^

Podizanje vrata i dekoltea: tehnika operacije

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 11.08.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Plastična kirurgija se izvodi na gotovo svakom dijelu tijela, uključujući vrat. Na primjer, tako popularan kirurški zahvat kao podizanje vrata omogućuje ljudima da se riješe takvog estetskog problema kao što je opuštena koža ispod brade. Ovaj nedostatak nije moguće otkloniti na druge načine, stoga se platismaplastika (tzv. Podizanje vrata u kirurgiji) smatra prilično čestim kompleksom kirurških intervencija.

Indikacije za postupak

U području vrata ima relativno malo masnog tkiva. Opuštenost kože nastaje s godinama, a u mnogočemu je za to "kriv" mali masni sloj, a strukturne značajke potkožnih mišića, nazvane "platysma", tanki je mišićni element koji se nalazi neposredno ispod kože i spaja se s dermisom. Kod mnogih ljudi, platysma nema kontinuiranu površinu, već se razlikuje po odvojenim mišićnim nakupinama, koje s godinama dehidriraju i gube svoju funkcionalnost.

Anatomski, platizma je klasificirana kao mimički mišić, stoga ne sudjeluje u motoričkoj aktivnosti vrata, već se aktivira samo u pozadini određenih emocionalnih stanja – na primjer, kada osoba doživi jaku bol, ili je jako uplašena ili ljut. Budući da takve emocije doživljavamo, iskreno govoreći, rijetko, platizma je gotovo uvijek u opuštenom stanju. S godinama, cirkulacija krvi u tkivima vrata se usporava, mišići postaju manje elastični i mlohavi. Kao rezultat - opuštena koža ispod brade, spušteni kutovi usta itd.

Kada se pacijentu može preporučiti podizanje vrata? Prije svega, indikacijom se smatraju nedostaci povezani s dobi, kao i oni koji su nastali zbog individualnih karakteristika strukture vrata ili zbog određenog načina života. Najčešće žene starije od 25-30 godina traže pomoć kirurga za podizanje vrata. Stariji pacijenti se podvrgavaju faceliftingu kako bi se ispravili problemi poput "purećeg vrata", "Venerine prstenove", dvostruke brade.

Pureći vrat je mana koja se s godinama razvija kod apsolutno svih ljudi, jer je povezana s prirodnim gubitkom elastičnosti kože i mišićnog tkiva.

Venerini prstenovi čest su estetski nedostatak uzrokovan prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva u predjelu vrata. To je pak povezano s postupnim slabljenjem cirkulacije krvi i usporavanjem metaboličkih procesa. Izvana, problem izgleda kao stvaranje osebujnih prstenastih zadebljanja duž cervikalnog opsega.

Dvostruka brada jednako je čest problem povezan ne samo s prekomjernom tjelesnom težinom, već i s zadebljanjem tkiva u predjelu vrata vezanim uz dob.

Bilo koji od ovih nedostataka može se ispraviti kompetentnim podizanjem vrata.

Priprema

Liječnik će prije upućivanja pacijenta na dizanje vrata svakako obaviti preliminarnu evaluaciju: potrebno je utvrditi stupanj dobnih ili drugih promjena tkiva, predložiti razmjer nadolazeće intervencije i odabrati najviše odgovarajuću vrstu operacije. Liječnik će pitati pacijenta o problemima koji ga brinu, o mogućim kontraindikacijama za podizanje vrata, o onim nedostacima koje je potrebno otkloniti i ispraviti. Osim toga, pacijent će biti informiran o tome kako će se izvesti podizanje vrata, koliko će trajati zahvat. Liječnik će svakako dati informacije o daljnjem razdoblju rehabilitacije te o mogućim posljedicama i komplikacijama.

U pripremi za podizanje vrata, pacijent će se podvrgnuti dijagnostičkom pregledu. Također će se napraviti preoperativne slike kako bi se naknadno analizirale sve promjene.

Dva tjedna prije dizanja vrata pacijent treba prestati uzimati lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi – riječ je o acetilsalicilnoj kiselini i drugim lijekovima sličnog učinka. Ako je osoba prisiljena stalno uzimati bilo kakve lijekove, tada se operirajući liječnik mora o tome unaprijed upozoriti.

