bakterija nalazi u djece prve godine života. Nadalje, s godinama, stupanj sjetve postupno se smanjuje. Uzročnik se sije uglavnom iz sluznice nosne šupljine i krajnika, ali se javljaju i druge lokalizacije.[2]

Staphylococcus aureus uzrokuje više od 60% postojećih stafilokoknih zaraznih bolesti. Saprofitni i epidermalni staphylococcus aureus nalaze se nešto rjeđe.[3]

Uzroci staphylococcus aureus u novorođenčeta

Staphylococcus aureus može živjeti u tijelu bilo koje osobe - ali samo u malim količinama. Aktivna reprodukcija bakterija počinje u pozadini oštrog slabljenja imunološke obrane ili s drugim čimbenicima stresa.[4]

Dojenčad je najosjetljivija na aktivni rast i infekciju. U male djece još nije uspostavljena proizvodnja potrebnih antitijela, a imunološki sustav je slab i inferioran.

Staphylococcus aureus u dojenčadi se može pojaviti:

 • kada se zarazi od vlastite majke - na primjer, tijekom porođaja ili tijekom dojenja;
 • od medicinskih radnika u rodilištu, bolnici, klinici;
 • u izravnom kontaktu s bolesnom osobom (nosiocem);
 • u kontaktu s predmetima zahvaćenim Staphylococcus aureusom (igračke, posuđe itd.)

Faktori rizika

Rizična skupina obično uključuje:

 • djeca rođena prije vremena;
 • bebe koje su od rođenja na umjetnoj prehrani;
 • slabe bebe koje pate od nedostatka težine;
 • djeca s urođenim manama i bolestima;
 • dojenčad koja je liječena antibioticima, hormonskim lijekovima ili djeca s dijagnosticiranom crijevnom disbakteriozom;
 • bebe koje žive u nepovoljnim sanitarnim uvjetima, uz nedovoljno poštivanje higijenskih standarda, u pozadini pothranjenosti.

Patogeneza

Staphylococcus aureus jedna je od najpatogenijih vrsta takvih bakterija. To ne isključuje prisutnost ovog mikroba u zdravoj ljudskoj mikroflori.

Staphylococcus aureus dobio je tako neobično ime zbog svoje sposobnosti stvaranja specifične pigmentne tvari, koja pod mikroskopskim pregledom ima karakterističnu narančasto-žutu nijansu. Ova bakterija je otporna na lijekove, može "preživjeti" vrenje, izlaganje ultraljubičastom zračenju, dugotrajno sušenje. Na nju ne utječu jake slane otopine i vodikov peroksid, pa bakterija živi i savršeno se razmnožava u gotovo svim uvjetima.[5]

Staphylococcus aureus ima izraženu enzimsku aktivnost i luči:

 • lipaza, koja uništava masti, što omogućuje bakterijama da lako prevladaju kožnu barijeru i uđu u krvotok;
 • koagulaza, koja doprinosi stvaranju zaštite bakterija od imunoloških stanica;
 • penicilinaza, koja čini bakterije otpornim na lijekove penicilina.

Osim toga, Staphylococcus aureus izlučuje endo i egzotoksične tvari koje uzrokuju tešku intoksikaciju. Ovaj mikrob pokazuje snažnu otpornost na lijekove, sklon je čestim mutacijama, pa ga je prilično teško riješiti.

Jedna od najnepovoljnijih mutacija mikroba je staphylococcus aureus otporan na meticilin: javlja se uglavnom kao bolnička infekcija.

Kako se Staphylococcus aureus prenosi na bebe?

Dijete se Staphylococcus aureusom može zaraziti bilo gdje - kod kuće, na ulici, od vlastite majke, kao i od neke hrane ili vode.

Budući da je bakterija vrlo otporna, često se nalazi u bolnicama i klinikama: ako se poštuju svi postojeći sanitarni standardi, mikrob može mutirati do te mjere da postaje otporan na gotovo sve otopine za obradu.[6]

Postoji nekoliko načina da se Staphylococcus aureus dovede do djeteta:

 • kontaktna metoda kućanstva - sastoji se u prijenosu infekcije putem predmeta kontaminiranih bakterijama (igračke, posteljina, ručnici, posuđe itd.);
 • metoda kapljica zraka - uključuje prijenos bakterija kroz zrak s kašljanjem, kihanjem itd.;
 • fekalno-oralna metoda - sastoji se u širenju klica kroz neoprane ruke, majčine grudi (tijekom dojenja);
 • vertikalna metoda - uključuje prijenos infekcije na bebu s njegove majke tijekom trudnoće ili tijekom porođaja (prilikom prolaska kroz rodni kanal).

