^

Zdravlje

A
A
A

Kondïlomatoz

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Uobičajena virusna bolest kondilomatoze izaziva papiloma virusna infekcija. Može se pripisati bolesti koje su spolno prenosive.

U posljednjem desetljeću kondilomatoza se češće javlja: kod dijagnoze se može uzeti za drugu bolest, pa je posebna uloga dodijeljena stručnjacima u diferencijalnoj dijagnostici i prevenciji ove patologije.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Uzroci kondilomatoze

Poznato je velik broj različitih vrsta papiloma virusa, od kojih su broj 6 i broj 4 sposobni izazvati pojavu kondilomatoze.

Papillomavirus se može širiti kontakt metodom. Najčešća infekcija javlja se seksualno, uključujući oralni ili drugi kontakt s genitalijama. Međutim, suprotno nekim uvjerenjima, infekcija pomoću zajedničkog WC-a (WC školjka) nije moguća.

Većina pacijenata s papilomavirusom ne može imati jasne manifestacije kondilomatoze, ali u međuvremenu mogu biti širenja infekcije. Čak niti liječena bolest ne jamči da će bolesna osoba prestati širiti virus. Iz tog razloga, svi bolesnici u spolno zreloj dobi trebali bi se smatrati vjerojatnim izvorom širenja virusa.

Ako je pacijent vlasnik virusa, ali nema pojave bolesti, tada se odgovarajući simptomi mogu otkriti već mjesec dana ili godinu dana. Na žalost, kao rezultat toga, nema načina za točno izračunavanje trenutka zaraze infekcijom.

Papillomavirus može ući u tijelo čak i kod korištenja kondoma tijekom seksa. Naravno, prilika da uhvatimo kondom znatno je manja nego bez nje. Međutim, on postoji.

Postoje također poznati čimbenici koji pogoduju prodiranju virusa u tijelo. To uključuje:

  • kronične bolesti koje su oslabile tjelesnu obranu;
  • uporaba određenih lijekova, posebice kemoterapijskih lijekova, kao i lijekova koji potiču imunološku obranu;
  • nedostatak u tijelu retinola i folne kiseline;
  • pušenje;
  • stanja imunodeficijencije.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Simptomi kondilomatoze

Condylomatoza kod muškaraca najčešće se nalazi u području koronarnog sulkusa penisa, blizu vanjskog otvaranja mokraćnog trakta, na unutrašnjoj ploči prsne sacke ili duž opsega analnog otvora.

Condylomatosis kod žena može se naći na području vanjskih genitalija, u perineumu iu blizini anusa. U prisutnosti suvišne težine, kondilomi se mogu nalaziti u nabora kože između ingvinalne zone i femoralnog dijela, kao i ispod pazuha u periplijskoj zoni, duž donjeg dijela mliječnih žlijezda.

Bolest je gotovo jednako pogođena i muškarcima i ženama. Vrlo rijetko se kondilomatoza nalazi u djetinjstvu i starijim osobama.

Trajanje razdoblja inkubacije može varirati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci (najčešće oko 2 ili 3 mjeseca).

Bolest počinje pojavom beznačajnih jednostrukih papilarnih cvjetnih rasta nalik nodulama ružičaste boje. Tijekom vremena, rastovi se stapaju u skupine, postaju poput pilećeg češlja ili cvjetača cvjetača, koji se nalazi na tankoj podlozi (nogu). Pojedinačni rast može se naći samo kod nekih bolesnika. U većini slučajeva postoje kombinirani sprouting, koji se ponekad spajaju i stječu značajne dimenzije. Često se ta varijanta bolesti pojavljuje kod bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom ili tijekom trudnoće.

Raste u vremenu postaju svijetlo crvene s cyanotic hladu, s znakovima maceracije, elementi erozije. Oni mogu biti bolni u osjećaju, ponekad krvariti. U intervalima između čvorova akumuliraju se serozno-purulentni iscjedak, koji se prije ili kasnije počinju raspadati i izlučivati neugodan miris.

Trčanje kondiloma imaju tendenciju da se maligne pa je pravodobna dijagnoza važna faza u borbi protiv bolesti.

Dijagnoza kondilomatoze

Condylomatoza ima vrlo tipične kliničke simptome, stoga je često moguće uspostaviti dijagnozu koja se temelji samo na rezultatima vanjskog pregleda, uključujući i ispitivanje genitalija.

Kako bi se otkrila proliferacija genitalnih bradavica u rektumu, može se zahtijevati konzultacija s proktologom, s prstom. Takav se pregled provodi ako je pacijent otkrio nodule s kondilomima u anusu.

U nekim slučajevima može se koristiti anoscopija - pregled unutarnje površine rektuma s posebnim uređajem.

U bolesnika s stečenim imunodemenzijama, čvorovi kondiloma mogu se znatno povećati, stvarajući nakupine koje nalikuju cvjetnjaku cvjetača (Buschke-Levenshtein simptom). Takvo klice mogu u svakom trenutku postati karcinom pločastih stanica. Da bi se isključila ova degeneracija, provodi se histološka analiza elemenata rasta nodulara.

Ako liječnik osumnjičuje malignu prirodu šištanja, pacijentu se daje sigmoidoskopija. Ovaj postupak omogućuje procjenu stanja crijevne stijenke do dubine od najmanje 30 cm od anusa.