14 dana prije zahvata pacijent mora prestati pušiti (ili barem značajno smanjiti broj popušenih cigareta). Činjenica je da pušenje izaziva grč krvnih žila, što može dovesti do pogoršanja protoka krvi u tkivima, kako tijekom intervencije, tako i tijekom razdoblja rehabilitacije.

Tjedan dana prije dizanja vrata pacijent treba ukloniti sve masnoće i začinjenu hranu iz prehrane, kao i isključiti konzumaciju alkoholnih pića.

8-10 sati prije zahvata ne možete jesti ni piti: u vrijeme intervencije želudac mora biti prazan.

Sama operacija obično traje oko 30-40 minuta, nakon čega se pacijent šalje na stacionarno promatranje.

Tehnika podizanje vrata

Poznate su različite metode podizanja vrata: kirurzi odabiru optimalnu na temelju individualnih karakteristika pacijenta. Ovo su metode:

 • cervikalna liposukcija;
 • izolirano podizanje vrata;
 • složeno podizanje vrata i lica;
 • cervikoplastika;
 • radikalna platimoplastika.

Liposukcija vrata maternice se izvodi kroz mali rez (oko 3,5 cm) kroz koji se uklanja višak masnog tkiva. Ova tehnika je optimalna za uklanjanje dvostruke brade.

Izolirano podizanje vrata uključuje lokalnu plastiku i pomicanje kožnih režnjeva: ova metoda je nježnija, ali ne daje izražen učinak pomlađivanja.[1]

Kompleksni lift je kombinirana tehnika koja kombinira korekciju kože vrata i lica. Metoda može uključivati postupak liftinga, liposukciju i konturiranje.

Cervikoplastika uključuje uklanjanje opuštenih tkiva koja su izgubila elastičnost: višak kože se izrezuje u području vrata i brade.

Ako se radi radikalna platismoplastika, podizanje vrata može se izvesti na jedan od sljedećih načina:

 • bočno;
 • medijalni.

Kod lateralnog podizanja, platizma se ljušti, nakon čega se uklanja višak masnog tkiva. Nakon toga, u području sljepoočnica rade se rezovi koji obavijaju uši i završavaju iza njih. Zahvaljujući metodi, platisma je zategnuta, ton se vraća, konture postaju jasnije (tkiva se povlače i fiksiraju iza ušiju). Zahvat se često kombinira sa SMAS liftingom, korekcijom donje polovice lica i vrata.

Medijalnim podizanjem korigira se divergencija srednjih mišićnih rubova – izvodi se tzv. Korzetno podizanje vrata. Tkiva se režu ispod brade, potkožni mišići se rastežu do središta i formira se određeni kut vrat-brada. Platizma se šije, koža se šije.

Dizanje vrata s incizijom na leđima relativno je nova tehnika koja se u svijetu plastične kirurgije koristi tek 7-8 godina. U zemljama postsovjetskog prostora takva operacija nije osobito česta - prvenstveno zbog svoje novosti i nedostatka prakse među stručnjacima.

Podizanje vrata mezonitima je minimalno invazivan zahvat s relativno kratkim periodom oporavka. Zahvaljujući mezonitima, koje se sastoje od polidioksanona, stvara se svojevrsni okvir koji se postupno otapa u tkivima. Istodobno, mezoniti potiču proizvodnju kolagena kože, pa se učinak liftinga zadržava i nakon što se okvir spusti. Postoje i druge niti okvira - Aptos. Njihov sastav predstavlja kaprolakton, pa je efekt liftinga izraženiji.[2], [3]

Endoskopsko podizanje vrata spada u kategoriju niskotraumatskih tehnika jer se izvodi endoskopom. Takvo podizanje ne zahtijeva velike rezove i značajan piling tkiva. Međutim, učinak endoskopskog podizanja vrata nije ništa manji od učinka tradicionalnog podizanja vrata. Ubode za endoskop rade se u naborima iza ušiju. Koristi se opća anestezija, a liječnik na monitoru vidi cijeli tijek operacije: kirurg preraspoređuje meka tkiva, fiksira mišiće i zateže kožu u potrebnom smjeru. Endoskopsko podizanje vrata gotovo se uvijek izvodi istovremeno s liposukcijom brade i liftingom lica.[4]