Druga moguća mogućnost prijenosa smatra se korištenjem majčinog mlijeka od strane bebe, ako je majka bolesna od infektivnog mastitisa.

Simptomi staphylococcus aureus u novorođenčeta

Staphylococcus aureus u aktivnom stadiju obično se otkriva sljedećim simptomima:

 • beba ima vrlo visoku temperaturu;
 • postoje svijetli znakovi rinitisa;
 • dijete je letargično, hirovito, odbija jesti, plače;
 • mogući napadi mučnine i povraćanja;
 • pojavljuje se kašalj;
 • oči nabubre i crvene, suzenje je moguće;
 • stolica postaje nestabilna (izmjenjuju se razdoblja zatvora i proljeva);
 • beba gubi na težini (prvenstveno zbog gubitka apetita);
 • poremećena je ravnoteža crijevne mikroflore);
 • koža je prekrivena osipom i drugim patološkim elementima - to mogu biti akne, pustule, svrbežni čvorovi, područja ljuštenja.

Razdoblje inkubacije za aktivaciju Staphylococcus aureus može se kretati od 3 sata do 4-5 dana. U ovom slučaju moguće je točno odrediti patogen tek nakon sjetve.

Norma Staphylococcus aureus u dojenčadi

Staphylococcus aureus se može naći na koži i sluznicama bebe, kao iu crijevima, nosnoj šupljini i krajnicima. Uz svaku sumnju na infekciju, na bebi se provodi analiza koja će točno ukazati postoji li patologija ili ne.

Određivanje prisutnosti i brojnosti Staphylococcus aureus može biti potrebno kako bi se procijenila potreba za liječenjem: ako je broj bakterija unutar prihvatljivih granica, a nema kliničkih simptoma, tada se liječenje ne provodi. Primjerice, Staphylococcus aureus u crijevnoj šupljini može se naći u gotovo svim slučajevima, a to nije razlog za terapiju. Međutim, ako je broj bakterija prekoračen, tada se moraju poduzeti mjere, inače će uslijediti neugodni patološki znakovi u obliku infektivnog kolitisa, kolika i drugih probavnih poremećaja.

Prisutnost Staphylococcus aureus ne ukazuje uvijek na infektivnu leziju, jer možemo govoriti o asimptomatskom prijenosu. Sjetva razmaza iz nosne šupljine i sluznice ždrijela s određivanjem broja mikroba do 10 smatra se uobičajenim nepatološkim nosiocem. Prekoračenje ovog pokazatelja može uzrokovati razvoj zaraznih i upalnih bolesti. U djece starije od 1 godine norma je nešto viša - do 10 .

Samo prisutnost Staphylococcus aureus ne može biti razlog za propisivanje terapije lijekovima.

Broj stafilokoka treba odrediti prije početka liječenja i nakon njegovog završetka. U budućnosti je potrebno kontrolirati broj bakterija nekoliko mjeseci nakon terapijskog tečaja.[7]

Staphylococcus aureus u dojenčadi u izmetu

Analiza izmeta za bebu može se propisati već u bolnici ako postoji sumnja na Staphylococcus aureus. Fekalne mase se ispituju najmanje dva puta - na primjer, s razmakom od jednog ili dva dana. Materijal za analizu dostavlja se u laboratorij što je prije moguće – najbolje odmah nakon pražnjenja crijeva, ali najkasnije 3 sata nakon nje. Takvo vrijeme izravno utječe na točnost rezultata.

Maksimalna dopuštena stopa Staphylococcus aureus u izmetu može biti 10 3  10 4.

Čak i ako je pokazatelj broja bakterija unutar normalnog raspona, liječnik će vam savjetovati da promatrate njegovu dinamiku, jer nije isključena daljnja brza reprodukcija infekcije, što će zahtijevati hitan početak liječenja. Ako se broj Staphylococcus aureus neznatno promijeni, onda možemo govoriti o normalnom zdravstvenom stanju bebe.

