^

Zdravlje

A
A
A

Trudnoća jajnika

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Patologija koja se razmatra u ovom članku odnosi se na jednu od vrsta ektopične oplodnje oocita. Trudnoća jajnika je vrlo rijetko dijagnosticirana i samo je jedan posto svih slučajeva ektopične trudnoće.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Uzroci jajne trudnoće

Ova klinička slika se opaža ako jaje nema vremena da napusti jajnika i oslobodi se iz folikula, ali je već oplodila sperma. Daljnje planirano sazrijevanje jaja započinje, dok se više ne kreće dalje, ali se i dalje razvija, pričvršćeno na jajnik.

Nema promjena u tijelu žene koja vodi izravno na patologiju o kojoj je riječ, ali se općenito govore o izvorima koji mogu izazvati ektopičnu trudnoću različitih vrsta.

Uzroci jajne trudnoće su različiti. Kao što je prikazano na polju istraživanja i promatranja, izazivanje odstupanja od normalnog tijeka trudnoće može:

 • Odgođena zarazna bolest koja se dogodila na tkivu maternice, kao iu slučaju upale endometrija.
 • Hladnoće genitalnih organa.
 • S razvojem opstrukcije jajovoda.
 • To može biti posljedica prethodne operacije na zdjeličnim organima ili genitalijama.
 • Trudnoća jajnika može izazvati promjene koje utječu na genetsko i endokrino područje ljudskog tijela.
 • Prisutnost cista ili policističnih formacija.
 • Kongenitalna ili stečena nerazvijenost u razvoju jajnika.
 • Posljedice terapeutske terapije uz korištenje jakih lijekova.
 • Terapija je učinjena kako bi se riješile žene neplodnosti.

Kao što je opazila, devet slučaja od deset se pojavilo bez ikakvih očitih razloga, tj. Jajna se trudnoća razvila "slučajno".

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Simptomi jajne trudnoće

Trudnoća ove vrste napreduje bez negativnih simptoma. Razvoj samog embrija prolazi bez očitih odstupanja, praktički bez odstupanja od prirodne trudnoće uterusa. Čak iu kasnijem razdoblju, žena počinje osjećati mješanje djeteta. Takvi se termini postižu zbog činjenice da su tkiva jajnika dovoljno elastična i sposobna se protežu do određene točke. Ali ova idila se događa za sada.

U trenutku kada je embrij dosegla kritičnu veličinu parametara (jajnik zid nije u mogućnosti da se protežu dalje, dosegnuvši svoju granicu), žena počinje osjećati simptome trudnoće jajnika, koji se počinju pojavljivati:

 • Izgled očitih znakova rane toksikoze.
 • Povećana mliječna žlijezda i njihova povećana bol.
 • Dugotrajno zamagljivanje iz vagine.
 • Najjače bolove u donjem trbuhu, pravovremena bol, lokalizirana u mjestu razvoja trudnoće.
 • Bol počinje postepeno davati lumbalnu regiju i / ili debelom crijevu (anusu). Napad može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Na pozadini napada, postoji slabost, vrtoglavica, mučnina.
 • Oštar pad krvnog tlaka.
 • Pojava bolne defekacije.
 • Organizam trudne žene prolazi u nesvjesno ili pre-okultno stanje.

Nešto kasnije, kada su povećane veličine fetusa, žena je bila izložena unutarnjem krvarenju, bol je postao intenzivan. Njegov rast može izazvati gubitak svijesti od šokova boli. Ovu simptomatologiju može pratiti povećanje temperature ženskog tijela. Kompleks gore navedenih manifestacija ukazuje na rupturu organa.

Čak i kod prvog pojavljivanja neugodnog stanja, trudnica bi trebala tražiti savjete od svog opstetričara, ginekologa koji vodi trudnoću. A ako se situacija ne nadzire, a manifestacija simptoma pogoršana, potrebno je hitno pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza jajne trudnoće

Moramo odmah razjasniti činjenicu da je ektopična trudnoća, a posebno njegova vrsta razvoja, koja se razmatra u ovom članku, vrlo opasna. On je prijetnja ne samo zdravlju nerođenog djeteta i njegove majke, već također povećava rizik od smrti za ženu.

U većini slučajeva, dijete ne opstoji, ali pravodobno pružanje medicinske skrbi žrtvi povećava izglede žene za preživljavanje. Uostalom, u trenutku pucanja jajnika, ima jak krvarenje. A ako se njegovo vrijeme ne zaustavi, pacijent će samo krviti.

Stoga, čak i uz najmanju sumnju na ektopičnu trudnoću, žena u porođaju podliježe hitnoj hospitalizaciji. Osumnjičena je unutarnja ruptura zbog oštrog oštrih bolova u ileumu. Uglavnom, ova simptomatologija se javlja četiri tjedna nakon trenutka kašnjenja u menstruaciji - ali to nije dogma.

U tom slučaju, vizualni pregled ženskog ginekologa - ginekolog na stolici s posebnim ogledalom pokazuje dr mekoću tkiva maternice i vrat (što ukazuje na prisutnost trudnoće). U ovom slučaju njihova sjena daje cijanozu.