Lasersko podizanje vrata odnosi se na nekirurške metode: sesija je bezbolna i relativno jednostavna za izvođenje, a učinak traje navodno do 2 godine. Bit metode je u djelovanju laserske zrake na kožu, uslijed čega se potiče proizvodnja kolagena, a koža se počinje sama pomlađivati. Za održivi učinak potrebno je provesti najmanje tri sesije laserskog liftinga. Frakcijski CO2 laserski resurfacing vrata učinkovita je opcija liječenja s dugotrajnom učinkovitošću za pacijente koji prvenstveno imaju opuštenu kožu i bore uz pigmentaciju površine kože.[5]

Radiofrekventna liposukcija (RFAL) za konturiranje vrata i lica. To je siguran postupak za postizanje značajnog smanjenja opuštenosti kože i masnih naslaga u cerviko-bradi i obrazima.[6]

Hollywoodski lifting vrata jedinstvena je holivudska tehnika podizanja vrata koju su razvili njujorški plastični kirurzi. Ova tehnika omogućuje učinkovito zatezanje brade i vrata, rješavanje opuštene kože, vraćanje mladih crta vrata i lica. Ovaj lift za vrat dobio je svoje holivudsko ime zbog velike popularnosti među holivudskim glumcima. Nakon zahvata pacijenti su se brzo vratili na posao, a ožiljci su ostalima ostali nevidljivi. Hollywood lift radi se ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u našoj zemlji, budući da je tehnika postala raširena među većinom svjetskih klinika plastične kirurgije.

Kombinirana primjena ultrazvučne liposukcije i platismoplastike s ograničenim rezom za korekciju starenja kože vrata. Ova kombinirana terapija je bezbolna i uvijek dovodi do značajnog poboljšanja kuta cerviko-brade.[7]

Kontraindikacije u postupku

Kirurg neće izvršiti dizanje vrata ako pacijent ima sljedeće kontraindikacije:

 • akutni zarazni i upalni procesi, razdoblja pogoršanja kroničnih upalnih patologija;
 • maligni i benigni tumori i autoimuni procesi;
 • poremećeno zgrušavanje krvi;
 • apsolutni gubitak elastičnosti i turgora kože;
 • dijabetes;
 • dekompenzirane bolesti srca i krvnih žila;
 • alergijsko raspoloženje tijela, akutna razdoblja alergijskih reakcija;
 • nedovoljna funkcija bubrega i / ili jetre;
 • oštećenja i bolesti kože u području predložene operacije.

Posljedice nakon postupka

Neke posljedice nakon zahvata ponekad se ne mogu izbjeći:

 • Krvarenja, hematomi, nakupine serozne tekućine povezane su s oštećenjem tkiva i otkrivaju se kao bol, modrice ili male brtve u području šivanja, prisutnost gustih niti iza ušnih školjki. U većini slučajeva ovaj se učinak može primijetiti unutar prva 24 sata nakon podizanja vrata. Ako se problem otkrije kasnije, to pogoršava prognozu i može uzrokovati razvoj komplikacija - na primjer, nekroze tkiva.
 • Značajni hematomi ili seromi, zbog oslobađanja velike količine krvi ili serozne tekućine u tkivo, zahtijevaju kiruršku intervenciju. Uklanjaju se kroz prethodno napravljene šavove, koji se zatim ponovno postavljaju.
 • Gubitak kose u području operacije podizanja vrata (iza ušnih školjki ili u temporalnom području) nastaje zbog oštećenja folikula dlake tijekom zahvata. U pravilu se obnavljanje kose odvija bez dodatnog sudjelovanja liječnika, neko vrijeme nakon podizanja vrata. Ako nema oporavka, liječnik može preporučiti transplantaciju kose.

Pod određenim uvjetima, nakon podizanja vrata ne razvijaju se samo privremene posljedice, već i prilično ozbiljne komplikacije. Iako se, prema statistikama, to događa relativno rijetko.

