^

Zdravlje

A
A
A

Postpartum psihoza

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Postnatalna psihoza je stanje u kojem žena muči mučki sindrom da nešto čini sa sobom ili s djetetom. To je uzrokovano komplikacijama koje su nastale nakon porođaja. Važno je da žena koja ima probleme ove prirode pod nadzorom visoko kvalificiranog stručnjaka. Ovo stanje nije uvijek ispunjeno. Jer nisu svi mumiji sumnjaju da imaju problem. Da, i prepoznavanje simptoma psihoze nije uvijek lako.

ICD-10 kod

Ostale majčinske bolesti klasificirane drugdje, ali kompliciraju trudnoću, porod i puerperium (O99). Ovaj naslov uključuje uvjete koji su doveli do kompliciranog porođaja. Uzrok može biti i skriven u skrbi koju pružaju primalje. Stoga isključivanje zaraznih i parazitarnih bolesti, kao i traume koje su imale cestarina tijekom porođaja.

 • O99.0 Anemija koja komplicira trudnoću, porod i postpartum razdoblje. Države klasificirane pod D50-D64
 • O99.1 Druge bolesti krvi i hematopoietičkih organa i određeni poremećaji koji uključuju imuni mehanizam koji komplicira trudnoću, porod i postpartum razdoblje. Države klasificirane pod D65-D89
 • O99.2 Bolesti endokrinog sustava, poremećaji hranjenja i metabolički poremećaji koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.
 • O99.3 Poremećaji mentalnog i živčanog sustava koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.
 • O99.4 Bolesti cirkulacijskog sustava koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.
 • O99.5 Bolesti dišnog sustava koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.
 • O99.6 Bolesti probavnog sustava koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.
 • O99.7 Bolesti kože i potkožnog tkiva koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.
 • O99.8 Ostale specifične bolesti i uvjeti koji kompliciraju trudnoću, porod i puerperij.

Uzroci postporođajne psihoze

Glavni razlozi leže u somatskim i psihogenim čimbenicima. Dakle, ogromnu ulogu igra otegotna nasljednost. U ovom slučaju, govorimo o prisutnosti nekoga iz vlastite duševne bolesti, kao i poremećaja. Problem se može pojaviti na pozadini složenih rađanja. Pogotovo ako su ih pratili jaki fizički napori. To vodi ne samo mentalnim poremećajima, već i hormonalnim promjenama. Često problem utječe na vegetativni sustav i dovodi do pomaka. Kao rezultat toga, postoji psihoza.

Teški i dugotrajni rad, biranje proteina i gubitak krvi dovode do brojnih abnormalnosti. Utjecaj psihoze je sposoban za dehidraciju, promjene u tlaku i oštećenje funkcionalnosti jetre. Sakrivanje svega je moguće čak iu uobičajenim prekovremeni rad, nedostatak sna i teška situacija u obitelji. Konačno, nisu sve žene spremne za porođaj i majčinstvo. To ih potiskuje i dovodi do različitih misli u glavi. Neke osobne osobine mogu doprinijeti. To može biti sumnjivost, anksioznost i prethodna teška mentalna trauma.

trusted-source[1], [2], [3]

Patogeneza

Treba napomenuti da nema vidljivih patomorfoloških i patofizioloških promjena. Glavna specifičnost poremećaja je prisutnost depresivnog i stresnog stanja u posljednjim tjednima trudnoće. Predstavnik sajamskog seksa počinje se brinuti, razmišljati o nadolazećem rođenju i osvježiti se. Ponekad je to stanje komplicirano prisutnošću obiteljskih problema. To sve pogađa psihički trudni. Situacija je nadopunjena nekim čimbenicima rizika.

Ako se tijekom trudnoće povećava razina hormona odgovornih za protok krvi, a u vrijeme rođenja maternica ugovara, a potom na kraju procesa dolazi do običnog emocionalnog pada. To dovodi do činjenice da se žena osjeća neugodno. Ona ne razumije sve što se događa. Glavna stvar je da ga podrži i ne daju emocije gornje ruke. U tom slučaju, situacija će se početi poboljšavati i tijelo će se vratiti na normalni rad.