Apsolutno svi pacijenti s kondilomatozom trebaju proći testove za HIV infekciju i RW (sifilis).

U pravilu, dijagnoza se utvrđuje rezultatima citologije i histologije zaplijenjenih elemenata kondilomatskih rastova. Osim toga, enzimski povezani imunosorbentni test može otkriti antitijela na papilomavirus u krvi. Može se odrediti da ukloni DNA virusne stanice iz elemenata patološkog tkiva pomoću PCR dijagnostičke metode.

Možda je i potrebno konzultirati venerjemologa ili druge uske stručnjake.

trusted-source[16], [17]

Tko se može obratiti?

Liječenje kondilomatoze

Kao tretman condylomatosis diathermocoagulation označavaju bazične izrasline, zamrzavanje s tekućim dušikom (trajanje tretmana oko 30 sekundi, nakon čega se primjenjuje za dezinfekciju i priprema sušenjem). Ako je potrebno, postupak se može ponoviti.

Jedna od najčešće korištenih metoda liječenja je liječenje rasta otopinom podofilina koji sadrži alkohol (jednom dnevno oko 4 dana). Podofilin blokira transport unutarstaničnih nukleotida, čime se usporava umnažanje virusa u stanicama epitela.

Resorcinol posjeduje cauterizing svojstvo, u obliku 50% r-ra ili prašaka.

Dobro djelovanje također ima sljedeće načine. Xeroform 5 g, 5 g rezorcinola, tebrofenovaya mast 5% 10 g Primjena smjesu se pomiješa s liječenje pogođenog područja novarsenolom za 20-30 dana.

Pozitivan učinak je opažen iz primjene interferona (tisuću jedinica po 1 ml vode za injekcije) u bazu rastova, kao i od podmazivanja 5% fluorouracila.

Ako su rastovi lokalizirani unutar mokraćnog sustava, propisana je primjena fluorouracila. Dozvoljeno je da se 15-25 dana koristi 1% bonaflona, 0,5% kolhamina, 5% tebrofena, 3% oksolina masti 2 do 3 puta na dan.

U nekim slučajevima, na površini rastova (u podrumu), primjenjuje se ferezol - cauterizirajući baktericidni pripravak. Ako je potrebno, liječenje se provodi i tjedan dana nakon odbijanja šuga.

Dobar učinak opažen je primjenom sljedeće kombinacije sredstava: 0,2 g prospirin, 1 ml slane otopine, 1 ml 0,1% adrenalina, 8 ml dimetoksida. Ova metoda liječenja može se koristiti za liječenje kondilomatoze u trudnoći.

Izbor metode liječenja u velikoj mjeri ovisi o stupnju bolesti. U nekim slučajevima liječnik mora posegnuti za složenim tretmanom, kombinirajući radikalne metode za uklanjanje rasta sa svojim naknadnim uništenjem lijekova.

Više informacija o liječenju

Sprječavanje kondilomatoze

Specifična profilaksa kondilomatoze sastoji se u primjeni kvadrivalentnog Gardasil cjepiva, međutim ovo cjepivo djelotvorno je protiv samo određenih vrsta papiloma virusa. Ovo cjepivo je u razvoju i može se dodatno poboljšati, stvarajući u tijelu zaštitu protiv drugih vrsta virusa. Ipak, već sada postoje pozitivni aspekti pri korištenju ovog preventivnog cjepiva, što omogućuje nadu za još veću učinkovitost u budućnosti.

Nespecifična prevencija trebala bi se temeljiti na higijeni kože i sluznice, osobito oko genitourinarne sfere. Sve bolesti vanjskog genitalija moraju se pravodobno i potpuno tretirati, apsolutno se suzdržavati od seksualnih kontakata do trenutka potpune rekonvalekcije.

Od velike važnosti je opće jačanje imuniteta, odgovarajuće prehrane, odbijanje loših navika.

Važno je redovito podvrgavati medicinskim preventivnim pregledima, povremeno posjetiti liječnika, čak i ako u ovom trenutku nema kliničkih manifestacija bilo koje bolesti.

Prognoza kondilomatoze

Značajnu ulogu u pozitivnoj prognozi kondilomatoze igra pravovremena dijagnoza i liječenje bolesti. Izuzetno neugodna posljedica kondiloma u naprednim fazama može biti malignost. Postoje podaci o degeneraciji izraslina u bradavim malignim tumorima, karcinomom skvamoznih stanica.

Bolesnici s kondilomatozom trebaju podvrgnuti naknadnoj provjeri. Liječnik promatra opće stanje pacijenata, njihovu reakciju na terapiju u tijeku, dinamičke pokazatelje oporavka. Stalni nadzor liječnika također je neophodan kako bi se spriječilo ponovljeno pogoršanje bolesti i spriječilo malignu degeneraciju rasta.

Nažalost, i nakon radikalnog uklanjanja žarišta bolesti, ostaje mogućnost ponovnog pojavljivanja genitalnih bradavica. Stoga se metode prevencije recidiva rabe u svakom trenutku: za tu namjenu koriste se antivirusna i imunomodulirajuća sredstva kako je propisano od strane liječnika.

Condilomatoza je bolest koja predstavlja određenu opasnost za tijelo, pa je vrlo važno ne zanemariti bolest, već da mu što više pažnje posvetiti i poštivati sve preporuke liječnika.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.