U procesu palpacije, iskusni ginekolog određuje jednostrano povećanje veličine i povećanu bol u jajniku. U ovom slučaju, tijelo nije jasno oblikovano.

Specijalist počinje usporediti vrijeme posljednjih mjesečnih i parametara veličine maternice. Njihova nedosljednost je razlog za imenovanje usmjerenog dodatnog ispitivanja.

Točnost u formulaciji pravilne dijagnoze moguće je samo uz pomoć ultrazvuka (ultrazvuka) ženskih genitalnih organa. Liječnik - dijagnostičar, koristeći poseban medicinski uređaj, pažljivo ispituje organe malih zdjelica, uterinske šupljine, stanje endometrija. Ultrazvuk može otkriti oplođeno jaje i mjesto pričvršćivanja.

Ako su svi simptomi trudnoće embrij u maternici nije otkrivena, dijagnostičar prati prisutnost krvnih ugrušaka i tekućine u peritonealnoj šupljini ili područje iza maternice, liječnik čini dijagnoza - ectopic trudnoće.

Trudna je također nužno gubi urina i krvi sadržaj humanog korionskog gonadotropina (HCG), kao i za određivanje razine progesterona. Ljudski korionski gonadotropin je poseban hormonski protein proizveden od obloženih stanica rastućeg fetusa tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Njegova prisutnost i dovoljna količina omogućuju održavanje normalnog tijeka trudnoće. HCG smanjuje proces, izazivajući pojavu menstruacije, omogućujući vam da zadržite dijete.

Postoje određene norme na kojima se uspoređuju. U ovom slučaju kvalificirani stručnjak zna da je indeks progesterona u slučaju ektopične trudnoće neznatno manji nego u slučaju normi.

Test se ponavlja nakon 48 sati. Ovo uspoređuje hCG vrijednosti. Ako su njegove karakteristike ostale nepromijenjene, ova činjenica samo potvrđuje ektopski oplodnju oocita.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Trudnoća na jajniku na ultrazvuku

Nakon izjave buduće mumije na račun liječniku - ginekologu u ženskoj konzultaciji, stručnjak nužno imenuje pacijenta američke maternice. Ova studija, provedena u ranoj fazi trudnoće, trebala bi zaštititi od bilo kakvog daljnjeg razvoja bilo kojeg patološkog odstupanja.

Također treba napomenuti da ne može biti kao što je klinička slika, kad je test pokazao dvije trake koja odgovara pozitivan odgovor na oplodnju jajašca, a ultrazvuk kaže suprotno - embrij u maternici nije. Ova razlika je jedna od pokazatelja razvoja ektopične trudnoće.

Stoga se studija provodi više pažljivo. Trudnoća jajnika utvrđuje se ako se fetalni jaje nalazi u projekciji jajnika. U ovom slučaju liječnik - dijagnostičar obično primjećuje da je embrij s maternicom izravno povezan ligamentom jajnika.

No, vrijedi umiriti žene malo. Prisutnost simptoma boli nije obvezatan pokazatelj jajne trudnoće. Ova se simptomatologija može očitovati zbog brojnih drugih bolesti (na primjer, u policistogenezi).

Tko se može obratiti?

Liječenje jajnika trudnoće

U slučaju čak i blagog pogoršanja zdravstvenog stanja, trudnica treba odmah potražiti pregled sa svojim opstetričar-ginekologom. Ako se stanje žene brzo pogoršava, potrebna je hitna medicinska pomoć.

Ako ektopična trudnoća nije uspostavljena na vrijeme, nakon nekog vremena (obično ovo razdoblje traje oko mjesec dana), trudnica može nadići akutnu bol u trbuhu i pojavu krvarenja maternice.

U takvoj situaciji, brojanje vremena već traje satima i minutama.

Do danas, ovisno o težini kliničke slike patologije, postoje dvije metode u arsenalu liječnika koji određuju liječenje jajne trudnoće: kirurgija i lijekovi.

U svjetlu liječenja lijekovima primjenjuju se lijekovi s određenom farmakološkom orijentacijom. Jedan od takvih lijekova je metotreksat, čije injekcije omogućuju izazivanje smrti embrija i resorpciju tkiva koja su već formirana. Korištenje ovog lijeka omogućuje održavanje jajnika i folije cijevi propale majke u sigurnom stanju. Takav tretman omogućuje ženi ponovno začeti dijete i sigurno ga izdržati.

Do danas, ovaj lijek još nije aktivno korišten u liječenju ektopične trudnoće: zemlje CIS-a daju samo 5 do 8%, dok se u stranim klinikama ovaj broj kreće od 25 do 33%.

Citostatski spoj lijeka iz skupine antagonista folne kiseline propisuje liječnik kada se zadovolje određeni uvjeti:

 • Stabilno hemodinamsko stanje trudnoće.
 • Odsutnost hemodinamski jake hemoragije.
 • Potvrđena ultrazvučna dijagnoza - ectopična lokalizacija fetalnog jaja.
 • Odsutnost uterine položaja oplođenog jaja.
 • Nedostatak stalnih simptoma boli.
 • U slučaju da nema kontraindikacija kod uzimanja metotreksata.