Manifestacija Staphylococcus aureus na koži novorođenčadi

Staphylococcus aureus se može manifestirati u bilo kojem organu i na bilo kojem tkivu ljudskog tijela. A to je posebna opasnost od bakterija.

Kožne manifestacije u djece mogu biti različite, ovisno o obliku stafilokoknih lezija:

 • Stafilokokni folikulitis očituje se upalnim procesom u vrhovima folikula dlake: koža oko folikula postaje crvena, nastaje apsces ili pustula, koja nakon otvaranja otkriva koru ili ranicu. Mogu biti zahvaćena prilično opsežna područja - uglavnom na licu ili glavi.
 • Stafilokokni hidradenitis je upala žlijezda znojnica koja se može naći gotovo bilo gdje na tijelu. Postoje pustule (prištići), područja oteklina.
 • Furuncles su obično bolni i mogu zahvatiti lice, leđa i vrat. Složeniji elementi su karbunuli: zahvaćena područja kože postaju cijanotična, formiraju se specifični gnojni lijevci, a temperatura može porasti.

Čak i ako se otkriju ovi patološki znakovi, liječenje bebe se ne provodi dok se ne dobiju rezultati testova: neophodno je osigurati da kršenje kože nije uzrokovano drugim štetnim čimbenicima.

Staphylococcus aureus u bebinom nosu

Staphylococcus aureus se često sije upravo iz nosne šupljine, ali njegova prisutnost ne ukazuje uvijek na prisutnost bolesti. Samo u pozadini prekoračenja dopuštenih pokazatelja pojavljuju se prvi znakovi infekcije:

 • bjelkasti ili zelenkasto-žuti iscjedak;
 • groznica, groznica;
 • znakovi opće intoksikacije;
 • kršenje općeg stanja, glavobolja, mučnina, gubitak apetita.

U budućnosti, Staphylococcus aureus može postati poticaj za razvoj patologija kao što su sinusitis, frontalni sinusitis. Patološko stanje se pogoršava u pozadini česte i nekontrolirane primjene nazalnih vazokonstriktorskih lijekova, samoliječenja antibakterijskim sredstvima, nepotpunog ili pogrešno provedenog tijeka antibiotske terapije.

Komplikacije i posljedice

Staphylococcus aureus u dojenčadi može izazvati generalizirani patološki proces, budući da se mikrob može slobodno širiti, utječući na mnoga tkiva i organe. Istodobno, postoji opasnost i kod početne male manifestacije bolesti na koži: ako se ne liječi, kratkotrajno se razvija dječja flegmona, koja je gnojno-upalna reakcija u masnom tkivu, s daljnjim stvaranjem nekrotičan proces.[8]

U slučajevima kada je nositelj zaraze majka djeteta, Staphylococcus aureus može lako ući u šupljinu crijeva djeteta (to se događa tijekom dojenja). Ovaj mehanizam uzrokuje ozbiljne smetnje u probavnom traktu. Kao rezultat toga, rast i razvoj bebe je poremećen.

Osim toga, Staphylococcus aureus iz tkiva može prodrijeti u krvotok, uz daljnji razvoj opsežnog patološkog procesa: govorimo o septičkim komplikacijama koje prijete životu dojenčeta.[9]

Dijagnostika staphylococcus aureus u novorođenčeta

Dijagnostičke mjere za otkrivanje Staphylococcus aureus prvenstveno uključuju korištenje seroloških pretraga i to:

 • konvencionalni test koagulaze s epruvetom, trajanje testa je od četiri do 24 sata;
 • reakcija aglutinacije lateksa korištenjem čestica lateksa spojenih s antitijelima na staphylococcus aureus (što znači A-protein, faktor zgrušavanja i niz površinskih antigena).

Osim toga, sljedeći testovi mogu biti korisni u dijagnozi:

 • opće kliničke studije krvi i mokraćne tekućine (sa stafilokoknom infekcijom u krvi utvrđuje se povećan sadržaj leukocita i neutrofila, ubrzani ESR, a u mokraći se nalaze proteini, leukociti i stafilokoki);
 • biološka inokulacija na odgovarajuću hranjivu podlogu.