Simptomi postporođajne psihoze

Prvo što žena počinje zeznuti manijakalne manifestacije. Manija je stanje bolno povećanog uzbuđenja. Karakterizira ga prisutnost opsesivnih ideja, kao i predstavljanja koja se ne odmaraju na nekim stvarnim događajima. Manija može nositi paranoični karakter. U nekim slučajevima postoji megalomanija, no za mladu majku to nije tipična.

Halucinacije. Ovaj simptom je najčešći. Često, auditivne halucinacije su pestering, vizualne one nisu toliko uobičajene.

Žena može abnormalno odražavati. Njezino se stanje mijenja, nadilazeći tešku depresiju. Nema mogućnosti organiziranja sebe, da biste počeli normalno razmišljati. Žena postaje teško formulirati svoje mišljenje. Razgovor postaje nedosljedan.

Nedostatak odgovarajućeg samopoštovanja. Često, žene nisu u stanju procijeniti njihovo stanje. Zato je potrebno uvjeriti žrtvu da se obrati liječniku. Naravno, izbjegavajte svađe i skandali koji neće uspjeti. Ali, ipak, ima priliku ublažiti stanje mlade majke. Osim toga, žena uopće ne želi jesti. Konačno, najslabiji simptom je pomisao na samoubojstvo i želju da bilo što poduzme sa svojim vlastitim djetetom. Ova je značajka jedna od najčešćih.

Prvi znakovi

Prva simptomatologija počinje se manifestirati u prvih nekoliko tjedana. Žena je stalno u lošem raspoloženju, osobito pogoršana ujutro. Buđenje prerano, apetit se smanjuje. Pored toga, uvijek postoji osjećaj krivnje, samoubojstvo bez razloga. Mnogo je negativnih misli u mojoj glavi, do samoubojstva.

Lako je primijetiti žensku psihozu. Ponaša se neodgovarajuće s djetetom. On ju je iritira, možete čuti stalne krikove. Žena je sposobna ozlijediti dijete. Ne isključujte kršenje koncentracije, kao ni fluktuacije ili neodlučnosti tijekom donošenja važnih odluka.

Žena pati od mentalnog poremećaja koji se zove starost. Karakterizira ga nedostatak osjećaja radosti. Postoji anksioznost, prekomjerna briga o vlastitom stanju i zdravlju djeteta. Uvijek su prisutni razdražljivost i nervozna prekomjerna stimulacija. Spavanje je slomljeno, izgubljeno, interesi u životu, postoji pretjerano umor. Odjednom se pojavljuju samoubilačke misli. Žene odbijaju seksati, jer imaju strah da će ponovno zatrudnjeti.

trusted-source[4]

Akutna postpartumna psihoza

Ovo stanje često je povezano s teškim porođajem. Žene dobivaju takozvanu traumu rođenja i ne mogu ga dugo ostaviti. To se događa kod dugih poroda, koja traju od nekoliko sati do dana. Mentalne promjene ne nastaju odmah, a to je glavna opasnost. Prve manifestacije mogu se identificirati nakon nekoliko dana ili tjedana.

Nakon izbacivanja iz bolnice, mladi se majka vraća kući u depresivnom raspoloženju. Umjesto radosti, ispunjen je negativnim emocijama. Nije zadovoljna pojavom djeteta, možete vidjeti ravnodušnost i agresiju u njegovu smjeru. Odnos s rodbinom tijekom vremena također se može promijeniti. Čak i najmanji problemi sa spavanjem mogu ukazivati na problem.

S vremenom ponašanje žena postaje čudno i čak neuobičajeno u odnosu na dijete. Dakle, majka se uopće ne može približiti bebi, ili obratno, ne ostavljajući je na trenutak. Ponekad se počinje negativno sjetiti nekoga iz svoje obitelji, kažu, navodno žele naštetiti djetetu. Postoje misli da dijete pokušava ukrasti i ubiti. Najopasnija stvar je da žena može početi liječiti dijete zbog nerazumne bolesti bez razloga. U tom slučaju koriste se vrlo jaki lijekovi koji mogu uzrokovati nepopravljivu štetu.