U ovoj tehnici medicamental liječenje trudnoće jajnika moguće samo ako je ultrazvuk pokazao dimenzioniranja voće jaja ne više od 3,5 mm, te indikacije humanog korionskog gonadotropina (hCG) ispod 5000 mIU / mL.

Metotreksat se daje trudnici nakon dijagnosticiranja ektopičnog razvoja embrija u obliku otopine za injekcije, proizvedene intramuskularno ili intravenozno.

Injekcija se obavlja jednom. Nakon tri do četiri tjedna, žena obično počinje prvu menstruaciju.

Kontraindikacije za korištenje ovog lijeka može se povećati netoleranciju tijela od trudne jednog ili više sastojaka lijeka, kao i da je u svojoj povijesti ima opstruktivne bolesti probavnog trakta, teške jetre i / ili bubrežne disunkcije i parazitske zarazne bolesti virusnog, gljivično ili bakterijske prirode i niz drugih.

Operativno liječenje uključuje tehniku kako bi se riješio problem ostruganjem embrija. Zajedno s tim, može se ukloniti i organ u kojem se razvio fetus. U ovom slučaju jajnika.

Uglavnom, ako postoji pitanje o kirurškom načinu rješavanja problema, kirurg-ginekolog ide na operaciju uklanjanja embrija i klinastog resekcije jajnika. U tom slučaju dolazi do djelomične izljevanja jajnika. Nakon nekog vremena potpuno je obnavljao svoje funkcije, dopuštajući da u budućnosti žena zatrudni, izvadi i roditi dijete.

Ali ako je situacija prevelika i doktori gledaju ozbiljnu kliničku sliku, operacija će imati teže posljedice. Kirurg mora izvesti ovariektomiju - operaciju za uklanjanje jajnika koji je uključen u ektopičnu trudnoću.

Prevencija jajne trudnoće

Od ektopične trudnoće nije osigurano, niti jedan predstavnik fer spolnog odnosa dobi. Ipak, neke preporuke koje uzrokuju prevenciju jajne trudnoće mogu se još dati:

 • Potrebno je pridržavati se sigurnog spola, koji omogućuje spriječiti infekciju spolno prenosivim bolestima, spolno prenosivim bolestima. To vam omogućuje zaštitu seksualnih organa žena od poraza.
 • Rana dijagnoza i pravodobno liječenje spolno prenosivih bolesti.
 • Održavanje zdravog načina života. Odbijanje od loših navika.
 • Ako žena planira imati dijete, ali je u opasnosti, vrijedno je posjetiti ginekolog prije začeća, proći test i biti pod stalnim medicinskim nadzorom nakon začeća.
 • U najmanjem izgledu nelagode u razdoblju djeteta, potrebno je odmah konzultirati stručnjaka za savjetovanje i pregled. Što je brža patologija otkrivena, to je lakše posljedice njegovog zaustavljanja.

Ako se stvori neugodna dijagnoza, sada se mora natjecati za očuvanje reproduktivnih organa. Za ovo, bez odlaganja, trebao bi biti:

 • Provesti test urina za utvrđivanje razine humanog korionskog gonadotropina (hCG), nakon dva do tri dana, ova analiza treba ponoviti.
 • Obavezno se podvrgnuti ultrazvučnom pregledu kako bi se utvrdilo vrstu trudnoće: maternica ili ektopička. Prema rezultatima, prema potrebi, podvrgava se liječenju.
 • Neprihvatljivo je samodijagnoza i samodopad u slučaju sumnje na patološki tijek trudnoće. Gubitak vremena može koštati ženu u rađanju, ne samo zdravlje, već i život.

Prognoza jajne trudnoće

Ako je žena odgovorna za njezino zdravlje i njezino nerođeno dijete, tada se u najmanju ruku odmah okrene kvalificiranom liječniku. Ovaj korak omogućava dovoljno povoljnu prognozu jajne trudnoće. Nakon toga, ona ostaje potpuno sposobna začeti, izdržati i proizvoditi zdravo dijete. Statistike pokazuju da bi 50 do 85% takvih žena u budućnosti moglo postati mumije. 10 - 20% slučajeva pokazuje ponovnu ektopičnu trudnoću.

Ako se aktivira situacija i liječnici opažaju vrlo ozbiljnu kliničku sliku patologije, opterećeni teškim krvarenjem, onda se rizik od ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrt, dramatično povećava.

Od dijagnoze - jajnika trudnoće - nijedna žena nije osigurana, koja želi postati majka, nakon što je proizvela zdravu bebu. Ali bit nije da ova patologija može utjecati na sve, ali u poduzimanju pravovremenih i adekvatnih mjera za rješavanje problema koji se pojavio. Stoga je bolje biti siguran i savjetovati se s liječnikom nego li zanemariti signale tijela i izgubiti ne samo bebu, već i vaše zdravlje, a možda i vaš život. Zato, drage žene, budite pažljiviji prema vašem zdravlju i odgovornijima. Uostalom, kašnjenje u traženju pomoći od kvalificiranog liječnika može biti preskupo. I morat će platiti njihovo zdravlje, a ponekad i život!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.