Kultura je neophodna za identifikaciju uzročnika infekcije i određivanje njegove osjetljivosti na antibiotsku terapiju. Sjetva fekalnih masa moguća je najkasnije 3 sata nakon pražnjenja crijeva. Bris usne šupljine i nazofarinksa uzima se prije jela i upotrebe bilo kakvih lijekova.

U slučaju oštećenja kože važno je uzeti bris sa zahvaćenih područja, nakon mehaničkog čišćenja i tretiranja površine rane antiseptičkim pripravcima.

Instrumentalna dijagnostika uključuje korištenje takvih postupaka:

 • Reakcija aglutinacije provodi se kako bi se utvrdila dinamika patologije i procijenila učinkovitost odabrane terapije. Studija se ponavlja najmanje dva puta s razmakom od 1-1,5 tjedana. Ako titar antitijela u krvi poraste i premašuje 1:100, to znači da infekcija napreduje.
 • Fagotipizacija plazmakoagulirajućih Staphylococcus aureus pomaže u određivanju stupnja osjetljivosti mikroorganizama na virusne fage, za daljnji odabir terapijskih mjera.

Diferencijalna dijagnoza u laboratoriju provodi se sa streptokoknom infekcijom.

Liječenje staphylococcus aureus u novorođenčeta

Ako količina Staphylococcus aureus u tijelu bebe prelazi dopuštene vrijednosti, tada se patologija treba liječiti pod nadzorom liječnika, slijedeći sve njegove upute. Osim toga, roditelji mogu poduzeti sljedeće korake:

 • kupajte dijete u biljnim dekocijama (prikladne su dekocije i infuzije kamilice, kadulje, nevena);
 • dajte bebi kompleksne pripravke kao što su Baby Calm ili Plantex, koji olakšavaju probavne procese, poboljšavaju rad crijeva i potiču lučenje enzima;
 • igrajte se s djetetom češće, stimulirajući njegovu motoričku aktivnost;
 • radite lagane vježbe i masirajte trbuh.

Sama majka, koja doji, trebala bi pratiti svoju higijenu, kao i preispitati svoju prehranu. Preporučljivo je iz jelovnika isključiti rižu, grašak s grahom, kupus, grožđe i borovnice. Takve su preporuke osobito relevantne ako se Staphylococcus aureus nađe u stolici dojenčeta.

Osnovni smjerovi u liječenju bebe trebali bi biti jačanje zaštitne reakcije tijela i stabilizacija metaboličkih procesa. Vrlo je važno da se dojenje ne prekida, jer je majčino mlijeko glavni čimbenik zdravog dječjeg imuniteta.

Ako beba ima simptome upalnog procesa, promatraju se promjene stolice, temperatura raste, tada će liječnik u velikoj većini slučajeva propisati antibiotsku terapiju.

Lijekovi

Prije nekoliko desetljeća, glavni antibiotici koji su bili propisani za Staphylococcus aureus bili su pripravci penicilina. Izliječili su gnojne procese, zaustavili razvoj septičkih komplikacija. Ali Staphylococcus aureus je na kraju razvio otpornost na peniciline i "naučio" brzo uništiti i neutralizirati antibiotik.

Unatoč tome, neki penicilinski pripravci - uglavnom novijih generacija - još uvijek se koriste za suzbijanje stafilokoknih infekcija. Ovi lijekovi uključuju, na primjer, oksacilin, amoksicilin itd. Antibiotici skupine cefalosporina nisu ništa manje učinkoviti - na primjer, govorimo o Cefazolinu, Cefuroksimu.

Uz složeniji tijek patologije, propisano je sljedeće:

 • Vankomicin se za novorođenčad propisuje u dozi od 15 mg / kg tjelesne težine dnevno, a za dojenčad od mjesec dana daje se 10 mg / kg tjelesne težine dva puta dnevno. Tijekom terapije potrebno je obvezno praćenje koncentracije lijeka u krvnom serumu. Intramuskularne injekcije Vankomicina su vrlo bolne, stoga je poželjna intravenska primjena lijeka kapanjem.
 • Klindamicin se ne preporučuje za primjenu u djece mlađe od šest godina, ali se može propisati ako je to potrebno od strane liječnika. Doziranje se izračunava pojedinačno. Moguće nuspojave su probavni poremećaji, oslabljen imunitet.
 • Co-trimoxazon se koristi za liječenje djece od 3 mjeseca starosti. Doziranje za dojenčad do šest mjeseci određuje se brzinom od ¼ tablete dva puta dnevno. Nakon šest mjeseci djetetu se može dati pola tablete dva puta dnevno, u isto vrijeme. Trajanje liječenja je do tjedan dana. Nuspojave: alergije, probavni poremećaji.
 • Doksiciklin i minociklin se ne preporučuju maloj djeci, ali je korekcija moguća prema procjeni liječnika.