Uz delirij, halucinacije se tijekom vremena pojavljuju. Kao rezultat toga, mlada majka više ne može odgovoriti na svoje postupke. Može sigurno baciti dijete iz prozora ili mu nanijeti nepopravljivu štetu. Ako ne pomažete ženi na vrijeme, njezino će stanje biti uvelike pogoršano. Promjene mogu napredovati, što dovodi do nepredvidljivih posljedica.

trusted-source[5]

Postupna shizofrenička psihoza

Ovo stanje je posebno opasno. Uostalom, pored činjenice da žena doživljava poteškoće vezane uz rođenje djeteta, počinje posjećivati ozbiljne misli kako bi se riješila. Često se to stanje može uzrokovati unosom steroidnih hormona. Obično, kako bi se uklonila psihoza, pokušajte koristiti hormonske lijekove, ali može uzrokovati njezine posljedice. Tako su zabilježeni slučajevi kada je žena stekla akutnu shizofrenu psihozu. U tom stanju, pacijent je ispunjen strahovima i halucinacijama.

Istinska postpartumna psihoza i glavna je postpartumna shizofrenija. Takva se situacija može pojaviti u bilo kojoj dobi, bez obzira na broj rođenih i njihovu težinu. Nespecifična krhkost živčanog sustava, anksioznost i neurotski poremećaji mogu se očitovati. Osim toga, može doći do oštrog porasta sukoba, što je usko povezano s temom rađanja. Treba napomenuti da slika psihoza nije jednolična. U svakom pojedinom slučaju, njihovi se problemi i simptomi očituju. Najvažnije je uočiti odstupanja u vremenu i ne pogoršavati situaciju.

Efekti

Najopasnija posljedica u ovom slučaju je nepopravljiva šteta djetetu. Ovo stanje ne može utjecati na zdravlje žena. Jednostavno rečeno, to neće nadmašiti mentalni poremećaj. S vremenom se može izblijedjeti, a mlađa se majka vraća u svoj uobičajeni život. Ali, trebate joj dati odgovarajuću pomoć. Uostalom, bez nje postoji opasnost od ozbiljne ozljede bebe.

Psihosije su različite. Neke žene jednostavno ne spavaju dobro, jedu i uopće ne uživaju u svom životu. Možda je to najsigurniji oblik. Kad postoji opsesija, mlada majka vrisne na njezinu bebu, otkucaje, trebate joj pružiti medicinsku pomoć. Ovo stanje karakteristično je za shizofreničku epizodu. Često, mame pokušavaju izbaciti dijete iz prozora itd. Ovo je vrlo zastrašujuće. Kad žena ponovno stigne svijest, možda se čak ne sjeća njezinih djela. Stoga je važno ne dopustiti joj da nanese štetu prema sebi ili djetetu. Uz pravodobnu pomoć, posljedice neće biti.

trusted-source[6], [7], [8]

Komplikacije

Postpartumna psihoza prilično je uobičajena pojava. Može biti nazvan kao teška rađanja, i neka mentalna odstupanja kod žena, koja su prisutna i prije trenutka rađanja. Važno je slijediti mladu majku i pomoći joj na sve moguće načine. Smanjenje stanja sama po sebi je opasno i za njezin život i za zdravlje djeteta. Ako se pronađe čudna simptomatologija, ne možete ostaviti mladu majku samu s djetetom kako biste spriječili razvoj suicidalnog scenarija.