Komplikacije nakon postupka

 • Nekroza kože nastaje kao posljedica oslabljenog protoka krvi uzrokovanog stanjivanjem tkiva ili pretjeranom napetošću linije šava. Nakon dizanja vrata, nekrotični procesi se češće fiksiraju u području iza ušnih školjki.
 • Pristup infekcije moguć je u pozadini velikog hematoma ili nekrotičnih procesa. Osim toga, infekcija se može dogoditi kada kosa slučajno uđe u područje reza tijekom šivanja. Ovaj se problem obično rješava kućom antibiotika.
 • Uočeno je prekomjerno nakupljanje pigmenta u koži, odnosno depigmentacija s povećanom osjetljivošću kože, kao i s stvaranjem opsežnih intradermalnih modrica.
 • Deformacija konture lica može nastati kao posljedica stvaranja hematoma, pomicanja područja kože, oštećenja površinskih cervikalnih mišića i prekomjernog uklanjanja masnog tkiva u području brade. Često takav problem koji je nastao tijekom podizanja vrata zahtijeva ponovnu kiruršku intervenciju.
 • Formiranje keloidnog tkiva u području ožiljaka često se nalazi u bolesnika s nasljednom predispozicijom za takvu komplikaciju. Kod običnih ljudi, šav je normalno potpuno zategnut najviše 10-12 mjeseci: kao rezultat toga nastaje običan ožiljak. Ako se pojave kršenja u liječenju, tada u ožiljku raste keloidno tkivo. Kako bi se spriječile komplikacije, predispoziciju za keloidne izrasline treba identificirati još u fazi planiranja podizanja vrata ili bilo koje druge operacije.

Njega nakon postupka

U roku od nekoliko dana nakon zahvata podizanja vrata, pacijent će biti pod nadzorom liječnika, u stacionarnim uvjetima. Uz značajnu nelagodu boli, morat će uzimati lijekove protiv bolova. Općenito, lagani vučni bolovi u predjelu vrata mogu se osjećati oko 10-14 dana, nakon čega postupno nestaju kako rana zacjeljuje. Istodobno s bolom nestaju hematomi, nestaje oteklina.

Šavovi se skidaju 1-1,5 tjedana nakon intervencije. Kako bi se ubrzao oporavak tkiva, liječnik može propisati fizioterapiju - prije svega, ova metoda je neophodna za obnavljanje funkcije mišićnog tkiva vrata.

Nakon podizanja vrata, liječnik pacijentu stavlja okvir za modeliranje zavoja, koji se naknadno zamjenjuje posebnim kompresijskim cervikalnim steznikom. Morat će se nositi 3-4 tjedna.

Dodatni medicinski savjeti mogu uključivati:

 • tijekom razdoblja oporavka tkiva nakon podizanja vrata, ne možete ići u kadu ili saunu;
 • ne uzimajte vrući tuš ili kadu;
 • ne možete posjetiti solarij, sunčati se na plaži i plivati;
 • svaka tjelesna aktivnost treba biti ograničena (nepoželjno je trčati, skakati, nositi teške predmete, savijati se);
 • preporučljivo je spavati u ležećem položaju, za to možete koristiti visoki jastuk.

Ako ispravno slijedite sve savjete liječnika, tada će se rizik od komplikacija nakon podizanja vrata smanjiti na nulu.

Recenzije

Najčešće plastični kirurzi pacijentima nude podizanje vrata u tri mogućnosti:

 • bočno podizanje sa zatezanjem tkiva horizontalnim šivanjem;
 • medijalno podizanje, koje uključuje okomito šivanje tkiva, do središta vrata;
 • mješovita verzija lifta - lateralno-medijalni tip.

Prema riječima stručnjaka, posljednja od ovih metoda prepoznata je kao učinkovitija, jer se može koristiti za zatezanje svih opuštenih tkiva vrata, što značajno utječe na ozbiljnost kontura cerviksa.

Kako sami pacijenti kažu, lateralno-medijalni lifting vrata pomaže doslovno pomladiti čak i žene starije od pedeset godina. Glavni uvjet je odabrati dobru kliniku i operativnog kirurga koji je kvalificiran i licenciran za obavljanje takvih korektivnih operacija. Prilikom odlučivanja o zahvatu također je važno provjeriti koliko je suvremena oprema uključena u proces intervencije. Ako pacijent ima kliniku odgovarajuće razine, onda će idealni rezultati podizanja vrata biti:

 • kut između vrata i brade će se poravnati;
 • koža će biti zaglađena, postat će elastičnija;
 • pojavit će se jasne cervikalne konture.

Bolje je ako se podizanje vrata provodi u kombinaciji s pomlađivanjem lica. U tom slučaju možete očekivati optimalan rezultat pomlađivanja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.