Koji od lijekova odabrati, odlučuje liječnik. Također, ako je potrebno, prilagođava standardni terapijski režim.

Neposredno prije početka liječenja preporuča se proći analizu koja utvrđuje osjetljivost bakterija na antibiotsku terapiju.

Enterofuril sa Staphylococcus aureus u dojenčadi

Enterofuril je učinkovit i relativno siguran antibakterijski lijek, pa se aktivno koristi za Staphylococcus aureus u dojenčadi i starije djece. Alat ima potreban terapeutski učinak, zahvaljujući aktivnoj komponenti nifuroksidazi - baktericidnoj tvari širokog spektra djelovanja, koja ometa proizvodnju enzima dehidrogenaze i sprječava rast bakterija.

Enterofuril djeluje strogo selektivno, tako da velika većina korisne mikroflore ne pati. Osim toga, otpornost na lijek praktički nije razvijena, sustavno djelovanje se ne događa.[10]

Lijek je indiciran za liječenje stafilokoknih infekcija u djece u dobi od jednog mjeseca. Enterofuril se obično dobro podnosi, a nuspojave su iznimno rijetke i očituju se samo alergijskim odgovorom na primjenu lijeka.

Liječenje Staphylococcus aureus u dojenčadi bakteriofagom

Stafilokokna sepsa, enterokolitis u dojenčadi i novorođenčadi često zahtijevaju primjenu bakteriofaga u obliku visokih klistira (putem katetera ili plinske cijevi) dva do tri puta dnevno u količini od 5-10 ml. Ako nema povraćanja i regurgitacije, bakteriofag se može primijeniti oralno, pomiješan s majčinim mlijekom. Ponekad se prakticira kombinirano liječenje, izmjenjujući oralnu i klistirnu primjenu lijeka. Prosječno trajanje tečaja liječenja je od pet do petnaest dana.

Ako se uoče recidivi infekcije, onda se tijek bakteriofaga ponavlja.

Ako je potrebno liječiti omfalitis, pustularne lezije kože, bakteriofag se nanosi aplikatorom, svaki dan ujutro i navečer: gazni ubrus se tretira bakteriofagom i nanosi na zahvaćeno područje.

Prevencija

Preventivne mjere protiv Staphylococcus aureus su jednostavne, malo ih je, ali sve su vrlo važne za osiguranje zdravlja malog djeteta. A oni su sljedeći:

 • higijena, i majke i bebe;
 • podrška i jačanje imunološke obrane bebe;
 • ograničavanje komunikacije stranaca s malim djetetom, izbjegavanje posjeta javnim mjestima;
 • osiguravanje pune i kompetentne prehrane majke, uspostavljanje dojenja djeteta;
 • osiguravanje brige o bebi, uz higijenu ne samo ruku, već i majčinih grudi, odjeće, posteljine, igračaka, posuđa, bilo kojeg predmeta u kući.

Staphylococcus aureus smatra se prilično nepovoljnim mikroorganizmom, stoga ni u kojem slučaju ne biste se trebali sami riješiti bakterije. Kod prvih simptoma zarazne patologije potrebno je slijediti pomoć stručnjaka.

Prognoza

Daljnja prognoza ovisi o složenosti infekcije te o pravovremenosti i učinkovitosti propisane terapije. Posebna opasnost je Staphylococcus aureus u dojenčadi, jer može izazvati septičke komplikacije, infektivno-toksični šok, komu, pa čak i smrt pacijenta. Uz nekompliciranu infekciju, prognoza se može smatrati povoljnom, ali generalizirana lezija - na primjer, s razvojem sepse - završava smrću u otprilike polovici slučajeva.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.