Komplikacije nakon psihoze su prisutnost ozbiljnih mentalnih poremećaja. Ako majka ne počne liječiti, vrijeme će se pogoršati. U tom slučaju rizik se povećava. Jer u svim slučajevima mlada majka ne može se samostalno vratiti u normalan život. Psihotoza je ozbiljna kršenja. Pričekajte dok ne prođe neovisno je vrlo rizično. Potrebno je popiti nekoliko sedativa, tako da žena dođe do njezinih osjetila. S pravodobnim uklanjanjem problema, komplikacije su potpuno isključene.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Dijagnoza postpartumske psihoze

Ciljni patološki znakovi nisu promatrani. Obično, kada prikuplja anamnezu, posebnu pažnju posvećuje prisutnosti depresivnih bolesti kod rođaka. Ako je to slučaj, u gotovo 50% slučajeva dolazi do postporođajne psihoze.

Nakon prikupljanja povijesti provodi se fizički pregled. Potrebno je odrediti stupanj ozbiljnosti stanja. Zatim idite na laboratorijska istraživanja. Važno je uzeti krvni test, bakterijsku kulturu. To će odrediti razinu leukocita, ESR i drugih komponenti koje utječu na ljudsko stanje.

Provedeno je sljedeće probiranje. Ovo je poseban pregled majke, nakon čega ga možete snimiti s depresivnim stanjem. Posebna simptomatologija je uočena u 6. Tjednu nakon porođaja. Nakon što je glavna istraživanja provedena, propisana je kvalitetna terapija. Ako postoje bilo kakve sumnje, provedite dodatne studije. Ovo se odnosi na slučajeve u kojima je žena prije rođenja imala mentalni poremećaj.

trusted-source[14]

Analize

Prva stvar ide na anamnezu života pacijenta. Obično su patološki znakovi odsutni, a nije tako lako odrediti prisutnost abnormalnosti u ženi. Stoga se prikupljaju detaljne informacije o njenim rođacima. Činjenica je da ako netko u obitelji ima psihički poremećaj ili pati od psihoze, rizik da ima isti problem u preranoj ženi je super. Praktično u 50% slučajeva situacija se ponavlja. Nakon prikupljanja svih potrebnih informacija, počnu ispitivati pacijenta. Neki od znakova su svijetli. Taj je trenutak važno popraviti. Budući da oblici psihoze mogu biti različiti, uključujući opterećenje.

Kada se detalji prikupljaju, prijeđite na analizu. Ne predstavljaju ništa ozbiljno. Ovo je običan krvni test, kao i bakterijska kultura prema indikacijama. Važno je ispitati mamu i identificirati njezine znakove depresije. Nema drugih pregleda ili manipulacija. U većini slučajeva, klinika je "na licu".

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Instrumentalna dijagnostika

U ovom slučaju nema posebnih dijagnostičkih mjera. Dovoljno je jednostavno prikupiti informacije o pacijentu i provesti fizički pregled. Dakle, vjerojatnost razvoja psihoze se povećava ako netko u obitelji pati od ozbiljnih poremećaja. Pogotovo se to često manifestira u slučajevima kada netko ima postpartumnu psihozu. Vjerojatnost ponavljanja situacije iznosi čak 50%. Naravno, mogu biti teške posljedice ako žena stalno pati od depresije.

Nakon prikupljanja podataka morate pregledati pacijenta. Za to nisu potrebni nikakvi alati. Dovoljno je jednostavno vizualno procijeniti njegovo stanje. Na temelju dobivenih podataka procjenjuje se težina određenih simptoma. Važno je, posebno pažljivo ispitati ženu prvi put tjednima nakon porođaja. Vrhunac razvoja negativnih simptoma opažen je u 6. Tjednu. Ispravna dijagnoza i kvalitetna terapija eliminirat će mentalni stres i vratiti ženu u normalan život.

Diferencijalna dijagnostika

Treba napomenuti da postpartum psihoza u većini slučajeva ukazuje na prisutnost sepsa. Ovo stanje zahtijeva hitnu diferencijalnu dijagnozu. U većini slučajeva, pregled bi trebao biti hospitalizacija u bolnici. Važno je da medicinska ustanova ima priliku pružiti ginekološku i psihijatrijsku skrb.

Nije isključeno činjenicu da je psihoza povezana s bipolarnim afektivnim poremećajem. Ovo stanje je nazvano maničko-depresivna psihoza. Često se događa kod žena koje imaju shizofreniju ili druge mentalne poremećaje. U većini slučajeva prije njihova dijagnosticiranja nisu bili dijagnosticirani.

Prvi simptomi manifestiraju se u obliku manije progona, teške depresije i shizofrenih manifestacija. Takvi znakovi se odvijaju već u drugom tjednu nakon porođaja. Pacijenti mogu trpjeti nekontrolirani strah, halucinacije. Mlada se majka može bojati stanja njezine bebe.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Tko se može obratiti?

Liječenje postpartumske psihoze

Većina žena treba biti hospitalizirana. To je jedini način da ih se promatrati i propisati kvalitetno liječenje. Ako postoji mogućnost, onda su i majka i dijete hospitalizirani. Nažalost, ne može se svaka zdravstvena ustanova pohvaliti da ima odjel za osobe s duševnim smetnjama, na zidovima koje mogu biti i mlađa majka i njezina beba.

Kako bi se olakšalo stanje žene, propisati posebne antipsihotičke lijekove i stabilizatore raspoloženja. U pravilu, tijekom perioda uzimanja lijekova žena ne smije dojiti dijete. Kada se stanje počinje postepeno stabilizirati, važno je okružiti pogođene rodbine s podrškom. Ni u kojem slučaju ne može ništa kriviti mladu majku. U većini slučajeva takva se država uopće ne kontrolira.

Pun oporavak događa se oko godinu dana kasnije. Sve ovisi o složenosti situacije i stanju same pacijenta. Obično, najteži simptomi prestati pestering u samo 2-12 tjedana. Nakon oporavka često dolazi razdoblje depresije i anksioznosti. Obratite se tome pomoći pomoć bliskih osoba.

Medicina

Antidepresivi pomažu smanjiti manifestaciju simptoma. Međutim, u ovom slučaju nije nužno dojiti dijete tako da se sedativni učinak ne prenese na njega. Psihotropni lijekovi propisani su isključivo kada je apsolutno neophodno. To je učinjeno nakon pregleda psihijatra i pod njegovim nadzorom.

Ako se pretjerano anksioznost i uzrujanost izazivaju, primjenjuju se amitriptilin i pirazidol. Uz prevalenciju adinamskih simptoma, vrijedi obratiti pažnju na paroksetin i citalopram. Terapija treba započeti s minimalnim dozama, što će smanjiti vjerojatnost potpunog zamagljivanja uma. Tijekom vremena, doziranje se povećava sve dok se ne opaža potreban terapeutski učinak.

 • Amitriptilin. Dozu lijeka treba davati na individualnoj osnovi. Obično imenovati na 50-75 mg dnevno, to je 2-3 tablete. Dozu se može podesiti ovisno o stanju pacijenta. Kontraindikacije: preosjetljivost, zatajenje srca, akutna bolest jetre i bubrega, peptički ulkus. Nuspojave: zatvor, suha usta, glavobolja, mučnina.
 • Pirazidol. Doza je također propisana pojedinačno. Dodijelite s minimalnom dozom. Obično ovo je 50-75 mg 2-3 puta dnevno. Tijekom vremena, doza se može povećati i smanjivati. Kontraindikacije: akutne upalne bolesti jetre, preosjetljivost, bolesti krvi. Nuspojave: suha usta, znojenje, tahikardija.
 • Paroksetin. Lijek se uzima jednom dnevno ujutro. U početnoj fazi, jedna tableta je dovoljna. Doza se bira pojedinačno 2-3 tjedna nakon početka liječenja. Kontraindikacije: trudnoća, laktacija, preosjetljivost. Nuspojave: konstipacija, suha usta, oštećenje vida, zadržavanje mokraće.
 • Citalopram. Agent ima isto djelovanje kao Paroksetin. Morate ga uzeti ujutro jednom dnevno. Tijekom vremena, doziranje se može prilagoditi ovisno o stanju osobe. Kontraindikacije: preosjetljivost. Nuspojave: suha usta, mučnina, povećano znojenje.

Alternativni tretman

Alternativna medicina može imati nevjerojatan učinak i smiriti živčani sustav. Ali, to je moguće samo u onim slučajevima kada simptomatologija nije izražena. Uz šizofreničku epizodu, samo antidepresivi će pomoći.

Žene koje pate od psihoze, češće se uzimaju kupke s infuzijom lišća lipe. Dovoljno je uzeti glavni sastojak i sipati je s kipućom vodom. Nakon što se agent unese, dodajte u kupaonicu. 

Vrijedno je obratiti pozornost na infuziju korijena ginsenga. Pripremite je jednostavno. Dovoljno je da se glavni sastojak to zalijte s kipućom vodom i prethodno kuhati.

Pepermint je uvijek bio smatran alatem broj jedan protiv nervoze. Možete ga dodati u čaj i jesti bez ograničenja. Možete piti izravno infuziju od metvice. Dosta pola stakla ujutro i navečer. Korijen cikorije također ima sličnu akciju. Potrebno je uzeti žlicu proizvoda i sipati čašu kipuće vode. Uzmi žlicu 6 puta dnevno.

trusted-source[27], [28], [29]

Biljni tretman

Biljni tretman je vrlo učinkovit, ali samo ako osoba ima neko znanje na ovom području. Uostalom, mnoga bilja imaju otrovni učinak i mogu naštetiti. Kod psihoza, nervnih poremećaja preporuča se obratiti pažnju na spore.

 • Trahea sporisha. Uzmite jednu žlicu ovog sastojka i ulijte je s dvije šalice kipuće vode. Onda pustite da skuhati sat vremena. Uzmite drogu u malim količinama prije jela.
 • Mint. Potrebno je uzeti žlicu glavnog sastojka i preliti čašicom kipuće vode, a zatim kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta. Lijek se uzima u jutarnjim i večernjim satima. Pomaže u borbi s depresijom i daje veselje čitav dan.
 • Majčina dušica. Za pripremu učinkovitog lijeka, uzmite 5 grama trave i prelijte 500 ml kipuće vode. Zatim dajte infuzija da stoji oko 30 minuta u zapečaćenoj posudi. Gotovi proizvod se koristi 2-3 puta dnevno u malim obrocima tijekom cijelog tjedna. Značajno pojednostavljenje dolazi istodobno. Nakon prijave, odgodi se par tjedana, nakon čega se tečaj ponavlja.

Homeopatija

Homeopatski tretman mentalnih poremećaja vrlo je popularan. Često se homeopatija koristi zajedno s terapijom bojama. To će utjecati na stanje osobe uz pomoć određenih boja. Utjecaj je na biološkim aktivnim točkama, zonama i sustavima.

Brojni različiti lijekovi koriste se za uklanjanje temeljnog problema. Tako se naširoko koristi Aconitum napellus, Belladonna i Medorrhinum.

 • Aconitum napellus (hrvač) D3, D6, D12. Ovaj lijek je široko korišten za anksiozne poremećaje, trebao bi biti uzeti u roku od 10-15 dana. Osoba se osjeća bolje na otvorenom. Pogoršanje je moguće zbog glasnih zvukova, duhanskog dima i hladnog zraka.
 • Belladonna (belladonna) D3, D6. Uklanja prekomjernu razdražljivost, nervozu, impresivnost. Najčešće, lijek se daje ljudima koji imaju očite odstupanja od glave. Pogotovo u onim slučajevima kada pacijent osjeća osjećaj punine u glavi, bol.
 • Medorrhinum (gonorrheal nosode) D30, C200, C1000. Ovaj lijek je moćan. Prikazuje se samo u kroničnom tijeku mentalnog poremećaja.

Detaljni tretman treba navesti homeopatski liječnik. Općenito, preporuča se pribjegavanje tradicionalnoj medicini. To će izbjeći moguće posljedice i vratiti mladu majku u normalan život.

Homeopatija je stvarno sposobna imati pozitivan učinak. No, odabirom jedne ili druge metode liječenja valja razmatrati sve prednosti i nedostatke. Zato što je u pitanju život mlade majke, odnosno mentalno stanje. U slučaju bilo kakvih pogrešnih postupaka, postoji rizik da ga napustite kakav jest. Mislim, nemojte ukloniti mentalni poremećaj, ali naprotiv, pogoršajte je.

Operativno liječenje

Kirurška intervencija u ovom obliku poremećaja nema smisla. Uostalom, problem leži izravno u živčanom sustavu žene. U većini slučajeva, nijedna bolest ne utječe na to. Pojava psihoze povezana je sa teškim porođajem, a ne majčinom spremnošću da prati dijete. Mnoge žene su vrlo teško nositi s procesom rađanja, nakon čega im je potrebno puno vremena za oporavak. Važno je podupirati mladu majku u ovim razdobljima i ne dopustiti da se problem pogorša.

U teškim slučajevima koristi se medicinski tretman. To će umiriti živce i potpuno dovesti živčani sustav u red. Da biste to učinili, primijenite oba sparing lijekova i antidepresive. Posebni tretman propisuje samo liječnik koji posjećuje nakon potpunog pregleda pacijenta i prikupljanja anamneze. Važno je zabilježiti ozbiljnost simptoma. Operativni tretman se ne primjenjuje zbog činjenice da jednostavno nema smisla.

Prevencija

Prevencija ovog stanja uključuje uporabu predikativne dijagnoze, uzimajući u obzir neke čimbenike. Dakle, potrebno je identificirati prisutnost depresije u pacijenta, kao i rodbine i rodbine. Vjerojatno je da netko iz okoline ima teške živčane poremećaje ili depresivne uvjete. Važno je saznati jesu li takvi problemi naišli na nekog od rodbine odmah nakon porođaja. To će spriječiti drugi scenarij i na vrijeme "spasiti" mladu majku s plakom negativnih simptoma.

Odredite psihološku situaciju u obitelji, glavna stvar je da to nije neuspješno. U tom slučaju, potrebno je promijeniti mjesto stanovanja ili sve rođake postati više ujedinjeni, a ne dopustiti svađe i sukobe tijekom žene trudnoće.

Posebnu ulogu imaju psiho-traumatski događaji koji se mogu pojaviti i prije i poslije trudnoće. Opasne situacije nastaju izravno tijekom razdoblja ležaja djeteta. One mogu utjecati na proces isporuke i pogoršati situaciju.

Nedostatak sna, prepunost, rođenje djeteta izvan braka - sve to ostavlja trag na majčinoj psihi. Ove situacije treba biti isključene i pokušati okružiti ženu u porodu s pozitivnim emocijama. To će vam pomoći spasiti situaciju.

Pogled

Ako je tretman bio prikladan i pravodoban, postpartumni psihijatrijski poremećaj dobro napreduje. Može se liječiti i u većini slučajeva žena se vraća u svoj uobičajeni život. U 75% slučajeva dolazi do potpunog oporavka nakon prethodne psihoze.

Potrebno je zapamtiti činjenicu da mnoge žene podliježu utjecaju otežavajuće nasljeđivanja. To pogoršava situaciju i može dovesti do razvoja ozbiljnih posljedica. Predviđanja u ovom slučaju mogu podnijeti nepovoljni tečaj. Najčešće se tiču ljudi koji pate od shizofrenije. U ovom slučaju, porođaj samo izaziva razvoj negativnih simptoma i otežava stanje žene. Rizik pojave mentalnih poremećaja tijekom vremena je odlično. Ne nužno jaka manifestacija abnormalnosti u postpartum razdoblju, oni svibanj pojaviti se mnogo kasnije. Stoga je važno dobiti savjetovanje s psihijatrom o daljnjem liječenju. To će izbjeći ozbiljne posljedice i učiniti prognozu povoljnim.

trusted-source[30], [31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.